:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,471,419
Активни 116
Страници 10,839
За един ден 1,302,066

И в 2014 г. няма страшно, щом ни подпира Румъния

Точно преди контролния доклад на ЕК Букурещ скандализира Европа и в сравнение с него управляващите в България вече не изглеждат толкова зле
Светослав Терзиев
Влязохме в 2014 г., но няма страшно. Вярно е, че загубихме първите 7 години членство в ЕС и сигурно дълго ще ни липсват, защото все сме си същите. Но пак сме заедно с Румъния, а нейните добрини не свършват както за управляващите в Букурещ, така и за другарите им в София. Сякаш за да убеди Брюксел, че нашата страна не е най-лошата, Румъния се злепостави точно преди появата на поредните евродоклади, които трябва да отчетат резултатите в борбата с корупцията на високо равнище. Народните представители в Букурещ промениха на 10 декември Наказателния кодекс, за да станат недосегаеми за правосъдието, колкото и да крадат. Осъдените ще бъдат амнистирани, а разследваните ще бъдат оставени на спокойствие.Класата на румънците е недостижима за нашата клептокрация,чиято тактика е да се снишава пред Брюксел от доклад на доклад. Сякаш сме се върнали точно 100 години в траншеите на позиционната Първа световна война, известна с тактиката на взаимното изтощение. Българското правителство (каквото и да е то) се укрива в окопа и от време на време наднича близо ли е заплахата (докладът), а румънците се подават решително в последния момент като шапка на тояга и обират изстрелите. Така бе през юли 2012 г., така става и сега. Има обаче и съществена разлика.

Когато през 2012 г. румънският премиер Виктор Понта извърши за една седмица "Революцията на мошениците" (смени председателите на Сената и на Камарата на депутатите, отне пълномощията на Конституционния съд и на други възлови институции, а сетне отстрани за няколко месеца дори президента Траян Бъсеску), Брюксел го постави под строга карантина, която само един съмишленик в Европа се осмели да наруши - председателят на ПЕС Сергей Станишев. Тогава лидерът на БСП не бе на власт и се съобразяваше само с партийната дисциплина в голямото семейство на европейската левица, която хем извърташе глава от Виктор Понта, хем не можеше "да го хвърли на вълците" (по сполучливия израз на Станишев от по-ранен период на взаимоотношенията му с Брюксел). Сега обаче Станишев не е в опозиция, защото партията му е в управляващото мнозинство. Ако се солидаризира отново с Виктор Понта, ще покани Еврокомисията да отправи залп и срещу правителството на Пламен Орешарски. Затова единствената му печеливша тактика е да се снишава още по-дълбоко в окопа, което прави повече от месец, откакто почти секнаха изказванията му по европейски въпроси.

ЕК твърди, че оценява в докладите си всяка от двете страни само по заслугите й и не прави сравнения между тях. Формално е така, но докладчиците също носят душа и няма как да не я излеят, когато им прекипи. До края на юни 2012 г. се смяташе, че Румъния ще получи похвали заради присъдите за корупция срещу бивши министри и депутати, сред които звезда на съдебния сериал бе бившият премиер Адриан Нъстасе (отклонил 1,5 млн. евро). Букурещ почти предчувстваше, че след очаквания положителен доклад ще си отвори шенгенските двери, докато България ще остане самотна отвън, защото опази непокътната крадливата си върхушка. Само за няколко дни картината се преобърна. Понта сякаш поиска авторство над пословицата, че"власите се давят накрай Дунав",и си изпроси най-критичния доклад от години, който бе придружен със списък от 11 поправителни мерки за изпълнение под строг надзор до края на годината. Освен това ЕК реши, че няма смисъл да пише на всеки шест месеца доклади (веднъж междинен и веднъж годишен), и затова отпусна на двете държави по-дълъг срок да се поправят, макар че докладът за България от юли 2012 г. звучеше по-меко, след като Румъния й открадна шоуто. В последния момент в него бе вмъкната дори сакралната фраза за наличието на "политическа воля" въпреки липсата на осезаеми резултати (ефективни присъди).

Новите доклади, които се очакват този месец, провокират интерес не толкова с оценките, които ще дадат на двете държави, защото те са си все същите, а с евентуалната промяна в поведението на Еврокомисията, която вече изглежда безпомощна пред ината на България и Румъния. За седем години членство те не показаха намерение да се разделят нито с корупционните практики на високо равнище, нито с организираната престъпност. Какво може да направи Брюксел, за да се предпази от критики, че неговият Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) е безполезен? През март миналата година той бе подложен на кръстосан огън в Европарламента както от представители на държавите, които се възмущават от България и Румъния, така и от българските и румънските евродепутати, които недоволстват, че само техните страни са под специално наблюдение.

През май предстоят общи избори за нов Европарламент и след това той ще трябва да гласува състава на нова Еврокомисия, предложена от държавите членки. В такива моменти на несигурностсамият Брюксел избира тактиката да се снишаваЕврократите внимават да не дразнят никоя държава, защото всеки глас може да има значение кой ще поеме европейското кормило. Комисарката по правосъдието Вивиан Рединг (Люксембург), която е известна като принципна и решителна жена, едва ли ще разобличи България и Румъния, че нарушават европейските стандарти за правови държави, защото е кандидат да наследи Жозе Барозу като председател на ЕК и би се възползвала от тяхната подкрепа. Обикновено се смята, че ръководителят на ЕК трябва да е компромисна и сговорчива фигура, защото иначе ще внася напрежение между държавите. Би било изненада точно в този момент тя да поиска изостряне на тона в докладите. Може би ще бъдат пропуснати някои фрази, които вече компрометират ЕК - като наличието на политическа воля у властите в Румъния и България да изпълняват препоръките на Брюксел. И най-големите им почитатели няма как да не забележат, че такава воля отсъства. Затова по-вероятно е да не се отправят нови насърчителни сигнали към София и Брюксел, защото авансовото им кредитиране не върши работа, а просто да бъдат изброени фактите каквито са до момента. Пък всеки да си прави изводи.

Това означава, че когато отбелязваме 100-годишнината от Първата световна война, ще видим брюкселски римейк на позиционната тактика, в която главното е не да се постигат победи, а да не се допускат загуби. Румънците си позволяват провокации към ЕК, защото са решили, че нямат какво да губят. Темата за Шенген е дълбоко замразена и вече никой не им обещава, че след два положителни доклада ще има размразяване. Освен това тази година на дневен ред е въпросът не как да се махнат бариерите пред българите и румънците, а как да бъдат лишени от вече законното си право да пътуват и работят в цяла Европа. Седемгодишният преходен период изтече на 1 януари и усилията на някои държави да го продължат издават само тяхната безпринципност. Никой при това положение не може да упрекне властите в България и Румъния, че са безпринципни, защото ще получи отговор: "Вижте себе си!"

Еврокомисията изпадна в положение без печеливш ход. Тя не може да повиши ефективността на МСП, но и не може да се откаже от него, защото би признала поражение.Последният й резервен ходе просто да завещае МСП на следващата Еврокомисия. Така поне комисията "Барозу" няма да запише името си в историята като единствената, победена от двете най-изостанали държави в ЕС, а ще даде шанс и на наследниците си да се орезилят, ако не измислят начин да се отърват своевременно от злополучното наследство.

Скептицизмът обаче не е подходящ в общата атмосфера на новогодишни надежди. Затова можем да помечтаем за нещо друго - например Барозу да постъпи като "кроткия и акуратен старши писар бай Мильо Епитропов" от Чудомировия разказ "И я че изокам некой ден". И той вече се е засилил към пенсия и няма какво да губи, ако на раздяла сподели някои натрупани мълчания за България и Румъния. Може да е сигурен, че ще му бъдат благодарни поне два европейски народа - българският и румънският, които запазиха най-голям ентусиазъм към Евросъюза именно поради надеждата си, че Брюксел ще им помогне чрез стандартите си за правов ред да се отърват поне от своите най-големи разбойници.

Карикатура: Христо Комарницки
***
15
7570
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
02 Януари 2014 20:39
Терзиев, никой вече не го интересува нито ЕС, нито междинните им доклади, ясните им знаци и силни сигнали.
След 7 години членство- леш !
Освен, разбира се , чиновниците на хранилка около оперативните програми и вързаните за тях фирми, а така също и продажната политическа класа.
Сменяй офиса - бъдещето е в БРИКС, Евразийски съюз.
Наш човек си, да те светнем овреме.
02 Януари 2014 22:39
освежително четиво, паднах дивана от смях
03 Януари 2014 01:12
Господин Терзиев,

Не е зле написаното, но заострете още молива, че засега, въпреки връщането ви към обективността, все още гъделичкате управляващите с критиката си... Дебела е волската им кожа и трудно ще я пробиете !
03 Януари 2014 01:15
Насата,
03 Януари 2014 01:26
Най-много да ви накачулим в една жигулка и да ви изринем към путя. Па той да ви бере колая. Не щем тука ние прости рубладжийчета. Не ни кефите.
Кои сте вие? Ранобудни, късноставащи, ислямистки реформатори, ХУИ ...? Ще съберете ли всички в жигулката? Или ще разчитате на изпитания метод с шлеповете?
03 Януари 2014 02:56
Насата 02 Януари 2014 20:39
Терзиев, никой вече не го интересува нито ЕС...Сменяй офиса - бъдещето е в БРИКС, Евразийски съюз.

България
Румъния
И4керия
Камерун
Сомалия
03 Януари 2014 03:47
*
03 Януари 2014 05:29
Ма нема.
Най-много да ви накачулим в една жигулка и да ви изринем към путя. Па той да ви бере колая. Не щем тука ние прости рубладжийчета. Не ни кефите.

Висок, така да се каже, наратив. Издава демократа - хуманист, даже rounded ренесансов човек, отвсякъде. Може ли, вместо в жигулка, в шлеп и да ни докарате до средата на Дунава? Или ще ни закопаете живи в общ гроб, или изгорите, набиете на кол, избесите по телеграфните стълбове? Едно време такива като вас ставаха комсомолски секретари, в годините преди това - шпицкоманди.
03 Януари 2014 07:06
Хубава статия, ама като чета форума...
Надявам се все пак, че обществото в голямата си част се стреми към европейските стандарти.
03 Януари 2014 08:58
Терзиев ми заприлича на Чудомировия герой от разказа "Юряяя''.
03 Януари 2014 09:01
Народните представители в Букурещ промениха на 10 декември Наказателния кодекс, за да станат недосегаеми за правосъдието, колкото и да крадат. Осъдените ще бъдат амнистирани, а разследваните ще бъдат оставени на спокойствие.
Защото са социалисти!
ЗАКОНЪТ ЗА АМНИСТИЯТА, ПРИЕТ ОТ ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ, ОНЕВИНИ РУМЕН ОВЧАРОВ И ДОВЕДЕ ДО ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА 457 ДЕЛА САМО ЗА 9 МЕСЕЦА ПРЕЗ 2009 ГОДИНА
Натисни тук
03 Януари 2014 09:27
Въпросът ЕС или Путин ще се реши в зависимост от това кой процес ще е по-бърз - емиграцията на младото квалифицирано население или естественото отмиране на червените чугунени носталгици. Този процес тече вече 23 години и напоследък превес (въпреки усилията на родното здравеопазване) има емиграцията. Просто защото в територията бъдеще няма. Никакво.

А емиграцията е въпрос само на лично решение, улеснена от единния пазар на труда, докато надеждата за промяна Чугунландия бива мачкана по всякакъв повод.
03 Януари 2014 09:59
Въпросът ЕС или Путин ще се реши в зависимост от това кой процес ще е по-бърз - емиграцията на младото квалифицирано население или естественото отмиране на червените чугунени носталгици.
Вярно е. Само се чудя, защото носталгиците си мислят, че точно Путин ще им върне социализма и че Русия ще играе ролята на СССР в бъдещия широк Евразийски съюз?!
03 Януари 2014 13:27
Много, много жалко. Досега смятах Светослав Терзиев за сравнително почтен журналист и коректен към читателите си коментатор(по българските стандарти естествено) и не очаквах една толкова евро-поръчкова, откровенно манипулативна и най-вече, агресивно невярна статийка. Изключвам евро-слугинския тон и примитивните евро-колониални мантри, като комичните "прозрения" от типа на "Комисарката по правосъдието Вивиан Рединг (Люксембург), която е известна като принципна и решителна жена...." (чисто информативно му напомням, че полуграмотната евро-лелка Рединг, прочута с това, че без юридическо образование оглави скандално!!! евро-комисията по правосъдие и правата на гражданите и нахално, като всеки агресивно неграмотен в юридическо отношение евро-колониален чиновник, обслужващ тялом и духом германския колониален обир над Европа, нахално-просташки ръсеше глупости и откровенни простотии по отношение на юриспруденцията на доста европейски страни от германския ЕСсср, само и само да обслужи берлинските си работодатели, но и цялата фактология е доста далеч от истината за Румъния. Нито в НК на Румъния има подобни промени(всъщност има други текстове, които засилват отговорността на румънските депутати), нито причините за злобните нападки на германските евро-колониални чиновничета в Брюксел са свързани със загриженост за правоприлагането в северната ни съседка(пък и юридическата неграмотница Вивиан Рединг е последния човек, който може да коментира юриспруденцията на една суверенна европейска страна). Причините за нападките са доста по-прозаични и типично евро-германски... Румъния от години води тиха и безкомпромисна война с опитите на Берлин и обслужващия единствено и само германския колониален интерес Брюксел, да разграби страната в най-добрите евро-германски традиции и практики на Третия райх, и румънския политически елит, все повече копира унгарските модели на анти-колониална съпротива(партията на унгарското малцинство има съществен принос за това). Берлин и Брюксел са силно озлобели от категоричния отказ на Букурещ да разпродаде на безценица държавните активи и държавните концесии за добив на суровини и отказва да толерира германските и евро-колониалните компании и доста безкомпромисно защитава националната си индустрия и националните си природни богатства( които успя да запази от разграбване и унищожаване за разлика от българските си съседи). А отгоре на всичко и все повече представители на румънския политически, икономически и интелектуален елит, еднозначно определят политиката на Берлин и Брюксел спрямо Румъния и румънците, като колониален обир. Това са истинските мотиви на евро-колониалния брюкселски слугинаж, да е толкова агресивно-критично настроен спрямо Румъния...
03 Януари 2014 23:40
Страшно, много страшно!
Мислех да коментирам, но ДжуДжетата не го заслужават!
Горката Германия, дето извади Европа от нищото, след като самата тя беше срината до основи. Дори джудже от Гърция не би било толкова нагло!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД