:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,696,392
Активни 106
Страници 16,513
За един ден 1,302,066

Държавата ще глоби родители, че детето им просперира без училище

Според просветното министерство домашното образование не гарантира пълноценна реализация, въпреки че Божидар Маринов печели национални състезания по информатика
Странен казус с 15-годишно момче от Смолян, което не ходи на училище, но се представя блестящо на състезания по информатика, върна на дневен ред дискусиите за качеството на държавното образование. Божидар Маринов живее в Смолян и никога не е ходил на училище. Посещавал е само детска градина, а впоследствие майка му го обучава вкъщи по американска програма за домашно образование. Миналата година Божидар е спечелил състезание по информатика, организирано от Министерството на образованието и науката (МОН). Явил се неофициално на първите два регионални кръга от националната олимпиада и се представил блестящо. Родителите му поискали от МОН Божидар официално да бъде допуснат на националния кръг на олимпиадата. Вместо отговор обаче пристигнали представители на образователното министерство за проверка защо детето не ходи на училище. "МОН вече е уведомило съответните органи, които да санкционират семейството на Божидар за това, че не ходи на училище", обясни пред "Сега" експертът по информатика в МОН Силвия Кънчева. Според Закона за народната просвета родителите, чиито деца не посещават задължителна детска градина и училище, плащат глоба от 20 до 100 лв., а при повторно нарушение - 50 до 250 лв.

За случая разказа пред Би Ти Ви майката на момчето. Тя обясни, че обучава сина си сама по две причини - защото иска да предаде на детето си християнските ценности - да стане трудолюбив и честен човек и да уважава хората, и за да е самостоятелен и образован. "Училищната среда като цяло е деградираща и в нея няма място за обучение на характера", смята майката на Божидар. Според нея образованието трябва да бъде в ръцете на родителите, както е било през Възраждането. В момента момчето се обучава по американска програма за VII клас, при която няма учител, а детето трябва да учи само. Майката се занимава с програмиране и работи дистанционно от къщи. Това й позволява да обучава сама сина си. Освен че се занимава с информатика, Божидар свири на пиано и тренира плуване. Той редовно се явява на изпити по американска система в Интернет и ги издържа отлично.

Експертът по информатика в МОН Силвия Кънчева обясни, че Божидар не е допуснат до регионалния кръг на тазгодишната олимпиада по информатика, тъй като не е ученик, а според регламента на състезанието всеки участник се явява и решава задачи за съответен клас и в нея се състезават само ученици. С оценката от олимпиадата първите трима класирани могат да кандидатстват във ВУЗ или да не се явяват на матура. "В крайна сметка момчето се явява незаконно, защото в едно общество трябва да спазваш правилата - не може да не ходи на училище, а да ползва всичко, което се предоставя от законовите норми", коментира Кънчева.

От министерството разказаха, че експерти от Регионалния инспекторат по образование в Смолян и учители от най-близкото училище са се срещнали с майката на Божидар и са се опитали да я убедят да го запише като редовен ученик, но тя е отказала. "Подобен модел на обучение не е никак добър за пълноценната реализация на едно дете - то е добро по определен предмет, но не и по другите. В европейските страни е неприемлива дори практиката на дистанционно обучение, да не говорим за това изобщо да не се ходи на училище", посочи Кънчева.ДИСКУСИЯ

У нас има асоциация за домашно образование, но на сайта й няма данни колко семейства отказват да пуснат децата си на училище. В столичния регионален инспекторат например нямат информация за подобен случай - на деца, които не посещават изобщо училище, а имат желание да се явяват на олимпиади и състезания. В интернет има информация за стотина семейства, които обучават децата си у дома.

Дискусия около ползите и вредите от домашното образование имаше преди година, когато в парламента се обсъждаше идеята на ГЕРБ за задължителната забавачка за 4-годишните. В проектозакона за училищното образование на предните управляващи се изключваше възможността децата да се записват в родителски кооперативи например. Аргументът на тогавашния зам.-министър на образованието Милена Дамянова беше, че образованието е цялостен процес, а децата имат нужда от социализация. Впоследствие под натиска на родителски протести тогавашните управляващи смекчиха позицията и дори предложиха домашното образование да се узаконява по определени правила. Проектът обаче не беше приет и тези разпоредби не влязоха в сила.
210
12626
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
210
 Видими 
08 Януари 2014 20:02
детето им просперира без училище

Дали ?
Нищо не се каза/показа за успехите на детето по български език, химия, физика, история, биология ....
Разбрахме само, че е напреднал в ползването на компютър(остава съмнението, че майка му е помогнала за въпросния конкурс), свири на пиано и ползва skype.
08 Януари 2014 20:24
Миналата година Божидар е спечелил състезание по информатика ...
-------
Експертът по информатика в МОН Силвия Кънчева обясни, че Божидар не е допуснат до регионалния кръг на тазгодишната олимпиада по информатика


"Миналата" година всъщност е 2012.
"Тазгодишната" олимпиада пък е проведена през втория срок на учебната 2012/2013 г.
Редакцията не е зле да научи, че вече девети ден живеем в 2014 г.

След като вчера битивито се занима с незначителен на пръв поглед случай на година и половина, а днес СЕГА го бута на първа страница, започвам да изпитвам известни съмнения, че някой има интерес от раздухването му. Едни такива НПО-йски лепкави пръстенца ми се привиждат.
08 Януари 2014 20:27
Всички от МОН трябва да бъдат уволнени - от министър до чистачките!!!!!Вчера слушах Клисарова за българското образование - тая жена изобщо не е наясно с катастрофалното му състояние....
08 Януари 2014 20:34
Момчето е на 13, а не на 15 години.
В репортажа по bТВ точно това казаха/показаха.
Поправетесебе.08 Януари 2014 20:46
Тото, тия в министерството имат много кривици, ама тай майка е съвсем неправа - лишава детето си от възможността да придобие основни познания по всички учебни предмети, а и от социални умения. Кой знае как му промива мозъка - тя самата не се изразяваше добре, но беше надъхана и негативна, а момчето също хем не се изразяваше много добре и повтаряше точно нейни думи, но и беше малко нагло (за дете на неговата възраст не само не смущаваше ни най-малко от репортерите, а и иронично се подсмихваше според мен).
Може и да има дарба, но това не е достатъчно, за да се развие добре като личност.

Отделен въпрос е, че законът си е закон и майката го е нарушила. Протестираме, ако циганите не си пращат децата на училище, нали?

Наскоро САЩ отказаха убежище и зелени карти на многолюдно германско семейство, преселило се там заради забраната за домашно образование в Германия.
08 Януари 2014 20:52
- Аз не ходя на лекар, лекувам се сам каточ ета медицински книги...
- Внимавай да не умреш от някоя печатна грешка...
----------------------------------------
Сайтът на Генек
08 Януари 2014 20:59
Случаят представлява нагъл и самонадеян родителски произвол, насочен срещу самата същност на обществената тъкан - училището. Абсолютно пренебрегване на законите на Републиката, алибирана с някаква 'американска система'. Майката е за освидетелствуване, а за детето все още има шанс.
08 Януари 2014 21:07
И аз го гледах по БТВ - момчето е много симпатично. Майка му някакси библейска ми се видя. И страшничка!
Но каквото и да е - не мисля, че има някаво разумно основание да го лишат от спечелената награда. Но в това министерство, май винаги си се събират най-големите тъпаци.
08 Януари 2014 21:13
Разбрахме само, че е напреднал в ползването на компютър(остава съмнението, че майка му е помогнала за въпросния конкурс), свири на пиано и ползва skype.

А в какво е "напреднала" министерстващата кифла
Някой да има опит в "олимпиади" тука, по министтерството нема шанс
Апропо предния или по-предния министерстващ сульо беше предложил да ги приемали направо във втори курс
Абе говедо. Дай им прилична стипендия, след като вече за разлика от преди куцо и сакато може да учи и то примерно в СУ, а не в измислици като Пернишката УТКА и НБУ. Тука май требе сложим и комерсиалния УНСС
Как пък след Илчо Димитров барем един що годе читав министър не сложиха .......
08 Януари 2014 21:17
МВ, "На товв място седеше нявга Вазов, а сега седи Начо Папазов." Та и досега!
08 Януари 2014 21:18
Позволявам си да цитирам
eneq

08 Януари 2014 20:44


...през Възраждането децата излизат от къщи и тръгват да се обучават в училища, за което плащат българските общини, а не родителите.

Струва ми се, че през Възраждането, за което става дума - през 1835 г. е създадено първото българско светско училище, съгласно историческите факти - България все още е част от Османската империя и няма собствени държавни и общински органи. Възрожденските училища, както и читалищата, са продукт на една уникална народна активност, която сега бихме нарекли с думите доброволчество, дарителство, благотворителност и др., а самите училища бихме могли да ги наречем неправителствени организации
По отношение на казуса - ако момчето НЕ Е записано като ученик в никое училище, а просто майката си го образова вкъщи, без то да се явява на изпити, то това е нарушение на закона и на конституцията по сега действащата нормативна уредба. В този случай държавата просто спазва закона. Думата "ученик" в регламента на състезанието също не може да се тълкува като "дете на възраст между 6 и 18 години", в закона е определено кой е "ученик".
Ако детето Е ЗАПИСАНО по надлежния начин в кое и да е училище, фигуриращо в Регистъра на МОН (държавно, частно, общинско, чуждестранно - без значение, но признато от държавата), в коя и да е форма на обучение - задочна, вечерна, дистанционна, самостоятелна - тогава действието на държавата е по-скоро некоректно.

Това е! Законите и правилата са за това– да се спазват. Всичко друго е празни приказки!
П.С .
Юнг, Ницше и Фройд са загубили във ваше лице изключително подходящ за изследванията им индивид.


Дай координатите на тези „пичове“. Може пък да не са ме „загубили“. Смешник!
08 Януари 2014 21:28
Казус като всеки от днешното ни време, за тълкуването му не требат излишни емоции ...
08 Януари 2014 21:40
хммм, защо ли една психясала жена с талантливо дете трябва да бъде превръщана в герой? и поради що ли й е било на същата да сравни "проспериращото" си дете с "лузерите", та е поискала разрешение да се извърши сравнението?
"проспериращо"?! в що ли?
в крайна сметка всеки се отклонява от общоприетите норми за собствена сметка!
08 Януари 2014 21:44
Така е, по-добре лош закон, но... ЗАКОН!
08 Януари 2014 21:45
та единствената причина, поради която въпросната майка би поискала да сравни собствения си продукт с някой друг е да оцени себе си - т.е. какво е постигнала. но защо си мисли. че сравнението трябва да стане по нейните правила.
общоприето е, че когато регламента на едно състезание не ти отърва /да речем не го приемаш по някаква причина/, просто не се записваш.
самото желание за участие говори достатъчно красноречиво. не в полза на майката.
08 Януари 2014 22:01
интересно ми е, също така, откъде Ванина Стоянова реши, че някой е "спечелил" състезание, на което не е участвал?
участие "извън класирането", или използваното в статията "неофицално" какво означава? че са му занесли в къщи едни задачи, които участниците в етап от олимпиадата по информатила са решавали на някой от етапите и той ги решил? т.е. какво означва "спечелил" според авторката? за да разберем какво означава "проспериращ".
08 Януари 2014 22:09
и може би някой, който постига резултат "извън класирането", който резултат приема за добър, е достатъчно оснавание за да се определи за "проспериращ"? което в последствие му дава основание да прецени, че глобявайки го за нещо, това "нещо" е защото е "проспериращ"? алоууу, нивото на газетата, СЕГА,
08 Януари 2014 22:11
Проблемът има и друг аспект: какъв точно документ, официално свидетелство или диплома, доказващи неговите знания и умения, ще притежава момчето, които ще му позволят да се развива в избраната професионална сфера или да продължи образованието си в някой колеж/университет? Доколко легитимни са документи от система за домашно образование в САЩ, ако въобще издават такива? Вярно, че документите и дипломите в информационните технологии не правят кои знае колко за отсяване на наистина добри и даровити експерти, но все пак са някакъв ориентир и са част от необходимото, ако желаеш ползотворна професионална реализация. Та, как би се реализирал младежът? Като фрйиленсър? Комплексиран кракер ползващ уменията си във вреда на другите?
============
И на мен ми се стори, че в цялата ситуация около представянето на семейството има определен религиозно-стагниращ евангелистки уклон. Момчето определено ехидничеше с вложени от майка му думи и изрази в устата. Определено ми се струва, че е налице някаква форма на социопатия в поведението и на майката и на детето...
08 Януари 2014 22:12
Споко, бе, на бтв-то глупостите са това.
не се връзвай.

Ще го глобят, че не ходи на училище, и ще го наградят за успеха - и всичкитеще са доволни, а ние ще си останем с нервите.
08 Януари 2014 22:15
Миналата година Божидар е спечелил състезание по информатика, организирано от Министерството на образованието и науката (МОН). Явил се НЕОФИЦИАЛНО на първите два регионални кръга от националната олимпиада и се представил блестящо. Родителите му поискали от МОН Божидар официално да бъде допуснат на националния кръг на олимпиадата. Вместо отговор обаче пристигнали представители на образователното министерство за проверка защо детето не ходи на училище.

Молба към редакцията–
Може ли да ни информирате по–точно.
Как Божидар е спечелил „неофициално“
Не разбирам. В горещите имаше даже и отнето отличие.
08 Януари 2014 22:18
Само да кажа - не само според закона, но и според Конституцията образованието у нас е задължително. Та, родителите на това дете следва да бъдат глобени далеч не заради "просперитета" му, каквъвто и смисъл да е вложен в това понятие тук, а заради нарушението на закона, че и на Конституцията.
Който нарушава закона, че и Конституцията трябва да бъде наказан. Или това не е така според уважаемия дописник?
08 Януари 2014 22:30
Майката трябва да мине през психото.
08 Януари 2014 22:33
Че дете трябва да посещава училище е несъмнено.
Дали трябва да се глобят родителите, ... ве съм убеден.
Но като ще гледаме конституцията какво трябва да се направят тези оставили големи групи хора без училище или болница на по-малко от 40, 60, 80 ... километра, примерно точно в родопите.
Да се разстрелят Та това са почти всички участвали в управлението последния четвърт век
08 Януари 2014 22:33
В столичния регионален инспекторат например нямат информация за подобен случай - на деца,

Лично мнение: Столичният РИО е пълна скръб. Там са назначени жени, които не стават дори за учителки. Текучеството е огромно. А шефката дебелее ...
08 Януари 2014 22:34
И какво да кажем тогава за спортистите, които също не ходят на училище? Тях глобяват ли ги?
08 Януари 2014 22:50
Странно е колко формалисти се намериха, за които е по-важно децата да ходят на училище, без значение дали ще научат нещо или не, отколкото да научават повече, без да ходят на училище.

Случаят е просто поредна илюстрация как Системата (Матрицата, както щете я наречете) смачква всеки, който се опита просто да й се изплъзне, не да й се противопостави дори.
08 Януари 2014 23:10
Майката трябва да мине през психото.


Този коментар изчерпва цялата тема.За булята е задължително

08 Януари 2014 23:11
Я да видим какво мислят доказано умните хора със съвсем недоказано образование: Натисни тук
08 Януари 2014 23:12
Те хубаво го мислят, но обучили са някого и най-паче представили ли са си творението пред обществото?
08 Януари 2014 23:25
Тази майка е нахална и чалната неграмотница - не само, че през Възраждането образованието се е провеждало само в училищата, но и родителите изобщо не са имали пръст в него.Затова няма какво да се прави на енциклопедистка, която уж може да научи сина си на всички предмети.Освен това след като олимпиадите са за ученици, очевидно, че неучениците не могат да участват в тях.Би ти ви то и др. подобни раздухват безумията на една очевидна психопатка и това не е случайно, а отражение на отвратителната атмосфера в нашето общество.
08 Януари 2014 23:35
Обучили са себе си и са представили резултата пред обществото. Да не би да има съмнения по въпроса?
08 Януари 2014 23:37
Въпросът тук е конкретно дали момчето е по-добро в програмирането или не. На кого му пука може ли да посочи Германия на картата или може ли да шофира? Стоичков не е известен с програмиране и ако седне да пише есе, всички знаем как ще свърши; Стефка Костадинова едва ли е супер добра математичка, но има участие в банка; Йордан Йовчев никой не го кара да дава списък на неправилните глаголи в английския език; никой не се интересува доколко Бербатов е добър по химия, а колко е добър във футбола... а за да си наистина добър, трябва да започнеш от малък. Аз бих предложил работа на това момче. И повтарям нарочно: Въпросът тук е конкретно дали момчето е по-добро в програмирането или не... Той е доказал, че е по-добър от (някои от) връстниците си, макар и извън официалното класиране. И не виждам какъв е проблемът да продължи докрай извън официалното класиране. По тази точка според мен МОН са постъпили тъпо. Но дотук. Това момче никога няма да може да се яви на Международна олимпиада по информатика, защото още първа точка в правилата казва "The Olympiad in Informatics is an international programming competition for senior pupils. Each participating country may send a delegation consisting of a team of up to four students who are under the age of twenty at July 1 and who are students of the secondary school in the period September to December the year before the year of competition" Т.е. той няма как да участва, защото не е ученик и затова от МОН са прави. Тук въпросът е следният - ако момчето е толкова добро, трябва ли да мислим в насока "как да го отстраним" (деструктивен подход) или по-скоро в насока "как да му дадем възможност да защитава честта на България и да стане част от националния отбор" (конструктивен подход), например чрез "записване" в частно училище, приравняване на образованието му спрямо американската система, по която е учил или по подобен начин. Но за това може да се говори, ако стане шампион на националния кръг, защото да се класираш добре в регионалния кръг е добро постижение, но (пак паралел с футбола) не е нещо повече от това да станеш шампион в "Б група". Това все още не те прави национален шампион... Иначе аз също съм се явявал на състезания извън официалното класиране, след което съм бил допускан да се бия с по-големите "батковци" (каките не са много разпространени по тези състезание, по мое време имаше 2-3 на 100), където също има възрастови групи по класове. Но проблемът тук е че момчето не е ученик, иначе няма грижи да се състезаваш с по-големи от теб и да си осигуриш място в националния отбор - Светлин Наков е един чудесен пример за това как осмокласник може да вземе медал на международна олимпиада със завършващи абитуриенти... и колко може да допринесе за страната си след това. Истински се гордея, че го познавам и сме пили бира заедно Само че той е редовен ученик, има разлика. Така че хората от МОН са си прави, а за момчето има много други състезания, където може да се яви и това да е ученик не е изискване.
08 Януари 2014 23:42
Да не би да има съмнения по въпроса?


Има. Възможно ли е в резюме да видя резултатите.

П. П. Имам професионална деформация по отношение на резултатите - общи лафове не ме устройват. Ще трябва да го приемеш и поради тази причина ще е много наложително да ми го докажеш. Няма да ти казвам как
08 Януари 2014 23:51
Това ми е познато. Мой познат не беше допуснат до национален кръг на олимпиадата, защото ще заеме мястото по информатика на някой в университета. Но на приемния изпит той изкара 5,88 и записа математика. Предлагаха му да учи в чужди университети. Сега е аспирант.
И това момче не го мислете чака го блестящо бъдеще.
08 Януари 2014 23:52
"Д-р Тормозчиян

Странно е колко формалисти се намериха, за които е по-важно децата да ходят на училище, без значение дали ще научат нещо или не, отколкото да научават повече, без да ходят на училище.
Случаят е просто поредна илюстрация как Системата (Матрицата, както щете я наречете) смачква всеки, който се опита просто да й се изплъзне, не да й се противопостави дори."
Да, важно е децата да ходят на училище! Там не само си обучават характера (!?!), но натрупват и социален и житейски опит, развиват се като личности. Свикват, че в живота има някакви правила и човек не живее сам за себе си!
Случаят е илюстрация как едно дете е станало затворник и заложник на собствената си майка, която със сигурност има психични отклонения, по-невероятното е, че толкова години никой не е обърнал внимание на това. Тази жена го е похитила от света и от хората. Ходенето на училище най-малкото изисква всеки ден да излезеш от дома си и да се поразходиш до една сграда, която е различна от твоя дом Че не тренира плуване е сигурно- видяхте ли гръден кош на плувец?
Със сигурност по цял ден не мърда от компютъра, че може би и по цяла нощ!
Наистина живеем в безумна държава, но дали това е новина за някого?
Бисерите за Възраждането не виждам смисъл да ги коментирам въобще!
Не една отнета награда е важната в случая, а това, че една майка е похитителка на собствения си син!
08 Януари 2014 23:56
off
Предводителю, виждам, че си замръзнал. Ако четеш, драсни един ред на пощата ми, моля.
08 Януари 2014 23:57
Абе как са я изтървали тази идиотка да осакатява момчето!? РИО Смолян да бъдат глобени яко!

Била го обучавала по американски учебници... Първо, не е достатъчно да си изпишеш учебниците, те там в Щатите имат контрол и изпити по тая система, не е на самотек тая работа. И второ, системата не е призната у нас, както и в целия ЕС.

Оставила го полуучено детето, без право да продължи образованието си! Трябва да я осъдят!
09 Януари 2014 00:00
Мой познат не беше допуснат до национален кръг на олимпиадата, защото ще заеме мястото по информатика на някой в университета. Но на приемния изпит той изкара 5,88 и записа математика


Предварително се извинявам за големите букви, но подобно езиково творение не мога да отмина с мълчание.
Въпрос:

КЪДЕ И КОГА В НАШАТА ДЪРЖАВА ДЪРЖА ПРИЕМЕН ИЗПИТ ЗА ВУЗ ПО ИНФОРМАТИКА!?!?!?
09 Януари 2014 00:03
"BuboLechka
И това момче не го мислете чака го блестящо бъдеще."
Да, чака го страшно бъдеще на психопат! А за такива в последните дни вече ми омръзна да гледам по новините!
Дали въобще съществува някаква такава американска система е много под съмнение!
4о4ко_4, споделям мнението ти напълно!
09 Януари 2014 00:16
Да му се не види просперирането, и в "Сега" пишат глупости, Малоумницата проваля живота на сина си, а наоколо изпадат в телешки възторг.
09 Януари 2014 00:20
Познавах отлично майката преди 15 години, много е добра в информатиката. Малко е странна, знае Библията наизуст и е истинска вярваща, но е великолепен приятел и има и готино чувство за хумор, много надежден и широко скроен човек - вицове за Христос да й разказваш ще се засмее и ще ти върне бъзика. Не знам защо не й се споменава името и аз няма да го спомена. Напълно си права З., браво за куража!
09 Януари 2014 00:26
Щом не е глупаво момчето - да си сяда на задника, и да научи материала по всички предмети и да се яви на приравнителни изпити, ако му позволят от МОН.

Пък глобата майката да си я отнесе.
09 Януари 2014 00:26
Отново ще попитам.
Има ли случай на влязъл в български ВУЗ с приемен изпит по информатика!?

Тъй като съм завършила подобна гимназия навремето - твърдя, че единственият вариант да влезеш без приемен изпит тогава (до 1990 включително) - бяха успехите ти по "математика" на национален и международен терен
09 Януари 2014 00:56
една майка е похитителка на собствения си син!


Майката не е похитителка, точно обратното - тя отчаяно (и с много малки шансове за успех) се съпротивлява на попълзновенията на държавата да похити от най-ранна възраст детето, което тя е родила и отгледала. Държавата изобщо не е толкова заинтересована от пълноценното образование на децата - хиляди ученици излизат всяка година от системата на формалното образование с дипломи и нищожни до напълни липсващи знания и умения. Това не тревожи никого, дори напротив, държавата улеснява този процес, като например устройва смехотворни матури, които можеш да преминеш с 16 (по-късно увеличени на цели 23) точки от 100 възможни.


Държавата (като инструмент на властимащите) обаче е силно загрижена да не допуска извънсистемни елементи - хора, на които тя не е моделирала мисленето, светогледа, ценностната система; не им е промила мозъците, не им е втълпила една камара догми и клишета, не им е набила в главите купища лъжи и полуистини, които нещастните дечица да припознаят като свои и после цял живот да ги отстояват с пяна на уста в разговори, по интернет форуми и в социалните мрежи. Класически пример в това отношение са македонците - държавата им е създала език, създала им е национална идентичност, трамбовала им я в главите чрез системата на формалното училищно образование и днес никой не може да ги убеди, че те не са потомци на Александър Македонски. И много хора им се присмиват, без да осъзнават, че и те са в същото положение, макар и в плен на други калъпи.


А извънсистемният елемент, който се е изпълзнал от тези калъпи, е потенциално опасен, подривен; не е обучен да реагира по "правилните начини" в определени ситуации и затова всяка власт, не само в България, гледа да го смачка.
09 Януари 2014 00:59
А извънсистемният елемент, който се е изпълзнал от тези калъпи, е потенциално опасен, подривен; не е обучен да реагира по "правилните начини" в определени ситуации и затова всяка власт, не само в България, гледа да го смачка.


Изобщо не е необходимо държавата да се напъва, еле пък да го мачка. Майка му се е погрижила
09 Януари 2014 01:08
Конвенционалните обществени училища са жалка и импотентна пародия на образование, която кадърните педагози успяват въпреки всичко да заобиколят, давайки шанс на децата с... по-амбициозни родители.
Децата се раждат с вродено любопитство и жажда за знания. Това е нашият основен инстинкт за самосъхранение, каращ ни всячески да компенсираме липсата на остри зъби, нокти, шипове, отрова, люспи или дебела кожа. Компенсираме всичко това с познание, мъдрост, предвидливост, упоритост и дълготрайна памет.

Задачата на образователната система е да изкорени този инстинкт, или поне да го превърне в горчиво хапче, неприятен миг през който минаваш запъхтян на бегом и после неизменно забравяш. Умовете ни са конструирани така, че да подтискат и забравят онези моменти от живота, които са изпълнени със стрес, насилие или негативни емоции. Цялата тази излишна информация натикана на сила в главите на децата е обречена на забрава, защото е усвоена на сила и по съвършенно грешен начин противоречащ на природата ни.

Ако едно дете бъде обучавано десет години, по шест часа на ден, само и единственно в това за което ОЧЕВАДНО е надарено...о май fuckn гооод!
Виртуоз сe става с шест до осем часа свирене на ден. 10 години = 3650 дни, умножени по 6 часа дневно = 21 хиляди и 900 часа упражнения ! И какъв е резултата?
Резултата е един безработен, некадърен и нещастен младеж, чиито най-продуктивни години са безвъзврстно пропилени. Човек на който за първи път в живота ще му се наложи да практикува нещо назубрено по една вече остаряла теория, да не говорим за технология.

Общообразователната система наложена с закон на децата ни, създава:
- 1% блестящи енциклопедисти
- 5% зубрачи
- 10% деца на фул тайм частни уроци и родители иззели образователната функция.
- 1% гений, които никой и нищо не е в състояние да зацапа с мръсните си пръсти, деца - родени с мисия, "плевели" които колкото повече държавния "монсанто" полива с образователен "раундъп" толкова повече ще избояват и разрушават оковалата ги с условности и клишета импотентна система.
- 83% връзкари, некадърници и инвалидизирани безработни.
Това коласално прахосване на пари, човекочасове, логистика, енергия и време мога да опиша с опита на някой идиот да оре и хвърля златни семена в пустинята твъдейки, че там е най-подходящото място за експеримента.
За съжаление обаче не става въпрос за идиотизъм а за добре ръководен процес на подтискане на масите.
До болка познатото правило разделяй и владей.
Аз вярвам, че във всяко едно дете има такова колосално количество енергия и потенциал, че ако не го набутат принудително в общообразователната месомелачка, там където ще бъде прекалибровано и прошнуровано по образец...ако не разфокусират енергията му в хиляди чужди на гена посоки...ЩЕ ИМ УТЕСНЕЕ СВЕТА НА ВСИЧКИ ТИПОВЕ С МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ


https://www.youtube.com/watch?v=y_ZmM7zPLyI&feature=youtube_gdata_player

http://www.youtube.com/watch?v=d_DJAZ-ByV0&feature=youtube_gdata_player
09 Януари 2014 01:41
Майка му се е погрижила


А доказателства някакви да представиш?

Или трябва да се доверя на несъмнената ти психоаналитична квалификация и проникновена интуиция?
09 Януари 2014 01:50
Берлинската стена я събориха, но бетона, Матрицата, така си и остана в главите на доста народ.
09 Януари 2014 02:43
И доктор хонорис кауза Стоичков е недоучил в "бавното" училище в:"От Харманли съм, ма!"...ама е доктор на науките в Пловдивския ониверситед...Мамата, мамата на -както би казал за "екс перковците" от министерството. Абе само в БГ ли има министерство на младежта(и спорта)? Баа тиа наште младежи как се уредиха с миносър. И кой ли отучен работник измисли подобна олигофрения...Аре, баце, че ша покарвам офците, ciao...
09 Януари 2014 07:28
Виждам,че 99 % от списващите тука изобщо не схващат/пак/за какво иде реч.Зяпайте дрязгите бсп-сдс,пък те ви спрели реакторите.Спорете за новите силикони на Елен Колева или задниците на Ким Кардашиян или Майли Сайрис.По пазарите няма криви краставици.Па ето ви едни гей паради.Тази година ще ви поднесат и дете от трима родители.А нещата са много прости,стига да имаш очи да ги видиш.Целенасочено се разбиват семейството,държавността,добродетелите.Ама не си затваряйте границата,сакън.Не застрелвайте бандита влязал през нощта в дома ви,ами се скрийте под масата и стискайте ножици за всеки случай.Ако някой иска да ви изнасили-повърнете върху него,кажете му че имате венерическо заболяване,или че сте неразположена.В никакъв случай не му пускайте в мозъка няколко оловни бонбона.Прилага се старата игра,разделяй и владей.Скоро ще ви забранят да си гледате животни по двора,няма да има селски казани,няма да имате право да гледате даже зеленчуци на двора си.Защо ли?Много просто,за да сте зависими от държавата,само дето това от което ще сте зависими вече няма да е държава.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД