:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,076,532
Активни 199
Страници 21,156
За един ден 1,302,066

Заплатите на висши чиновници, кметове и депутати ударно растат

Най-сериозно е увеличението при съветниците и началниците на кабинетите на премиера и вицепремиерите
Правителството и парламентът показаха изключителна щедрост, въпреки че кризата все още не е приключила. Вчера стана ясно, че МС е увеличил рязко максималните заплати за висшата администрация. А депутатите размразиха месечните си възнаграждения, които не бяха пипани 4 г. заради солидарност с българските граждани.

Разликите в максимално позволените месечни възнаграждения на членове на политическите кабинети на министрите, шефове на държавни агенции и комисии, областни управители и кметове надхвърлят 1000 лв. Дали заплатите на конкретните лица ще бъдат увеличени до новия лимит обаче, зависи от възможностите на вече определените бюджети за възнаграждения. Това се разбира от публикуваното на сайта на правителството постановление за изпълнението на държавния бюджет, което се очаква да бъде обнародвано днес и в "Държавен вестник". С документа се променя и друг нормативен акт на МС - постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности.

Според новите текстове ръстът на максимално позволените заплати е чувствителен за всички ръководни длъжности. Началникът на кабинета на министър-председателя занапред ще може да получава максимум 3100 лв. основна заплата вместо досегашния лимит от 1860 лв. Максималното възнаграждение за началниците на кабинетите на вицепремиерите се вдига от сегашните 1727 на 2700 лв. Съветниците на премиера вече ще се разписват за до 2500 лв. вместо 1462 лв., а тези на министрите - до 1850 лв. вместо сегашния лимит от 931 лв.

Завишават се и максимално позволените заплати на кметовете, областните управители, шефовете на държавни агенции и комисии. Максималната заплата на кмета на Столичната община се увеличава от 1860 на 3100 лв. Шефовете на държавни агенции, държавни комисии, областните управители и кметовете на населени места с над 100 000 души население ще взимат максимум 2700 лв. месечно. Дали и какви индивидуални възнаграждения точно ще бъдат определени, зависи от финансовите възможности на съответните администрации и преценката на ръководителя, става ясно от постановлението.

До редакционното приключване на броя "Сега" не получи коментар от МС за увеличението на максималните заплати. Проверка в информационните регистри показа, че настоящите нива на максималните заплати са в сила от юли 2008 г. и оттогава не са променяни. Системата за определяне възнагражденията на висшите чиновници, които нямат статут на държавни служители, бе подмината и от реформата във възнагражденията на бившия финансов министър Симеон Дянков. Тогава максималните заплати за различните нива бяха завишени заради премахването на второто възнаграждение за работещите по европейски проекти и включването на тези служители по общия ред. Така на теория е възможно в администрацията да има служители с по-високи заплати от тези на най-високите длъжности.

Продължава да липсва яснота за реда, по който се определят допълнителните възнаграждения на висшите чиновници. При тях наредбата за задължително оценяване на държавните служители, от което зависят допълнителните възнаграждения, не важи. Така се стигна до абсурдно високите бонуси, които бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова си бе самоопределила.

Депутатите пък нямат намерение да подновят замразяването на заплатите си и те ще се повишат до 2550 лв., научи "Сега". За пръв път народните представители замразиха заплатите си през декември 2009 г., когато вземаха 2196 лв. За последно направиха това през юни м.г. за срок до 31 декември 2013 г.

"Не сме замразявали заплатите и засега нямаме намерение да го правим", коментира шефът на НС Михаил Миков пред "Сега". През юни замразяването на заплатите стана по негово предложение. Тогава той коментира, че ефектът му ще се разпростре върху още 27 институции, сред които президентът, премиерът, главният прокурор, шефовете на върховните съдилища и др. Миков определи това като акт на солидарност с българските граждани, които трудно понасят изпитанията на кризата.

Според правилника на НС народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, според данните на Националния статистически институт (НСИ). Последните данни, оповестени на сайта на НСИ, са от края на септември, като средната заплата е 850 лв.

25
13885
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
27 Януари 2014 20:04
Дали заплатите на конкретните лица ще бъдат увеличени до новия лимит обаче, зависи от възможностите на вече определените бюджети за възнаграждения.
и защо требе да се ручат жабетата? нямам никакво отношение към въпросните възнаграждения, но заглавието е абсолютно манипулативно. и едва ли може да мине за добра журналистическа практика.
27 Януари 2014 20:15
С преизпълнен план за приходите от данъци и осигуровки през 2013 г. се похвалили данъчните, които са събрали със 126 милиона лева повече от планираното.

Това прочетохме вчера и се надявах, че тези пари ще отидат за образование и здравеопазване, а то за заплати на чиновници...
27 Януари 2014 20:24
Правителството и парламентът показаха изключителна щедрост, въпреки че кризата все още не е приключила.

Заемче, второ, неизпълнение на занижени планове, протекла отвсякъде разсъхнала се каца, а паразитите вдигат заплати.
27 Януари 2014 20:52
Така се прави електорат! Увеличавай бюрократите и увеличавай заплатите им! Много бюрократи + повишени заплати = спечелени избори!
28 Януари 2014 00:20
Въпросните възнаграждения са от нашите пари (данъци), така че всеки трябва да има отношение. Много нагло поведение. Държавни и обществени постове за забогатяване - така се ражда олигархията. Повечето хора, както чувам, не са съгласни с подобна политика. Това е обществена работа, призвание, любов към града и желание да се оправят проблемите, а не баница на аванта.
28 Януари 2014 00:29
Ликуй, народе, статистически се приближаваш към европейските заплати(расте средната заплата)! Ама от къде ще се вземат увеличенията - производство няма, държавни предприятия няма, от данъци ще да е само! Честито - ще увеличават данъците, няма начин!...
28 Януари 2014 00:31
И правилно постъпват - пенсиите вече ги увеличиха, сега е ред на заплатите!...
28 Януари 2014 01:51
Ако след това се увличат пропорционално и останалите заплати в държавния и частен сектор, къде е проблема?
28 Януари 2014 09:06
Наваксват хората,няма що!След замразяването заради кризата,сега - бум в икономиката ли има,та заплатите да растат с 80-90-100%? Ами да ги вдигнат с колкото вдигнаха пенсиите,ама надали! А как я виждате тая - да се вдигнат с 50-80% заплатите в частния сектор? Мираж! Значи етин чиновник-клатикраковец ще взема 3-4 пъти повече от един квалифициран работник! Или например 4-5 пъти повече от една медицинска сестра! Ликуй,народе! Да живее цоциализъма!!
28 Януари 2014 09:16
Да не съм видял някой коментар от недоволни че си увеличават заплатите.
Четири години Бойко ги биеше през ръцете сега започва голямото избиване от глада.А иначе Бойко лош,прост,глупав.
А тези умни и красиви,но пък за сметка на това десеторно по крадливи.
28 Януари 2014 09:18
Защото сме социалисти!
28 Януари 2014 09:39
Защото сме ЦОЦИАЛИСТИ-ПОМИЯРИ и унищожителите на страната - яж и пий, Куме, ала го заемот от 5 млрд!
Десните ги е+и - пак ще дойдат после да събират пари, та да има после пък да харчим, защото сме ЦОЦИАЛИСТИ ( идва от оцоцвам, т.е. изяждам до край, свършвам чрез плюскане)...
станиШЕФското л++но е супердоволно, Народът вие!
28 Януари 2014 09:40
Впрочем левите мърши от форума защо ги няма и мълчат, какво ли в устата си държат?!
28 Януари 2014 10:20
2 хиляди лева не е висока заплата, само че работата е там, че хората са много бедни. И оттам лесни за манипулиране. Ама като гласуват за такива идиоти, това заслужават.
Огромна и най-важно невършеща никаква работа, полезна работа, администрация. И заплати. За наши хора.
То дето не сме държава, ами вече и на нищо не приличаме.
...............
Romel - адмирации!
28 Януари 2014 10:32
Имаше съмнения в управлението , но ето заплатите растат, здравната каса има излишъци и връща в хазната, даже зимата е по-топла от очакваното.
28 Януари 2014 11:02
Жал ми е, като гледам колко е елементарен и лесно манипулируем средностатистическият форумец! Щом е форумец се предполага, че ползва нета. Щом ползва нета би трябвало и см да може да провери туй онуй. Но не. Той чака някой малограмотен журналистин да му сдъвче информацията, да я изплюе в подходяща посока, за да може после да трещи политкоректни глупости!

Малко данни от страницата на НСИ. Средно месечни заплати:
2009-та
Обществен сектор - 712 лв.
Частен сектор - 574 лв.
Разлика в % - 24.1%

2013-та
Обществен сектор - 814 лв.
Частен сектор - 781 лв.
Разлика в % - 4.2%

28 Януари 2014 11:21
Целта на дописката е, читателят да си каже:
1. Вашта мама.....
2. Ей, кога ли и аз ще се уредя на такъв пост.
3. Абе вие си лайте, аз нали уредих жената за шеф, нищо че е завършила изгорялата гимназия. Криза ли ?
28 Януари 2014 11:45
Ако в една държава бюрократа - тунеядец получава повече от даскала или доктора тази държава я пиши бегала!
28 Януари 2014 12:14
Усърдният журналистически екип, поднесъл ни този текст, нека поработи над следното домашно - минималните и максималните размери на основните месечни заплати на служителите в държавната администрация по нива и степени.

Нека поиска справка относно съотношението на основните месечни заплати, изплащани реално в държавната администрация, към максималния размер, към минималния размер, а ако ги мързи и ги боли глава от числа - поне към средния размер по ниво и степен. После може и да дискутираме. А дано. Ама ... надали. Щото данните, които ще излязат, не "продават". Нали!
28 Януари 2014 12:42
Тези ако останат на власт за пълен мандат, със сигурност ще подобрят рекорда на бай Тодор - 10 млрд. долара дълг за 4 години.


За да направят 10 млрд. долара дълг за 4 години трябва да направят 4 бюджета с по 2.5 милиарда долара дефицит. Това явно остава недостижими за разбиране от форумците.

За първата година са си гласува 1.3 млрд. лева. Уви! Мечтите ви по-скоро няма да се сбъднат.
28 Януари 2014 12:55
Браво на тях! Живи и здрави да са! Така се справят те в условия на криза. Пестят парите само за себе си и мислят само за себе си. Останалото население, което работи за има-няма 400-500 лева месечно да му мисли.
28 Януари 2014 16:07
Не сме замразявали заплатите и засега нямаме намерение да го правим", коментира шефът на НС Михаил Миков пред "Сега". През юни замразяването на заплатите стана по негово предложение.

Никога не съм се съмнявал, че демагогства...
01 Февруари 2014 09:13
Идват избори, а БКП не знае друг начин да пичели, освен с номера.
01 Февруари 2014 12:49
Слава богу. Бях се уплашил че слугите на народа - депутати, министри и чиновници ще останат гладни и боси.
25 Май 2014 16:55
Заемче, второ, неизпълнение на занижени планове, протекла отвсякъде разсъхнала се каца, а паразитите вдигат заплати.Нечувано,невиждано лицемерие ЖАЛКО
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД