:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,181,430
Активни 143
Страници 29,113
За един ден 1,302,066
ПРОСВЕТА

Студентите търсят все по-достъпни университети

Рейтингът на висшите училища показва отлив дори от най-модните специалности
Снимка: Борислав Николов
Лидерът в 18 направления - СУ, в бунтовното си превъплъщение от последните месеци.
Студентите в редица професионални направления в България намаляват. При някои от тях спадът за една година достига 10%. На фона на общия спад динамиката в предпочитанията на студентите става все по-интересна. Докато добри университети губят позиции сред кандидат-студентите, други с по-ниски резултати в рейтинговата класация на висшите училища отчитат ръст. Това показват сравнителните данни за броя на студентите по професионални направления и университети от рейтинговата система на висшите училища у нас. Рейтингът за пръв път дава възможност за проследяване на динамиката в броя на студентите, макар и с известни уговорки. Статистиката за броя на студентите за 2012 г. е изготвена на база налични данни към ноември 2011 г., а тази за 2013 г. е актуална към април. В ноемврийските данни обаче е възможно да не са отчетени междувременно записани в университетите магистри и докторанти. Дори с тази уговорка картината е любопитна и очертава интересни закономерности.

И през 2013 г.най-предпочитаното професионално направление остава икономикатаС 60 535 записани студенти икономическите специалности са много пред второто направление в класацията по масовост - администрация и управление (27 663 студенти). На трета позиция е правото с 11 475 студенти. Дори и при тези масови и модни направления за една година е настъпил чувствителен спад в броя на студентите. През 2012 г. студентите по икономика са били било с 6000 души повече. Студентите по право са намалели с около 1500 души. При администрация и управление спадът е по-незначителен - около 1000 души.

Любопитна тук е и динамиката по университети. Софийският университет може да е втори по качество в специалностите от администрация и управление, отстъпвайки място само на Американския университет в Благоевград, но това не му пречи да губи сериозен дял от студентите си в тези дисциплини. За една година записаните в това направление в СУ са намалели от 1676 на 1142 души. Докато СУ губи позиции, неразпознаваемото от работодателите Частно висше училище по агробизнес и развитие на регионите е сред малкото, които бележат ръст. С 3632 студенти - близо 232 повече от година по-рано, частният агровуз се оказва водещо по мащаб висше училище у нас в областта на администрацията и управлението. Повече студенти в областта на администрацията обучава само Частното международно висше бизнес училище в Ботевград с 3771 студенти. Частните университети като цяло държат висок дял от студентите в това направление, а държавният вуз с най-много студенти по администрация и управление е УНСС с 2326 души.

Софийският университет, който за поредна година е лидер по качество в почти всички направления, отчита сериозен спад и в други направления. Във филологическите специалности е отчетено намаление от близо 400 души, записаните в педагогическите специалности намаляват от 2856 на 2334. С около 300 души намаляват и студентите в престижното направление информатика и компютърни науки. При химическите науки, където СУ е абсолютен лидер по качество, студентите падат от 520 на 343. С това ниво Пловдивският университет в момента е водещ в обучението по химия с 540 записани студенти.

Този спад при водещия университет в страната на фона на цялостен спад в броя на студентите и наличие на свободни места е странен. Възможно обяснение за по-малкото студенти в СУ е ефектът от кризата и евентуално предпочитание на студентите да учат по-близо до родните си места. За това косвено свидетелства отчетеният ръст в педагогическите специалности в част от регионалните университети, като Тракийския университет - Стара Загора, Югозападния в Благоевград, Великотърновския. Друга възможна хипотеза е отливът на студенти към чужбина, предпочитанието към по-достъпни университети или по-агресивна политика по набиране на студенти. Така например, докато и СУ, и Нов български университет губят студенти в направлението информатика и компютърни науки в София, Университетът по библиотекознание отчита ръст от 848 на 1017 души. Като пълен университет, който обучава във всички области на науката, Софийският университет е и като цяло по-уязвим към динамиките в различните направления. За сравнение специализираният и утвърден сред конкурентите си Технически университет в София отчита лек ръст в студентите - от 13 020 на 13 121.

Тази динамика би следвало да е обект на анализ и от страна на университетите, и от страна на Министерството на образованието, още повече, че от броя на студентите зависи и субсидията на висшите училища. Години наред обаче задълбочен анализ на политиката на прием и реално приетите студенти не е представян. Не помагат в достатъчна степен и данните на националната статистика, които са твърде общи. При тях спад е отчетен само при студентите, записани в частни университети.Инженерните специалности - популярни сред чуждестранните студентиНовост в тазгодишния рейтинг е и възможността за проследяване на динамиката в броя на чуждестранните студенти. Традиционен лидер тук са медицинските направления. Любопитно е доброто представяне по този показател на не така популярни сред българските студенти направления като машинно инженерство и общо инженерство. 6.3% от всички записани студенти в направление машинно инженерство са чужденци, като с най-голям дял на чуждестранни студенти в това направление е Техническият университет-София (17.1% чуждестранни студенти в направлението). При общото инженерство най-голям дял чуждестранни студенти учат в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Този държавен вуз като цяло се представя много добре по показател чуждестранни студенти - 19.5% от записаните в направление комуникационни и компютърни технологии в него са от чужбина, чужденците в направление туризъм са 12.86%. Активна политика към чуждестранните студенти има и Техническият университет-София. В Софийския университет най-голям дял чуждестранни студенти има в направление медицина - 25.9%, следвана от политически науки - 14.22% и психология с 12.36%. С най-голям дял чуждестранни студенти в 1 направление в цялата страна е Европейският политехнически университет в Перник. 88% от обучаваните във вуза 132 души по архитектура, строителство и геодезия са чужденци.

От данните става ясно още, че броят на докторантите повсеместно се увеличава. Класацията на водещите по брой докторанти университети по правило съвпада с общата класация по качество. Любопитен детайл тук е първото място на Академията на МВР. С 30 докторанти на 100 записани студенти направлението администрация и управление в академията на вътрешното министерство е на първо място по този показател сред всички университети и професионални направления у нас. Втора в списъка е философията на Софийския университет, следвана от направление военно дело във Военната академия "Г.С. Раковски".

Математиката в СУ е безспорен лидер по престиж сред бизнеса

Новият индикатор в рейтинга обаче засега трябва да се приема с едно наум
Специализираните университети, които обучават голям брой студенти в съответното направление, излизат на преден план по престиж сред работодателите. Новият индикатор обаче не бива да се абсолютизира, показва внимателно вглеждане в данните. Анкетираните при съставянето на рейтинга работодатели са били помолени да посочат от кои университети предпочитат да наемат студенти по дадено професионално направление. Както може да се очаква, начело в класацията излизат големите висши училища. Така сравнението по престиж и рейтингът на дадено висше училище се разминават.

Показателен пример е направлението "Икономика". Тук 56.8% от анкетираните работодатели са отговорили утвърдително, че наемат студенти от УНСС и това е университетът на първа позиция по престиж сред фирмите. Стопанската академия в Свищов е на втора позиция, посочена от 35.6% от работодателите, трети е Икономическият университет във Варна с 24.6%. Американският университет в Благоевград, който иначе оглавява общата класация в направлението и тази година изпреварва СУ, е доста назад в класацията сред работодателите с показател 2.1%. Обяснение за тази задна позиция може да се търси в броя студенти, обучаван в АУБ - 139 в професионално направление Икономика срещу 15 982 студенти, записани в икономически специалности при лидера сред работодателите УНСС.

Любопитен е и нулевият престиж сред работодателите в направление физически науки и на четирите университета, които обучават студенти в тези специалности - Софийския, Шуменския, ЮЗУ и Пловдивския. На практика нулевият резултат говори, че сред анкетираните преподаватели няма такива, наемащи висшисти с образование в областта на физиката. Нулеви са резултатите и на университети, обучаващи в областта на химическите технологии. Липсата на данни е знак, че по извадката с работодатели ще трябва допълнително да се работи.

Въпреки тези уговорки данните от анкетите с работодателите рисуват любопитна картина за направленията и университетите, при които престижът е безспорен. На първо място по разпознаваемост и предпочитания сред бизнеса е математиката в Софийския университет, като тази специалност води и в анкетите за престиж в самата академична общност (преподавателите от съответното професионално направление са давали предпочитанията си за три висши училища, но без своето собствено). 91.17% от анкетираните работодатели биха наели студенти по математика на СУ, а 85.26% от преподавателите биха я препоръчали на свои близки и познати. Възпитаниците на Национална академия по театрално и филмово изкуство също се радват на предпочитанията на работодателите - 90.49 на сто от фирмите в бранша са готови да им осигурят работа. Силно разпознаваеми на пазара на труда са кадрите на УАСГ, посочени като предпочитани служители от 88.36% от бизнеса. Като цяло в Топ 50 на най-престижните направления на университетите няма големи изненади.

Топ 10 по мнението на преподавателите е "окупиран" от специалности в СУ. След безспорния лидер - математиката, се нареждат специалностите философия (84.44%), право (82.88%), биология (77.22%%), физика (76.18%) и химия (76.13%). В челната десетица извън специалности на СУ успява да се класира единствено направление комуникационна и компютърна техника в Техническия университет - София. 74.09 на сто от лекторите във висшите училища биха препоръчали на свои познати това направление в този вуз.

Привлечени средства за научноизследователска дейност на студент (в лв. за 2013)

УниверситетСума
Европейски политехнически университет - Перник4530.74
ХТМУ1771.96
Международен колеж - Албена1605.82
АУБ1193.60
Тракийски университет 1038.02
Медицински университет - Варна749.74
Медицински университет - Пловдив636.43
Технически университет - София508.92
ВСУ "Любен Каравелов"470.12
Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас444.64
ПУ399.86
СУ363.40
МГУ353.49
Технически университет - Варна346.11
ВВМУ - Варна331.73
Колеж по икономика и администрация - Пловдив323.31
Висше училище по застраховане и финанси - София309.47
Университет по библиотекознание и информационни технологии301.29
Лесотехнически университет267.06
Европейски колеж по икономика и управление - Пловдив256.82
Медицински университет - София253.09
Аграрен университет - Пловдив251.14
Международно висше бизнес училище - Ботевград233.22
Висше транспортно училище "Тодор Каблешков"207.39
14
11345
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
02 Февруари 2014 20:56
Студентите в редица професионални направления в България намаляват.


Тц, студентите в България намаляват. Защото са все по-малко децата ни. Само под ботуша на ГРОБ раждаемостта спадна с 25%. Останалото са подробности от пейзажа.
02 Февруари 2014 21:11
Принципът "парите следват студента" доведе конкуренцията до това, че печелят тези вузове, които дават най-облекчени условия за получаване на диплома. Хиперболизирано, този ВУЗ, който дава диплома още при кандидатстването, ще обере всички студенти...
Това е и никави рейтинги няма да помогнат за повишаване на качеството.
02 Февруари 2014 21:19
Любопитен е и нулевият престиж сред работодателите в направление физически науки и на четирите университета, които обучават студенти в тези специалности - Софийския, Шуменския, ЮЗУ и Пловдивския. На практика нулевият резултат говори, че сред анкетираните преподаватели няма такива, наемащи висшисти с образование в областта на физиката.


Е как така? Те би трябвало да са най-умните. Само те знаят защо като се разхождаш с бърза ракета оставаш млад а този дето те чака на Земята остарява и... Алберт Айнщайн им го е обяснил. Веднъж като повярваш в това и после вече нищо не може да те спре. Ама и тези работодатели са едни тесногръди...
02 Февруари 2014 22:28
Привлечени средства за научноизследователска дейност на студент (в лв.


В хиляди лв. имат предвид сигурно?

Но пак сумите са много малки, смешни просто.
02 Февруари 2014 23:45
В хиляди лв. имат предвид сигурно?
02 Февруари 2014 23:49
Европейски политехнически университет - Перник 4530.74
03 Февруари 2014 02:52
Е, щом П.У.Т.К.А. води с ТРИ гърди пред останалите с кинтите - ясно е какво ще се произвежда... ми кондоми....
03 Февруари 2014 10:32
Софийският университет може да е втори по качество в специалностите от администрация и управление, отстъпвайки място само на Американския университет в Благоевград, но това не му пречи да губи сериозен дял от студентите си в тези дисциплини.

Обяснението не е толкова трудно. Трите най-търсени специалности са доказано тези, които произвеждат най-много безработни, при това от години. Ерго, голям брой от студентите, които се записват в тях, не се интересуват от качеството на образованието, а от други фактори: лесна диплома, някоя годинка студентски живот в столицата или в областния град, където могат да се цанят да продават дюнери и т. н. Така че, разбира се, ще се запишат в университети, където от тях нищо не се иска.
03 Февруари 2014 10:36
Този спад при водещия университет в страната на фона на цялостен спад в броя на студентите и наличие на свободни места е странен.

Не е странен. Не искат да учат. Тях ги устройва дюнерът. Вярно, че бизнесът пищи за инженери-технолози, ама за да станеш такъв, трябва яко учене и бачкане, а глезльовците не щат. Впрочем, това очевидно е световна тенденция - Германия внася инженери, Щатите го правят от десетилетия. Само ми е интересно откъде ще ги внасяме ние.
03 Февруари 2014 10:39
Така например, докато и СУ, и Нов български университет губят студенти в направлението информатика и компютърни науки в София, Университетът по библиотекознание отчита ръст от 848 на 1017 души.

Същата причина. В печатницата за дипломи, наречена УНИБИТ, ще изкарат "вишото" без да се мярнат нито веднъж на лекция, а в това време ще могат да продават дюнери и да щракат с пръсти в Студентски град. Голяма част от тях сигурно съзнават, че после няма да взимат заплати от по няколко хиляди лева, колкото взимат добрите специалисти в IT-сектора. Но явно нямат и амбиции за това.
03 Февруари 2014 15:41
инженери-технолози, ама за да станеш такъв, трябва яко учене и бачкане, а глезльовците не щат.
не само учене и бачкане а и повечко сиво вещество.
скоро някаде тук четох яч средната заплата за инженер в софиа е 2900 лева. акои двамата в семейството са инженери живеят по добре от колегите си в канада.
03 Февруари 2014 17:34
Америка, малце ти куцат източниците. Ако под "инженер" се разбира сисадмин или програмист - може, в Софето има бая офиси, дето някои все требе да я върши та работа. Ако говорим па за някоя клатикурска позиция в представителство на някоя IT фирма - съвсем.
Ама да има истинска инженерна работа в София, че и СРЕДНО да се вземат 3 бона - не ме разсмивай.
И не бери гайлето на канадските инженери - колкото и да намалява работата - все пак един опитен инженер си взема около 10К лв (бруто) на месец, така че не че не ми сравнявай кламери с краставици....
Ти си гледай твоята паничка, недей кара по български, нали си хамериканец...
03 Февруари 2014 21:21
студентите в България намаляват

И е нормално да намаляват.
По статистиката от генералното бройкане 2011 г., завършили ВУЗ са 1,35 млн. от преко сили 4 млн. работоспособно население (което се отчита от 15 годишни, имащи право да работят н 4 часа).
Като приспаднем римляните и тия от 15 до 24 години, и се сведем до шестте големи града (София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе) - то съотношението висшисти към не-такива ще дойде поне 2 към 1.
Дотук само имаме обърната пирамида - на две бели якички, една синя.
Ако теглиме черта, и колко завършили дадена специалност я и работят (извън престижните и платените, които се броят на пръсти) - ще се окаже, че три четвърти завършват на принципа "да имам тапия", която да си я окачат вместо картина.
Разни интересни специалности от типа на "европеистика", "културология" - как се пласират, някой ще каже ли?
Кво е това животно "информатика" - програмиране на ERP програми ли, на "империя онлайн/Травиан" ли?
А животното "общо инжинерство" - дали осигурява кадри както за Great wall в Ловеч, така и за цеховете за кренвирши?
Имаме си една превъзходна комбинация от ирационална икономика, която реве, че имагинерното образование не й осигурява специалисти по всичкознание - най-паче как печалбите да растат всеки ден с по 50 процента мин.
08 Февруари 2014 16:14
Студентите търсят все по-достъпни университети


Понеже по-голямата част от работодателите в БГ са с основно и средно образование и не могат да преценят колко знае висшиста гледат само да има диплома. Това търсят и студентите. После се питат защо безработицата е висока.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД