:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,319
Активни 146
Страници 19,314
За един ден 1,302,066

В Софийския градски съд решения се бавят и по 3 години

При наказателните процеси има случаи мотиви да се чакат от 2007 г.
СНИМКА: "СЕГА"
Чакащите правосъдие понякога трябва да проявят невероятно търпение, за да го получат.
Ако сте страна по гражданско дело в Софийския градски съд (СГС) и се стигне до това да чуете как магистратите обявят казуса за решен, не бързайте да се радвате. Може да минат и 3 години преди решението да види бял свят.

Това показва справка за забавените съдебни актове, получена от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация. Преди година председателят на съда Владимира Янева не разреши тази информация да бъде огласена, но отказът й бе атакуван пред административния съд. Така, след като изгуби битката на две съдебни инстанции, Янева предостави данните за гражданските дела, обявени за решени, но с ненаписани решения, както и за наказателните процеси, по които е четена присъда, но не са написани мотиви.



Без мотиви делата няма как да продължат по инстанциите



и на практика правосъдието е блокирано. След като Янева бе осъдена да предостави информацията за забавените дела към февруари 2013 г., "Сега" поиска и справка към началото на 2014 г. Така и картината е по-пълна. Вижда се, че има съдии, които са и в двата списъка.

От данните на съда се вижда още, че някои казуси "висят" там от 2000 г. А след 14-годишен процес, независимо дали са загубили, или спечелили делото, страните имат право да потърсят обезщетение за липса на правосъдие в разумен срок.

Законът дава на съдиите до месец, за да мотивират присъдите. Такъв е и препоръчителният срок за решения по граждански дела. Заради голямото натоварване в СГС за разумни се приемат и малко по-големи срокове. Има случаи обаче на толкова сериозни забавяния, че аргументът със свръхнатоварването няма как да важи. Нито има значение, че актът е толкова качествен, че е потвърден без забележки от горните инстанции. В такива ситуации положението е по-скоро отказ от правосъдие, отколкото правосъдие в неразумен срок. Защото



представете си да чакате решение по трудово дело



или се опитвате да развалите договор за издръжка и гледане. Или, че съдите строителя, който не е изпълнил договора да е готов с апартамента ви и не иска и да ви обезщети. Или, че от "Топлофикация" ви съдят заради сметки, които не им дължите.

Наказателните дела винаги са били повече във фокуса на медийното внимание. Още повече че и Европейската комисия си е избрала стотина наказателни дела, т.нар. знакови процеси от голям обществен интерес, и движението по тях се отразява приоритетно. А гражданските дела са много повече на брой и при тях проблемите далеч не липсват. Пък и за всеки, който е "клиент" на правосъдието, неговият казус си е най-важен и няма оправдания за протакането му.

Към 8 януари 2014 г. много от съдиите имат ненаписани дела от лятото на 2013 г. Но има и далече по-сериозни забавяния. От справката се вижда например, че съдия Рени Коджабашева има да пише решенията по дела, които е обявила за изяснени още през 2011 г. - две през март, две през юни и едно през декември. 32 дела чакат съдия Коджабашева от 2012 г., и други 44 - от м.г.

Олга Кадънкова "влачи" 9 ненаписани решения още от 2012 г., 24 дела е обявила за решени през първата половина на 2013 г., но още не ги е изписала, както и 14, които чакат от октомври и ноември.



Повечето й колеги от гражданското отделение имат неизписани дела от есента.



От електронното деловодство на съда не става ясно точно какъв е предметът на затлачените дела.

Съдия Нина Стойчева също има няколко дела, които е обявила за решаване преди почти година - в средата на март 2013 г. И колегата й Елка Пенчева очевидно пък е затруднена от два казуса, които чакат последната й дума от ноември 2012 г. Става дума за две търговски дела. Едното е по иск за обявяване на дружество за недействително, а другото е заведено от член на дружество, който търси защита на правата си по Търговския закон.

Младши съдията Васил Петров също е закъсал с едно гражданско дело, обявено за решаване през ноември 2012 г., страна по което е Комисията за финансов надзор. Петров още не е написал и две дела, които чакат от февруари и март 2013 г., както и два от юни 2013 г. Дори по-тежко е положението на колегата му младши съдия Елена Розалинова. Едва на 9 януари т.г. тя е обявила решенията по три процеса, приключени през ноември 2012 г. Чакат я и дела от март, април, май и юни 2013 г.

Има и съдии, които "държат" по едно дело. Като Николай Димов, който е с един процес, обявен за решен на 30 януари м.г.



Интересна е ситуацията и при съдия Румяна Ченалова,



която неотдавна се преквалифицира от наказателен в търговски съдия. Срещу нея има висящо дисциплинарно производство заради разследване срещу нея в Македония във връзка с източване на 2.5 млн. долара от държавния холдинг "Македония Табак" през 2004 г., когато е била адвокат. Ченалова гледа делото "Октопод", а в последните дни неуспелият шеф на ДАНС и медиен магнат Делян Пеевски обяви, че докато Цветан Цветанов беше вътрешен министър, настоявал пред главния прокурор Сотир Цацаров да се потули разследването в Македония срещу съдията. На 11 февруари "Сега" попита Висшия съдебен съвет какво се случва с дисциплинарното производство срещу Ченалова, но и досега отговор няма.

Ченалова е и в двата списъка на забавени дела - и търговски, и наказателни. Още на 12 февруари м.г. съдията е обявила за решени 5 търговски процеса, по които и досега на се е произнесла. Други 31 дела чакат решенията си от септември, октомври, ноември и декември. Отделно Ченалова повече от година не е написала и мотивите по наказателно дело за катастрофа от август 2008 г., при която е причинена смърт и средна телесна повреда. Делото е тръгнало през юни 2010 г., а 3-годишната условна присъда е четена от Ченалова на 24 януари м.г.



Делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева също чака



мотиви дълго време. Съдия Владимир Астарджиев призна тримата подсъдими за невинни на 8 октомври 2012 г., а мотивите дойдоха миналия петък. Прокуратурата атакува оправдателните присъди веднага, но без мотивите процесът нямаше как да се придвижи по инстанциите. От декември 2012 г. съдия Астарджиев, който в момента преподава в Националния институт на правосъдието, бави и мотивите по дело срещу организирана престъпна група от трима души. От електронното деловодство на съда не става ясно дали тя е осъдителна или оправдателна.

Първенец с ненаписани мотиви е съдия Мими Петрова, която през октомври 2013 г. бе уволнена дисциплинарно заради това. В момента Петрова обжалва уволнението си. Но над 30 дела трябва да тръгнат отначало, тъй като в наказателното право важи принципът на неизменност на съдебния състав - който съдия започне процесът в дадената инстанция, той трябва и да го приключи. При Петрова има и дела, които чакат мотивите си още от 2007 г.!

Съдия Весела Дончева е била командирована в СГС от районния съд за малко повече от година - от 10 януари 2011 г. до 20 май 2012 г. Три дела, гледани от нея и приключени между края на януари и средата на март 2012 г., са останали без мотиви до 6 януари 2014 г. И трите са били в СГС на втора инстанция. Страните по едното дори са писали жалба за бавност до съда.

В справката със забавените дела за 2013 г.



присъства и председателят на СГС Владимира Янева



На 8 ноември 2011 г. тя е чела оправдателна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост. Мотивите по делото са от март 2013 г. Четири месеца по-късно вече има и решение на горната инстанция. Присъдата, постановена от Янева, е отменена изцяло и осъжда подсъдимата на година пробация и да плати по 15 хил. лв. на трима граждански ищци.

"Сега" получи от СГС и справка за натовареността на магистратите за януари-ноември 2013 г. От нея се вижда, че като председател Янева е получила за гледане 13 дела, при едно, останало й отпреди това. И в края на периода има несвършени 7. Завидно ниска натовареност на фона на останалите наказателни съдии, получили между 140 и 220 казуса за 11 месеца. На малко постъпление се радва и шефката на Наказателното отделение на съда Петя Крънчева, която също е облагодетелствана заради административния си пост. Крънчева е получила 25 дела, има 29 отпреди това, а в края на периода има несвършени 23.

И председателят на Гражданското отделение в СГС Богдана Желявска е разтоварена. За 11 месеца тя е получила едва 42 нови дела. На този фон останалите състави са поели поне по 160 дела. Рекордът е 235 нови дела на състав.
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Въпреки в пъти по-ниската си натовареност в сравнение с колегите си и председателят на Софийския градски съд Владимира Янева е в списъка със забавените дела.
1
8731
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
18 Февруари 2014 21:51
Не трябва срокът да е препоръчителен, а задължителен. Законът трябва да се промени. Отделно трябва да се наказват съдиите за всяко едно забавяне.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД