:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,542
Активни 129
Страници 19,537
За един ден 1,302,066
Интервю

Здравната реформа трябва да върви с преосмисляне размера на вноската

Ако законите за промените не са готови до края на годината, и този мандат ще е загубен, твърди шефът на здравната комисия в парламента и депутат от ДПС Нигяр Джафер
СНИМКА: БГНЕС
Нигяр Джафер е родена на 20 май 1966 г. Завършила е медицина със специалности по вътрешни болести и здравен мениджмънт. Депутат е трети мандат от листата на ДПС. В 42-рото народно събрание е председател на Комисията по здравеопазване и зам.-шеф на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.
- Г-жо Джафер, вече има стратегия за реформа в здравеопазването ни. Колко реалистична за изпълнение е тя и на каква подкрепа може да се разчита от депутатите?

- Положителен факт е, че изобщо има такава стратегия. Тя трябваше да бъде готова през 2012 г., такова беше условието на европейските ни партньори във връзка със следващия програмен период 2014-2020 г. В нея има безспорни неща и аз очаквам широка политическа подкрепа за тях.

- Кои са те?

- Например въвеждането на електронно здравеопазване и единна информационна система, които станаха легендарни. Реалистично е да се случат и аз твърдя, че до края на т.г. ще имаме електронна рецепта и електронни здравни карти, с цел да се развие електронно досие, което да бъде работещо. И да се стигне най-накрая до по-добър контрол и ефикасност на разходите.

- Най-големи спорове се очаква да предизвика въвеждането на допълнителното здравно осигуряване. Какво означава това от гледна точка на пациентите? Има ли опасност част от българите да се окажат без допълнителна здравна помощ?

- Безсмислено и глупаво е да се правят промени, ако те ще влошат достъпа до здравни грижи, независимо колко велики са идеите. Два са теоретичните модела, познати до този момент по отношение на здравноосигурителния модел. Основен фонд с втори стълб допълнителни фондове е единият. Другият е пълна конкуренция между каси, които имат еднакви задължения и които боравят с еднакъв процент от здравната вноска. Като политическа сила ние подкрепяме пълна конкуренция на здравни каси. Но ако се постигне консенсус за въвеждане на една здравна каса с допълнителни фондове, които надграждат основния пакет, бихме обсъждали и такъв вариант. Вече виждаме, че сегашната ситуация - една монополна каса да е натоварена с многобройни очаквания, не работи. Няма как да спрем развитието нито на високите технологии, нито на иновативните методи на лечение в медицината. Ще се изискват все повече средства. Тази единствена каса няма как да осъществи всички желания, те са милион и едно. Колкото и пари да се наливат в нея, тя ще дава този резултат - искания, дефицит на финансов ресурс и недоволство.

Касата няма неограничени възможности и има един проблем - не може да контролира своите разходи. За това има и обективни причини, тъй като държавата не е създала условия, за да функционира касата нормално. Няма наистина интегрирана информационна система, няма електронна карта, няма капацитет и по места да контролира и да работи. Ако се въведе допълнително осигуряване, тя може да покрива само болничната помощ, а от нея да бъдат извадени медицинските изделия, скъпоструващите лекарства или извънболничната помощ. За тях ще се борят във втори стълб други допълнителни здравни фондове.

- Но независимо дали ще се разпределят между много каси, или голямата част ще остане в една, парите са едни и същи.

- Разговорът за модела, който трябва да започне да функционира в България, трябва да върви успоредно с разговора за размера на здравноосигурителната вноска. И затова всички да се осигуряват на еднакъв процент. Положителното е, че в стратегията е заложено поетапно преминаване към осигуряване от държавата с 8% вместо с 4% на всички категории лица, които тя осигурява. Като начало мисля, че е реалистично да се започне с децата. Няма как обаче да излезем - или поне на този етап не виждам начин да излезем - от модела на солидарност. Защото това е европейският модел.

Разбирам, че все повече дискусията не е за солидарността на модела, а за справедливостта. Все повече хора, които са редовни платци и се осигуряват съвсем съвестно на високи доходи, си задават въпроса: "Аз какво получавам срещу моите здравни осигуровки?" Аспект от голямата тема е също въпросът за здравно неосигурените. Има резерви, има какво да се направи от приходните агенции. Защото, ако те останат в рамките на тази бройка от около 2 млн., за която говорим периодично, няма да има съществени ефекти, независимо какъв модел на здравно осигуряване изберем.

- И все пак нека да кажем практически как действа всеки от двата модела през погледа на пациента? Да дадем пример с любимата ни най-бедна област в Европа - Видин. Там болницата вероятно ще има договор с обществената каса. Но ако лечебното заведение, с което допълнителният фонд на пациента има договор, е с друга болница в областта, как се лекува той? Или при варианта пълна конкуренция фондът на същия пациент е с договор в съседен град, съседна област...

- Опираме до фундаменталния въпрос как трябва да се регламентира дейността на тези фондове. Очакванията са, когато бъде избран моделът за България, в законодателството да бъде регламентиран преходен период. През него всеки фонд трябва да докаже, че отговаря на определени условия - за национално покритие, за възможност да работи в 28-те области, за финансов ресурс, който гарантира, че той не е финансова пирамида, като се постави изискване за определен капитал, за брой записани пациенти, които са го избрали.

- Добре, всички условия са изпълнени, просто фондът на пациента има договор с друга болница, не с тази с договор с НЗОК?

- Има много условности, които първо трябва да се изчистят законодателно, когато се избере моделът.

- А как частните фондове могат да се накарат да сключват договори с рискови пациенти - деца, възрастни, хронично болни?

- Трябва да има регламенти, които да не позволяват на фондовете да си избират само младите, здравите, с високи доходи. Холандия е решила много лесно този въпрос - за да няма този тип селекция по социален статут, патология и възраст, е създаден специален пул с държавен ресурс. Там има едни пари и са направени много ясни условията - ако вие приемете диабетик на 70 г. с хипертония, вие ще получите допълнително средства от фонда. И се оказало, че има голям интерес към тези пациенти.

- Споменахте преосмисляне на размера на осигурителните вноски.

- Избраният модел и дискусията за това какъв трябва да бъде той наистина ще трябва да вървят с много съществения въпрос за финансовия ресурс в системата, както и за размера на здравната вноска или преразпределението й вътре в нея при запазване на здравната вноска. Но отговор ще има, когато се промотира моделът, който България избира и кой какво ще поема.

- С въвеждането на частните фондове ще има ли схема, която да обвързва осигурителния доход с пакета от предлагани услуги?

- Говорим вече за вариация на един от моделите. Но той включва лични вноски в допълнителния пакет. Т.е. вие ако се осигурявате на 8%, приемате, че с 1 или с 2% ще се увеличи вашата лична вноска и срещу това ще имате допълнителен пакет. По-богатите и по-младите искат този вариант. Корпорациите, които осигуряват своите служители, искат този вариант. Но има мерки, които трябва да регламентират как да се селектират пациентите.

- Тук не говорим за селектиране на пациенти, а по-скоро, ако получавам по-голяма заплата и се осигурявам на по-висока сума, да получавам и по-голяма здравна помощ.

- Ето тук е сблъсъкът между разбирането за солидарност и справедливост. Защото солидарност, солидарност, но когато 2 млн. не се осигуряват по някакви причини, тази солидарност е за сметка на работещите, внасящите повече. Няма пълна справедливост и в живота. Това е трудно решение. Предприемането на подобни стъпки изисква политическа воля. Тези стъпки са непопулярни, неслучайно се отлагат много дълго във времето, защото трябва да се понесе отговорността от това непопулярно решение. И в момента 83% от хората в проучване, направено от МЗ, казват, че промените в системата са наложителни. Но щом някой се опита да направи и една стъпка в някаква посока, статуквото реагира унищожително и с надаване на вой, който е абсолютно неразбираем.

- ДПС е за равна конкуренция, но от информациите в медийното пространство излиза, че БСП са за другия модел. Ще има ли сблъсък в коалицията?

- ДПС - независимо дали сме били в опозиция, или в управление - сме защитавали един модел и винаги сме били за демонополизация на касата. И политически сме готови да понесем тази отговорност. Каква точно е позицията на "Коалиция за България" е спорно, но мисля, че правителството ще намери баланса. Ние обаче продължаваме да твърдим, че ако не се приемат мерките до края на т.г. и методологично и законодателно, този мандат ще бъде отново изпуснат.
13
2158
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
18 Февруари 2014 19:54
Кого пак баламосвате? Преди време вноската беше увеличена с 2%, за да се натрупа РЕЗЕРВ за ЗДРАВНАТА КАСА. Той беше достигнал почти 2 милиарда лева. Дойдоха Мутрите и го ометоха. Сега баламосването продължава. Пак ще се посъберат парички, които ще изчезнат "яко дим".
ЗА БОГА, БРАТЯ, НЕ ИМ ПЛАЩАЙТЕ! ТЕ ПАК ЩЕ ВИ ОКРАДАТ!
18 Февруари 2014 21:38
Първо повишете събираемостта. Щото в момента много хора не плащат, не защото не могат , а защото не искат. Въведете например единна здравна сметка. И да няма начин, да се минава гратис.

Натисни тук
19 Февруари 2014 06:12
Първо и последно: Парите за здраве - процент от ДДС!!!
Хем солидарно, хем всички плащат! За големите крадци и дребните джебчии, които не купуват, а крадат - хрантутим полиция и прокуратура.
Хай стига сте ни правили на идиоти. Що не търсите отговорност от Дянков, Горанов и Борисов за ошушканите милиарди. Плъшоци с плъшоци! И плъхкини!
19 Февруари 2014 07:47
SvSophia 19 Февруари 2014 06:12 - И каква му е солидарното? Много хора почти не плащат ддс. Ако ще е от данъците трябва да е част от всички видове данъци - косвени, върху доходите пари, имотните данъци/върху доходите в натура/.
19 Февруари 2014 08:00
Кой, бе микчо, е тоя, дето не плаща ДДС, като всеки бонбон, всяка дъвка и всяка капка валериан се облагат, а. Или в момента всички плащат осигуровки. Уффф, bother, така да се рече.
19 Февруари 2014 09:38
mick, ,
Определено все повече хора не си плащат вноските.
19 Февруари 2014 10:21
С 2 думи, дайте кинтите, ние ще намерим начин да ги опукаме!

Което ми напомня, че П. Пенев имаше лирически герой Джафер, там се римуваше с милиционер.
19 Февруари 2014 11:17
За каква реформа може да говорим,когато тези управляващи работят против народа си.В никакъв случай не можем да говорим,че с работата си защитават народни интереси.Какви са тези лимити за преглед при специалист.Ще се осигурявам и ако ми се наложи да отида при невролог ще трябва да си платя за прегледа и то 20-30 лева на фона на 300 лева заплата.Защо се намаля бройката на лекарствата.Изписват се за 30 дни,а блистерите са с 28 бройки.Какво ще прави един пенсионер,който си брои стотинките за лекарствата.Вземете се стреснете и почвайте да работите за народа,защото ми се струва,че тези дето се връщат от чужбина няма да ви траят.
19 Февруари 2014 11:41
SvSophia 19 Февруари 2014 08:00 - Ами хората които имат само натурални доходи, например, почти нищо не си купуват - т.е. почти плащат ДДС. А тези хора в момента са сигурно милион. Това си е доста голяма бройка. По какво един такъв човек, се различава от някой който работи на заплата от 400 лева и си плаща за всичко?

Натисни тук
19 Февруари 2014 13:33
Няма такива хора "само с натурални доходи", които нищо не купуват, може да лъжат или да си укриват доходите. Щото и токът, водата, телекомуникациите..., всичко се облага с ДДС. По таз причина хрантутим НАПове, полиции, следствия и прокуратури.
19 Февруари 2014 13:34
П.П. Последните, оставени на доизживяване старци по селата с мизерните им пенсийки, въобще не ги броя. То там и лекари няма всъщност.
19 Февруари 2014 14:58
[code]Касата няма неограничени възможности и има един проблем - не може да контролира своите разходи. За това има и обективни причини, тъй като държавата не е създала условия, за да функционира касата нормално. Няма наистина интегрирана информационна система, няма електронна карта, няма капацитет и по места да контролира и да работи. [/code

Ако се въведе електронната карта, ще се реализира и още една голяма икономия - като се съкрати цялата НЗОК. Контролът над лекари и болници ще се извършва дистанционно от МЗ чрез един отдел хакерчета и няма как да ощипят и едно левче докторите. Ама Бялата мафия не е за пренебрегване, та нали НС е тъпкано с пишман лекари, а те по принцип са много солидарни. До тях се нареждат и аптекарите, а не остава назад и Отнян Донев и компания. [/code]
20 Февруари 2014 05:28
Вноската и 20% да стане парите пак ще потъват като вода в пясък както потъват парите за образование. Крадливия български манталитет няма граници когато нещо трябва да се открадне. За 10 години парите за образование са се увеличили 3 пъти а неграмотните също са се увеличили 3 пъти. Сега качествено здравеопазване има само са родата на докторите така че повечето пари ще отидат за тяхното здравеопазване.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД