:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,828,399
Активни 115
Страници 19,394
За един ден 1,302,066

Държавата трябва да инвестира най-вече в българите

Политиците от години разтягат локуми за икономиката, които нямат нищо общо с реалността
Владимир Каролев
Много често и от години в публичното пространство се разтягат едни и същи локуми за българската икономика. Първият е, че България няма икономика, няма индустрия, че нищо не се произвежда. Вторият е, че нямаме конкурентни стоки, които да изнасяме. Третият е, че земеделието загива, а страната ни е нетен вносител на храни. Четвъртото невярно твърдение, което отчасти опровергава предишните, е, че ако нещо все пак пробива на външните пазари, това са основно суровини и земеделска продукция. Във всеки форум ще чуете някой да обяснява, че България произвежда и изнася само стоки с ниска добавена стойност. Сред "обичайните заподозрени" е и плоският данък, който според някои бил несправедлив, задълбочавал социалното неравенство и облагодетелствал богаташите. Има и други митове, но некада видим какви са фактитеСпоред НСИ и всякакви други статистики и наблюдения износът на България расте непрекъснато и значително, само тежката 2009 г. беше изключение (но в тази година даже и износът на Германия спадна). Вярно е, че селското стопанство не е така развито и модерно, както ни се иска. Но истината е, че България никога не е имала дефицит в земеделската търговия. Напротив, дори всяка година ножицата се разтваря в полза на износа ни. Ето още един впечатляващ факт - наскоро председателят на германо-българската стопанска камара съобщи, че през 2013 г. стокооборотът между двете страни е бил 5 млрд. евро и че за първа година износът на нашата страна за Германия е повече от вноса. Това означава, че една от най-конкурентните икономики в света, ако не и най-конкурентната - Германия, купува все повече от "неконкурентоспособната" България. И при това списъкът на индустриалния ни износ е много дълъг.

Тоест въобще не е вярно, че България няма експорт или че изнася само суровини и полуфабрикати. Във връзка с тази заблуда някои се притесняват, че като паднат цените на суровините на световните пазари, примерно на металите, това ще е тежък удар за нашите предприятия износители. Само че трябва да имаме предвид, че голяма част от българския промишлен износ е на стоки, произведени от вносни суровини.

"ЛУКойл" например внася петрол за милиард и нещо, който преработва и след това изнася. Това означава, че като паднат цените на суровия петрол, рафинерията ще си го купува по-евтино. "Алумина" в Шумен внася алуминий, преработва го до краен продукт, много малка част от това производство остава в страната, другото се изнася. Оловно-цинковият завод в Пловдив, понеже вече няма достатъчно оловно-цинкови руди в България, внася концентрати, преработва ги и продава олово и цинк по цял свят. И предприятието на "Аурубис" - бившето МДК Пирдоп, започва да внасят концентрати, защото не му стига местният добив. Тоест нищо страшно няма от спадането на цените на рудите и това, че сме износители на метал. Тук се сещам и за прословутото злато, за което разни политици и най-вече партия "Атака" и Слави Бинев разтягат особено големи локуми. По техните разчети в килограм руда има едва ли не килограм злато. Ясно е, че не е така, а и всъщност целият ни износ на злато годишно е 5 тона. А в рудите в България златото е 2-5 грама на тон.

Друг любим локум на политици и икономисти е, че държавата, правителството, трябва да подкрепя определени отрасли. Не трябва. Това, което държавата може и трябва да прави, е да инвестира в българите -образование, образование и пак образование.Това е най-важното нещо. Основният риск в България е, че прекалено малко хора се образоват в професиите на бъдещето. Има прекалено много икономисти, психолози, социолози, маркетолози, пиари и прекалено малко физици, химици, биолози, инженери, програмисти. Икономистите произвеждат анализи и прогнози, но не това увеличава брутния вътрешен продукт и не ни прави богати. Ако аз бях министър на образованието, щях да съкратя субсидиите за икономисти и щях да давам пълни и дори двойни стипендии за студентите по физика, математика, програмиране и инженерни науки, защото това е много важно за бъдещата конкурентоспособност на България.

Да, необходими са и инвестиции в инфраструктура. Но нека първо да видим какво може и иска да изгради частният сектор. И ако частният сектор не може, тогава държавата да го прави. Много политици у нас си въобразяват, че в европейския бюджет има една огромна торба с пари за България и с тях ще можем да построим всичко, което искаме. Кое се строи най-бързо - магистралите, разбира се.

Смятам това за грешка. Според мен торбата с пари трябваше да отиде за пътища от по-нисък клас. Защото там никога няма да има такъв голям трафик, че да представлява интерес за частни инвеститори. А магистралите с голям трафик като "Струма", "Тракия" и "Марица" трябваше да ги построим на концесия без нито лев или евро от бюджета на България и ЕС. В същото време и днес има проекти, които със сигурност могат да привлекат интереса на бизнеса. Няма смисълда чакаме ЕС някога да ни даде пари за магистралата от София до Калотина(в Сърбия се строи на концесия магистралата до Калотина и ще са готови поне една петилетка преди нас). Или за магистрала "Черно море". Не е ли по-логично да опитаме още сега, като дадем възможност на частния сектор да изгради тези магистрали на концесия. Българските фирми едва ли ще имат сили сами, но може да се направят консорциуми с чуждестранни концесионери с опит в Европа.

Същото се отнася и за водния сектор. Там от години се знае, че трябва да се вложат много милиарди - има различни изчисления и най-консервативните са за над 12 милиарда евро. Ако чакаме държавата да ги инвестира, няма как да стане. И вместо да се подкрепя концесионирането, БСП, "Атака" и ВМРО се надпреварват кой ще изрече по-голяма лъжа против световния лидер във водния сектор - "Веолия", компания с инвестиции в над 50 страни по света в това число в 19 в Европа.

Има още един "локум", който не е само български. Той е за финансовата дисциплина, за рязането на разходи, за свиването на дългове и дефицити, за прословутото "остерити" (стягане на бюджетния колан на държавата). Много често в Европа се говори ангро и противно на фактите и на логиката. Има една много добре аргументирана с факти статия, в която немския професор Георг Ербер от Института DIW в Берлин пише за парадокса "остерити", която се казва "Парадоксът "остерити" - виждам го навсякъде, но не и в статистиката" (http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=2226319). Той изследва държавите, в които се говори, че има остерити, и се оказва, че всъщност почти никъде реално не е имало "затягане" и "рязане" до 2012 г. И в България никога не е имало никакво "остерити" - бюджетът става все по-голям и разходите растат всяка година.

Наскоро на международна конференция във Виена някои европейски политици от страни като Гърция, Испания, Италия, Франция се оплакаха, че заплатите в Германия не растели с толкова бързи темпове като при тях и това било проблем, защото техните държави не били конкурентоспособни. Всъщност проблемът не е в Германия, а в онези, които се оплакват - защото при тях заплатите растат по-бързо от производителността. Мисля, че страни като Гърция, Испания, Италия, Франция, Португалия трябва да се поучат от Германия, а не да се оплакват.

И накрая - трябва много да се внимава и с идеята за фискален съюз днес. Ако някой иска да ни натика във фискален съюз, за да ни наложи френската, испанската, гръцката данъчна система или дори германската, България трябва да остане извън еврозоната. Мечтая за деня, в който голяма богата държава ще въведе плоския данък - за да се види, че той ще работи и там, както навсякъде, където вече го има.

архив СЕГА
Магистралите с голям трафик могат да се строят и с частни инвестиции.
И-НЕТ СНИМКИ
В България производството на инженери е далеч по-малко от търсенето и това е огромен проблем.
48
5242
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
48
 Видими 
18 Февруари 2014 19:54
Все си знам, че като прочета нещо от агента Камен (Каролев) ще е голяма смешка. Той ги е наредил глупост до глупост и на места дори сам се опровергава (това с нискостойностната продукция и примера с износа на... метали), така че няма какво да се занимавам да му пиша коментар. А и не ми се вярва да има толкова тъпи хора да разсъждават по подобен начин - мисля че е само Каролев и може би един-двама други. Но е опасно това самонавиване - като на някакъв луд дето седи насред развалини и с ококорени очи нарежда "всичко е наред, всичко е наред,..." - защото голяма част от българите не искат да приемат реалностите. Не че не могат - то данни и информация бол. Просто не искат, защото реалността е тежка, безпардонна и... неизбежна.
18 Февруари 2014 20:11
Каролев, Каролев, всичко това са един сухи теории и нагласени статистики. Сухи теории и нагласени статистики имаше и при Тошо, ама нека сега да видим и сравним РЕАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ. Все пак имаме вече 30 години при Тошо и 30 години при нехранимайковците след него. При Тошо не знам дали имаше земеделие или не, ама имаше качествена и натурална земеделска продукция за изхранването на половин континент. Сега има ли? При Тошо с изкуствено раздутата администрация имаше нулева безработица. Сега с още по-раздута адмистстрация има поне 30% безработица. При Тошо циганите работеха и много рядко крадяха. Сега крадат и не щат да чуят за работа. При Тошо имаше образование. Сега - не. За здравеопазването - същото. При Тошо имаше национална сигурност (макар и при ограничен суверинитет), т.е. армия и разузнаване. Сега няма никакъв суверинитет и нулева национална сигурност (който се съмнява в това да вземе примера от НС отпреди два дни). Инфрастуктурата, която изгради Тошо (пътища, язовири, напояване, залесяване, ел.снабдяване и т.н. и т.н.) се нанася най-малко 1000 пъти на изграденото от нехранимайковците с всичките им "еврофондове". За индустрията няма да говорим, че вече (или все още) не е модерно. И накрая - Тошо увеличи населението от 6 на 9 милиона. Нехранимайковците го свалиха от 9 на 6 и то с много по-лоша структура. Еееемии, батка, Тошо ви води до момента поне с 8:0. И това не са статистики - това е реалност!!!
18 Февруари 2014 20:20
Има прекалено много икономисти, психолози, социолози, маркетолози, пиари и прекалено малко физици, химици, биолози, инженери, програмисти.


Тези специалисти, които университетите произвеждат днес, ще са на пазара на труда минимум 40-45 години. Затова е важно те да са от специалности, които имат бъдеще.
18 Февруари 2014 20:34
Работодателите усетиха, че трудно намират качествени хора изобщо. А те искат и да са на ниски цени...

И сега държавата да им образова работниците.. хубаво, то и сега е така.. ама качеството е ужасно.

Не мисля, че образованието е големият проблем.. когато има нужда пазарът намира начин да си осигури съответните стоки и хора.

Проблемът ни е на съвсем друго място - качествените хора бягат от България, най-вече заради мизерията - качеството на живот е ужасно ниско - калпави улици, калпави градове, калпави работни места. Липсата на перспектива..

Натисни тук
18 Февруари 2014 20:37
Ето още един впечатляващ факт - наскоро председателят на германо-българската стопанска камара съобщи, че през 2013 г. стокооборотът между двете страни е бил 5 млрд. евро и че за първа година износът на нашата страна за Германия е повече от вноса. Това означава, че една от най-конкурентните икономики в света, ако не и най-конкурентната - Германия, купува все повече от "неконкурентоспособната" България
Типична манипулация:
1. Поднасяш неоспорим факт
2. Тълкуваш го както ти изнася, без да споменеш други възможни тълкувания
А другите възможни тълкувания на факта са, че Германия е изнесла нискотехнологични производства в България и "купува" обратно например седалки и кабели за коли.
И все в тоя дух на разсъждения... Абе кажи му икономист и не го обиждай повече.
18 Февруари 2014 20:42
Всъщност сегашният начин на използването на еврофондовете.. пречи на икономиката, на фирмите да станат конкурентни.

Щото те се специализираха в печелене на готови пари, запазвайки високите си цени. Общините вече разчитат само на фондовете да им вършат основната работа.

В момента фирмите карат само на еврофондове и обществени поръчки. Тук там има заблудени фирми дето произвеждат по нещо.
18 Февруари 2014 20:42
Проблемът ни е на съвсем друго място - качествените хора бягат от България, най-вече заради мизерията - качеството на живот е ужасно ниско - калпави улици, калпави градове, калпави работни места. Липсата на перспектива..
Качествените хора, колега, не трябва да бягат от България, а да изринат некадърниците, които са се настанилив политиката, във фирмите, в общините (една Софийска община колко има за чистене само...). Кадърните хора трябва да влизат в политиката и навсякъде, където се иска честна и прецизна работа и качествено управление.
Бягат страхливците! Смелите и можещите се захващат за работа.
А работа по измъкването на България от демократичното блато има колко искаш!
18 Февруари 2014 20:43
E да, той вече е инвестирал достатъчно в себе си и своето семейство, сега е време останалите българи да се замислят и да инвестират в себе си.
Плъх!
18 Февруари 2014 20:48
Има прекалено много икономисти, психолози, социолози, маркетолози, пиари и прекалено малко физици, химици, биолози, инженери, програмисти.


Хубаво е, че един продукт от същия списък разпознава и признава (и собствената си) несъстоятелността на цялата "класа" въвлечена в управлението на държавата.
18 Февруари 2014 20:59
Държавата трябва да инвестира най-вече в инфраструктура - създаване и поддържане. Щото без нея, образованите и можещите веднага бягат. Щото без инфраструктура държавата и територия не е. Кочина е. А и така би имало работа.

Отделно инвестиране в масово висше образование е глупост. Наистина е по-добре да има държавна поръчка - и то за ограничен брой за най-добрите. Всички останали - да си плащат или да си търсят спонсори/тук се проявява проблемът със спазването на договорите.. - не се спазват/. Сегашната ситуация - всеки който иска става висшист с диплома, но без никакви знания и умения е безумие.
18 Февруари 2014 21:05
Качествените хора, колега, не трябва да бягат от България, а да изринат некадърниците, които са се настанилив политиката, във фирмите, в общините (една Софийска община колко има за чистене само...). Кадърните хора трябва да влизат в политиката и навсякъде, където се иска честна и прецизна работа и качествено управление.

Недей, че форумът няма да може да насмогне да ги плюе

Като тръгнат срещу Партията, познай кой ще е пръв на амбразурата...
18 Февруари 2014 22:03
Държавата трябва най-напред да инвестира в ресурс за изритването от публичното пространство на алчни и нагли либерастчета като доносника "Камен" - Каролев.
Лъже , маже, стъкмява примери. Дори не ми се губи време да го опровергавам. Участвал съм с този ръб в публични дебати и съм се убедил, че с този нахалник трябва да се действа само по един начин - да не му се дава въобще инициативата да говори , да лъже и маже . Щото е нахален до немай къде.
Конкуренция му прави само буля Мара от Филибе .
Мисля, че по този повод ,преди седмица , някой го би в студио на ТВ7 , ако не се лъжа ?
18 Февруари 2014 22:34
При Тошо не знам дали имаше земеделие или не, ама имаше качествена и натурална земеделска продукция за изхранването на половин континент.

18 Февруари 2014 22:36
Гледам, много изпущени пациенти днес - оттатък Вивиан, тук Каролев.
18 Февруари 2014 22:57
Това, което държавата може и трябва да прави, е да инвестира в българите - образование, образование и пак образование.
А в здравеопазването кой ще инвестира? Бизнесът!? Господ-Бог? Щото някак си глупаво звучи да инвестираш в образование и ... инвестицията ти да се спомине без време.
И ако частният сектор не може, тогава държавата да го прави.
Последно, кой е "лошият стопанин"? Защото, ако е държавата, и частният сектор е некъдърен, то следва, че нямаме нужда от такава инфраструктура.
прекалено малко хора се образоват в професиите на бъдещето
Как разбрахте кои са "професиите на бъдещето"? Погледнахте в търговските тайни на фирмите, в секретните им проекти или сте изброили това, от което не разбирате?
Там от години се знае, че трябва да се вложат много милиарди - има различни изчисления и най-консервативните са за над 12 милиарда евро.
Тия пари, 12 милиарда евро, населението ще ги получава ли или ще ги дава? Защото, ако ще дава, при годишна пенсия от 900 евро, този проект требе да обхване минимум 8 млн. души. Ще внасяме талибани!? Отделно, че "Софийска вода" ( честен частник ), освен че знае от години, има и задължение да направи инвестиции, защо не ги е направила? (Пак отчита загуба на 50% по тръбите)
че всъщност почти никъде реално не е имало "затягане" и "рязане" до 2012 г. И в България никога не е имало никакво "остерити" - бюджетът става все по-голям и разходите растат всяка година.
Да се чуди човек от къде ни е дошла демографската криза при тоя непрестанен възход. А не беше ли Симеон Дянков, отличният финансов министър на Европа, който се хвалеше, че е свил "преразпределението" (държавния бюджет) до 34% от БВП? Можел и до 32%, ама първо да ни бил извадил от кризата, та всяка година по два пъти ни извежда от кризата.
Всъщност проблемът не е в Германия, а в онези, които се оплакват - защото при тях заплатите растат по-бързо от производителността.
Дали пък някой не печата по-бързо и повече пари в сравнение с производството на стоки и това да е причината за ръста на заплатите? Или за целите на манипулацията облигациите (държавните дългове към чужди инвеститори) няма да ги броим за печат на пари? Кой е дал право на политиците да договарят дълг от частно лице без съгласие на впоследствие задължените лица (избирателите) и без дългът да е обезпечен със съответните стоки (кюлчета)?
18 Февруари 2014 23:16
cardinal
трагично жалко но убииствено вярно
Oracle
18 Февруари 2014 23:17
Oraсle, "имаше качествена и натурална земеделска продукция за изхранването на половин континент" , защото си я отглежахме сами на принципа на самозадоволяването и стигаше за израханването дори на цял континент като Антарктида. Човекът правилно ти е казал, ама ти като не си бегал от работа за да си копаш лозенцето, не можеш го разбра.


18 Февруари 2014 23:28
Не мисля, че образованието е големият проблем.. когато има нужда пазарът намира начин да си осигури съответните стоки и хора.
Пазарът що не осигури и "качеството на живот" като може да намира всякакви начини? Как стои въпросът с печалбата? Защото, ако въпросът е за "качествените хора", бизнесът що се помотва и не "внесе" германци, англичани, швейцарци? Ами взе че внесе тайландски говедари за стругари, а пък филипинките-масажистки избегаха от бизнеса, от "национално-отговорните" ни бизнесмени. Сигур ще да е заради езиковата бариера.
Разбира се, че образованието е проблем. Но не е само той.
18 Февруари 2014 23:29
(снимка: натиснете тук)
18 Февруари 2014 23:55
Много често и от години в публичното пространство се разтягат едни и същи локуми за българската икономика. Първият е, че България няма икономика, няма индустрия, че нищо не се произвежда. Вторият е, че нямаме конкурентни стоки, които да изнасяме. Третият е, че земеделието загива, а страната ни е нетен вносител на храни.

Кой го пуска тоя човечец да обеснява от къде изгрява слънцето, да твърди, че черното не било черно, а розово красиво. Няма нито един резон във всичките му глупости, нито един. До скоро твърдеше, че във всички цивилизовани страни дялът на производствената дейност не трябвало да надхвърля 30%. Изобщо двамата с Хърсев са като Янето, могат да пишат и приказват до засиняване, но нищо реално не се е пръкнало в главите им. Като баш лобист на концесиите, той стигна до там да ни баламосва, че от един тон руда се получавал 2-5 гр. злато, едва ли не за 5-те тона злато не могат да си платят труда. Пък за 10% данък просто ми се повдига, защото у нас той е съчетан с 20% ДДС и с 8-9% ипотечни лихви, все числа, които сравнени с тези в другите страни показват , че ние сме една колония, в която такива всезнайковци като горния ни уверяват непрекъснато колко сме богати, колко сме щастливи. По този повод “НЕ ТУРЦИТЕ, ИЛИ ОСМАНЦИТЕ, А БЪЛГАРСКОТО ПЛЕМЕ УБИВА АПОСТОЛА“
Всъщност, ако бъдем откровени най-после, зад фалша на сълзите и механичното преклонение пред Васил Левски, можем най-сетне да си признаем, че не турците или османците, а българското племе убива Апостола…
Българското племе, за което първостепенна ценност е собственото биологично оцеляване и поради тази причина то е готово на всякакви компромиси, за да съхрани собствената си къщица, нивата и стадото си! Българското племе, за което идеята за собствена и независима национална държава е нещо непонятно в собствените му възприятия за света! Българското племе, за което изграждането, съхранението и възпроизводството на собствената държава се самоусеща като непосилно бреме и излишна задача, която пречи на собствения му ограничен бит!
Това важи и за г-н Королева.
19 Февруари 2014 00:59
"Смелите и можещите се захващат за работа."
Хи-хи-хи. Та вие, смелите и можещите, сте се захванали за работа от 25 години и какво направихте? "Оправихте" ли България, или вас ви оправиха?
19 Февруари 2014 06:40
Каролев да няма дял в някой университет?! Какво е това образование и пак образование?! Имаме достатъчно образовани хора без работа: младежи и на средна възраст. Достатъчно университети и студенти в чужбина. И какво от това?! Бизнеса ни е некадърен и чака подаръци от държавата. Ето в това Каролев е прав! Но няма как да направим така, че само умните да просперират, а идиотите и мошениците държавата да ги прати на съответните места. Пазара би трябвало да отсее кадърните от глупавите. Напразни надежди! Там имат шанс само алчните и наглите, връзкарите и онези, които дават подкупи. Държавата трябва да знае какво развитие иска и да дава подаръци само на тези, които инвестират в производство и трайни работни места. За останалите затегнат режим и високи данъци, особено за далавераджиите, които печелят само от това.
19 Февруари 2014 07:03
Каролев, Анетаз, е най-обикновен плъшок и шмекер, на когото по необясними причини медиите му дават непрекъснато думата да ни задръства ушите с дисканта си. Може пък и платена самореклама да е
19 Февруари 2014 07:37
Apolitichen 18 Февруари 2014 23:28 - Аз как виждам нещата, първо инфраструктурата не са само магистралите. Отделно според мен инфраструктурата трябва да е държавна/общинска. Щото това си е естествен монопол и отиде ли в ръцете на фирмите.. стават интересни неща. Не може да направиш четири частни пътя .. и всеки да си сложи бариера. Всъщност това май го е имало преди много много години в някои държави. Не работи. Ами канализациите, ами електропроводите? Какво ли не още. Мостове.

По въпроса за образованието - държавата трябва да помага само на определен брой много добри студенти. Останалите - сами да си теглят кредити, да сключват договори с фирми за стипендии. Сега тук е големият проблем - в момента ако фирма сключи договор със студент.. после обикновено студентът бива откраднат от друга фирма. Е в такива случаи трябва да има неустойки някакви и съдът да се задейства бързо.

Всъщност големият проблем в момента на фирмите е, че когато инвестират в даден служител, студент, след това нямат никаква гаранция, че ще могат да запазят тоя човек поне за няколко години. Договорите не се спазват. Фирмите нямат сигурност - мислят само за 1 година напред, що се отнася до хората. Щото днес имаш добър работник, утре винаги се намира фирма Б, която да му предложи повече.. може след това фирмата Б да фалира, ама какво от това. Фирмите се принуждават да работят с не много добри специалисти.
19 Февруари 2014 08:33
Гледам, много изпущени пациенти днес - оттатък Вивиан, тук Каролев.

А-а-а, не са само те!
И команчи има, и команчи....
19 Февруари 2014 08:37
в момента ако фирма сключи договор със студент.. после обикновено студентът бива откраднат от друга фирма.

Ами ннека фирмата да направи предложение на студента - вече млад специалист, на което той не може да откаже!
Това е толкова лесно и сега, но колко фирми го правят???
Нали се иска (почти!) безплатна работна ръка/глава?
Да, ама
Баламите в един момент се усещат и ..... фирмата започва да реве за кадри!
19 Февруари 2014 08:38
А най-вече германци, германциии...
19 Февруари 2014 08:41
Българското племе, за което първостепенна ценност е собственото биологично оцеляване и поради тази причина то е готово на всякакви компромиси, за да съхрани собствената си къщица, нивата и стадото си! Българското племе, за което идеята за собствена и независима национална държава е нещо непонятно в собствените му възприятия за света! Българското племе, за което изграждането, съхранението и възпроизводството на собствената държава се самоусеща като непосилно бреме и излишна задача, която пречи на собствения му ограничен бит!

Не знам откъде е цитатът, но и овнешка глава би се сетила, че ако цитираното беше вярно, Апостолът нямаше да успее да изгради и един комитет, преди да бъде предаден на турците.
Някои тук много си падат по антибългарщината!
19 Февруари 2014 08:42
И да допълня, когато държавата помага на определен брой студенти това не трябва да е безвъзмездно. Трябва да има договор при който държавата ще намери работа на съответните висшисти и то на заплата поне средната за съответната специалност. За 5 години да речем и през това време висшистът не трябва да може да напуска тая работа или ако я напусне да има обезщетение.

В момента реално подпомагаме чуждите държави с нашето държавно висше образование. Държавата инвестира в един хора, които после да отидат да помагат на чуждите държави.
19 Февруари 2014 08:43
А най-вече германци, германциии...

А пък светиците са не само тук, ами огряват и навсякъде другаде.....
19 Февруари 2014 09:08
общо взето съм съгласен и съм на едно мнение с г-н каролев
19 Февруари 2014 09:11
На думи го докарва...
19 Февруари 2014 09:25
И една друга често повтаряна глупост - че производителността у нас спадала. Простата сметка показва, че населението е намаляло с 30 %, а БВП се е увеличил двойно спрямо 1989 г. по съпоставими цени. Покупателната сила на българина не е нарастнала /с изключение на София/. Да , структурата на икономиката силно се е променила, но това няма значение в тоя анализ. Изводът е, че много се краде от наши властимащи и много се граби от чуждите "инвеститори". Е, именно тук е прав Сидеров !
19 Февруари 2014 09:33
Царев, пардон Каролев,
че тя и сега държавата инвестира в българи, бе.
Ей ти Лафчо Зурлев, що пари са инвестирани в него.
Мдаа.
Че и в теб.
19 Февруари 2014 09:34
Пикачу 19 Февруари 2014 09:25 - Не вярвай много на БВПто.. там цените не са съпоставими. Даже и със съответните корекции. Например цените на имотите са здраво надценени/спред доходите ни/.. строителството също... та БВПто ни е въздух под налягане...

Например 89та си произвеждахме и консумирахме почти всичко, че и изнасяхме. Сега реално повечето неща внасяме.
19 Февруари 2014 09:37
Искрено съжалих Добрина Чешмеджиева, когато миналата седмица Каролев и още двама юнаци от фондацията оакаха Референдума.
Който го е гледал, знае защо.
Аман от либерасти без един ден реален трудов стаж.
19 Февруари 2014 09:43
Каролев, първо требе да се образоват чорбаджиите щото са много прости и алчни.
Па на тех, ако им требе специалист - свят широк. Пращат го на специализация некъде си и проблема е решен.
Сетне, требе да се образоват и то много държавните и общинските чиновници.
И накрая, не се ли свие корупцията и бюрокрацията в поносими граници, хаир нема да видиме...
19 Февруари 2014 09:58
на когото по необясними причини медиите му дават непрекъснато думата

А-а, не са необясними.
Той много добре обслужва статуквото.
Поддържа мъглата, че България си е нормална държава, с нормални процеси.
И заплатите било много хубаво, че нараствали бавно...
И изобщо мафията не е завладяла държавата открай до край и обществените фондове не се изсмукват, и контрабандата - не орязва бюджета наполовина...
19 Февруари 2014 10:10
Ясно е, че не е така, а и всъщност целият ни износ на злато годишно е 5 тона.


Става ясно, че всяка унция изнесено злато се отчита при агент Камен. Показаното количество може да се побере в един бус, пикап. Сигурно има някаква връзка м/у Каролев (Камен) и "канадската" Дънди прешъс, както и следването на г-на в Канада. Нашият износ може да е 5 тона, но техният може да е 10 т., никаква статистика не може да ги хване.
19 Февруари 2014 10:20
mick, представи си че се въведе невероятната ти идея да няма субсидии за оброзванието и студентите да трябва да теглят кредити или да се закрепостяват за фирми. Обясни ми тогава кои студенти ще останат в България и защо биха искали да получат образованието си тук, а не в държава, където е безплатно (например Дания), потенциално по-евтино (Шотландия, Германия, Испания) или на сходна цена/със сходни главоболия в Англия или дори САЩ? Предвид че качеството в тези държави е несравнимо по-високо от тукашното.

Единственото, което крепи висшето ни образование да не се разпадне напълно, е ниската му цена. Ако и тя изчезне, то студенти в България просто няма да има. Та кажи защо някой би останал да учи тук при тези условия?
19 Февруари 2014 10:20
Мечтая за деня, в който голяма богата държава ще въведе плоския данък - за да се види, че той ще работи и там, както навсякъде, където вече го има.

Мечтай си колкото си искаш. Аз пък си мечтая, ти да не доживееш този ден.
19 Февруари 2014 10:46
Pstr 19 Февруари 2014 10:20 - Аз съм за държавна поръчка - способните ще я изберат. Безплатното образование в другите страни, не е чак толкова безплатно, защото трябват пари за живеене. Които за обикновеният българин не са малко.

Това, че видите ли - трябва да е безплатно висшето.. щото студентите ще избягат.. че то те и сега бягат въпреки безплатното, но в същото време калпаво висше. Щото сега университетите съществуват, не за да обучават, а за да взимат държавните субсидии - колкото повече студенти толкова повече пари.

Сега, когато всичко е безплатно, студентите отиват в университета, за да купонясват/супер/, обаче няма мотивация за учене.
19 Февруари 2014 11:01
mick, в момента образованието не е безплатно. Провери таксите, всеки университет ги има обявени. Някои изобщо не са ниски-годишните варират между 3 и 5 минимални заплати в зависимост от специалността. Платено обучение избират единици. Издръжката също не е толкова по-ниска от Западна Европа, противно на това, което повечто хора мислят. В интернет поне вече могат да се проверятцените на храните в супермаркетите тук и там. Разликата не е толкова голяма и се компенсира от доста по-високата минимална заплата-стундентите могат с еднакви усилия да работят и да се издържат и тук, и там (вярно, с доста по-ограничени възможности за дискотеки и кръчми, но все пак те не са цел на образованието). Ако образованието поскъпне с 70-80% цените тук ще станат по-високи, а то не е достатъчно конкурентоспособно на този етап.

Разбира се, трябва да се намери по-ефективен начин на работа на висшето образование, защото то в момента е на много ниско ниво. Проблемът обаче е комплексен и според мен не трябва да се избързва с радикален модел на финансиране, особено в сегашната ситуация. Инвестицията в образование от странана държавата е много важна и не е много висока на фона на другите разходи. Дори и с наличното може да се постигне нещо, но липсва желание. Но така ще е, докато политиците ни са корумпирани и откровено некадърни, а бизнесът ни е непазарен и на тяхна (наша..) издръжка. Затова първата стъпка според мен е България да стане нормална пазарна икономика, а не пародията, която виждаме в момента-паразит, преразпределящ данъците в тесен кръг "бизнес" субекти.
19 Февруари 2014 11:35
Pstr 19 Февруари 2014 11:01 - В момента има 52 университета.. стотици хиляди студенти. Не е нормално според мен и без радикални мерки университетите ще продължават да бълват калпави висшисти. Щото в момента състезанието е за субсидиите и за таксите на студентите.

Всъщност проблемът според мен е, че държавата не дава възможност на фирмите да инвестират в хора. Това е големият проблем и една фирма ако инвестира в някого, даже и да не е студент, ами взима човек на работа.. обучава го/в зависимост от професията, може и 6 месеца, че и повече/ .. и тъкмо човекът да почне нещо да произвежда и друга фирма спокойно го отмъква, просто защото другата фирма се явява в по-добра ситуация - не е инвестирала в човека пари, може да даде веднага по-голяма заплата. Същото се отнася и за студентите .. как една фирма ще инвестира в студент, когато след 5 години - я камилата я камиларя?

Държавата ето тук трябва да осигури правила, така, че фирмите и студентите да са сигурни в бъдещето. Съдът трябва да осигури спазването на договорите. Без това.. по-лесно ще е да се крадат хора, вместо да се инвестира. Същото е валидно и на държавно ниво - другите държави ще ни крадат кадрите. Когато няма сигурност, рядко някой гледа по-напред от 1 година да речем.
19 Февруари 2014 15:45
mick,
Тук не си прав.
Законодателството ни разрешава поставянето на условия, за да те обучат.
Ако след това решиш да смениш фирмата, нарушавайки договора - неустойка.
19 Февруари 2014 15:46
Браво на Каролев!
19 Февруари 2014 16:04
Съдът трябва да осигури спазването на договорите. Без това.. по-лесно ще е да се крадат хора, вместо да се инвестира.


Мики, скоро научих че мизата за прокурор била 30 000 евро, а за нотариус...600 000 евро. Този ли съд искаш да решава кой кого да обучава и назначава ? А ?!
19 Февруари 2014 19:00
Pstr малка корекция, в Шотландия също е безплатно, даже дават и бонуси като държавно жилище при задочно обучение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД