:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 417,250,802
Активни 88
Страници 6,255
За един ден 1,302,066

Образователният министър спира реформата в училищата

Български език, история и география на България ще се учат до последния клас, обещават и Клисарова, и депутати
След повече от десетгодишно обсъждане на образователни модели, стратегии и закони и изпълнението на проекти за десетки милиони от държавния и европейския бюджет, реформата в средното образование е пред спиране. Такава заявка направи министър Анелия Клисарова вчера, изправена пред протести на родители срещу отпадането на историята от последните два класа на гимназията.

Министърът гарантира, че задължителното изучаване на история остава до края на обучението, и изрази готовност да се откаже от промените в образователната структура, които предвиждат основното образование да се завършва в седми клас, а не в осми, както е сега. Гимназиалният курс трябваше да се раздели на два етапа, за да се спази конституционното изискване за задължително образование до 16-годишна възраст. Така до десети клас трябваше да се покрива общообразователният минимум, което да позволи децата да излизат с удостоверение за завършен клас и да упражняват професия. XI и XII клас пък трябваше да останат само за профилирана подготовка за кандидатстване в университет, откъдето следваше да отпаднат предмети като история, физика, химия и пр. от общата програма. Вчера обаче просветният министър внезапно изрази недоумение защо се прави това разделяне.

"Малко ми е трудно да разбера философията гимназиалният курс да се дели на две, какво получават децата в десети клас?", зачуди се Клисарова. Въпреки че това е било предмет на десетки дискусии, тя посочи, че "идеята в кой клас да се завършва основното образование трябва да се обсъжда и от широката общественост, трудно е да се определи и трябва ли гимназията да се дели на две".

Същевременно министърът обяви, че ще остави задължителното изучаване на история до края на гимназията. "Гарантирам, че история на България и български език, а по мое предложение и география, ще се учат задължително до края на учебния процес. Това е нашата национална гордост и нашето национално самосъзнание", повтори на няколко пъти Клисарова.

За програмите по история, които са работени през 2011 и 2012 г., Клисарова коментира, че се е получило "сериозно недоразумение". "Ако програмите не бяха на сайта, ще кажат, че не съм прозрачна. Когато ги покажа, съм прекалено прозрачна и започват жалби и протести", оплака се тя. Но призна, че търпи критики, защото се забавя с новия проектозакон за средното образование. "Ами бавя се, защото е труден и явно не е постигнато обществено съгласие", заключи Клисарова, без да си поставя нов срок за пускането на проекта за обществено обсъждане.

Вчера й се наложи да успокоява и че няма да има "матури" за 4-годишните покрай стратегията за учене през целия живот. В нея е записано провеждането на скрининг тестове сред най-малките, с които се преценява езиковото им развитие. Скринингът няма нищо общо с матурите, той се извършва от психолози, увери министърът.РЕАКЦИЯ

Категорично смятам, че с българския език и българската история не трябва да се правят експерименти, те трябва да се изучават до ХII клас, коментира пред "Сега" и шефът на просветната комисия в парламента Ваня Добрева от БСП. Според нея в много отношения идеите в националната програма за средно образование са остарели и документът трябва да се актуализира. За 4 години са настъпили значими промени в образователната, демографската и икономическата ситуация в страната, които трябва адекватно да се отразят в стратегията за средно образование, посочи още Добрева.
35
5590
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
18 Февруари 2014 19:52
протести на родители срещу отпадането на историята от последните два класа на гимназията.

Очаквана реакция от общество, в което ВСЕКИ разбира от история.
18 Февруари 2014 20:12
Странно, аз съм учил история до 10ти клас ,а география до 9ти.
18 Февруари 2014 20:15
Предлагам да се учи до 20ти клас. Тъкмо няма да има младежка безработица.
18 Февруари 2014 20:25
"Малко ми е трудно да разбера философията гимназиалният курс да се дели на две, какво получават децата в десети клас?", зачуди се Клисарова. Въпреки че това е било предмет на десетки дискусии, тя посочи, че "идеята в кой клас да се завършва основното образование трябва да се обсъжда и от широката общественост, трудно е да се определи и трябва ли гимназията да се дели на две".


И аз се чудя кой мозък измисли това деление и дано не го въведат. Защото точно в 10 клас децата така ги бие пубертета, че ще им бъде добре дошло да не учат по-нагоре. А всеки родител, който е преминал през тийнейджърската възраст на децата си, знае какъв зор е точно в тези години. Но може би идеята на съставителите на тази реформа е точно насочена към такъв резултат - все по-малко деца да завършват средно образование и съответно висше след това, нали целта е да се подготвят малограмотни черноработници за запада. Преди години превеждах на едно бързо производство, едно англичанче и едно шотландче се бяха сбили и ранили съответно, тук в нашия курорт. На 18-19 години бяха и двете. Та англичанчето що годе знаеше родния си език, но шотландчето беше трагедия. Съдията пита: образование? Аз превеждам. Ама то отде да знае такава трудна дума и гледа като теле. Съдията реагира бързо и казва, питай го ходил ли е на училище. Питам аз. То отговаря - монтажник на окачени тавани. Мда. Та може би тази реформа цели да произведе ей такива неграмотници. Не че сегашното училище не произвежда неграмотници, ама пък ако въведат тази реформа, още по-неграмотни ще бъдат. Неведнъж егоистично съм казвала - добре, че си изучих децата при все още не дотам скапано образование. Да, ама имам вече внуци. Догодина внучката ще тръгва първи клас...
18 Февруари 2014 20:30
Странно, аз съм учил история до 10ти клас ,а география до 9ти.


И аз
18 Февруари 2014 20:33
Образователният министър спира реформата в училищата

В "Усмивки от стадиона" Тонич описва, как на едно честване отегчения Стою Недялков, прекъсва оратора с думите "Стига речи! Дайте вино!"
18 Февруари 2014 20:37
Len,
в Германия, например, се учи точно на две степени - до 10 клас и до 12 клас. Тези, които не продължават в 11 и 12 клас, не завършват с абитура и пътят им към висше образование е (почти) отрязан. Казвам почти, защото не е невъзможно, но е много, много трудно.
Не съм чул държавата да е пропаднала заради това.
Никой не е казал, че тези без абитура нямат средно образование, както и никой не е казал, че броят на студентите трябва да е равен на броя на първолаците.
18 Февруари 2014 20:47

E, значи, нема да има риформа. Както гледам - врло зле за дописника.
И останалите край него.
18 Февруари 2014 21:28
Проблемът отдавна не колко се учи, а как се учи и историята, и географията, и литературата.

18 Февруари 2014 21:45
В Германия, тези с 10 клас сигурно си намират работа, но тука и с "вишу" не си намират! И защо трябва точно германската или английската система да ни е модел!
18 Февруари 2014 22:10
Помните ли каква точно история(от коя до коя година или век) изучавахте в 9, 10, 11 клас? И какви събития и дати са ви набили в начетените глави?
18 Февруари 2014 22:18
Точно обратното, Len - тук мнозина с вишу работят нещо, за което и средно не им трябва.
18 Февруари 2014 22:40
Някой не могат да вденат, че висшето само по себе си не е гаранция, че притежаващият го ще си намери работа по специалността. Трябват знания, способности и умения, не дипломи. Аз също съм учил история до 2-ри курс, първия срок. География и химия също. После 2 години и половина ме спукаха от специални предмети. До там, че сам си начертах, сметнах и защитих дипломна работа от сто и кусур страници. Но не помня родителите ми да са ходили да обясняват на учителите какви предмети трябва да уча. И понеже тези неща се знаеха и бяха сериозни, още в първата фирма, в която се пробвах, ме поканиха на работа. Без история в горните курсове. Щото им трябвали електротехници, не историци. Тях си ги вземали от университетите.
19 Февруари 2014 00:27
Evasion, говорите за едновремешните техникуми, предполагам. Други бяха времената...
19 Февруари 2014 00:36
ТрънАли сте по грешна пътека. Реформата се спира защото се чака да се изучи челния опит на Северна Корея в областта на средното образование.
19 Февруари 2014 04:26
Готвят без пари лекари, инженери, театрали и спецове по нефт и газ
Русия плаща на наши студенти
Дават им стипендия независимо от успеха, учат езика на място


Натисни тук
19 Февруари 2014 06:48
19 февруари
Обесването на Васил Левски от османските поробители.
Шапки долу.
19 Февруари 2014 07:21
@Предводител на команчите
Не само в Германия, а и в Обединеното кралство е така, и въобще в цяла Европа! Тук българските родители, които разбират от всичко, от отпушване на канали до синтез на елементарни частици в ЦЕРН, хем не искат децата им да учат от всичко по малко и да стават всестранно развити личности, както беше по соца, хем като се въведе такава реформа, грачат до небето. За сведение във втория гимназиален етап, ученикът освен задължителните бълг.ез, математика, чужд език и спорт, избира от 3 до 4 предмета профил, с които ще кандидаства! В профилът избраните предмети се учат наистина сериозно, поне в Германия и Обединеното кралство е така - наистина сериозно ниво, което стига до нашето 1.-2. курс студент! След това се държи матура по профилите и с тези оценки се кандидаства - поне в развитите страни е така. В БГ-то, хем ги сърби, хем ги боли! Искаме реформа, ама не я искаме! Дано утре не се надигнат родителите, че в 11. и 12. клас няма да учат биология, химия и физика!
А колко ще научат историята в 12., последен, клас, където всички знаем какво става, е безмислено да коментираме!
19 Февруари 2014 07:46
Помните ли каква точно история(от коя до коя година или век) изучавахте в 9, 10, 11 клас? И какви събития и дати са ви набили в начетените глави?


В девети и десети клас европейска история /но на немски/, в последния-единадесети клас- българска. Колкото до датите-правя си справка в повечето случаи, за точната дата, но истроията не е само дати, а най-вече тълкуване на събитията и причините, за да се случат
19 Февруари 2014 07:51
Права е МОНстърката да спре реформите. Ами я си направете сметка и ще видите един интересен факт. Всяка партия, която е започвала да прави реформа в образованието или си е отивала от власт, преди да и изтече мандатът, или е губела изборите....
19 Февруари 2014 07:54
Египтолози, рентгенолози и прочеето -лози, под натиска на СБ и само за да усвоят едни немного пари, да си свалят ръчичките от образованието. Предшествениците им архивари, главни асистенти и др. достатъчно го разсипаха с "реформите" и екзерсизите си, хеле пък с лозУнга "Парите следват..." Доста му дойде интелектуалният им запек на българското образование. Призивът в момента е: "Спрете се бе, диванета!"
19 Февруари 2014 08:22
Препрочетох 10 пъти статията и доколкото разбрах, няма никакви ограничения желаещите да продължат до 12. клас да го направят на драга воля, без никакви условности и трудности. Тогава защо е цялата драма? Не виждам и какви са социалните подбуди да се спре реформата. Когато се налага да работи още един член от семейството, нека си вземе дипломата за средно и да почва. Висше образование завършват 40-50% от учащите. Останалите и средно ги устройва, а за 2 години могат да придобият някаква полезна професия.
19 Февруари 2014 08:36
Нямало причини да се спряла "реформата"... Реформа за какво и към какво, пита се. Реформи..., що реформи минАха... И к 'о
19 Февруари 2014 08:37
SvSophia
19 Фев 2014 07:54

19 Февруари 2014 09:03
От зората на демокрацията толкоз реформи са извършиха в това образование, че даже вече не можем да си го познаем/наше ли е или не е/.То не бяха делегирани бюджети/ които го съсипаха и продължават/, то не бяха нови учебни програми, които пък съвсем затъпиха децата, то не бяха разни демократични алабализми. И никой не се сеща, че по принцип образованието не е толкова демократично по своята природа, защото една група хора се опитва да принуди друга група хора да променят част от психическата си дейност за да могат да се настроят на вълна ПОЗНАНИЕ.
19 Февруари 2014 09:20
"Ако програмите не бяха на сайта, ще кажат, че не съм прозрачна. Когато ги покажа, съм прекалено прозрачна и започват жалби и протести"

Те това е най-академичното правителство. Мда.
19 Февруари 2014 10:26
Не бих използвал английската и немската система за образец - ами ако бяха добри нямаше да се случи така, че всякакви ученици да изместват техните хора от вузовете им. И изобщо не става дума да се мисли, че цветът на учениците от света ходи да учи в Германия и Англия. Истината е, че местните са зле спрямо нашите (бегло сравнение на изучаваното по математика и физика в техническите учебни заведения на Германия показва, че повечето студенти от аналогичните специалности в България в тези първи години са по-добре. Познати разправят, че децата им от Немския факултет на ТУ искат да си вземат математиката от 1 курс в Германия, защото минавали с по-малко учене (езикът не е в случея проблема).
А че това недомислие, наречено реформа на средното образование, започната от Иван Костов и продължаваща досега трябва да се махне - няма две мнения. В крайна сметка на Костов му трябваха необразовани и лумпенизирани хора, които вярват на телевизията, гледат да се оредя само себе си (даже и в ущърб на брат/ сестра/родители), а и по възможност да живее само на кредити (да изкарам добре тази нощ/това лято/ тази година пък след това ще му мисля). Да не забравяме, че тогава Надето подписа присъединяването към Европа и в графа "Образование" има доста интересни неща. Например българите трябва да имат само 7 ВУЗа с около 7-8 хил студента, защото в западна европа имало достатъчно места, където да може да се отиде и да се учи (естествено платено по техните критерии). А за средното образование - ами съгласили сме се да поддържаме обслужващата сфера на курортната база. Затова оставиха старите техникуми по хранене, докато техникумите за монтьори, стругари, шлосери и т.н. се унищожиха. Зер българия се е съгласила да е почивна база и пазар, а не място за производство.
19 Февруари 2014 10:52
Истината е - писал съм и аз, писали са и много други колеги тук - че най-паче трябва да се премахне канцерогенната "парите следват ..."-система. Тя доведе до изравняване на броя първолаци, броя студенти първокурсници и броя на дипломирани студенти. Това първо.
Второ, трябва да се престане с малоумните опити за непрекъснати рИформи в името на самата рИформа и стремежа към "забавно, интерактивно обучение, така щото децата да не правят разлика в мола ли са или на училищния чин".
Дали ще има двустепенно средно образование не е важно. Различни като срок на обучение и учебна програма училища е имало, имаше и ще има. Важното е началното и средно образование да не се превръщат в криворазбрана слободия и обучаващите се да не се възприемат като "клиенти", на които се дължат "услуги". Образователната институция не е фризьорски салон, "клиентът" най-често не е прав и никой не е длъжен да "му прави прическа като на Мичето или пета страница от Бурда".
Кой разбрал, разбрал.
19 Февруари 2014 10:56
Предводителю,
19 Февруари 2014 11:09
Светице, и на теб за целокупното творчество под темата.

ПП Думата "ценности" вече ми действа като пургатив. Едва ли има по-девалвирало понятие в нашето съвремие.
19 Февруари 2014 11:13
Светице, и на теб за целокупното творчество под темата.


От мен и на двамата
Много съдържателни думи загубиха своето изначално значение и се опорочиха, надявам се някой ден да си го върнат.
19 Февруари 2014 13:16
Софт порно?!!?
19 Февруари 2014 15:28
......"матури" за 4-годишните покрай стратегията за учене през целия живот." - измишльотини на извратени чиновнически умове.
19 Февруари 2014 16:43
Bonjorno 19 Февруари 2014 10:26


Как си успял да ги натвориш толкова лъжливи сведения за толкова кратко време? Надявам се, са те подвели, а не си падаш лъжец по природа.

Ето ти ги немските матури по математика:

http://www.abiturloesung.de/abitur

Както виждаш: интеграли, аналитична геометрия, теория на вероятностите

В България това е изцяло материал от прочутите 6 тома висша математика.
19 Февруари 2014 20:09
XI и XII клас пък трябваше да останат само за профилирана подготовка за кандидатстване в университет, откъдето следваше да отпаднат предмети като история, физика, химия и пр. от общата програма. Вчера обаче просветният министър внезапно изрази недоумение защо се прави това разделяне.

И какво тогава ще се учи? Български език и литература?
Докато дисциплини като математика, физика, химия и биология не заемат полагащото им се място в учебните програми не чакайте модерни технологии в България.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД