:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,823,785
Активни 102
Страници 10,978
За един ден 1,302,066

До 5 години матурите ще се провеждат онлайн

Преминаването към електронни учебници започва с природоматематическите науки
Ученици с персонални компютри, разположени във виртуални класни стаи, които учат по електронни учебници. Учителите ще оценяват учениците по електронен път, а матурите също ще са онлайн - така ще изглежда българското училище само след 5 години, ако се реализират мерките в поредната стратегия за ефективно прилагане на IT технологиите в училище за периода 2014-2020. Документът е публикуван за обсъждане на сайта на министерството на образованието.

Друга цел на МОН е да повиши дела на училищата с безжичен интернет. В момента школата на бюджетна издръжка с wi-fi са едва 15%, но до 2018 г. технологията трябва да е налична в цялата училищна мрежа. В документа се поставя и друга амбициозна задача - само за една година делът на училищата с виртуална класна стая трябва да се повиши повече от два пъти, от 2 до 5%, а до края на периода с подобни технологии трябва да разполагат всички училища. Сериозен проблем има и с квалификацията на учителите. По данни на МОН към момента едва 15 на сто от преподавателите са обучени да създават и да работят с електронно съдържание, а за следващите 2-3 години делът им трябва да се повиши на 80%.

Преминаването към електронни учебници - друга цел до 2018 г., ще става постепенно. Първо ще бъде създаден образователен портал и електронни помагала по природоматематическите науки. Като средносрочна цел е записано използването на електронни помагала с интерактивно съдържание, а до края на периода, който обхваща проектостратегията, във всички училища ще се ползват електронни учебници по всички предмети. В проекта се предвижда още и въвеждане на национален изпит за оценка на дигиталните компетентности на учениците, които завършват основно образование. Друга нова възможност, която се предлага е и сертифициране на ИТ уменията на учениците от паралелки с интензивно изучаване на информатика. Нова е и идеята за подмяната на хартиения документооборот в училищата с електронни документи.ФИНАНСИРАНЕ

Публикуваната стратегия е поредният образователен документ, в който няма финансови разчети. За грандиозния проект за тотална дигитализация на училището са поставени цели, срокове и отговорности, но не и бюджет, с който да се изпълнят поставените задачи и да се отчетат очакваните резултати. Само за сравнение за 2013 г. за националната програма за информационни и комуникационни технологии в училищата, която изпълнява далеч по-скромни задачи, бяха отпуснати 6.5 млн. лв.
2352
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД