:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,824,251
Активни 106
Страници 11,444
За един ден 1,302,066

Няма пари за половината от ранните пенсии

Повече от половината от партидите на работещите тежък труд в професионалните фондове, откъдето те трябва да получат ранните си пенсии, в момента не се пълнят с вноски. Това става ясно от сравнението между отчетените осигурени, работещи тежък труд, от НОИ и от фондовете. Около 100 000 миньори, металурзи, химици и т.н., работещи в тежката индустрия, внасят в осигурителния институт с 3% по-висока вноска за пенсия заради правото си да се пенсионират по-рано. В същото време от професионалните фондове отчитат 246 300 осигурени към края на 2013 г. Вноската в тях е 12% за първа категория и 7% - при втора, която е за сметка на работодателите.

Излиза, че голяма част от осигурените вероятно вече не работят при тежки условия, но заради стаж отпреди 2000-ната година биха имали право на ранно пенсиониране. По сегашното законодателство от 2015 г. те трябва да получат ранните си пенсии от натрупаните по партидите им суми, където може да е внасяно и едва няколко месеца. През останалите години по-високите им осигуровки са отивали в общественото осигуряване, но въпреки това се предвижда оттам те да вземат пенсия чак като навършат общата пенсионна възраст.

Синдикатите вече обявиха, че няма как законът да бъде изпълнен по обективни причини и със сигурност ще се стигне до ново удължаване на срока, през който НОИ ще продължи да изплаща ранните пенсии. Професионалните фондове трябваше да ги поемат първо от 2007 г., после от 2011 г. и сега от 2015 г. След поредното удължаване обаче трябва да се намери трайно решение, за да се осигурят правата на работещите тежък труд. Едната идея е допълнителната вноска да влиза в НОИ в специален солидарен фонд за индустриалните работници на принципа на учителския. Другата е да се плащат допълнителни пенсии към отпуснатите от НОИ, а третата идея е фондовете да ги поемат чак когато права придобият хората със стаж от 2000 г. нататък.
10
2158
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
21 Февруари 2014 09:17
Професионалните, както и универсалните пенсионни фондове са пирамиди. Идиотската реформа на Нейков и сие трябва да се отмени чрез премахване на допълнителното задължително пенсионно осигуряване във фондове и превръщането му в задължително (солидарно) в НОИ и доброволно (лично), кой, където и за колкото си иска.
21 Февруари 2014 09:49
Трябва вноските за първа и втора категория да са много по- големи- 15-20 до 50% над тези за трета. И да си ги събират. Най богатите собственици са в добивната индустрия- да плащат повече, или да подобряват условията и категорията да пада
21 Февруари 2014 10:43
Заради пенсионерите от първа и втора категория, пенсиите на пенсионерите от трета категория са значително по-малки. Сметката е много проста - години осигуряване за дадена категория труд, години получаване на пенсията и процент на осигуровките. Просто сравнение показва, че работещите първа категория труд, трябва да внасят значително повече, отколкото досега - примерно 2-3 пъти повече в сравнение с хората от трета категория труд, а не някакви си мижави 3%.
21 Февруари 2014 10:46
В момента данъкоплатците субсидират собствениците на мините, субсидират - военните, полицаите.. Щото с данъците им, с техните вноски в НОИ се изплащат пенсиите на тези хора. И реално собствениците плащат много по-малко за работниците си. Просто защото пенсионните им вноски са много по-малки отколкото трябва. Отделно държавата в момента доплаща 50% от парите за пенсии.. т.е. данъкоплатците.

Натисни тук
21 Февруари 2014 10:46
Проблемът е заради ранното пенсиониране. Най-нормалното нещо е всички да трябва да работят до една и съща възраст, примерно 60 години, а за някои професии да има възрастово ограничение и след навършването на тези години да работят нещо друго, за което няма ограничение. При една такава схема, няма да има нужда от сегашното увеличение на възрастта за пенсиониране, което основно се налага за компенсиране на раннопенсиониращите се.
21 Февруари 2014 10:49
Отдавна трябваше да се направи разделение на плащанията на пенсии, които са задължение на държавата от тези на НОИ. Сега всички са в общия кюп, което създава погрешната представа, че държавата дотирала пенсиите плащани от НОИ, т.е. че данъкоплатците плащали част от пенсиите, което не е вярно.
21 Февруари 2014 10:57
Големият проблем на българската пенсионна система е точно ранното пенсиониране.
21 Февруари 2014 18:33
Пенсионна РЕформа е необходима разбира се!Всеки който иска да получава пенсия да се осигурява сам за сума каквато си избере.Каквото си натрупа като осигуровки по партидата ,това да си получава.Така никой на никого няма(да има право)да се сърди и няма да гледа в паницата на другия.Така ще се освободи финансов и административен ресурс от разходи за заплати на разни чиновници и службици...Стига с тази солидарност!
21 Февруари 2014 18:48
След поредното удължаване обаче трябва да се намери трайно решение, за да се осигурят правата на работещите тежък труд.
Просто се махат привилегиите и въпросът е "трайно решен", защото правото на труд е еднакво за всички.
Отдавна трябваше да се направи разделение на плащанията на пенсии, които са задължение на държавата от тези на НОИ
Кои пенсии са здаължение на държавата? Като излючим "народните пенсии" ( основно "активни борци" против системата и няколко дейци на културата кат Кирил Маречков), които се плащат от бюджета на Министерския съвет - 332 млн. лв. годишно, данъкоплатците (държавният бюджет) субсидират пенсиите с над 50% - един път заради "изобретението" на тройната колизия - 12% съосигуряване от държавата, което е 2.6 млрд. лв. за 2014 г.; втори път - директна субсидия, която е 1.99 млрд. лв. за 2014 г. Така, че НОИ получава от осигурителни вноски само 4.4 млрд. лв., а от данъците на всички идват още 4.6 млрд. лв. После някой ще дудне, че пенсията трябвало да бъде според приноса или че "таванът" требвало да се рути.
Но няма страшно: след 2017 г. системата ще стане силно солидарна - всички пенсионери с еднакви пенсии в размер 60% от МРЗ и само една пенсия (нема вдовишки, инвалидни, придружителни и тем подобни). Може и по-малко, ако емиграцията на абитуриентите (следване в чужбина) мръдне с малко нагоре от сегашните 5-7 хиляди души. Само оставате сегашното правителство "да работи"!
21 Февруари 2014 19:03
Каквото си натрупа като осигуровки по партидата ,това да си получава.
Само три въпроса:
1. "Вноските по партидата" ще се облагат ли с ДОД и здравни осигуровки? Например, имате доход от заплата 5000 лв., внасяте 4500 лв. по партидата и плащате данъци върху 500 лв - само 40 лв. здравна осигуровка и 46 лв. ДОД.;
2. "Партидата" кой ще я стопансва? Напр., какво се прави, ако я стопансва фонд, който си раздава бонуси за високата "отрицателна доходност" ... и "партидата" присъхне? Какво се прави, ако се стопансва от титуляра, а той да вземе да я "ипотекира" било за яхта, самолет, замък и не може да покрие кредита си?
3. Колко време ще се "получава от партидата"? Теоретичните 15 г., реалните 22 г. (26 г. за жените) или може и повече , колкото може медицината да държи някого в будна кома?
Другите подробности, като лихва/дивиденти от средствата по партидата, данък-лихва върху приходите от управлението/олихвяването на средствата, обещетенията поради временна или постоянна нетрудоспособност, да ги отавим за после.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД