:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,077,300
Активни 76
Страници 2,925
За един ден 1,302,066
Светли бъднини

Смарт са, значи идват избори

Няма програма на политическа партия, в която образованието да не е "приоритет". А резултатите на българските ученици се сриват надолу
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Просветният министър Анелия Клисарова не коментира кога ще бъде приет ключовият закон за училищното образование, но е много словоохотлива на тема как някой ден всички ученици и учители ще си имат таблети.
http://www.webcafe.bg

По идеите ще ги познаете - станат ли смарт, идват избори. Пенсия от 500 лева, стряскане на провинциалните бандити и връщане на военната служба може да са атрактивни приложения за трупане на рейтинг, но политическите обещания вече отиват в хайтека. И както винаги, образованието е любима мишена на невероятните политически промоции, сравними с продуктовия каталог на мнима азиатска силиконова компания. Разговорът е за светлото бъдеще, а не за септември, когато учебният процес ще започне отново без разтърсващи реформи.

Просветният министър Анелия Клисарова има нюх към тези работи, макар и този септември да няма нови учебни планове и нови учебници. Една година във властта и едно социологическо проучване й бяха съвсем достатъчни, за да осъзнае, че няма да стане само с връщане на дисциплината в училище. Не пъдари трябват, а нещо от XXI век, по така "милениумно". По-умно от Harlem Shake и по-забавно от житието на Софроний Врачански.Е-, ама М-И ето че Клисарова предлага всички деца да бъдат зарадвани с таблет, лаптоп или смартфон в класните стаи. Ако не знаете, така го правят европейците, даже и правителството на Турция започна да раздава 675 000 преносими устройства.

Идеята на МОН е с тази хайтек екстра учениците да си подготвят уроците и да си предават домашните, без значение какво са написали там. Не електронно, а мобилно образование, както се изрази министърът. Пътуваш си в тролея или автобуса и пишеш за житейския избор на лирическия герой на Ботев.

Че те, днешните ученици, са предостатъчно мобилни. Някои толкова много, че даже не се вясват при учителите, за да им наливат методично знания в главите. За повече екзактност - между 250 000 и 300 000 българчета до 17-годишна възраст са зарязали образователната система за последните 10 години. Надали биха размислили заради един таблет, даже и свързан с Мрежата.

В министерството обаче са смарт и чертаят стратегия в аритметична прогресия, защото крайната цел (2020 г.) e да има национална образователна интернет платформа с база данни и "виртуални класни стаи", така че физическото присъствие в училище да не бъде ничий проблем. (Ами оковите на делегираните бюджети и "парите следват ученика"?)

Клисарова пророкува, че тогава таблетите сигурно ще са отживелица, но какво значение има, нали образованието е приоритет. Както беше несбъднатото електронното правителство и електронното правосъдие, а за електронното гласуване изобщо да не говорим.

Хайтекът е особено драг на проектополитика Николай Бареков, който обвини правителството в плагиатство, защото първи издигнал лозунга "На всяко дете - таблет", и дори предложи преносимите устройства да бъдат платени с партийните субсидии. "България без цензура" още не получава такива, защото не се е явила на парламентарни избори, кара на спестяванията на Бареков и волни пожертвования. Но обявилият се за следващ министър-председател започна с хайтека отрано, още от миналото лято, когато обеща чисто нов таблет на всеки, който гласува за него. От подобно продуктово позициониране таблетът вероятно би се изчервил, стига да можеше. Не и Бареков, който постави условие кандидатът за таблет да удостовери, че е убедил още 10 човека да дадат гласа си за него. И това още в първия мандат.

Представете си във втория с какво ще ни оборудва! Google очила например - и избирателите на Бареков ще се познават отдалеч по хайтек аутфита.Визионери? Да, бе...България не спира да се срива в класациите по грамотност на подрастващите и качество на образованието. Последното проучване на PISA установи, че у нас 44% - в сравнение с 41% през 2009 г. - от деветокласниците нямат ключови когнитивни умения, предопределящи включването им в пазара на труда и пълноценното им участие като граждани.

Така сладкопойно обяснявайки за таблетите и m-ученето в интервюто в "Труд", настоящата просветна министърка се запъва и отбягва конкретния отговор на въпроса кога най-сетне ще бъде внесен в МС, а оттам и в парламента, новият закон за предучилищното и училищното образование, който се прави още от тройната коалиция. Защото именно от него зависи промяната на учебните планове и на съдържанието на учебниците. Без качествено ново съдържание е все едно дали ще пишеш домашните на тетрадка, или ще ги пращаш онлайн.

Нито дума за преподавателите - как ще се оценяват, как ще бъдат стимулирани младите учители. Предвид факта, че преобладаващата част от учителите у нас са по-близо до пенсионната възраст, е странно как тези хора ще бъдат обучени да се справят с новите технологии.

Но колко биха стрували таблетите? Това ще е голяма обществена поръчка - освен ако държавата не избере фирма доставчик, без да обявява конкурс - законът й дава това право. За учебната 2013/2014 г. общият брой на учениците в България е 755 674, а преподавателите - 127 125, или близо 900 000. При някаква цена от 200 лева за устройство, предвид голямата поръчка, това прави 180 милиона лева. 180 милиона лева! За сравнение - в бюджет 2014 парите за образование бяха увеличени със 143 милиона лева спрямо 2013 г. При това от тях сто милиона лева остават на разпореждане на Министерството на финансите - "за целево финансиране", разбирайте, за каквото реши властта.

Дори половината от тези 180 милиона лева са непосилни за натегнатия докрай бюджет, какъвто ще бъде и след година-две.

Но... да не разваляме имиджа на светлото бъдеще.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В много страни таблетите са достъпни за учениците още от най-ранни класове.
13
2414
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
25 Февруари 2014 19:39
Ами че то тази статия показва нагледно краха на образователната система - нахвърляни са някакви разпилени мисли, интерпретации и фантасмагории, няма теза или въобще заложен смисъл и се показва едно сериозно избиване на комплекси.
25 Февруари 2014 20:27
Министерката на образованието с много голям компромис е подходяща най-много за даскалица по приложни изкуства в помощно у-ще.
А министерката на спорта за продавачка на билетчета.
25 Февруари 2014 20:49
А министерката на спорта за продавачка на билетчета.
имаш предвид на касите пред стадиона - билетчета за мач, за транспорта не става - треа секи ден да работи
25 Февруари 2014 21:01
Елементаризацията на веб кафето и пиячите му...
По темата за таблетите - Натисни тук Отпреди седмица.
-----------------------------
Сайтът на Генек
25 Февруари 2014 21:36
Уважаемата авторка Цветана навярно има някакви нови, гениални идеи за развитие на системата на образование. Таблетите - глупост!, нещо да се промени програмата - 6 месеца новата министърка не е измислила нова програма! учениците отпадат от училище защото не им е интересно! и т.н. и т.п.

Вероятно за това авторката се изявява най вече в рубриката "Да го WEB@" Вероятно нещо в интимния живот не достига ...

Защо ги препечатвате тез глупости?
25 Февруари 2014 23:00
Ами че то тази статия показва нагледно краха на образователната система
Ама и твоя постинг е на това ниво: изказани са някакви хипотези, подхвърлени са някакви обвинения. После, другите виновни за краха на образованието.
Уважаемата авторка Цветана навярно има някакви нови, гениални идеи за развитие на системата на образование.
Не може ли да изкаже притеснението си, че вместо да работи МОН по вече наличен проект (проектозакона) с цел по-добро и ефективно управление на училищната структура, МОН развива ( в една с вятърничави политици, уж политици) фантасмагории за "мобилно обучение"? При това дори няма разчетено финансиране, при все че и сегашното финансиране е "иди ми - дойди ми".
Апропо, вие таблет виждали ли сте? Ако сте виждали, знаете, че работи с операционна система. Ако на компютрите е възможно да се сменя операционната система, то на таблетите е невъзможно. Поне в домашни условия. Ако смятате, че децата ни требе да са придатък към продукта на един-двама производители, без никога самите те да могат да създадат този продукт, евала ви казвам. Продажници от класа!
26 Февруари 2014 00:37
Те учениците хич не се бавят откъм "мобилността". Наскоро видях ръчен часовник с копче. Натиснеш копчето и на екранчето вместо да се изписва час, започва да тече текст. Когато го натиснеш отново, текста изчезва и се появява часа. Хитро помагало! Предполагам доста популярно всред най-"ученолюбивите", понеже ще им помага да не закъсняват за учебните часове.
26 Февруари 2014 00:50
Хитро помагало!
Все пак са си направили труда да наберат текста. И знаят кой от многото. Щото има и по-"мобилни" помагала - направо "бръмбари" в ушите, а мама от къщи диктува.
26 Февруари 2014 07:47
26 Февруари 2014 09:38
За 24 години реформи, образователната ни система произвежда неграмотност и невежество. Всички бивши министри имат принос в това дело. Пък и за какво са и на България образовани хора? За севитьорки,шофьори и масажистки не се изисква кой знае какво образование. Обслужващ персонал,каква реиндустилизация,какво производство, какви пет лева?
26 Февруари 2014 10:57
Толкова реформи се правиха в образованието, че то образованието се загуби в тези "реформи" и все с цел подобряването му. Оказва се обаче, че вместо да се подобрява става все по - лошо. Причини колкото щете, от заплащане на учителите до отношението на родителите и към децата им и към учителите им и изобщо отношението на обществото към образованието. На думи всички сме много силни, но както се казва в една китайска поговорка "Само с приказки ориз не се готви". Явно както всичко в нашата страна и това е "просто бизнес" на елита ни, най - вече за печелене на пари, а не за образоване на децата ни. Катастрофата в образованието само отразява кастрофата на обществот ни. Най - тъжното разбиране примерно за учителите е, че който нищо друго не може да стане, става учител. Просто уникално, нали ? Пълна апатия на цялото общество към този проблем и не само към него. Е как очаквате при тези мерки образованието ни да възпитава едни наистина мислещи и знаещи деца, ми няма да стане. Образованието ни произвежда все повече, ще го кажа грубо - тъпанари. Но може би това е и целта на "елита" ни. Трябват конкретни действия, които не ми се изброяват тук, защото са многобройни. Ще кажа само, че трябва повече да се контактува с учителите по училищата и да се питат най-вече те какво трябва да се направи за подобряване на нещото наречено у нас "образование". И което е най - важно промяна на мисленето и манталитета на самите нас като общество. За жалост това последното май не го виждам. Та може да му направите една панахида на образованието и карай да върви. То за какво ли ни е това образование и изобщо защо да ставате учител, като сте на последно място в социалната класация. Найс а ? Ух щях да забравя - вижте колко пъти е прочетена статията и колко мнения има под нея - ПОКАЗАТЕЛНО !!!
26 Февруари 2014 12:36
Тази дали знае какво точно означава smart, че го заоупотребявала.
Гледам и не вярвам на ушите си, какви думи набутаха у нашиот език. Чета за някакви "лайкове" и какви ли не още щуротии. Инак статията няма да щ чета.
26 Февруари 2014 13:27
Mrx+++, дописката статията е към рубрика Смартазми:

Smartasm: A cross between being sarcastic and being a smart ass.


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД