:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,176,236
Активни 95
Страници 10,938
За един ден 1,302,066

Азбучните истини за БСП, които ще разбере Първанов

Бившият президент нищо не печели с АБВ. Напротив – губи това, което имаше
Снимка: Михаела Катеринска
Първанов се чувства като пълководец
Изминаха 40 дни, откакто Георги Първанов възроди АБВ и постави големи въпроси пред БСП и лявото - ще се разцепят ли невиждано досега, настъпват ли исторически проблеми пред наследницата на БКП; или отново дежавю, но с участието на по-знатни особи. Засега може да правим само прогнози. Над Първанов е облачно, ще вали градушка.

Официално АБВ посочи като политически опонент ГЕРБ, но досега няма нито едно действие на формацията срещу бившите управляващи. Обратно - на мушката са Станишев и БСП. Случи се при разпределението на средствата за общините по програма "Растеж", с атаката на Румен Петков срещу орг. секретаря Красимир Янков (след назначения във Варна), с изявлението на Първанов, че Делян Пеевски е премиер в сянка. Това е нормално - не Борисов и ГЕРБ, аСтанишев и БСП са причиназа активизирането на Първанов. Той страда и мечтае по БСП, не по ГЕРБ. Но ако някой в АБВ си въобразява, че редовите социалисти не схващат кой точно е вдигнат на мерник, определено има здравен проблем. Новаторският подход на АБВ за излизане на политическата сцена бе леко подценен в публичните коментари. Люспене в партиите и друг път е имало, но не чрез самостоятелна изборна листа без напускане на формацията майка. Досега като нови политически субекти се заявяваха все надпартийни "движения", "обединения", които в прощъпалника си скачаха върху трамплин и заявяваха: ето, ние сме различни, стоим доста по-високо от партиите и ще обединяваме гражданството. Сега имаме структура, която претендира да прави същото, но е подпартийна. Политическото ноу-хау е твърде любопитно и няма да е чудно, ако се прилага занапред и в други формации.

По-голяма част от общинските структури на БСП засвидетелстваха подкрепа за Станишев, няколко отидоха при Първанов. Това е маловажно засега, масата се ориентира според вятъра. По-големият въпрос екакво ще правят Първанов и АБВслед европейските избори. Какъв е хоризонтът им? Какво искат? Засега знаем - целят самостоятелна листа и евродепутат (3-ма според официалната декларация). Но след това? Вътрешнопартийни мотиви може да се намерят много, но обществени цели?

Първанов не е дефинирал национална причина, потребност, поради която прави нова политическа сила. Не е показал, че му трябва друго освен успех в овладяването на БСП. Тук обаче има един проблем, който едва ли той и сподвижниците му съзнават - с чисто партийна битка той няма да събере "пръснатите извън БСП гласове". Няма как да разтвори "ветрило" (стара мечта), нито да окрупни лявото. То отдавна не е синоним на БСП. Има много леви хора, които се омерзяват от Първанов, Станишев, от всичко, производно от столетницата. Дори да има теоретична вероятност Първанов да ги спечели, с битка за БСП няма как да стане. Вярно е, че АБВ събира интелектуалци и общественици и извън партията, но това е формално, по-върховете. "Гражданското ветрило"не е подплатено с "жива сила"Не говоря за 200-300 активисти, които ще бъдат ангажирани предизборно. Говоря за реални съмишленици. В главата на Първанов и "идейния" му кръг се върти заблудата, че той е надпартийна личност, обединител. Самозалъгването идва от успехите на президентските избори, когато събираше проценти доста над възможностите на БСП. Но и Стоянов ги събираше, помним как свърши. Без БСП Първанов е нищо.

Но с паралелната листа я разцепва и губи завинаги възможността да бъде отново водещ фактор в нея. Когато Станишев каза, че "никой не е по-голям от партията", той много точно онагледи мисленото в структурите. Познавам много редови социалисти, които с еротична привързаност казваха "нашият президент", но вече не. Станишев навреди доста на партията, но как Първанов ще убеди конгреса, че прави нещо различно? Още повече че делегатите преобладаващо ще бъдат близки до настоящото ръководство. Сделка със Станишев винаги е възможна, но все по-малко вероятно след паралелната листа. С една дума - АБВ е грешен ход на Първанов. Заблуждава се, че на него, "бащата на модерната БСП", ще му бъде простено жертването на партийното единство.

Сега няколко думи за социологическите проучвания, които нареждат АБВ трета политическа сила. Няма да навлизам в дебрите на социологията. Ще си послужа с ирония - забелязвате ли, чевсяка нова политическа сила е нареждана третаот социолозите? Агенциите са различни, но новата политическа сила, която прави "пробив", все е трета - не четвърта, пета, а непременно трета. Така бе при прощъпалника на Реформаторския блок, "България без цензура", АБВ. Очаквам същото и за партията на Илияна Раева.

По-вероятно е листата на АБВ да бъде много, много далеч от влизане в Европарламента. В нощта на вота Първанов ще благодари на привържениците, ще разгроми изборния кодекс, купуването на гласове, правителството и ГЕРБ. Друго? Ще продължи с атаките към Станишев, а той ще се оправдава с него. И накрая ще излезе, че АБВ не е било нищо грандиозно като замисъл.

Снимка: "Сега"
Миналата година през януари Станишев и Първанов демонстрираха добри отношения. Първанов тъкмо се беше оттеглил от президентството.
29
4647
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
25 Февруари 2014 20:39
"Но с паралелната листа я разцепва и губи завинаги възможността да бъде отново водещ фактор в нея."Първанов разчита на безпринципноста на БСП да приема обратно явни предатели и ренегати и веднаж пуснати под масата в избран от тях момент отново да се качват на нея озъбени и със светнали зеници.
25 Февруари 2014 20:58
Първанов просто е леке, издигнато от вълната на случайността.
И затова в момента гледаме война между две лекета, само дето едното по-западно фризирано...
Плюс една партия, която кара втората младост на Кашчей...
----------------------
Сайтът на Генек
25 Февруари 2014 21:03
Този път май наистина е сбъркал и горчиво ще съжалява. Един път стомна за вода, втори път...
25 Февруари 2014 21:42
Дори само един пирон да забие в ковчега на столетницата, пак си заслужава.
Dying Nation
25 Февруари 2014 21:58
Мъ да н`си спраска пръстъ с тислътъ саму
25 Февруари 2014 21:59
Диян Божидаров, и да не забравиш да си вземеш рестото от Акрив груп на Моника ......Срещата с Кутев се отлага .
Първанов е разбрал азбучните истини за БСП много по-рано , отколкото Диян Божидаров аматьорства като журналист.
Отстраняването на Моников от политическия живот и разсичането на пагубния за България брак по сметка на Моников с ДПС, е най-важното сега .
Дали Първанов или Далай Лама ще направи това - няма значение .
25 Февруари 2014 22:01
Енгелс,аман от тези пирони дето ни ги забивате.Дъска не остана по ковчега.
Извън темата: Благодаря на всички,които се опитаха да помогнат за кирилизацията Ми.Причината се оказа някакъв вирус.Дойде едно момче ай-ти специалистче,присмя се на компютъра Ми и целият му софтуер,удари по клавиатурата и си тръгна.Евалла.А едно време крадеше джанки от двора.
25 Февруари 2014 22:04
И аз май клоня към Насата. Двама хич не сме Масата, та не ни забелязвайте, моля.
25 Февруари 2014 22:32
25 Февруари 2014 22:54

Дали Първанов или Далай Лама ще направи това - няма значение .

По-скоро Далай-лама.
Некои, които чакат Първанов да срути Станишев, вероятно ще се хапят отзад. С хода, който тури Вестингхауз в Козлодуй, Станишев е непробиваем.
25 Февруари 2014 23:06
няма да вземам страна.Само ще отбележа-ДПС не се меси в "битката" а изчаква да приключи пеливанлъка.От една страна-слуховете за преждевременната политическа смърт на Първанов са явно пресилени,дори и от предпазливата реакция на ДПС,от друга-липсата на реакция е ....да кажем че "брака по сметка" ще продължи,най-много да има "брачен договор" , че Съселчо пристана бързешката от страст към стола.Но какво от това?Чакате промяна?Нова политика ,а не носене по течението?Мисля че оптимизма ви е прекалено младежки.
25 Февруари 2014 23:13"Отстраняването на Моников от политическия живот и разсичането на пагубния за България брак по сметка на Моников с ДПС, е най-важното сега .
Дали Първанов или Далай Лама ще направи това - няма значение . "


Далай Лама има ли отношение към натрисането на Станишев на БСП??? А Първанов има и то много. Ако е сбъркал ,най напред да си понесе вината а после да наблюдава от Ковачевци развитието на политическите процеси. И да го отразява в мемоарите си.
25 Февруари 2014 23:26
С хода, който тури Вестингхауз в Козлодуй, Станишев е непробиваем.

Тоест, осигури си подкрепа иззад океана?
При умно използване точно това става за една хубава динена кора.
25 Февруари 2014 23:31

Сократе, няма ли веднъж поне да се издигнеш до нивото на списващите тук?
25 Февруари 2014 23:39
Официално АБВ посочи като политически опонент ГЕРБ, но досега няма нито едно действие на формацията срещу бившите управляващи. Обратно - на мушката са Станишев и БСП ... с атаката на Румен Петков срещу орг. секретаря Красимир Янков (след назначения във Варна)

Във Варна Румен Петков се хвърли на амбразурата, не толкова срещу новите назначения, а за да защити гербаджийските кадри. Така всъщност печалбата за ГЕРБ, от руменовия демарш, е двойна. Хем БСП не може да назначи свои хора да управляват традиционни партийни хранилки и да кадруват в тях, което хич не е маловажно за привличане на електорална подкрепа при тази безработица, хем ГЕРБ ще продължи да си ги точи, чрез близки фирми, въпреки че не е на власт и да назначава в тях свои симпантизанти, мнозина от които, ако не могат да се възползват от гербаджилъка си, със сигурност ще го захвърлят . Може досега наистина да няма нито едно действие на АБВ срещу ГЕРБ, но действия подпомагащи ГЕРБ се случват от време на време.
25 Февруари 2014 23:49
Първанов ако не друго, не може да му се отрече, че е умел в ловджийската тактика. Освен това има поне три грама мозък повече от всички заедно в ръководството на настоящата столетница. Достатъчно, за да ги цака.
26 Февруари 2014 00:14
Да уточня - не съм "за" Първанов. Десетки тежки грешки и грехове.

Една от най-тежките, ако не е грях: избора му на Станишев за законен наследник на БСП.

Може да има ако не оправдание, поне разбиране - от мен - само ако сподели - КОЙ? - го е насочил или му е дал заръка да го направи.

Лека нощ.
26 Февруари 2014 00:46
Сократе, няма ли веднъж поне да се издигнеш до нивото на списващите тук?

Драги Дон,
Обсъждането на собствената ми личност не е интересно за форума, а и, доколкото знам, би било нарушение на правилника.
Ако имаш да възразиш нещо по същество - кажи го.
Ако нямаш - издигай до нивото си други, аз не съм се залетял.
26 Февруари 2014 00:59
Той Жорж Ганчев най-добре се изказа за Седефчов още навремето. Нещо за тоалетната на двора май беше...
26 Февруари 2014 01:12
Диян Божидаров, и да не забравиш да си вземеш рестото от Акрив груп на Моника ......Срещата с Кутев се отлага .
Първанов е разбрал азбучните истини за БСП много по-рано , отколкото Диян Божидаров аматьорства като журналист.
Отстраняването на Моников от политическия живот и разсичането на пагубния за България брак по сметка на Моников с ДПС, е най-важното сега .
Дали Първанов или Далай Лама ще направи това - няма значение .


Брей, комунист, а се прави на наивен!
Първанов няма да раздели БСП от ДПС. Просто тази работа няма как да стане, а той е най-малко подходящия човек за подобно дело, защото той изкова стратегическия съюз между тези две твърде подобни кланови и клиентелистки формации. Дори да стане чудото, БСП да се прелее в АБВ , съюзът с ДПС ще си остане. Е, Пеевски тогава няма да бъде на преден план - ще се намери някое по-добро и най-вече по-лицеприятно лице посредник на Доганя и оманския капитал, но схемата ще си остане по същество същата
26 Февруари 2014 04:02
Очаквам същото и за партията на Илияна Раева.

Дияне, тук не позна.
Само първо място, Наско (Сираков) го каза
26 Февруари 2014 08:16
Цялата пушилка е заради прословутия "голям шлем" на Първанов и най-паче "Белене" - внесен е депозитът, сега трябва да се плащат дивидентите. Иначе сянката на Луканов и Емил Кюлев тегне като дамоклев меч над замесените в далаверата. Онези с оптическите карабини не се интересуват дали сме в ЕС или на Марс. Пито -платено, това е веруюту на голямата световна шаечна правда.
26 Февруари 2014 09:39
Мдаа, абевето си е чисто руски проект.
Сал една Атака не стига на Батюшката, а пък Моников си е парче европеец...
26 Февруари 2014 09:52
Първанов няма да раздели БСП от ДПС. Просто тази работа няма как да стане, а той е най-малко подходящия човек за подобно дело, защото той изкова стратегическия съюз между тези две твърде подобни кланови и клиентелистки формации. Дори да стане чудото, БСП да се прелее в АБВ , съюзът с ДПС ще си остане. Е, Пеевски тогава няма да бъде на преден план - ще се намери някое по-добро и най-вече по-лицеприятно лице посредник на Доганя и оманския капитал, но схемата ще си остане по същество същата


Съвсем вярно.
По същество няма да има развод. Станишев сложи каруцата пред коня. Първанов ще "оправи" впряга. А ние пак на същото возило, леко тунинговано по азбучному.
26 Февруари 2014 09:55
Гоце има отношение към редките животински видове!
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Прави ги още-по редки!!!
26 Февруари 2014 10:49
Статията е излишна, тъй като все още нямаме отговор на въпроса, докога има люспене и кой е люспа ?
В един момент люспите са повече, то това което остава.
И кой си ти бе, най-главна люспо, че да люспиш останалите люспи ?
Не е въпрос.
26 Февруари 2014 10:58
Въпросът не е КОЙ (Станишев или Първанов) а КАКВО (да се прави). Всичко друго е отклоняване на вниманието. КОМУ е изгодно?
26 Февруари 2014 10:59
А все още никоя от фракциите не е показала листа за "упражнението"
27 Февруари 2014 12:09
добре че е диян божидаров, та да каже на първанов как да постъпи и дали губи или печели....малко се взима насериозно авторът...а за първанов мога да кажа, че за да тръгне на този ход той внимателно е сметнал всички "за" и "против". още малко остава да се види дали е бил прав....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД