:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 420,196,096
Активни 78
Страници 6,298
За един ден 1,302,066
ГРАДСКА СРЕДА

Третият лъч на метрото ще мине първо през центъра на София

Столичната община се надява до края на годината да започне строителството, за коeто чака европейско финансиране от 600 млн. лв.
СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Това е един от входовете на станцията при НДК, където трябва да се изгради връзка и с третата линия на метрото.
В навечерието на битката за европейско финансиране на проекти в новия програмен период 2014-2020 г. Столичната община е в пълна готовност с най-големия си проект - третия метродиаметър. Всички документи са готови заедно с тръжната документация и само се чака старт на програмите за кандидатстване, а от общината твърдят, че има "да" от Европейската комисия за финансиране на проекта. Трасето е ясно - бул. "Вл. Вазов" - бул. "Евлоги Георгиев" - Орлов мост - НДК - "Красно село" - жк "Овча купел". По предварителни данни изграждането на целия трети лъч ще струва около 1.4 млрд. лв. Реализацията му ще е на етапи и като за начало, за новия програмен период общината ще кандидатства за участъка, който минава през центъра на София - от театър "София" до пазара в "Красно село". По предварителни разчети този участък ще струва около 600 млн. лв.По-важно е строителството да започне от центъра,защото ако се започне от по-периферните квартали, метрото ще закара хората само донякъде, казва директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев. За другата част на метрото все още не е ясно откъде ще се намери финансиране и кога ще започне строителството. За трасето на третия лъч имаше пет варианта, които не се различаваха много. За окончателен беше избран вариант, предложен главно за подобряване на обслужването на жилищните квартали "Овча купел", кв. "Васил Левски" и кв. "Хаджи Димитър" и на областите южно от центъра. 60% от третата линия ще е разположена подземно в централната част на града, а открито в периферните части на града - 40%. Дължината й е 16. 5 км с 18 метростанции. Откритите участъци са 7 км с 9 метростанции, подземните участъци - 9.5 с 9 метростанции. Прогнозният пътнически поток по третата линия е 170 хил. души. Въпреки че строителството ще започне от центъра, одобреното трасе започва от бул. "Ботевградско шосе", аето и къде ще са станциите на третия лъчПървата ще е на бул. "Ботевградско шосе", от там трасето продължава по бул. "Владимир Вазов", минава покрай стадион "Герена", където също ще има метростанция. В този участък метрото ще е надземно. От Малък градски театър "Зад канала" продължава подземно по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" през централната градска част. Ще има станция на ул. "Шипка", а тази на Орлов мост ще бъде свързана с вече действащата. От там трасето продължава по бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий" и НДК. Новите подлези при бул. "Витоша" и "Патриарх Евтимий" ще служат за вход на новата метростанция. Метростанция ще има на кръстовището при бул. "България" и бул. "Иван Ев. Гешов", като съществуващият подлез ще бъде вход на новата метростанция. Следват станции на ул. "Дойран", на бул. "Цар Борис Трети" в "Красно село", където ще има изходи от четирите страни на кръстовището. От ул. "Житница" до "Овча купел" метрото ще е надземно, като само последната спирка ще бъде изградена под земята, поради особеностите на терена.

В "Овча купел" спирките на метрото ще са три. От там линията продължава по оста на ул. "Президент Линкълн" по естакада. Станцията е предвидена да обслужва северната и западната част на квартала. Нататък трасето продължава по естакада по оста на ул. "Президент Линкълн" до бул. "Овча купел". В жилищния комплекс ще има още две станции. На кръстовището с бул. "Овча купел" също е предвидена станция, която да осигури връзка с трамвайния транспорт. Трасето продължава по естакада през река Владайска и в пространството на съществуващите автобусни гаражи навлиза под земята. Станцията ще има и под Околовръстния път, където ще се изгради връзка с жп линията София - Перник.ЕтапитеПървият етап е именно този през центъра, който е с дължина 8.5 км и 9 метростанции. Той включва участъка бул. "Вл. Вазов" - Орлов мост - НДК- бул. "България" - кв. "Красно село". Трасето е подземно. Прогнозната стойност без влаковете е 280 млн. евро. Междинното депо ще струва допълнително 40 млн. евро. Времето за изграждане на тази част е четири години, а оптимистичният срок за началото му е краят на тази година. По време на обсъждането на трасето в тази му част в комисии към общината главният архитект на София Петър Диков обясни, че е имало спорове за изходите и входовете на метрото. Променен е методът за изпълнение на станцията при Орлов мост. Тя беше единствената в тази част, която трябваше да се строи по открит способ, но в крайна сметка е решено да е по тунелен. Така при Орлов мост ще бъдат засегнати само 150 кв.м зелена площ без дървета. При открития способ на строителство застрашени са били 4000 кв.м от територията. Корекции има и на станцията на "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев". Вместо през входа на Нотариата изходът се преориентира към тротоара, за да не засегне новата градинка.

Вторият етап е кв. "Красно село" - жк "Овча купел" - Околовръстно шосе и жп линия София - Перник. Дължината е 4 км с 5 метростанции. Прогнозната стойност е 80 млн. евро. Строителството ще продължи 2.5 години. Третият етап включва бул. "Ботевградско шосе" - бул. "Вл. Вазов" (жк "Левски", кв. "Герена", жк "Хаджи Димитър"). Дължината е 4 км и 4 метростанции. Прогнозната стройност е 80 млн. евро, времето за строителство също е 2.5 г. Въпреки че за тези два етапа още не е ясно откъде ще се намери финансиране, Столичната община вече има три варианта за разширение на метрото към кв. "Слатина" с цел транспортното обслужване на квартала, както и на спортната зала "Арена Армеец" и бъдещия "София технопарк". Проучването е направено от същата фирма, която изготви вариантите на основното трасе - "Метропроект Прага". И трите трасета минават през район "Слатина" и отвеждат през зала "Арена Армеец", бул. "Цариградско шосе" до Окръжна болница.Бъдещите ползи в цифриОчаква се през 2015 г. метрото да се ползва от 380 хил. пътници дневно, а през 2020 г. броят им да достигне до 550 хил. Максимумът на натоварване е 50 хил. пътници на час, а скоростта на пътуване е до 80 км в час. Времето на пътуване до центъра на града е 10-15 минути от всички краища на метрото. Очаква се през 2020 г. метрото да намали вредните газове в един от най-мръсните градове на Европа със 110 хил. тона, а спестеното време на гражданите да е 160 хил. часа дневно. На метрото се разчита да намали и пътните произшествия през 2015 г. с 18%, а през 2020 с 25 на сто.

СНИМКИ: ЮЛИЯН САВЧЕВ
През август м.г. транспортният министър заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова представиха резултатите от изпълнението на проекта за подготовка на третия лъч на столичното метро.
СНИМКИ: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Третият лъч на метрото вече има и варианти за разширение към кв. "Слатина". Трите варианта предвиждат подземната железница да мине покрай гордостта на експремиера Бойко Борисов - спортната зала "Арена Армеец".
12
17725
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
06 Март 2014 23:03
Добре ще е да има спирка на гара "Горна Баня"...
07 Март 2014 08:17
Според мен ще има - "Станцията ще има и под Околовръстния път, където ще се изгради връзка с жп линията София - Перник." Но кой знае.
07 Март 2014 09:13
Добре е , че София ще усвои едни 600 млн. пари от Европа ! Ами България ??
07 Март 2014 11:13
Бай Мандал от района много ще се радва на пореднота нещо, което да замерва с камъни. Изключителло дебилно решение. До Аерогарата е подземно, пък в район пълен до горе с мангали - открито. Тия от общината трябва някойда ги забанис държавен вестник! Отделно е идиотия да почват от центъра, понеже между центъра и Красно Село има много и най-разлчни видове транспорт - трамвай, автобус, а тролея минава на 5 мин пеш. Докато Овча Купел е мъка да се стигне до където и да е. Трябваше да почнат от ОК и да стигнат до красно село. Честно, тия от общината не мислят ЗА хората, а кое им е УДОБНО!!!!
07 Март 2014 11:18
Заглавието го е писал някой лаик.
Метрото е върховна ценност, за него пари не трябва да се пестят.
07 Март 2014 11:28
Пикачу 07 Март 2014 09:13
Добре е , че София ще усвои едни 600 млн. пари от Европа ! Ами България ??

Аман от комплекси!
София не е ли в България?
Колко процента от живеещите на територията на България са в София?
Колко милиона са това?
У ваше село метро трябва ли му?
В ваше село пътуваш ли над 1 час с градски транспорт, за да стигнеш центъра на селото си?
....
....
07 Март 2014 11:30
Perseus 07 Март 2014 11:13
Бай Мандал от района много ще се радва на пореднота нещо, което да замерва с камъни. Изключителло дебилно решение.

Съгласен - надземно строителство на метро в София е наистина изключително дебилно решение. След време ще трябва да се дават още един път милиони, за да се вкара метрото под земята, където му е мястото, но може би това е целта на управляващите в София.
07 Март 2014 11:51
Метростанция ще има на кръстовището при бул. "България" и бул. "Иван Ев. Гешов", като съществуващият подлез ще бъде вход на новата метростанция. Следват станции на ул. "Дойран", на бул. "Цар Борис Трети" в "Красно село

къде точно на "Дойран"? вероятно на кръстовището с "Гоце Делчев"?! ама от там до пазара "Красно село" няма и двеста метра
много са три гари в толкова къс участък - ще се отрази на скоростта...
07 Март 2014 16:48
Аман от комплекси!
София не е ли в България?
Колко процента от живеещите на територията на България са в София?
Колко милиона са това?

Е, та аз какво казвам ? Разбира се, че София не е България ! Расте и дебелее за сметка
на останалата част от държавата. И няма Премиер, който да я мине малко на диета.
Боко Тиквата беше пуснал фитила за деконцентрация на НАП, Митниците и Туризма,
но сите шопе скочиха като един начело с "Националните" медии и той бързо- бързо
удари заден ход.
07 Март 2014 17:49
Без Боко Умното няма ка да се справят. Ще ос&рат всичко. И комисионите също. ОСТАВКА! бе, дебили!
08 Март 2014 07:21
Бъдещите ползи в цифри
Това не са ЦИФРИ бе джурналя, това са ЧИСЛА. Научете понятията.
08 Март 2014 07:25
Съгласен - надземно строителство на метро в София е наистина изключително дебилно решение.
В цял свят където е възможно метрото е надземно. В Париж метрото има надземни участъци, които не са покрити с пластмаса, като нашите. В Нюрнберг също, в Берлин и къде ли не. Надземното строителство е по-евтино и където има възможност се предпочита. Важното е да няма пресичане с другия транспорт.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД