:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,963,931
Активни 128
Страници 28,658
За един ден 1,302,066

Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер

Пенсия да се получава не повече от 15 години, препоръчва Световната банка
НОИ извади поредната тъжна статистика, според която един осигурен у нас вече издържа повече от един пенсионер. Данните на осигурителния институт сочат, че работещите са с почти 600 000 повече от представителите на третата възраст. Но пък не малка част от заетите работят временно или на непълно работно време. Това означава, че внасят осигуровки върху суми, много под средния осигурителен доход и не за цяла година. След преизчисляване на броя на осигурените към пълна заетост се оказва, че той драстично намалява, показват цифрите на НОИ, с които "Сега" разполага. Негативната тенденция е от години, като само през 2008 г. условният брой осигурени на пълен работен ден успява леко да надвиши броя на пенсионерите. Тежката демографска ситуация не се е променила и през 2013 г., въпреки отчетените с над 50 000 повече осигурени.През 2013 г. вноски са правили 2 710 502 души, от които 220 000 са се самоосигурявали. Година по-рано осигурените са били 2 659 190. В края на м.г. НОИ отчита 2.18 млн. пенсионери. Това означава, че т.нар. коефициент на зависимост, който отчита колко пенсионери се падат на 100 осигурени, е бил около 80%.

При преизчисляване на броя на осигурените с работно време, които са около 2.5 млн. души, на базата на 8-часов работен ден и цяла година заетост обаче те се оказват едва около 1.95 млн. При тези сметки двама работещи на четири часа, които получават по 300 лв., се броят за един с доход от 600 лв. Средният осигурителен доход на самоосигуряващите се пък е едва 443 лв., тъй като 90% от тях се осигуряват на минимума от 420 лв. Ако те се осигуряваха върху доход от 650 лв., колкото е средният за всички осигурени, същият принос към системата би дошъл от едва 140 000 души, вместо отчетените 220 000. Още 200 000 българи пък изобщо не се осигуряват, тъй като заетите в България според НСИ са около 2.9 млн.

Фактът, че стотици хиляди българи на практика се оказват осигурени на непълно работно време или изобщо не внасят пари в системата, потвърждава прогнозата на Световната банка, че около 30% от българите няма да имат пенсионни права през 2050 г., а още 20% ще могат да разчитат само на частична пенсия заради недостатъчен осигурителен стаж. Преди дни Световната банка представи поредния си тежък доклад за пенсионните системи в страните от Нова Европа и Централна Азия, сред които е и България. В него се прогнозира, че без да бъдат предприети смели пенсионни реформи сега, може да се стигне до бъдещи съкращения на пенсионните обезщетения. Според банката повечето пенсионни системи вече са достигнали своята "зрялост" и е малко вероятно броят на осигурените лица да бъде разширен поради застой и спад на населението в трудоспособна възраст.

"Пенсионните системи вече не са в състояние да обещават все по-щедри компенсации на все по-нарастващ брой пенсионери. Увеличаването на продължителността на живота, резкият спад на раждаемостта и засилването на емиграцията допринесоха за поставяне под заплаха на достъпността на много пенсионни системи", твърди вицепрезидентът на СБ по въпросите на намаляването на бедността и икономическото управление Ана Ревенга.

В доклада се препоръчват реформи, които да доведат до получаване на пенсия единствено за периода, през който хората наистина не могат да работят. "Обикновено това е през последните 15 г. от живота им", обясняват експертите. През 2012 г. мъжете у нас са получавали средно пенсия 19 г. и 6 месеца, а жените - 25 г. За страните от двата изследвани региона мъжете получават средно пенсия 18 г., а жените - 23 г. и 6 месеца. Преди препоръките бяха да се достигне съотношение между осигурителен стаж и години за получаване на пенсия 2 към 1. Това означава, че при 40 години осигуряване пенсия може да се получава 20 г. Според статистическите данни очакваната продължителност на живот след 65 г. в България за мъжете е под 15 г., а за жените - малко над 20 г.---МЕРКИ---

Освен да се повишава възрастта за пенсиониране, от Световната банка предлагат и насърчаване на по-дългото оставане на пазара на труда. Това според нейните експерти може да стане чрез осигуряване на възможности за постепенно пенсиониране, като например по-възрастните хора да работят на непълно работно време срещу частична пенсия, да се инсталират увеличителни стъкла върху компютърните екрани и да им се осигуряват ергономични столове. Всички тези удобства би трябвало да повишат производителността на труда на възрастните. Ефективното използване на застаряващата работна сила изисква и преразглеждане на системите за образование и обучение на възрастни.
81
11229
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
81
 Видими 
09 Март 2014 18:40
Един от изходите на тая криза на пенсиите е премахването на привилегиите чрез т.н. категории!
09 Март 2014 19:02
Няма проблем, като се открият 250 хиляди нови работни места, ще се оправи съотношението. А дотогава Правителството ще тегли заеми, ще плаща пенсиите, ще ги увеличава, ще дава добавки за Коледа, Великден, защо не и за Байрям!
09 Март 2014 19:05
Пенсия да се получава не повече от 15 години, препоръчва Световната банка

Боже Господи!!!Направо се изумих като прочетох заглавието.Може би тая банка ще препоръча да изтрепем пенсионерите живеещи повече от 15 години след пенсия.Отвратителна работа.Направо взех да съжалявам че навремето гласувах за демократите.
09 Март 2014 19:19
Пенсия да се получава не повече от 15 години, препоръчва Световната банка

Това какво точно означава:
1. След 15 години получаване на пенсия, се пристъпва към евтаназия на гадния, неумиращ пенсионер(-ка)?
2. След 15 години получаване на пенсия, на гадния, неумиращ пенсионер(-ка) се спира пенсията?
И възникват още 2 въпроса:
1. При средна продължителност на живота у нас 70 г., значи ли, че трябва пенсионирането да е на 55 г.?
2. Какво се прави с "неусвоените" от по-рано починали пенсионери пенсии?
.
Стига глупости. Ограничете циганската раждаемост, широкоприлаганото ранно пенсиониране и фалшивите пенсии по болест и за няма и 10 г. ще се види светлината в тунела.
09 Март 2014 19:25
Мдааа ...
Човеколюбивата Световна банка.
Имахме си дори пъпчиво и очилато световнобанкянско чудо в предното правителство.
Не, благодарим.
09 Март 2014 19:31
Увеличението на възрастта за пенсиониране при
увеличаващата се безработица единствено води
до изяждане на работни места на млади хора
Те нямат избор и заминават като по този начин
демографският проблем се задълбочава.
НО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА ТОВА
ВАЖНО Е ДА ОЦЕЛЕЕ НОЙ
09 Март 2014 19:38
Неусвоените пенсии се преразпределят на тези, които получават над 15 г., за да се постигне СРЕДЕН ПОКАЗАТЕЛ 15 години получаване на пенсия. Това е препоръчителен показател, не че след 15 г. на някого ще му се спре пенсията. Пояснявам за бавните реотани. Така както дефицитът се препоръчва да е 3% по Маастрихт, не че тези с над 3% се разстрелват.
09 Март 2014 20:19
1. След 15 години получаване на пенсия, се пристъпва към евтаназия на гадния, неумиращ пенсионер(-ка)?


Защо на пенсионерите? Преди 30-тина години четох една книга - там се описваше планета, където ако до 25 годишна възраст нямаш образование и професия директно отиваш за евтаназия
09 Март 2014 20:25
Не разбрах, по къщите ли ще минават да ги трепят надвишилите 15-те години живот след пенсиониране, по улиците ли ще ги ловят, или ще ги привикват направо на гробищата, да не се охарчват за катафалки?
09 Март 2014 20:26
Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли. "Световната банка", водена от "най-човеколюбиви" подбуди, препоръчва и осигуряване на памперси за "неумиращите" пенсионери. И казва: "Да не са богаташи, че да не работят като остареят! Уморените коне ги убиват, нали?"...
Но поне не са им удържали сума години пенсионни вноски! Господ здраве да им върне подобаващо на "човеколюбците"!
09 Март 2014 20:45
Ма стига ревахте бе. Нали демокрация искахте ще работите до насиране,май не ви е ясно.
09 Март 2014 21:20
"Не разбрах, по къщите ли ще минават да ги трепят надвишилите 15-те години живот след пенсиониране, по улиците ли ще ги ловят, или ще ги привикват направо на гробищата, да не се охарчват за катафалки?"
Ще ги ловят в пощенските клонове Га са отишли да си получават пенсиите
09 Март 2014 21:23
Повсеместната задължителна пенсоионна система евъведена от Бисмарк и е добра за страна в период на демографски и стопански подем и значително външно финансиране (репарации, плащани от Франция и от колониите и).
.
Поддържането на система с насилствено/принудително (евфемистичните названия са повсеместно/солидарно/задължително/социално) осигуряване е убийствено за страна като България и може дори да доведе до изчезване на Българската нация.
.
България се намира в порочна спирала на прогонване на производителната част от нацията извън пределите на страната и мултиплициране на паразитните прослойки - държавна и общинска администрация, полиция/ранно пенсионирани полицаи, неработещи цигани, инвалиди (повечето фалшиви), съдии формалисти ( пак паразити), паразитни магистрати,учители, социални работници и т.н.
.
С други думи положението е много по-убийствено, отколкото го представя статията на Сега.
09 Март 2014 21:24
Напълно демократично мнозинството пенсионери гласува и приема, работещите да плащат пенсиите им. Утре ще поискат увеличаване на вноската. Накрая ще се окаже, че няколкото работещи ще дават 90% от заплатите си, напълно демократично. Например за да плащат големи пенсии на здрави и прави пенсионери на по 45.

Като сложим и "социално-слабите" с имоти за по 100 хил. лева че и повече... на които трябва да се плащат помощи, напълно демократично вече ще имаме роби.

Натисни тук

Така и никой "отговорен фактор" не казва кой е по-богат този с 2500 лева заплата и никаква собственост или този с имот за 100000 и 200 лева доход на месец. Кога "богатият" ще стигне "бедният"? След колко години. Кой какви данъци плаща?
09 Март 2014 21:39
Има единствен изход за съхраняване на Българската нация и държава - ако не е прекалено късно - промяна на контитуцията със задължение на децата да се грижат за родителите си под заплахата от наказателна отговорност, премахване на всякакви задължителни осигуровки, налагане на таван на данъците (Върху собствеността и др.), премахване на вси`ки социални пла]ания с изкл. на тези към хората, навър[или 70-годи[на възраст.
.

Естествени следствия от горното ]е бъдат драсти`ното намаляване д администрацията и паразитите на издръжка на държавния б\джет - полиция, у`ителки, съдийки, ранни пенсионери, сертифицирани в ТЕЛК здрави хора, неработе]и цигани и. Т.н.
Другото естествено следствие е демографски ръст (Единствен на`ин за осигуряване ]е бъде раждането на деца, които да се грижат за родителите си), спиране на емиграцията и обръ]ане на потока към България (връ]ане на голяма `аст от активните емигранти), стопански ръст, сравним с този в Азия.
.
Горното не е не]о ново - това е Сингапурския модел.
09 Март 2014 21:46
Умирай трудно !
Задръж поне 15 г. след пенсия !
Тия хиени - от МВФ и СБ , къде са стъпили да демократизират - и до 15 г след пенсия хората не изкарват.
09 Март 2014 21:55
Пенсии ли? Та те и днес едва спасяват пенсионерите от глад!
09 Март 2014 21:57
Горски,
И сега в България потомците са задължени по закон да се грижат за родителите си! Друг е въпросът как се контролира изпълнението на този закон.
09 Март 2014 22:25
България е пенсионерска държава и ще става все по-пенсионерска...това е истината. Ще има пенсионери колкото искаш и гета с безработни и неграмотни.

Това е плод на многогодишни усилия от страна на управляващите в България да се насърчава раждаемостта в гетата с детски и майчински на калпак...тази политика е от десетилетия и продължава и в този момент...

...от друга страна непрестанно се увеличава тежестта върху работещите бедни...увеличава се постоянно размера на осигуровките...

...в крайна сметка след години ще стигнем до там на повечето българи да им остават пари да ядат кисело мляко и хляб...останалото ще отива за пенсии, защото пенсионерите се увеличават, както и детските и майчинските за гетата също се увеличават и някой трябва да ги храни...
09 Март 2014 22:57
А, а ако някой дръзне да живее повече от 15 години след пенсиониране какво ще г оправим! Или заглавието е тъпо, или яз несъм прочела материала внимателно.А то в БГ с тези пенсии ще е геройство, ако изкретаме 15 години само на пенсия от родната държава!
09 Март 2014 23:04
И на никой лине му идва на акъла, че работата не е да се засилва геноцида срещу пенсионерите, а да се създаде хубава, защитена, сигурна среда за младите, с добре платена работа?
Така няма да бягат.
09 Март 2014 23:43
Горски, а знаеш ли колко деца на родителите си сега живеят от техните пенсии? Че и внуци. защото работа няма, а няма защото така решиха ония от Америка, с пълното съзнание за последиците. Преместиха индустрията в Индия и Китай, за бели и християнски държави работа няма.

Планът е невъобразима гигантска деградация на цивилизацията на християнските народи в Европа. Конспирация ли? Реалността е много по-страшна. Аз надежда не виждам, хората са тръгнали като добичета към кланица.
09 Март 2014 23:50
Хайде сега с лека мелодийка и...скок-подскок, скок-подскок, кой не скача е червен, тра-ла-ла, тра-ла-ла, при Живков беше лошо, много, много лошо...
Щастлива е българската демокрация! И ще ставе още по-щастлива! И игрива...
10 Март 2014 00:12
Ограничете циганската раждаемост, широкоприлаганото ранно пенсиониране и фалшивите пенсии по болест и за няма и 10 г. ще се види светлината в тунела.


10 Март 2014 00:26
Пенсия да се получава не повече от 15 години, препоръчва Световната банка


Мдааам, утрепи пенсионер, спаси човешки живот!!
За да може Боко Тъпото рахат да си харчи откраднатите 4 милиарда.
10 Март 2014 00:28
Без индустрия, пенсии няма и няма как да има!
10 Март 2014 00:41
Бесни Страшни Пенсии - първом те ще духат супата !!
Сполука за България!!
10 Март 2014 02:09
Пенсии ще има достатъчно и без никакви проблем, ако същите бъдат обвързани с консумацията на обществото. С други думи вноските за пенсия и здраве трябва да бъдат процент от ДДС - няма значение какво име ще им дадат, важното е да станат част от цените на стоките! По този начин хем процентът на вноските няма да е голям(ЗАЩОТО ЩЕ ПЛАЩАТ ВСИЧКИ МЪРДАЩИ), хем пари ще има достатъчно за всичко! Бедните, които консумират малко, ще плащат малко, пък големите консуматори, които са по-богати, ще плащат повече. Така например: купуваш си хляб и кисело мляко за 1.50лв. - за пенсии и здраве плащаш 0.075лв., купуваш си Бентли за 300 000лв. - за пенсии и здраве плащаш 15 000лв. Това е най-справедливото и безболезнено решение от полза за цялото общество и рано или късно трябва да стане! Не стане ли - обществото се разпада, България загива!...
10 Март 2014 04:51
Тя работата вече такована и забягнала.
Време е да въвеждаме изходни визи.
Докато гламавите и будалите които работят все още не са се усетили да забягнат.
10 Март 2014 06:50
Имаше един филм с Антъни Куин: "Бели сенки" там като се роди дете и най стария го извадиха от иглуто на снега... да се оправя , ако може... , та и тия идиоти!!!
Аз няма да се изненадам , ако някой наш послушен политик,демек идиот ги послуша!!!
10 Март 2014 06:56
Мдааа ...
Човеколюбивата Световна банка.
Имахме си дори пъпчиво и очилато световнобанкянско чудо в предното правителство.
Кристалинка къде я забравихте...
Не бива така!
10 Март 2014 07:25
Според банката повечето пенсионни системи вече са достигнали своята "зрялост" и е малко вероятно броят на осигурените лица да бъде разширен поради застой и спад на населението в трудоспособна възраст.

Какви са тези глупости?! Циганите се множат като мишки? Какъв спад на населението в трудоспособна възраст?! Да ги впрягат на работа, тези цегани, свикнали да лежат на издръжка на държавата и да мрънкат, че заплатите им били ниски! Те нямат никаква квалификация, но претенции до небето! А пенсионерите, да не забравяме, са се осигурявали и си искат така заслужената пенсия!
10 Март 2014 07:46
Пенсии ще има достатъчно и без никакви проблем, ако същите бъдат обвързани с консумацията на обществото.


То и сега пенсиите се финансират над 50% от бюджета (поправете ме, ако греша). Проблемът е, че има твърде много тарикати, отделно самото НОИ е като каца без дъно. Според мен системата трябва плавно да премине само към социална пенсия, която да се полага на всеки след определена възраст. За по-висока "пенсия" всеки да се оправя както го "глава учи".
10 Март 2014 07:49
Какви са тези глупости?! Циганите се множат като мишки? Какъв спад на населението в трудоспособна възраст?! Да ги впрягат на работа


Трябва да се кара по австралийския почин с аборигените. Всяко дете, което не успява да покрие минималните изисквания за образование за съответната възраст, трябва да се взима в детски дом, за да се образова. Иначе просто няма как да стане.
10 Март 2014 08:05
Пенсия да се получава не повече от 15 години, препоръчва Световната банка
Това капитализмът е голяма работа. По време на социализма имаше глад за работещи, а сега нищо. А с влизането ни в ЕС стана по-зле.
1. Време е държавата да се заеме с икономиката. Ясно е, че нашите капиталисти нищо не могат да направят.Предприятия, които вървят добре да останат частни, но другите да се възстановяват от държавата.
2. Разбира се затова трябва да се вдигнат данъците на по-богатите.
3. Икономиката ни да се ориентира към силно развиващите се страни - Русия, Китай,Бразилия, Индия.
10 Март 2014 08:05
"...През 2012 г. мъжете у нас са получавали средно пенсия 19 г. и 6 месеца, а жените - 25 г..."

Че има проблем, няма съмнение, но да се внушават замаскирани неистини е просто престъпление. "Пропуска" се дребната подробност, че пенсия за посочените години получават ДОЖИВЕЛИТЕ пенсионна възраст. Препоръчващите такива неща са ми ясни - те не са от тези, които разчитат на пенсия след като вече няма да са в състояние да работят. Приемащите обаче са ми по-необясними - те изглежда забравят, че няма да са вечно млади и здрави.
10 Март 2014 08:13
Въобще предложението на Световната банка е от глупяаво по-глупаво. Пенсионерите ще работят до живот и за младите няма работа, то и сега е така. Как беше преди 1989г. - мъже на 60 години и жени на 55 пенсионирани, не работят. Пенсията 80% от работната заплата. Е тогава не можеше да се вика срещу политиката на БКП на обществени места. Сега може колкото глас ти държи.
Плевнелиев вдъхновен от природната си глупост, каза, че в Украйна имало "демократична революция". Е имаше и "демократични диктатори" - такъв беше Живков, "демократичен", защото се мислеше тогава за народонаселението. Сега имаме "античовешка" демокрация.
10 Март 2014 08:40
Преди много години, в зората на демокрацията, един от икономическите идеолози и гласовит водач на СДС обясни, че за да се оправи България трябва да си отидат 2 млн. пенсионери. Ако сте забравили този беше Венцислав Димитров, известен като Венци Коня. Така че МВФ нищо не е променил за тези 20-25 г. в становището си, а само ни напомня как някои хора от тогавашното управление на СДС са подписали такива документи. Затова е всичко. Пък и немците си казаха, че даже при тях 10 г. на пенсия е вече много и затова искат да се работи до 67 г. (там мъжето средно живеят до 73 г., а жените до 78 г).
Така че не се стряскайте, нали това си поръчваме всеки път на изборите.
10 Март 2014 08:47
Горски съгласен съм че има една порочна спирала но защо е така
Хората отиват в Италия Франция Англия работят по 10 години и се
връщат с едни прилични за нас пенсий. Не е ясно че пенсионната
система у нас се управлява от едни некадърници или зловреднини
люде или и двете. НОЙ трябва да оцелее в този вид
10 Март 2014 08:56
И няколко депутата - сиромахомили)) Т.е. осигурените издържат тези, които избират
управление, което на самите осигурени не харесва, както и издържат самото управление.
10 Март 2014 08:58
Значи " един осигурен издържа повече от един пенсионер" , но никой не обсъжда колко неосигурени издържа един пенсионер.Знаете ли колко млади и здрави хора,които не искат да работят за минимална заплата, са на издръжка на пенсиите.Ами циганите,на които помощи,детски и "невалидните" пенсии все не им стигат ,нали и те опират до паричките на пенсионерите,къде с измама,къде с бой.
Но наистина е абсолютно наложително да се ограничат фалшивите инвалидни пенсии,прекалено ранното пенсиониране , а социалните пенсии,които се отпускат без да са внасяни осигуровки,да се изплащат като вид социални помощи от социалното министерство.
А тези от Световната банка как не са се сетили ,че при нас един осигурен издържа повече от един пенсионер,защото нашите млади хора пълнят осигурителните каси на техните пенсионери.Очаквам да предложат тези,които имат деца ,които работят в чужбина ,изобщо да не получават пенсии.
10 Март 2014 08:58
Mrx++ 10 Март 2014 08:13 - Каквото било по време на соца.. било за тогава. Сега да се вкарват решения от тогава - всъщност точно това правим вече 25 години, решаваме сегашните проблеми по социалистически. И получаваме тюрлюгювеч.

Много хора искат да са на държавната софра. Още от соц. време. Само дето, вече държавата не е собственик на всичко, всъщност вече е много малък собственик. И разчита най-вече на данъците.. т.е. едни искат да ядат, а други данъкоплатци да плащат.

Държавата се задушава с тези огромни социални плащания 1/3 от бюджета. 100% съм сигурен, че спокойно тия пари могат да се намалят наполовина, като се намалят получателите на тия средства, щото част от пенсионерите, "социално-слабите" - реално нямат нужда от подпомагане. Ама друго си е човек да е на държавна издръжка.. и да се оплаква. В момента голяма част от пенсионерите и "социално-слабите" са по-богати от работещите, даже на "големите заплати" от по 2500 лева да речем.

Прекалено много хора се подпомагат. Държавата трябва да определи таван на социалните плащания - като процент от бюджета. Отделно трябва да определи таван на брой подпомагани пенсионери, социално-слаби. Само така ще остават пари за капиталови разходи. Т.е. ще има шанс икономиката да расте. А когато расте икономиката ще има пари за повече пенсионери и социално-слаби. В момента режем клона на който стоим.

Трябва да има ограничения. Трябва да се подпомагат само хората които наистина не могат сами да се издържат. За да може държавата да отдели повече пари за капиталови разходи - само те могат да ни измъкнат от дъното в което се намираме. Всъщност трябва да се сложи минимален процент от държавния бюджет - точно за тези разходи. Щото иначе си изяждаме държавата.

--
Блог
10 Март 2014 08:59
Ма пък това българските пенции жилав народ бе! Пенциите им колкото да не умрат от глад. Достъп до здравеопазване- ограничен ( Не знам опитвали ли сте да извикате бърза помощ за някого над 70 или да постъпи в болница) Не мрат и не мрат. Само никой не казва че и преди пенсионерите бяха около 2млн, само че до 1989 работещите бяха над 4млн., и причината не е демографската криза, а обратно. Чухте ли че профсъюзите предлагат увеличение на пенсионните вноски? В тази обратна държава профсъюзите не защитават работещите а пенсионерите?
10 Март 2014 09:03
Останаха сал 15 годин...
10 Март 2014 09:05
Един осигурен вече издържа повече от един пенсионер
Те сега ще скочат, че сами са се осигурявали навремето, удобно забравяйки, че в началото на 1990-те др. Андрей Карлович източи пенсионния фонд и го раздаде на новоназначените капиталисти.
10 Март 2014 09:17
Подкрепям Stern със забележки!
Продължителността на живота у нас е ~72, но вече пенсиониралите се изкарват повече (недоживелите снижават средната стойност). Все пак, за да получават някои (не всички) толкова дълго време пенсии, значи са се пенсионирали много рано. Реалната средна възраст на пенсиониране е много по-ниска поради инвалидности (вкл. фиктивни) и стотина хиляди фуражки.
10 Март 2014 09:54
СБ най-напред създава проблема, а след това "човеколюбиво" го решава чрез отстраняване на потърпевшия.Няма такива хиени другаде, освен в СБ и МВФ.
През 2012 г. мъжете у нас са получавали средно пенсия 19 г. и 6 месеца, а жените - 25 г

Дядо ми получаваше пенсия 42 (четиридесет и две) години! Какво ще да е било туй чудо? СБ да отговори!

Maximus II 09 Март 2014 23:4,
10 Март 2014 09:58
Интересно, като няма пенсионери, кой ще гласува бе, другари и господа То бива наглост, ама поне т.нар. журналисти да редактират малко....
10 Март 2014 10:41
положението е много по-убийствено, отколкото го представя статията на Сега.

СБ не казва нищо за емигриралите млади и образовани хора, които осигуряват чуждите пенсионери. Кой е собственик на СБ?
10 Март 2014 10:57
...СБ не казва нищо за емигриралите млади и образовани хора, които осигуряват чуждите пенсионери...

Ми нали нашенските чугуни казаха на Хубавите, Умните и Интелигентните - прав ви път.
Сами си оправяйте памперсите...
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД