:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 421,163,960
Активни 88
Страници 8,510
За един ден 1,302,066
Нахалство

Как да си вардим парите, докато ни ограждат от бежанците?

Ревизията показа, че фирмите, които бяха определени да строят оградата с Турция, ще спечелят двойно
СНИМКА: БГНЕС
Нищо не е наред около "златната" ограда на МО и МВР.
Както се очакваше, проверката за оградата с Турция показа абсолютен хаос при формирането на цената и избора на фирмите, които да доставят материалите. Одит на инспектората на Министерския съвет и Държавната финансова инспекция откри неспазване на министерски заповеди и необяснимо висока норма на печалба на компаниите. Така постепенно картината на поскъпването на проекта от 5.1 до 9.6 млн. лв. започва да се изяснява.Съмнително недоглежданеЗа доставчици на материалите бяха избрани пет компании - "Интерком Груп", "Завод за пружини", "Понсстройинженеринг", "Киров строително и минно оборудване" и "АБС Инженеринг - Н". Изборът стана чрез пряко договаряне, а сключените договори са за 8 039 256 лв. При проверката е установено, че в тази сума влиза и допълнителна печалба за компаниите. Става въпрос за 8% от сумата, която е калкулирана два пъти. Тези проценти доскоро бяха обект на гордост за военния министър Ангел Найденов, който се хвалеше, че екипът му успял да договори намаляване на печалбата за компаниите от 10 на 8%.

Одиторите са на друго мнение. Печалбата за фирмите е била калкулирана веднъж във финансовата обосновка на базата на план-сметка, която според Сухопътни войски е пристигнала на 31 декември м.г. от "Гранична полиция". В първоначалния вариант на обосновката от 8 януари калкулираната печалба за фирмите наистина е била 10%, а на 3 февруари тя е била намалена на 8%. Според одиторите обаче това е било неправилно, тъй като "печалбата е включена в стойността им при формиране на крайните цени на производители (доставчици) за изработка и доставка и не следва да се начислява повторно". Затова те предлагат да се тръгне към предоговаряне на стойностите на договорите с доставчиците. Което означава да се извадят поне 8% от сегашната цена."Проучване" от ден до пладнеОт Сухопътните войски вече признаха, че са правили проучване на доставчиците по интернет и във фирмените регистри. Оферти не са искани от всички, а само от една за всяка от петте позиции. После директно е преговаряно за цената, а не както е нормално - да се постигне по-ниска цена чрез преговори с всички потенциални кандидати. За капак цялата процедура е траяла само един ден.

Така е избран "Завод за пружини", който доставя режещата тел за оградата. Справка във фирмените регистри показва, че един от членовете на съвета на директорите - Александър Минчев, е председател на общинската организация на БСП в Казанлък. След избора той заяви пред бТВ, че имал "вътрешно убеждение, че ще вземе поръчката", защото друг не можел да предложи това, което фирмата му предлагала. Тази теза се опита да защити и военният министър. Началникът на щаба на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев, който е ръководел комисията по маркетинговото проучване, заяви обаче, че още три фирми са могли да доставят подобна тел - "Йота", "Ломини", "Росима".

Според проучване на в. "Капитал" друга от фирмите - "Понсстройинженеринг" (избрана за доставка на бетона), e част от "Понс холдинг". Към 31 януари той има просрочени данъчни задължения към държавата за 1.36 млн. лв., за което има наложено обезпечение върху имуществото. Задължения към бюджета имат и още две дружества в групата, както е видно от списъка на длъжници, публикуван в сайта на Националната агенция за приходи, а дяловете на "Понсстройинженеринг" в няколко дъщерни компании са запорирани от кредитори. Тези факти липсват в резюмето от доклада на одиторите.Все пак колко струва?Тук вече кашата е пълна. По време на заседанието на Министерския съвет на 12 февруари военният министър предлага общата сума за оградата "да бъде завишена с 2 700 000 лв. до 10 245 000 лв. От тях "стойността на съоръжението от 7 100 000 да бъде записана на 9 665 000, колкото е по направения разчет за остойностяване на материалите и на труда". Той посочва, че само стойността на материалите е 8 075 109 лева и "това са разчети, които са направени по всички ценови справки и справочници".

Одиторите обаче са констатирали друго - при направените маркетингови проучвания не е извършено проучване на цените на материалите. Освен това проучванията са извършени "по списък на материални средства, които не съответстват на проекта". От Сухопътните войски са нарушили и заповед на министъра на отбраната от 24 януари - били са "заявени и договорени количества материали без писменото съгласие на проектанта и консултант-надзорника". Имало е "принципно устно съгласие, заявено от проектанта, което не е направено в писмена форма", посочват одиторите.

Установени са и грешки при сметките. "Първоначалната проектна стойност на материалите и дейностите за изграждане на съоръжението е определена от проектанта на 6 650 880.64 лв. без включени 10% непредвидени разходи и ДДС. Тази стойност е по-малка със 115 917.65 лв. от реалната поради допусната сметна грешка от проектанта", пише в документа. Сумата нараства до 7.6 млн. лв. след включване на 10% непредвидени разходи и 8% за доставка. Одиторите обаче не са открили обяснение за тези "8% за доставка".За по-удобноИзводите в резюмето на доклада са, че пропуски в процедурата са направени както от военните, така и от МВР. Затова одиторите препоръчват двамата министри да поправят грешките и да накажат виновните. Преди да започне публичното "късане на пагони", шефовете на МВР и МО трябва да отговарят на важен въпрос: Защо поръчката беше дадена на "Гранична полиция" и Сухопътните войски, които нямат абсолютни никакъв опит? МВР има правен отдел от 34-ма служители, докато в този на "Гранична полиция" са само 10. Сухопътните войски имат шестима служители, които се занимават с поръчки, които доскоро бяха само до 60 хил. лв. В същото време в МО има правна дирекция с цял отдел за търговете, дирекциите "Инфраструктура на отбраната" и "Инвестиции в отбраната", които всеки ден провеждат подобни търгове. Отделно МО разполага с Институт по отбрана, както и проектанската фирма ПРОНО. Или може би така е било по-удобно?
5
2043
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
13 Март 2014 21:14
Или може би така е било по-удобно?

Та то целта на строежа на тази ограда е именно удобството - удобство за открадването на едни милиони в суматохата около бежанската вълна.
14 Март 2014 12:29
Мафия и корупция под път и над път в измъчената ни Родина ! Съд и затвор за престъпниците !!! "А дано, ама надали...".
14 Март 2014 13:39
Какво се учудвате ! Трябва да стабилизират тяхните си "законно" забогатели ,че нещо дръпнаха на зад след 2009г.
Д Е М и ЛЕЛЯТА
14 Март 2014 19:45
опорни точки не се забелязват за този скандал
14 Март 2014 20:56
Изводите в резюмето на доклада са, че пропуски в процедурата са направени както от военните, така и от МВР. Затова одиторите препоръчват двамата министри да поправят грешките и да накажат виновните.

С две думи двамата министри да се накажат сами. Дето няма да стане посмъртно.


Преди да започне публичното "късане на пагони", шефовете на МВР и МО трябва да отговарят на важен въпрос: Защо поръчката беше дадена на "Гранична полиция" и Сухопътните войски, които нямат абсолютни никакъв опит? ....
Или може би така е било по-удобно?

И аз питам, но отговор няма. Все пак вероятно отговорът е даден най-накрая: защото е било по-удобно. Явно такава е била далаверата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД