:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,869,678
Активни 113
Страници 10,569
За един ден 1,302,066

Орешарски не ще да е сапьор в минно поле

Правителството се радва на незаслужен късмет и оцелява по независещи от него причини
Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
"Аз лично пуша за съжаление, но това не предопределя моето решение. Всъщност моето решение не е чак толкова важно, защото това е закон, който трябва да събере половината плюс един гласове в парламента. Мисля, че има такава нагласа да се преразгледа без някакви кардинално революционни промени, така че пък навсякъде да се пуши", разсъждава Орешарски по въпроса за забраната.
Кабинетът "Орешарски" скоро ще духне свещичка за първия си рожден ден. Родителите му навярно са доволни. Миналото лято след бурите около ДАНС и още серия тежки кадрови гафове оцеляването на правителството изглеждаше хипотетично. После с много клетви, обещания, раздаване на пари "по малко, но от сърце" и ценови бабаитлъци "отрочето" на БСП и ДПС се закрепи. Но думата "хипотеза" трайно заседна в речника на премиера - дали заради комплекса от фалстарта, или защото е трудно да се угоди на властни и вечно спорещи родители. А сега пък откъм Брюксел се носят черни облаци и се говори за спиране на еврофондове.

Още скандалът ДАНС изстреля духа на съмненията вън от бутилката и Орешарски премина рано-рано в отбранителен режим: "От самото начало на това правителство се чуват хипотези за някакви зависимости и задкулисие. Това са хипотези, които не са подплатени с нито едно реално действие на кабинета. Назначаването на Делян Пеевски отключи хипотези, че правителството ще действа в интерес на някого. А то не действа в интерес на определени кръгове, а в интерес на хората." Дали?

През септември 2013 г. опозицията внесе вот на недоверие заради създаването на странното Министерство на инвестиционното проектиране и ето коментара на премиера: "Отнасям се сериозно към вота, но той е изграден върху хипотезата, че МИП няма да работи, а не върху реално несвършена работа от него". Ползите от МИП и до днес си остават недоказани.

През октомври, след като вотът на недоверие за провал на регионалната политика не успя, Орешарски полуджентълменски, полусаркастично благодари на опозицията за критиките, "които често бяха формулирани на база хипотези. Ние ще се съобразим с тях като подадени сигнали". Премиерът благодари и на подкрепилите кабинета, като увери, че "ние ще работим за по-балансирано развитие на икономиката".В името на "баланса" правителството раздруса енергетикатас падащи цени, наказателни такси и заплахи за отнемане на лицензии, обеща да ексхумира фалиралия "Химко" и други заводи реликви, одобри като много важен и желан проекта за тузарски жилищен комплекс на брега на морето в местността Карадере.

Мислите, че министърът на икономиката е главен душманин на ЕРП-тата, основен мотор на хаоса в енергетиката и пръв виновник за превръщането на комисията ДКЕВР в слугинче, изпълняващо послушно политически задания? Че разумният финансист Орешарски се опитва да обуздае наивниците и демагозите в БСП? Явно сте забравили, че още с встъпването си като премиер Орешарски обяви: "В резултат на анализа, направен от експерти, се очертава възможност за намаляване на цената на електроенергията." И още: "Енергетиката ще е сред първите неща, които ще разследва новият шеф на ДАНС, защото има достатъчно разработки, които създават хипотезата, че системата не е била ефективна."

Потвърди ли се хипотезата и в по-добра форма ли е днес енергетиката - министър-председателят не казва. А какво мисли за войната срещу ЕРП-тата и рисковете от отнемането на лицензите им? "Ще следваме плътно закона - всички институции, които са замесени в този спор между ЕРП-тата, доставчика на ток и независим регулатор, чиито действия се оспорват в съда. Законът е този, който трябва да бъде критерият за решаване на този спор", каза премиерът. Как да тълкуваме думите му - че в други спорове законът не е критерий ли? А по какви критерии мина проектът за застрояване на Карадере?Може ли жилищен комплекс да получи специалната благословияна правителството - при положение че ще ни отреже достъпа до черноморския бряг, който поне според конституцията е общонародна собственост. Питам, защото миналото лято се опитах да вляза в луксозен голф комплекс, превзел красиви скали и плаж на морето, но ме спря недружелюбната охрана. "Искам да разгледам", обясних на строгите охранители. Това да не е музей, скастриха ме те, с неохота вдигнаха бариерата и ме инструктираха в кои сектори нямам право да се движа. Опасявам се, че това ще стане и с Карадере, ако се пусне бетонът за жк "Черноморски градини" - тоест проекта за "жилищен курорт "Блек Сий Градънс". Дори не искам да отварям темата за заменките, чрез които неслучайни инвеститори се сдобиха с терени край морето, и за наказателната процедура в Брюксел срещу България.

Кабинетът "Орешарски" наскоро реши да отмени цял закон - за публично-частното партньорство, защото не насърчавал инвестициите, а по-скоро ги спъвал!? Само дето крият кои са инвеститорите, поръчали да се махне неудобният закон. Твърде необичайно е да се пращат в коша за боклук действащи правила, без да е подготвен (поне за приличие) нов регламент. Ето защо решението на правителството прилича на опит за разграждане на двора.

Орешарски често изтъква колко са важни инвестициите за България и как предвидимостта е ключ към доверието. Но как да му вярваме? Премахването на плоския данък бе ключова тема за БСП за "избори 2013", а нейният кандидат-депутат Пламен Орешарски дори я облече в конкретни числа: "Сметнали сме, че 1 милион души получават заплата под 450 лева, какъвто необлагаем минимум за доходите на гражданите предлагаме. За хората с месечни заплати до 4500 лева ще запазим данъка от 10%, а онези с по-високи възнаграждения ще облагаме по следната схема - 10% върху доходите до 4500 лева и 20% върху горницата". След изборите Орешарски "обърна плочата": "За мен данъчната система, така както се конструира в периода 2006-2008 година, е доста адекватна за този етап на социално-икономическо развитие." Хубаво е, че Орешарски забрави сметките отпреди година и отново брани плоския данък, но излиза, четогава е подвел избирателите на БСП"Мога да съдействам да се променят много неща в регулациите на икономическите процеси, да се подобри бизнес климатът, да се въведат демократични стандарти в управлението, да се смекчи конфронтацията в нашето общество, която все повече го дезинтегрира и заплашва самите му устои", уверява Орешарски, поемайки изпълнителната власт. Успява ли?

На 14 юни, когато мнозинството в парламента гласува за избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Орешарски отсече: "Кандидатурата на Пеевски е удачна." Няколко дни по-късно, след избухването на обществения гняв, редактира оценката си така: "Номинацията на Пеевски за шеф на ДАНС очевидно беше грешка и обществената реакция го показа недвусмислено. При номинациите решихме на тази длъжност да бъде поставен решителен човек, който да спре контрабандата, но се оказа, че сме подценили противоречивия образ, който се е изградил за г-н Пеевски".

Разбираемо е, че Орешарски звучи неубедително -как да защитиш теза, която издиша като спукана гумаА му се налага толкова често. "Изразих хипотеза, че сметката за оградата си заслужава да бъде проверена. Назначих проверка, има предварителен вариант на доклад. Страхувам се, че хипотезата ми е била вярна", обяснява Пламен Орешарски по повод огромната сума (22 млн. лева), която правителството одобри за изграждане на преграда на границата ни с Турция.

Странно е, когато човек със солидна биография и реноме на експерт като Пламен Орешарски говори така плашливо и предпазливо, сякаш пристъпва в минно поле. Да, мини има и те дебнат обществото и икономиката ни отвсякъде, но от премиера се очаква да проявява сапьорски умения и мъжество да ги обезврежда, а не малодушно да ги заобикаля. В пенсионната система тиктака все по-нервно часовников механизъм, в енергетиката хвърчат искри, бюджетът е в лоша форма, безработицата е потискащо висока, социалните помощи не са направили никого богат и щастлив.Имаме си правителство, което бяга от реформикато дявол от тамян, спряга мантри като "рестарт" и "реиндустриализация", бърка с клещи в контакта на енергетиката. И макар че повечето социологически агенции са генетично или по друг начин свързани с властта, никое проучване не може да скрие колко ниско е доверието към правителството и как гаснат илюзиите за експертните предимства на премиера Орешарски.

Е, кабинетът може и да няма доверие, но пък има невероятен късмет. И това е тайната на неговото оцеляване. Първо, светът и Европа се отърсиха от кризата, международните капитали се разщъкаха в търсене на доходи и част от инвеститорите идват и ще идват и в България - най-малкото заради ниските подоходни данъци. А оживлението на чуждите инвестиции е най-доброто, което може да се случи на всяко българско правителство - то означава повече работни места, подем на икономиката, по-добри доходи и по-пълен бюджет.

Второ, за радост българската икономика отдавна е преобладаващо частна. Тя оцелява, развива се и тегли икономиката нагоре - често въпреки "грижите", без да чака "стратегии за насърчаване" и "концепции за развитие". Въпреки враждебността на политици и бюрократи.

Трето, отминалата зима се превърна в безценен съюзник на властта. Като изключим пропагандния ефект, не понижените цени на тока, а топлото време направи сметките поносими и укроти дремещия у всеки беден българин революционен заряд.

Четвърто, мнозинството от българите не харесват никак сегашното управление, но новия Месия го няма. Хората искат промяна, но поради липса на силна политическа конкуренция търпят статуквото, макар и с омерзение.

Майските избори за европарламент ще покажат ясно дали все пак омерзението вече не взима превес над примиреното търпение. Ако евроизборите станат своеобразен вот на недоверие към управляващите, какъв ще е изборът за Орешарски, който твърди, че оставката си стои в джоба му от първия ден? Ами ако и новият ЕП като сегашния обяви България за непоносимо корумпирана и се стигне до спиране на еврофондовете, ще бръкне ли премиерът в джоба си. А може би просто Орешарски няма думата, защото решенията се взимат от "родителите" на правителството. И от техните приятелски и бизнес кръгове.

Така или иначе, вече е ясно - Орешарски не е сапьор, той просто иска да премине и да му се размине. А мините остават - за някой по-голям куражлия.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
"Не съм политик и не искам да бъда такъв! Останах с впечатление, че широки кръгове от обществото приемат експертния ми профил", са откровения на Орешарски от миналата година. Те звучат странно в устата на човек, който е приел да стане министър-председател, преди това е бил депутат в групата на БСП, а още по преди искаше да стане кмет на София и се гласеше за ръководството на СДС.
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В средата на ноември протестите срещу кабинета продължаваха, а БСП и ДПС организираха автобуси да докарат от всички точки на България симпатизанти, които да покажат колко харесват правителството.
снимка БГНЕС
"Може би няма да станем по-богати, но задачата е да имаме увереност, че вървим по прав път", заяви премиерът Пламен Орешарски на 29 май 2013 г., приемайки щафетата от предшественика си Марин Райков. А после започнаха завоите...
18
4099
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
07 Април 2014 19:56
При номинациите решихме на тази длъжност да бъде поставен решителен човек, който да спре контрабандата, но се оказа, че сме подценили противоречивия образ, който се е изградил за г-н Пеевски.

Типично за Буратино. Много приказки, малко мисъл. То и каква мисъл, де, след като изпълняваш това, което ти казват работодателите от БСДПС.
07 Април 2014 20:23
Сламен човек, кукла на конци. Последният подвиг е да издигне на пиедестал мъглява офшорка за екстра класа "инвеститор" под натиск на съселите. А щеше да да забранява офшорките. Сигурно и Ореха осъзнава докъде е затънал, но си е избрал съдбата на момче за мръсни поръчки срешу заплащане.
07 Април 2014 20:47
КЗК се самосезира за гадния правилник на МС
Описание: Министерски съвет - преводачески услуги
Произнасяне: образува производство (самосезира се) по чл.38, ал.1, т.1 (Оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на правната уредба на преводаческата дейност в страната, в т.ч. на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, както и свързаните с него актове)
Дата на публикуване: 01.04.2014 г.
Източник: http://reg.cpc.bg/Dossier.aspx?DossID=300045583


#13273: Денят беше 1-ви април 2014. Идеален ден за шегички... ]
--- Да се откажем от таксите ли???????? Не, неее, неееееееееее! - извика Вигенин. ---- Те не са за нас. Те са за Орешарски! Той ни ги иска!

--- Млъквай, бе, глупакоо! Аз се грижа за бюджета на държавата! Мълчи там, нали ти казах! Ей, начииии, глупакът си е глупак!!!

Източник: http://www.peticiq.com/forum/32093/start/13250#13273

07 Април 2014 20:55
Кабинетът "Орешарски" скоро ще духне свещичка за първия си рожден ден. Родителите му навярно са доволни.

Моите деца, другари, са вече големи, а внуци още нямам, та спомените ми са далечни, но все пак си спомням, че голямата радост за родителите около тази възраст е когато детето спре да се нааква.
07 Април 2014 22:25
Мисля, че е време да разтуряме седянката!
07 Април 2014 23:42
Първо ще струваме годинка, на Мая Костинбродска - Сигналчик...
08 Април 2014 09:00
Другарите напоследък са толкова заети да обслужват руските интереси, че нямат време да ударят един постинг в подкрепа на експертния кабинет на Лешников.
08 Април 2014 09:15
Моля да не ме броите, че съм чел тази дописка. Хвърлих поглед върху коментарите, пък то били само дежурните.
08 Април 2014 09:24
Както и да подскачат някои, ошамари герберастите Орешарката и те това си е...... сега ще ги ошамари и на "европейските" избори, както вървят нещата.....
08 Април 2014 09:27
сега ще ги ошамари и на "европейските" избори, както вървят нещата....

Ще, ще! А съсела ще ошамари ЕНП.
08 Април 2014 11:02
мнозинството от българите не харесват никак сегашното управление, но новия Месия го няма. Хората искат промяна, но поради липса на силна политическа конкуренция търпят статуквото, макар и с омерзение.


Проблемът не е в изпълнителите, а в обществено-икономическия строй, който ни се налага. И все повече хора го осъзнават. Затова всеки следващ месия ще хваща все по-малко дикиш. Може би що-годе добре би се възприел български Орбан, ама така на някои мултинационални ще им поспадне нормичката на рентабилност, за която кръв ще леят.
08 Април 2014 11:04
Боби, къде точно го видя ошамарването,

цитирам те

Както и да подскачат някои, ошамари герберастите Орешарката и те това си е...... сега ще ги ошамари и на "европейските" избори, както вървят нещата..... "

та би ли разяснил, понеже от постинга ти хич не се разбира къде виждаш ошамарване, при положение че ГЕРБ е най-голямата политическа сила и най-вероятно евроизборите ще покажат същия резултат?
08 Април 2014 11:08
а би ли разяснил, понеже от постинга ти хич не се разбира къде виждаш ошамарване, при положение че ГЕРБ е най-голямата политическа сила и най-вероятно евроизборите ще покажат същия резултат?

Ошамарването е във факта,че ГЕРБ не са на власт.
08 Април 2014 12:23
Сиров, наистина ГЕРБ не са на власт, въпреки че печелят изборите. Предполагам, че така ще стане и сега. Просто всички са срещу ГЕРБ и около БСП - ДПС, цензурата и прочее. Жалко, че Реформаторският блок не може да намери себе си, а избирателите не могат да намерят истинска дясна партия със силни лидери. РБ са скучни, не раждат впечатляващи идеи, често се връщат в пещерния антикомунизъм, а от Кунева - само негативи. Жалко, наистина...
100% съм съгласен с автора, че сегашните властващи просто имат огромен късмет!
08 Април 2014 17:59
Мдааа, туй нещо се пада министър председател ...
Ма какъв е тоз мин-пред?
Ко е туй нещу дет' мяза на унуй нещу ...?
Вий си знаити куе
Бас ловя че Орешарски управлява толкова държавата, колкото и на коча семейните бижута управляват държавата.
08 Април 2014 18:01
Ко е туй нещу дет' мяза на унуй нещу ...?

Бармалей,ти ли си?
08 Април 2014 18:39
Ко е туй нещу дет' мяза на унуй нещу ...?

Хо-хо-хо, днеска 2 яки бисера. Туй нещУ и сърцераздирателното венцехвалие на баш кЪтарзисите на лаФкаджията предложен единодушно в смолянските и кърджалийските вилаети от страна на атлантис.
Шъ съ упрайм!
08 Април 2014 19:11
Снимката...
А вот мой руки...!
(палец чувствуешь?)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД