:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,195,075
Активни 146
Страници 19,432
За един ден 1,302,066

БСК поиска по-малко агенции и повече прозрачност в държавата

Банка ДСК и Мтел вече имат представители в ръководството на камарата
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Премиерът Пламен Орешарски бе сред многобройните гости на общото събрание на БСК. Той поздрави Божидар Данев (вляво) и Сашо Дончев за рождения ден на организацията.
Съществено намаляване на броя на агенциите и прехвърляне към тях на всички разрешителни и лицензионни режими, създаване на отворен регистър за издаваните от НАП актове и на публично достъпна база данни за задълженията на държавата и общините - за ДДС, по обществени поръчки и по европроекти. Това са част от каузите, за които ще работи Българската стопанска камара в своя нов "програмен период" - 2014-2018 г. Ръководството на БСК вчера отчете петгодишния си мандат - в деня, в който организацията навърши 34 години.

Общото събрание, в което участваха 177 делегати, преизбра изпълнителния директор на "Овергаз" Сашо Дончев за председател на управителния съвет на камарата. Досегашният изпълнителен председател Божидар Данев също получи мандат за още 5 години. Нови попълнения в УС са Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, и Петър Ризов, директор направление "Бизнес клиенти" в Мтел.

Нулева толерантност към корупцията, търговията с влияние и неформалната икономика; устойчиво използване и развитие на природните и човешките ресурси; спазване на законността и правилата на лоялната конкуренция са трите принципа, които ще следва БСК, декларира пред форума Сашо Дончев, който представи насоките за дейност до 2018 г. Ключова дума в документа е "реформи" - бързи, решителни и повсеместни.

"Приоритет в дейността ни ще бъде повишаване на ефективността на взаимодействие с държавните институции, социалните партньори, националните и международните организации за радикален обрат в националната и секторната конкурентоспособност, за възстановяване, ускорен икономически растеж и значително сближаване със средноевропейските равнища на производителност и доходи", заяви Дончев.

През новия 5-годишен период ръководството на камарата ще продължи да работи за прилагане на задължителна оценка на въздействието на законите, за спиране на финансирането на социални дейности от осигурителните фондове; за оздравяване на здравеопазването и образованието, за бързо развитие на е-управлението и за изтласкване на бюрокрацията - включително и чрез замяна на мълчаливия отказ с мълчаливо "да".

Божидар Данев припомни с примери за приноса на БСК в подобряването на законодателството и бизнес средата досега - намаление на регулаторни режими, премахване на връзката между минималната работна заплата и някои държавни плащания, въведената възможност за плащане на данъци и такси чрез POS терминали, свиването на добавката за "Булгаргаз" върху цената на природния газ от 3% на 0.5% и мн. др.РАВНОСМЕТКАТА

За 5 години БСК отчита 669 нови членове, 30% повече браншови организации, 44% повече местни структури. Над 50 000 души са преминали през организираните от БСК обучения. В мащабния проект на БСК "Разработване и внедряване на информационна система за оценка на компетенциите на работната сила", финансиран от ОП "Развитие на човешките ресурси", са се включили 37 работодателски организации, над 450 мениджъри и специалисти от 260 предприятия, преподаватели и консултанти от 21 университета. В рамките на проекта са разработени 49 методики и наръчници, осъществени са над 90 проучвания и анализи на пазара на труда и е изградена MyCompetence - единствената в България информационна система за оценка на компетенциите на работната сила, която има вече над 2000 регистрирани потребители.Какво каза председателят на БСК Сашо Дончев пред форума за новите любимци на властта - тарикати, които се наричат "български бизнес", и за истинските предприемачи, четете в "Наблюдател"

3
1292
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
25 Април 2014 22:21
Да жувей стопанцката ка'мара! Данев да хиляди.
26 Април 2014 00:30
Съществено намаляване на агенциите и бюрокрацията и отворени регистри!
26 Април 2014 10:13
Всеки път като се заговори за намаляване на лицензионни и разрешителни режими и агенции, броят им нараства
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД