:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,282,442
Активни 69
Страници 2,113
За един ден 1,302,066

Студенти от 19 страни протестират срещу начина на преподаване на икономика

 
Томас Пикети, автор на "Капитал в 21 век"

Студенти по икономика от 19 държави обединяват усилия, за да призоват към промяна на начина, по който се преподава и изучава науката днес. Според студентите доминиращите теории за силата на свободния пазар в почти всички топ университети в света увреждат неговата способност да се изправи пред предизвикателствата на световната икономика и финансовите кризи, пише Гардиън, цитиран от нюз.бг.
„Не само световната икономика е в криза. Преподаването на икономика също е в криза, която генерира последствия далеч отвъд стените на университетите. Онова, което се преподава вътре в тях, оформя умовете и възгледите на обществата в които живеем", пишат студентите в своето отворено писмо.
Първият глобален протест срещу традиционното икономическо образование е организиран от Международната студентска инициатива за плурализъм в икономикса (ISIPE). Участие в инициативата взимат 41 протестни групи от университети във Великобритания, Германия, Франция, Испания, Италия, Бразилия, Русия, Индия и други, според които образованието в икономическите факултети е прекалено тясно ограничено в една посока и не се полагат усилия за разширяване на учебните програми.
Студентите настояват за курсове, които да включват анализ на финансовата катастрофа, която бе пропусната от толкова видни икономисти. Според тях дисциплината е станала все по-откъсната от реалния свят, проваля се в реалното общество и игнорира доказателствата, идващи от други дисциплини.
„Липсата на интелектуално разнообразие не просто възпира образованието и научните изследвания, но ограничава способността ни да се борим с многоизмерните предизвикателства на 21 век - от финансовата стабилност до продоволствената сигурност и климата", пишат в писмото си до водещи световни медии студентите.
Според тях „истинският свят трябва да се върне в класните стаи", също както и дебатът и плурализмът в икономическите теории и методи. Това би помогнало на дисциплината да се реновира и да създаде основа за генериране на решения пред все по-големите проблеми на съвременното общество.
Този ход на студентите е следствие от серия протестни действия във Великобритания, поведени от студенти от Манчестър, Кеймбридж и Лондон, които протестираха срещу академични преподаватели, обвинени, че се държат като мажоретки на пазарните и финансови модели, които тласнаха световната финансова система в тежка криза, посочва "Гардиън".
Изданието допълва, че гласове против пазарния фундаментализъм се чуват от все повече големи икономисти по света, като дава пример с икономическия бестселър на френския икономист Томас Пикети - „Капитал в 21 век". В своя труд Пикети също атакува превърналото се в традиционно икономическо образование, което вярва единствено в математически модели, без да се интересува от редица реални доказателства, които подкопават техните заключения.
В момента книгата на Пикети, която анализира икономическото развитие в търсене на уроци през последните 200 години, е най-продаваната книга в Amazon на територията на Щатите, подчертава "Гардиън". В нея икономистът твърди, че голяма част от колегите му университетски преподаватели са пренебрегнали доказателствата за растящото неравенство и неговите тежки последици върху състоянието на обществата и брутния вътрешен продукт от 1970 година насам.
Кой би приел сериозно курс по философия, съсредоточен единствено върху Фройдизма, или политологически програми, които се спират само на социализма, дават за пример студентите, с което призовават освен неолибералните идеи в университетите да се изучават и други икономически теории и възгледи.
Манифестът на протестиращите студенти призова икономическите департаменти на университетите да наемат преподаватели с по-широк и различен от традиционния поглед, както и да се въведат по-широк набор от текстове за изучаване. Студентите искат от своите преподаватели и да подкрепят по-голямото сътрудничеството между социалните и хуманитарните науки, като предлагат създаването на специални отдели, които да контролират интердисциплинарни програми за смесване на икономиката с други науки и области.
„Промяната ще бъде трудна - винаги е такава. Но вече се случва. Студенти от целия свят започнаха да извършват промяната стъпка по стъпка. Създадохме университетски групи и международни мрежи. Промяната трябва да се случи от много различни места. Днес каним Вас - студенти, икономисти всички останали - присъединете се към нас, за да създадем онази критична маса, необходима за глобална промяна", завършва манифестът на студентите.
83
4422
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
83
 Видими 
05 Май 2014 18:26
Да поканят др. Мадофф да им изнесе една лекция на тема: "Неолибарализма като схема Понци" по скайп от затвора.
05 Май 2014 18:28
Оригиналът в "Гардиан": "The lack of intellectual diversity does not only restrain education and research. It limits our ability to contend with the multidimensional challenges of the 21st century – from financial stability to food security and climate change,"
05 Май 2014 18:29
Ами четете, бе!
Никой няма да ви включи в далаверата защото сте млади и мераклии. Социализмът по целия свят залязва, с него си отива и номенклатурата- кво като имаш диплома, на плочките и това е. Искали равенство, ами ще сте равни в мизерията.
05 Май 2014 18:34
Като бивш студент по икономика, който в края на краищата по принуда се самообразова, бих възкликнал - какво очаквате от преподаватели? Че те ако разбираха икономиката щяха да са предприемачи-работодатели, а не преподаватели!
И бих препоръчал - сами да търсят отговори на въпросите, които ги вълнуват. Ако им се вижда непосилно - има толкова много други почтенни професии.
05 Май 2014 18:44
Тия двамата над мене, явно не разбират.
Хлапетата искат да се преподава и причините за възникването на св.ик.криза и произтичащите от това последствия.
Анализи на ситуацията, а не алабализми преподавани през последните 100 години нон стоп.
Ей за това иде реч.
05 Май 2014 18:47
Приятно съм изненадан от тези студенти
05 Май 2014 18:52
Икономиката не е наука. Няма какво да се лъжем. Най-обективната част от нея е икономическата статистика, която също подлежи на жестоки манипулации. Останалото са опити за обяснение на неща, които вече са се случили и никога няма да се повторят в чист вид, за да е приложим описания модел. Общо взето е като историята...
05 Май 2014 18:55
Никога не е късно да сетим какви ги вършим...
05 Май 2014 18:57
Хлапетата искат да се преподава и причините за възникването на св.ик.криза и произтичащите от това последствия.
Анализи на ситуацията, а не алабализми преподавани през последните 100 години нон стоп.

анализи има предостатъчно - ама няма кой да чете.
друго си е предмета да се сведе до маркс и пикети - но тогава и форума на сега ще им е предостатъчен.
05 Май 2014 19:06
Теориите на всички досегашни нобелови лауреати по икономика се провалиха. Да им отнемат наградите и Комитетът ги внесе по сметка на фонд за подпомагане на деца с увреждания.
05 Май 2014 19:08
Познайте колко видни хинтелектуалци от #occupySU ще се включат.
05 Май 2014 19:11
Забранете я! Ще си отпочине светът от вас, а вие няма да можете да си намерите работа. В последното - няма нищо лошо
05 Май 2014 19:15
Най-после да се да се надигне глас срещу това, което отдавна се твърди че е фалшива наука. Между другото сходно стоят нещата за познанията и в другите науки. Но икономическата бе най-безочлива. На мастити величия и капацитети им се плащаха тлъсти пари, за да разпространяват из водещи университети на запад, а оттам и на останалия свят, налудничави идеи като <<масова приватизация>>, преведено на човешки език -- всестранно раздържавяване на стопанството. Е раздържавиха го. Не всички де, Само някои глупаци, като нас. Сега обществото не владее нито един възлов стопански отрасъл. Не владее почти нищо от стопанството. Можеш ли да управляваш нещо, което не владееш. Не владееш ли стопанството си не владееш държавата, колкото и да удряш с юмруци по масата, ти си само администратор, не и държавник.
Друга налудничава икономическа идея е << дерегулация на банковата система >. В превод -- премахвне на правила и закони за банките. Е премахнаха ги. Сега премахналите правилата за банките са с неизплатими дългове. Държавите с умни и не впечатлителни хора, като Норвегия, Швеция, финландия, Дания, Холандия, Германия, Австрия, Швейцария, не клъвнаха на тази стръв, поднесена с лъскави презентации от лъскави Капацитети и Авторитети.

Дано това движение на младите икономисти се насочи в правилна посока, и дано не го насочат в заробващата посока. Но идеята вече е пусната в ход. И икономическия свят ще е различен. Случва се естественото. Светът се бунтува. Срещу лъжите и мерзостите на т.н. Западна ценностна система, по точно ценностна система на глобалните банки, с централи в САЩ, владеещи САЩ и използващи САЩ като световен полицай за да държи долара като световна валута и събира на дълговете. Всичко друго им е през оная работа, в т.ч. и Украйна. Тя е средство, едно далечно следствие, причината е властта на долара и на Владетелите на печатницата -- истинските господари на този свят.
05 Май 2014 19:16

Тук е мястото да се отбележи и най-налудничавата политико-икономическа идея -- т.н. Лисабонски договор. Бумага от 2800 страници. Повечето които ви говорят за нея не са я чели. Кой редови политик чете толкова много ? Това е договор, който осъществява идеята за римска империя -- обща държава с европейски президент и външен министър, обща Централна банка, Централен съд. Избирани са от няколко човека, кръстили сбирката "съвет", точно както го прави мафията... така го правят и масоните.
Европейската комисия коли и беси. Има към 3000 подкомисии които вземат решения задължителни за всички държави. Разбирате че възловите, важните системопоределящи решения могат да се пробутват чрез лобиране/корумпиране. Безумието е че има отделни области, към 20, в които и самата Европейска комисия няма думата. Кой тогава ? В тези области са ... точно така: банковата система. Тя е извън правила и закони, дерегулирана. Други области са свързани с големия бизнес, корпорации, и странно -- сигурността.
На практика държавите са в положение на Римски провинции. Следващото поколение, ако не се вземем в ръце, ще претръпне и ще мисли тези неща за нормални. Така че европейските държави са буквално независими -- нищо не зависи от тях, Европейски окръзи.
Нещата се усложняват заради факта че европейската полит върхушка е изкупена и в подчинение на Американската, по точно на Владетелите на печатницата (ФЕД). Думите на Нюладн " Еб_ал съм я Европата", са нормални за истинското отношение на тия от САЩ към Европа. На дело европа е в пълно подчинение на САЩ, по възловите въпроси.
Друго което не се знае, че между Канада, САЩ и Мексико няма граници за стоките, т.е. обща икономическа зона, към която през 2015 г. ще се присъеди и Европа. Това означава, че предприятията на малки държави, с неукрепнала икономика, ще се състезават със световни картели на пазара.... и свободно движение на всичко из този пазар.
05 Май 2014 19:49
анализи има предостатъчно - ама няма кой да чете.
друго си е предмета да се сведе до маркс и пикети - но тогава и форума на сега ще им е предостатъчен.


Брей, мириканските индженери много ги разбирате тия работи, сигурно от курса по политикономия на капитализма във ВМЕИ Ленин.
05 Май 2014 20:01
Ето още малко икономика -- първопричината за случващото се из света, в икономиката, а политиката е продължение на икономиката, "войната е продължение на политиката с насилствени средства"
От 1913 г, с вътрешно политическа далавера, бе създаден т.н. Федерален Резерв на "Америка" (ФЕД), частно наддържавно учреждение печатащо долара, на който пишеше вече Долар на Федералния резерв. Тези долари са предоставяни срещу лихва на САЩ. ( Повечето от тези 17 хиляди милиарда САЩ дълг са именно към ФЕД) С изкуствено джонглиране парите в обръщение създадоха няколко изкуствени кризи, в т.ч. последната, с която ограбиха САЩ и света. Начинът е простичък. Описан още през 1921 г. от Чарлз Лимберг в книгата Икономически клещи:
1) Увеличение на паричната маса; със всички възможни способи, колкото може повече
2) Създаване среда за заеми; поощряване населението и стопанските единици да вземат заеми, колкото може повече
3) Рязко съкращаване паричната маса и изискване незабавно връщане на дълговете.
Така, изкуствено, стана Великата криза през 1929, така стана и Ипотечната през 2008-2009.
Лихвата в 2001 г в щатите бе 6 %. През 2003 стигна до 1 %. А за ипотечните кредити бе с няколко годишна отсрочка в лихвите. Създаде се среда за теглене на заеми. И игрички на борсата. Никой не му идваше на ум, никой не ги и учи, че това са въображаеми стойности, а не действителни, абстрактна пирамида с размах, покриващ цялата система и трудно открояваща се, поради сливането си със системата -- самата система е пирамида. Рейтинговите агенции, аналитици и всякакви умници, подклаждаха заемната среда с подходящи рейтинги ( те са си от отбора на ФЕД, затова ги има; както и медиите, между другото). Финасовия балон се надуваше и с всякакви измишльотини, като <<деривати> -- производни ценни книжа, с труден за обяснение смисъл, тъй като смисъл въобще липсва, пре-препродажби на финансови неща и др. финансови фокуси с чудновати имена. Ипотечните кредити бяха капка в морето на финансово-пирамидалния балон на стойност към 16, 4 хил. милиарда в САЩ и 58 хиляди милиарда в останалия свят (( незнайно как изчислено, но все пак изчислено някакси, Брутн.Вътр.Прод на САЩ, 2007, се водеше към 14 хиляди милиарда (14 трилиона) , а на останалия свят 55 хиляди милиарда , т.е. пре-пре-пре_ _ препродавани са дългове и правени финансови фокуси за повече от действително заработваното от цялото човечество)).
В края на 2005 г. лихвата стана към 5 %. Заемите намаляха. Направелите си сметки на основа 1 % лихва, забуксуваха в изплащането и банките взеха да прибират жилищата. Развихриха се още финансови игрички, препродажба на дългове и прочие... Започнаха фалити. Най напред на учрежденията занимаващи се с разни причудливи заеми и финансови трикове, последваха ги вложителите в ценни книжа; купувачи, на ипотечни облигации нямаше, цените им паднаха още, паднаха акции на ипотечни фондове ... и др.
Владетелите на печатницата (ФЕД) започнаха да дават пари не на всеки, а изборно. Също като в добрите стари времена около 1929. Паричната маса се съкрати. Но дълговете се връщат с пари ... Пирамидата в голям мащаб взе да и се случва същото като пирамидата на Иво Недялков. Имаше и разни други трикчета, за катализатор на процесите -- от Независимия съвет по стандартизация на финансовия отчет и др., независими от САЩ, организации. САЩ, бяха само наблюдатели. После поевтинелите акции -- въображаеми и с покритие в материали и вещи, т.е. с физическо покритие, бяха изкупени от тези с парите -- Владетелите на печатницата

Във връзка с това е, че в САЩ няма значение кой ще е американския президент. Който и да е, разлика в политиката на САЩ, няма.
САЩ президентът е предварително избран от изкупения политически елит. Изборът е между двама, избрани предварително....
Там системата е направена така, че да не се получи гафът като с Кенеди. Има няколко подсигуровки, та човекът да е правилния.
След свое постановление, от март 1963 г., Кенеди взе да печата долари от името на държавата, на които пишеше Долара на Съединените щати.
Та Кенеди, го гръмнаха няколко месеца, след като взе да печата държавни, щатски долари. От името на САЩ -- т.е. на народите на американските държави.
Следите от убийството на Кенеди бяха покрити нескопосано, безочливо и нагло, в т.ч. с набеждаването на някакъв нещастен човечец, който се чудеше какво става, после убиха набедения за убиец на Кенеди, убиха и още 62 свидетели и работещи по делото, дръзнали да говорят "неправилните" неща.
Та оттогава са мерките, президентинът да не е случаен човек, а човек от хората на Федералния резерв на "Америка', изкупили основния политически "елит" на САЩ.
Всичко, всичко главно случващо се из света, в икономиката и в политиката, и войните, се обяснява с първопричината -- да господства доларът и Владетелите на печатницата.
05 Май 2014 20:28
Не знам дават ли си сметка икономистите, че са "слаба порода". Има по-тежки от моята област, но дори и в софтуера архитектурата на една система е нещо, в което трябва да си даваш сметка за взаимодествието и общото влияние на всички части. Фактът, че си ги измислил ти (или група колеги) ги прави все пак обозрими - т.е. има далеч по-тежки задачи на тоя свят. Налага се, както да мислиш на елементарно техническо ниво, така и да анализираш с математика големи части или вялата система, налага се да включиш и човешкия фактор, за да има яснота как ще се справят ония, които правят детайлите. Има ли нужда да говоря за инженерите планиращи машини с десетки хиляди части? Тяхната работа е със сигурност по-сложна, а икономистите искат с трици маймуни да ловят. В инженерните области никой не оцелява много дълго, ако си позволи идеологичност вместо прегматичност, както е обичайно в икономиката, а тя (уж) трябва да се занимава със система на порядъци по-сложна от онова, с което ние си имаме работа. Прави са да протестират, но има и още нещо, което трябва да се запитат - имат ли нагласата за толкова сложно нещо след като повечето икономисти са хора бягащи от "сложнотията" на точните науки и инженерните области? За един добър програмист е нормално да овладее професията на клиентите си за броени дни по-добре от тях, някои не го показва, някои дават акъли и превръщат работата си в ад заради противостоянието с хора свикнали да се пазят от себеподобни (погрешно впечатление от тяхна страна, но инстинктът си е инстинкт). На мен като опък човек ми трябваха доста години, за да се науча да мълча, много мои колеги са ми трили сол на главата заради голямата ми уста, ама и тяхното създава проблем - налага се да следваш някого, който не знае какво прави и тайно от него да му свършиш работата или просто да моташ и да си вземаш парите. Повечето в нашата област практикуват второто, но и то си има цена - разваля те, убива ти желанието да измисляш "неща". Да, и с икономисти съм се срещал - доста от тях. Много са изненадани след като се опитат да говорят с тебе като с дебил как така им даваш идеи, които не са им хрумнали с години, пък ти дори не ги считаш за достатъчно важни, че да си струва да се запишат. Не е удобно да се говори за това, но в нашия мил съвременен свят се отваря една пропаст между хората влагащи си акъл във фронта на технологията и науката и хората преживяващи на гърба на социалната игра от друга страна. Не ми е приятно да го кажа в толкова прав текст, но икономистите ни (и местни и чужди) са от втория сорт, а областта им е трудна дори за най-добрите хора от първия. Всеки път, когато ги послушаме - грешим.

Сега да се върнем на темата - разпределението на богатството е проблем, разбира се, че е проблем - та нали всичко в тая икономика е кръговрат? Трябва да си идиот, за да мислиш, че ако стесниш някъде канала на широките места ще потече повече (казано с прости думи). Така де, но когато се опитваш да говориш хем за свобода, хем за това през 90-те те обявяваха за комунист заради едната част или пък комунистие за мръсен капиталист щото те пък не щат другата страна да виждат. Срамното е, че и до сега така се реагира, а темата е далеч, далеч по-дълбока. Темата не може да се обсъжда, без да се огледа света и да се установи това търсене и предлагане ли е, или тая идея е добро приближение само в общество близко до границата на оцеляване, каквото днес не сме. Никой не иска да говори за това, а очевидно днес социалното инженерство е по-важно от търсенето и предлагането - то ги планира, а те предимно се консумират - всичко това, обаче емпирично и късогледо, без оглед на дългосрочните последици, защото официалните специалисти в тия области са без извинение лаици. Мултинационални корпорации се държат като животинки хвърлящи се след всяка помирисана мръвка и когато някой направи дори посредствен социален трик (като Епъл) го обявяват за чудо. Тия чудеса ще ни убият, никой не иска да мисли и за друг проблем - приспособяването към доходност на едро намаляването на разнообразието на асортимента по лавиците и опасностите (от съвсем подобен на соца тип), които това носи. Безсмислено е да се говори за това - повечето хора ще се заплеснат по личната препирня и ще забравят темата, има си с кого да я обсъждам и съм сигурен, че след всичкото клатене на лодката светът наистина ще се промени, но моят сериозен проблем е как да избегнем кастовизацията, защото с тоя акъл точно към нея вървим. И за чудещете се какво имам пред вид - съвремените икономически сили умират бавно в собствената си помия, а технически и научно настроените хора имат традиционна настройка да се дърпат от останалите, когато опре до тях това ще почне да създава разделение, каквото не сме виждали от хилядолетия и ще изврати всички. Е, аз не го искам това и никой от подобните на мен не го иска, но точно това ще се случи, ако недоучилите продължават да се имат за величия накичени с вратовръзки и безсмислени дипломи - има прекалено повече хора подобни на тях готови да им повярват, отколкото хора способни да разберат за какво мислят ония, които създават условията на жиовт в 21 век.
05 Май 2014 20:48
Гладиатор
05 Май 2014 20:48
последните две мнения.

Имама да добавя един аспект, но ще разводни дискусията, ако се състои такава.
05 Май 2014 21:02
. Боже доживях... те това е пътя и истината... и т.н. има надежда за този свят Боже...
05 Май 2014 21:12
Гладиатор, , истината винаги е проста за разбиране, но трудна за приемане, хората не щат да пораснат и се откажат от инфантилните си илюзии, грижливо подклаждани от западния елит, като единствен начин за удържане на господството в така наречената "представителна демокрация" и "пазарна икономика".

Нашите доморасли "икономисти" като ..., да не изреждам, че и тука пишат разни ... и ще ме сложат във фризера... Ама си вярват хората, имат самочувствие че са масони... , още една проява на инфантилност!
05 Май 2014 21:12
за кардинала.
ИКОНОМИКАТА НЕ Е НАУКА.....
ТОВА Е АРИТМЕТИКА ОТ НАЧАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ + МАЛКО СТАТИСТИКА ЗА ОТМИНАЛИ СЪБИТИЯ.
05 Май 2014 21:18
. Има ли нужда да говоря за инженерите планиращи машини с десетки хиляди части? Тяхната работа е със сигурност по-сложна, а икономистите искат с трици маймуни да ловят.


Майкъл,
струва ми се че си далеч от истината, приятелю. Не е по-сложна работата на инженерите, планиращи машини с десетки хиляди части. Защото всяка част има детерминирано поведение. А в икономиката частите са много повече от частите на машината, на всичко отгоре поведението им има вероятностен характер.
05 Май 2014 21:18
както казах - протестиращите да четат форума- не им трябва да трошат пари за образование.
05 Май 2014 21:25
Икономиката не е наука. Няма какво да се лъжем. Най-обективната част от нея е икономическата статистика, която също подлежи на жестоки манипулации. Останалото са опити за обяснение на неща, които вече са се случили и никога няма да се повторят в чист вид, за да е приложим описания модел. Общо взето е като историята..


Кардинале,
написал си кардинална глупост. Вземи, чети Маркс, Капиталът и се опитай да обориш теза след теза това, което той е доказал.
Друг е въпросът ако имаш предвид вулгарните икономически теории, чието главно предназначение е да обосновават правото на съществуване на капитализма като обществен строй.
В съвременния капиталистически свят господстващата класа няма интерес от разкриване и разрешаване на противоречията в системата, защото това би означавало нейното отрицание и замяна на частната капиталистическа собственост с обществена и поставяне на икономическите процеси под командата на гражданското общество.
В икономиката действат обективни взаимозависимости, икономически закони (не приеманите от правителства и парламенти), които действат вън и независомо от волята и съзнанието на хората. Истинската икономическа наука има за задача тяхното изучаване и предоставяне на тази основа на научни методи за управление на икономическите процеси, т.е. на съобразяване на управленските решения с обективната необходимост, която в противен случай се налага по стихиен път.
Само че, както казва Маркс, политическата икономия, за разлика от останалите науки, има един, специфичен само за нея противник. Фурията на частния интерес. За пример посочва англиканската църква, която би позволила да отречете 38 от 39-те нейни божи заповеди, но не би позволила да посегнете на 1/39-та част от нейните доходи.
Господството на частно-капиталистическия интерес в икономическата наука води до нейната дегенерация и ликвидирането на научния и характер.
05 Май 2014 21:25
Пуснах го под друга тема в друг контекст, но и тука му е мястото!
Квот за икономиката, таквоз и за науката икономика или иииииииииииииикъномикс (като казват на суахили!)
---

Катасонов го казва за икономиката, но то е валидно и за цялото общество, превъзнасящо `демокрацията` и `пазарната икономика` - произвеждат се глупаци!
Валентин Катасонов - "Дурак самый ценный ресурс рыночной экономики" .
Натисни тук

05 Май 2014 21:25
За гладиатор и за Michael ......
Явно сме от една и съща страна на барикадата.
05 Май 2014 21:42
Не знам дават ли си сметка икономистите, че са "слаба порода".Michael-чо,пиле шарено!Като те чета се сещам за вица за двамата програмисти,които за първи път виждат роял:


Малей брато,гледай к"ва клавиатура!
Ааааа скивай shift kлавишите са ги свали ли на педали!
05 Май 2014 21:45
Mitev 05 Май 2014 21:18
"Michael:. Има ли нужда да говоря за инженерите планиращи машини с десетки хиляди части? Тяхната работа е със сигурност по-сложна, а икономистите искат с трици маймуни да ловят."

Майкъл,
струва ми се че си далеч от истината, приятелю. Не е по-сложна работата на инженерите, планиращи машини с десетки хиляди части. Защото всяка част има детерминирано поведение. А в икономиката частите са много повече от частите на машината, на всичко отгоре поведението им има вероятностен характер.

Митев, споделям казаното от Майкъл...
помниш ли едно време телефона: Зър и --- ало .... ало, от другата страна. Сега имаме нещо наречено GSM. Пълно е с възможности и напудрено с всякакви джаджи. Но същността му е в същото ало... ало, както при първите телефони, т.е. средство за общуване от разстояние.
И с икономиката е подобно --- каквито и джаджи да и прибавяте разкрасявате ( в една същност, колкото повече се ровиш и задълбаваш повече работи се разкриват) та колкото и да напудряте икономиката същността е: приход - разход. Другото е придатки -- като от телефон -- на GSM, използван в 90 % от времето за телефон.
Към техниката и техниците, научните деятели и съзидатели -- искреното ми уважение за труда им, допринесъл за подобрение бита на човечеството (изключая военните играчки).
Икономистите какво докарахте ? Създадохте чудовището наречено <<лихва >> -- основата на всичките финансови фокуси. И превърнаха капитализма и в нещо като финансизъм и издигнахте на преден план не трудът, а финансовите фокуси и мошеничества (като печатането на пари от въздуха. Как се стигат тези печатари? Че има хора ги величаят като велики икономисти)
05 Май 2014 21:50
Гладиатор
Остава ни да си дадем сметка по някое време какво да се прави,
както се е питал Чернишевски.В този свят икономиката не е само икономика,
политиката не е само политика, войната не е само война.
Човечеството може да е живяло по-зле преди,
но никога досега не е живяло толкова безнадеждно.
05 Май 2014 21:52
Умрем да гледам на телевизора как Вл. Каролев ми разкрива мухлясали теории за великата справедливост на пазарната стихия, изсмукани от нечии пръсти през 60-те години на миналия век.
05 Май 2014 21:55
Гладиатор и по този начин превърнаха капитализма в робовладелство.
Затова СЕГА е демокрация- най-добрата обществена форма за робовладелци.
05 Май 2014 21:56
Нали неолиберализма доведе до тази криза, защо още го преподават?
05 Май 2014 21:56
Добре, че някай някога е измислил алхимията, та икономистите да могат да твърдят, че това тяхното е наука...
05 Май 2014 22:02
. Mitev 05 Май 2014 21:25 . Лошото е, че днес не се четат първоизточниците, само от кумова срама се посочват и то понякога и се радвам, че има такава новина и такива студенти....
05 Май 2014 22:10
Най-напред комплименти за Гладиатор. Впечатляващо е да се запознаеш с идеите (и оценките) на хора разбиращи от икономика, която за повечето от нас, които нямат задълбочени икономически познания, изглежда доста странна, нерзбираема и .... хм неработеща.

Най-напред, надявам се че целта на автора е да анализира, а не да идеологизира.

Най-после да се да се надигне глас срещу това, което отдавна се твърди че е фалшива наука. Между другото сходно стоят нещата за познанията и в другите науки. Но икономическата бе най-безочлива


Икономиката не е наука, а само инструмент за постигане на персонални, кастови или национални цели. С други думи икономиката е мощно оръжие на мафията. Така както е револверът, оръдието и атомната бомба. Целта е да се подчинят едни хора на други.
За повечето от нас, хората без икономическо образование, свободния пазар е бягство от цивилизацията и връщане към законите на джунглата. Оцелява този, който е по-умен, по-силен и по-адаптивен. Този, който е по-глупав, по-слаб, необразован, болен, недъгав или просто стар – е обречен. Логично, но не и етично.
В това е проблемът. Конфликт между естественото и цивилизованото. Америка, в частност нейните финансови и икономически институции (Федерален резерв, Банкова система, Уолстрийт) са безсъмнено мощно финансово оръжие. Едно от най-мощните за вида си в целия свят. Съчетани с една от най-мощните армии (чийто бюджет е по-голям от сумарния бюджет на следващите 15 страни, включая Китай и Русия) правят страната „привилигерована” или дори „богоизбрана”. Това разбира се поражда смесени чувства в останалия свят – на възхищение, преклонение, страх, завист и омраза.
Живеем на планетата Земя. Не във Рая. На единия полюс е реалността (първичното в нас), на другия полюс е Моралът (Цивилизацията). Вечния дуализъм: Емоции и Разум. Студентите, такива каквито сме били всички ние, задават най-естествения въпрос – съществуват ли Учители, Ръководители, Лидери, които биха могли да показат (и дори докажат) че съществуват начини двата полюса да се „примирят”, сдобрят, ко-оперират, вместо конфронтират. Уви, това е невъзможно. Както е невъзможно да „сдобриш” Тъмнината със Светлината, Нощта със Деня, Доброто със Злото. Най-малкото такива учители всред хората няма. Има ги само в Религията.05 Май 2014 22:11
Нали неолиберализма доведе до тази криза, защо още го преподават?


Неолиберализма Кротки фалира УСА...без война и при най-благоприятни външни условия /целия свят им беше в краката/. Няма такъв случай на самофалирала се империя в историята...това ли да им преподават на студентите ?
05 Май 2014 22:12
Маврилников, единственото което може да се направи е постепенно възвръщане възловите стопански отрасли във владение на обществото и държавата му, в т.ч. и полезните изкопаеми и особено златните находища. Под земите ни има пари, но концесиите са като за бананова колония (( В Челопеч, На 100 кила изкарано злато за нас, обществото остават 750 грама. Няма грешка, останалите 99 кила, 250 грама -- нанавънка. С тия 750 грама трябва да покрием и здравните пътеки за болните от вредния добив, а към 1 кв.км. земя я отпиши като необитаема, за нищо неставаща следващите 1000 години (едно време комунягите заради това не вадиха това злато))
И имайки злато, да овладеем банковата си система -- кръвоностната система на стопанството. Подобно прави Орбан в Унгария. Ние, обаче сме на лошо място. Нас постоянно ще ни цакат (плашат) с Турция. Затова, за разлика от Унгария, трябва да организираме и стегнем армията си. Иначе без армия, както показва историята, никой не взема насериозно такава държава и не е възможно да се възроди -- важните решения, определящи пътя и за десетилетия напред, ще ги налагат други, в тяхна изгода.
Това е най-общо
За тези, които кажат, че нещо е невъзможно, ще цитирам, от една мъдра книга " Всичко невъзможно става възможно, ако човек, група хора или общество поискат и решат да го направят" Бялата книга на живота
Това не са красиви думи, а са проверени от исторически събития, когато народите са правили истински подвизи и са възкръсвали, устоявали и преодолявали беди.
05 Май 2014 22:27
Икономистите какво докарахте ? Създадохте чудовището наречено <<лихва >> -- основата на всичките финансови фокуси. И превърнаха капитализма и в нещо като финансизъм и издигнахте на преден план не трудът, а финансовите фокуси и мошеничества (като печатането на пари от въздуха. Как се стигат тези печатари? Че има хора ги величаят като велики икономисти)


Гладиаторе,
защо не прочете постинга ми до неговия край?
Не икономистите са създали чудовището "лихва". Създала го е от една страна наличността на свободни парични средства, които притежателят им иска да увеличи, а от друга страна наличността на търсене на такива свободни средства поради недостиг на собствени средства у предприемача за развитие на дейността му. Икономистите в лицето на Маркс обясниха същността на лихвата и кой е нейният източник. Никой фокусник икономист не би могъл да създаде чувовището лихва ако в икономиката не са били налице обективните условия за нейното съществуване. А тези обективни условия са възникнали стихийно, в резултат на развитието на икономическите процеси, не са били създадени в изпълнение теорията на някой икономист.
05 Май 2014 22:33
Mitev 05 Май 2014 22:27
Не икономистите са създали чудовището "лихва".


Мани, мани...
Кат чуя лихва и се изприщвам...
Кат ми се падна на един изпит, че кат не знаех нищо по въпроса. Освен `лихвата е плод` (най-древното определение), та я суках, та я въртях таз лихва, хеле, скъса ме човекът - да не се мъча...
05 Май 2014 22:38
Митев, лихвата е спомената в Стария завт, или Тора, и то като нещо неморално и осъдително, какви са били "обективните условия за нейното съществуване" тогава и Маркс ли е открил топлата вода?
Впрочем Маркс е добре запознат с Тора, тохй е от левитски произход.
05 Май 2014 22:40
Аз за "собственика и стопанина" се паднах..
не ме арестуваха
05 Май 2014 22:41
Не знам дават ли си сметка икономистите, че са "слаба порода". Има по-тежки от моята област, но дори и в софтуера архитектурата на една система е нещо, в което трябва да си даваш сметка за взаимодествието и общото влияние на всички части.
Кантоеович е единствения съветски лауреат на Нобел за икономика.Като програмист си запознат с линейното програмиране,нали?Макар че "програмиране" за теоретичните му разработки е подвеждащо.Студентите искат да учат,не да им поднасят догма.(чакам кой е първия във Форума ,който ще оспори че Канторович е учен и че икономиката му не е наука)
05 Май 2014 22:44

Икономиката не е наука, а само инструмент за постигане на персонални, кастови или национални цели. С други думи икономиката е мощно оръжие на мафията.


НВК,
личи си че наистина нямаш достатъчно икономически познания. Икономиката наистина не е наука, тя е съвкупността от отрасли на човешка дейност за производство, разпределение, размяна и потребление. Наука е икономическата теория, изучаваща същността и закономерностите при осъществяване на тази човешка дейност. Икономическата теория, изучаваща отношенията между хората, възникващи в процеса на производството, разпределението, размяната и потреблението, т.е. производствените отношения - това е политическата икономия. Тя изучава и разкрива обективните икономически закони, които съществуват вън и независимо от волята на участниците в икономическата дейност. Тя може да бъде не само оръжие на мафията, а и оръжие на обществото когато то стане собственик на средствата за производство за използването им в името на задоволяване на човешките потребности.
05 Май 2014 22:45
Mitev 05 Май 2014 22:27
Не икономистите са създали чудовището "лихва".

Лихвата е изкуствено творение на древните икономисти
изкуствено, а не естествено, както се преподава.
Имало си е безлихвени общества. Даже и сега има безлихвени системи, няква арабска, мисля беше. Но действа в дълбока нелегалност, по обясними причини. Не ми се рови, а и процесора ми вече май взе по трудно да възпроизвежда данните от харда.
05 Май 2014 22:47
Мъничък,не се изразяваме правилно, имаме в предвид "икономиксът", иначе човешките отношения за познаваеми и могат да се изучават и систематизират - тоест наука, но не и измамата която сега се налага за наука! От продажни учени, зараза, започнала в САЩ и обхващаща всяко място на което са стъпили американосите.
05 Май 2014 22:48
Има да, Гладиатора е прав - в живия живот има безлихвени взаимоотношения.
05 Май 2014 22:52
Mitev 05 Май 2014 22:44
НВК,
личи си че наистина нямаш достатъчно икономически познания.
Митак, кой има икономически познания ?
Кой у нас. Я виж на къв хал е икономиката ни.
И не само нашата. Колко от към 200 държави из света нямат дългове. И то яки.
И_бах, таз наука лий, икономически теорий ли са...
Всеки ръси икономически философии, а стопанствата на държавите са затънали до гуша в дългове, безработицата в Европа и у нас расте.
Та кой разбира от икономика, та се дракаш с НВК, щото човекът си изказал мнението, в което има логика.
05 Май 2014 22:54
Митев, лихвата е спомената в Стария завт, или Тора, и то като нещо неморално и осъдително, какви са били "обективните условия за нейното съществуване" тогава и Маркс ли е открил топлата вода?


Максимус ІІ,
аз вече посочих кои са обективните условия за съществуване на лихвата. Сега ще ти го кажа с други думи. Съществуването на потребност от заем/кредит и на възможност за предлагане на заем/кредит е обективната основа за поява на явялението кредит. А лихвата е своего рода цена на кредита. Вземи Капиталът на Маркс и прочети главата за лихвата. Ще ти стане по-ясно дали той е открил топлата вода и какъв е всъщност неговият принос. Тук ще ти го кажа накратко. Лихвата като явление създава представата, че нейният източник са парите. Изглежда, че парите, щото са пари, имат способността"да раждат живи малки или поне да снасят златни яйца". В действителност източник на лихвата е принадената стойност, създавана от заетите в материалното производство наемни работници. Под формата на печалба тази принадена стойност се присвоява от капиталиста, купил работната сила на наемните работници, а след това част от нея възприема формата на лихва, когато капиталистът е ползвал заемен капитал. Ако е използвал само собствен капитал, цялата принадена стойност, под формата на печалба, остава за него.
05 Май 2014 23:01
А бе, ще прощавате мнението на един лаик, но - нали тази наука, "икономика", я закриха и сега преподават науката "икономикс" ?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД