:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 407,319,016
Активни 132
Страници 15,454
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Тази година ще дишаме праха на Румъния

Да дадем право на общините сами да определят ставките за подоходния данък и да го събират, предлага икономистът Георги Ганев
Георги Ганев
Георги Ганев е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в София. От 2003 г. преподава в Стопанския факултет на Софийския университет. От 2003 г. е член на УС на Българската макроикономическа асоциация, като в периода 2005 - 2009 г. е и неин председател. Участва в икономическата група на Гражданския съвет към Реформаторския блок. В университета води курсове по макроикономика, пари и банки и по нова институционална икономика.

- Д-р,. Ганев, обикновените хора не усещат подобрение в бита и по джоба си, но каква е вашата диагноза като макроикономист - как се развива България?

- Нещо генерално не е наред. Тази година е добра за Европа, смята се, че е най-позитивно изглеждащата от края на кризата. Обаче България очевидно не успява да се възползва от това. Да видим какво казват данните. Износът от началото на годината е слаб. По неясно какви причини спада износът за страни извън ЕС. Експортът за ЕС се държи, но при тази добра конюнктура в Европа би трябвало да расте с трицифрени темпове. А това не се случва. И бюджетът не е в блестяща форма. Данните за приходите за първите два месеца са такива, че през всеки от останалите десет трябва да идват по 200 милиона лева повече в сравнение със събраното през миналата година, за да се изпълнят заложените постъпления - 2 млрд. лева повече от 2013 г. Това обаче става все по-малко вероятно.

Към това се наслагва дефлацията. Някой може да даде оптимистично тълкуване - че расте производителността, състезанието се засилва и всички инвестиции и оптимизации, които направи бизнесът през кризата, вече дават плодове. За жалост истината е съвсем друга. Има фундаментална слабост в доходите и в търсенето, което натиска надолу цените и принуждава фирмите да работят с все по-малки печалби. Вижте и какво става на трудовия пазар. След толкова години непрекъснатото увеличение на безработните и намаляването на броя на заетите и при сегашната добра конюнктура би трябвало най-сетне да сме ударили дъното и да се оттласкваме бързо от него. Нищо подобно не се наблюдава.

- Инвестициите също добавят лоши щрихи.

- Да, и тук нещата не изглеждат добре за началото на годината. Всъщност в последните 8-9 месеца трендът е очевиден - надолу. Не говоря за онези 8 милиарда евро годишно в лудешките фази на имотния бум, но България може и трябва да привлича 2-3 милиарда евро годишно - предимно в производства, ориентирани към износ. Но няма как да ги привлече с рефрена "Чужденците са колонизатори". На всички мои срещи и чуждестранни, и български инвеститори се оплакват от изключителната неприветливост, от враждебност на средата. "За всичко са ни виновни чужденците" - го започна предходното правителство, но сегашното управление засили тази риторика. Случаят с ЕРП-тата е емблематичен - в енергетиката е катастрофа, някой трябва да е виновен. И ЕРП-тата като частен и чуждестранен бизнес са нарочени, макар всеки мислещ човек да е наясно, че късото съединение в българската електроенергетика не е заради ЕРП-тата.

Същото е отношението и към големите търговски вериги, набеждавани във всякакви грехове и дори престъпни практики. Та те държат само 30-35% от българския пазар, но понеже са чужденци, много е лесно, като не вървят нещата, да ги нападнем. Друг пример - да откриеш завод в България продължава да отнема години. Корупция и на централно, и на местно ниво, бавене, мотаене, разрешителни, оценки, формалности всякакви. Вместо след няколко месеца да започнеш производство, чакаш с години издаване на поредния документ.

Голяма част от кандидат-инвеститорите идват, привлечени от ниските данъци, но като разпитат и разберат, че бюрокрацията и корупцията са големи, си тръгват. Отиват примерно в Румъния, където всичко става по-лесно. И Румъния неслучайно има 5% икономически растеж. Всъщност с Румъния отдавна трябваше да сме един пазар - не може една река да е толкова голяма пречка. Виждате как телевизиите са обединили двата пазара - почти всички реклами у нас са на румънски. Пакетирани сме за това, но за други неща не сме. Инвеститорът предпочита Румъния, защото там са по-приветливи и не скачат срещу "колонизатори". Това, че ние не растем като Румъния с 5%, е управленски провал. И на предходното, и на сегашното, и на по-предното правителство навярно.

Да не говорим за законодателството. В това отношение съм категоричен - сегашният парламент е драматично вреден. Качеството на законите е отвратително. На депутатските банки са насядали дълбоко некомпетентни хора. Освен това мнозинството е дълбинно неединно. Така с всеки закон се забърква барутна смес от безпринципни компромиси и лобиране. Например в промените в Закона за конкуренцията ясно прозира желанието на неуспяващ да се състезава бизнес да "цака" големите. Той иска него никой да не го закача, а веригите да са подложени на жестоки регулации, а още по-добре - да ги няма. Казват - и чехите регулирали веригите, и французите. Е, всеки има право да върши глупости. Но без значение колко души са въвлечени, глупостта си остава глупост.

Прави впечатление, че голяма част от тези калпави закони са инициатива на парламентаристи, а не на правителството - за търговските вериги, за потребителския кредит, където също се натвориха големи глупости, за енергетиката, за офшорките.

- Но тези закони излязоха на мода още когато премиерът Орешарски ги маркира в програмата на правителството.

- Това е странен случай, когато правителството е изключително слабо политически, а парламентът е по-силното място. Но той самият е с изключително нестабилна конфигурация - орел, рак и щука, които обслужват съвсем конкретни интереси. По тази причина кабинетът би могъл да налага много неща с елементарната заплаха за оставка, но очевидно е на "къс повод" и слуша същата клика, която командва и парламента, и плаши - ако не направите това и това, падате от власт.

Фамозният закон за офшорките е много типичен случай. Беше вкаран с високопарни слова. Юристи, икономисти, данъчни специалисти задавахме въпроси как ще регулират, каква е целта - да е ясна собствеността или просто едни фирми да могат да участват, а други не. Беше ясно, че този закон няма да спре определени схеми. Той бе претупан и само 3 месеца по-късно се видя, че не работи в нито една област. Че скритият собственик си остава скрит. Ето, "Булгартабак" превзема пазара с "Лафка", има вземане-даване с общините, а собственикът е някакво физическо лице в Лихтенщайн. Ясно е, че то е наето и изпълнява каквото му наредят истинските собственици. И какво, че има закон за ограничаване на офшорките?

- И с мултиплексите е същата схема - те са оператори на националния ефир, а дирите на собствениците им се губят в офшорни зони.

- Да не говорим за медиите. За вашия вестник е ясно кой е собственик и откъде са му доходите, но има много медии, за които можем само да се досещаме - освен ако някой не се изпусне да каже "моите медии". Обаче декларациите на този някой са неоткриваеми. А ако някой укрива собственост, това е престъпление.

- Ами може би главният прокурор ще се самосезира?

- Всъщност очаквам преди изборите да излязат други работи. Миналата година главният прокурор взе персонално участие в опорочаването на изборите, когато лично вдигна шум за "фалшивите" бюлетини в Костенец. Ако е било грешка, дано да си е взел поука.

- Може ли да говорим за участие на рекорден брой партии на олигархията в изборите за европарламент?

- Може би за нови клонинги. За мен лично ДПС-БСП е една партия - точно в този ред, защото е ясно къде се взимат решенията и кой командва. И е очевидно, че който командва ДПС-БСП, си е направил и друга партия, тоест един олигархичен кръг тича с 3 партии и току-виж взел половината български седалки в европейския парламент.

- Има ли риск да се продъни бюджетът под натиска за харчене и раздаване плюс недобро събиране на данъците?

- Издънване - не. Корекции - възможно е. Все пак България фискално е в нелоша позиция. Има добър кредит, ако се наложи, бихме намерили финансиране на добра цена.

- Но синдикатите искат вдигане на осигуровките заради пробойни в бюджета на НОИ.

- С което за пореден път бихме утрепали пазара на труда. Най-вероятно ефектът върху бюджета на НОИ ще е отрицателен, защото ще изчезнат още работни места наред с по-масовото укриване на осигуровки.

- Един бивш зам.-министър на финансите (Атанас Кацарчев) наскоро обяви, че е време България да се откаже от данъка върху личните доходи.

- Да, той е направил много интересни сметки. Аз лично обаче се питам дали не е време да пратим подоходния данък при общините. Държавата изцяло да даде този приходоизточник на общините. Отивам и по-далеч - дори да се даде възможност на общините да диференцират ставката. Да видим дали София ще се откаже от плоския данък, дали Пловдив и Варна ще предпочетат по-ниски данъци за по-ниските доходи и по-големи ставки за богатите. Това би било много интересно. Фискалната децентрализация е нещо много важно, а ние сме фатално закъснели.

- И какво ще се случва тази година с икономиката на България?

- Европейското съживяване не се пренесе у нас. Има много висока политическа несигурност, търпимостта към това управление е изключително ниска. Ще се тътрузим и ще гледаме тъжно как Румъния се отдалечава пред нас.

24
4239
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
06 Май 2014 19:26
Интересно - забеляза Киркор - по тази тема няма мнения и следователно - интерес. Икономиката вече не интересува ни граждани ни селяни.
06 Май 2014 19:45
Garabed
Интересно - забеляза Киркор - по тази тема няма мнения и следователно - интерес. Икономиката вече не интересува ни граждани ни селяни.

Абе Гарабед, всички сме онемяли и направо потресени, пред толкова безочливата демонстрация на НПО-дебилност, обилно полята с примитивни и нахални НПО/РъБ лъжи. Случаят на РъБ-ът Георги Ганев си е направо клинично-диагностичен. Всяко второ изречение е агресивна НПО-лъжа, която определено демонстрира, че РъБ-НПо-офисния планктон, просто си измисля, срещу заплащане от неговите нео-колониални евро-германски работодатели, една паралелна реалност. Най-комични са евро-германските еротични фантазии на този смешник на тема "европейско икономическо съживяване", "съживяване", което само такива платени НПо-РъБ слугинчета "откриват".И извинявай, къде видя "икономика" в шизофренимчните бълнувания на този полуграмотен и откровенно продажен псевдо-икономист, че нещо ми се губи. А откровенните неграмотни фантазии на тема Румъния направо са уникални с агресивните си измислици. Румънският политически и икономически елит без много шум, започна да копира политиката на Виктор Орбан и яростно защитава румънския социално-икономически и политически интерес, като не се бои да влиза в безкомпромисни сблъсъци с Берлин и евро-германската колониална администрация в Брюксел. Съществен принос за това има и много влиятелната партия на унгарското малцинство в Румъния, която на практика е филиал на Фидес.
И забележи Гарабед, нито думичка или намек, че Берлин и Брюксел нагледно демонстрираха на българските евро-унтерменши технологията на превръщането на една страна в най-бедното и мизерстващо колониално гау, жалък и мизерен суровинно-агррен придатък на германския ЕСсср, нетен финансов донор и нетен износител на проститутки, келнерчета и кухненско-хотелски слугински персонал за Европа, чрез три основни нео-колониални инструмента: валутен борд, насилствена зомби-евроизация на финансите и директен социално-икономически, демографски, културен и политически геноцид чрез системата на евро-директивите. И нито думичка или намек, че България преживява Третата си национална катастрофа, след 7-годишно унизително евро-просяшко членство в германския ЕСССР.. .
06 Май 2014 20:14
Уфологът Стамен Стаменов уверява: "Извънземни сили пазят България".
И извънземните не могат да ни опазят от Нас си.
И да попитам - Какво е това животно "макроикономист"?
Върти ми се нещо в главата,като "политикономист"...
..........................................................
Слагам много многоточия,че иначе.....................
06 Май 2014 20:47
Гогата дава диагнозата!
06 Май 2014 21:39
И едно зомби не може да наговори толкова дивотии като тоя продажник. Случаят действително е медицински.
06 Май 2014 22:09
В това отношение съм категоричен - сегашният парламент е драматично вреден.
да си дойдем на думата. нали, гоше?
На депутатските банки са насядали дълбоко некомпетентни хора.
такааа ли? ц-ц-ц! и откога това? от вчера?
а нещо алтернатива, нещо това-онова? или дълбокоуважаемият брашнен чувал, пардон - избирател, трябва да се досети сам.
хайде, честит имен ден!
06 Май 2014 22:12
Отлично - рече Киркор - Гаро - пиши на Дао - ще гласуваме за българския Виктор Орбан! Нека Дао/Пътят/ ни го посочи!
06 Май 2014 22:23
Инвеститорът предпочита Румъния, защото там са по-приветливи и не скачат срещу "колонизатори".
Спрях на това място. Хубаво е човек да има представа от темата, която коментира.
06 Май 2014 22:32
Чуеш ли "либерални", б.й без да питаш - все има защо...
Да резюмираме основните внушения на реформаторския лъжеикономист:
- Първоначално набързо нахвърля черни краски върху едни сурови статистически данни (как иначе - нали Реформаторския блок е опозиция) - без обяснение как е достигнал до черните изводи;
- Чуждестранните инвеститори са свещенна крава - никой да не си позволява да каже дума срещу ЕРП-тата и особено чуждите търговски вериги, защото иначе ще бъде отлъчен от Църквата на пазарните и либерални стратегии!
- Икономическ растеж е възможен само и единствено чрез чуждестранни инвестиции, т.е. с чужди финансови средства, и то ако им се подложим така, че да им е максимално удобно - ниски заплати и данъци, държавни гаранции, дългосрочни облекчения и т.н. Ама това физика, ама това енергия, ресурси и управление - това е обявено за ерес от пасторите на Църквата на пазарните и либерални стратегии;
- Парламентът е вреден в този състав и трябва спешно да се премахне - ясно защо, Реформаторите са извън него;
- Добре е да се възползваме от добрия ни кредитен рейтинг и да вземем заеми. А защо са на държавата заеми, вместо да поеме управлението на паричните потоци, насила отнето й чрез налагането на валутен борд, който всички суверенни страни отказват да спазват (чрез всякакви нежно наречени QE-та) - това е извън съзнанието на доцента;
- Вдигането на заплатите е страшно нещо, ще утрепе пазара на труда и конкурентноспособността ни! А идеята за минимално гарантиран доход от 450 евро, който все повече набира сила в Брюксел, икономистът избягва да коментира поради непосилния когнитивен дисонанс...
- Идеята за разделянето на единния организъм България на отделни организъмчета (с предаването на данъчната политика на общините) е чудесна! Всякакви прилики с Видинското царство и последвалите след това 500 години икономически и политически възход на успешните либерални малки царства са случайни и плод на еретици!
06 Май 2014 22:40
Г-н Старши Икономиста да не е болен и този да е по заместване?
06 Май 2014 22:45
cymen
Инвеститорът предпочита Румъния, защото там са по-приветливи и не скачат срещу "колонизатори".
Спрях на това място. Хубаво е човек да има представа от темата, която коментира.

Всъщност е точно обратното

С Румъния в ЕС се отнесоха като с колония, ограбиха я, смята румънски финансист Николае Церан
Букурещ. През 2007 година Румъния влезе в Европейския съюз. С румънския професор по мениджмънт , финансистът Николае Церан обрисува за радио „Голос Росии” за това, защо населението на страна се чувства излъгано и за плюсовете и минусите с които се се сблъскала Румъния в ЕС.
„Скоро ще станат 7 години, откакто Румъния влезе в ЕС и за това време отношението на румънците към Евросъюза и особено към европейските институции много се промени. Ако в предприсъединителния период цареше ентусиазъм, то в момента гражданите изпитват разочарование и недоволство от статута на Румъния като член на ЕС. Румънското население имаше твърде много очаквания, много се надяваха да се разделим с бедността и икономическата изостаналост. За съжаление много отправяха празни обещания, но сега повечето румънци започнаха трезво да мислят над нещата и разбраха, че са излъгани.
Цената се оказа твърде висока. С Румъния се отнесоха като с колония, ограбиха я. Това не е мое лично, а общото мнение”, споделя Церан
На въпрос положително или отрицателно оценява членството на Румъния в ЕС, финансистът отговаря:

„Страшно е да осъзнаем, че след 7 години след присъединяването си към ЕС, Румъния така и не е получила нищо в сферата на използване на наличните ресурси. Даже България, която не може да се похвали с развита икономика ни изпреварва. Вече споменах за социалното неравенство и икономическия колапс.
Става дума не само за европейските учреждения, но и за вътрешни фактори. Хората смятат, че ЕС е ръководен от корумпиран елит, както и Румъния, който е крайно заинтересован във вземането на определени решения. Румъния е несправедливо дискриминирана в свободното придвижване –имам предвид отказа за включване в Шенген и необходимостта за получаване на виза за достъп до САЩ, което не се разпростира над редица европейски страни.
От друга страна има място дискриминацията спрямо румънските роми- тях ги изселват, в някои отношения проявяват расизъм. Особено в Холандия и Франция.
Нека да отбележим и положителните моменти- в Румъния отдавна очакваха свободата на придвижване, още от времето на Чаушеску. Същото можем да кажем и за свободата на словото. Разбира се, има положителни моменти, но аз не знам дали се дължат на заслугите на Евросъюза или глобализацията., понеже и някои други страни се ползват със същите свободи, без да са членки на ЕС”
06 Май 2014 22:51
Георги Ганев е икономист и програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в София. От 2003 г. преподава в Стопанския факултет на Софийския университет.


Ганев обаче излезе най-голям тарикат в сравнение с другите либерални пишлемета...либерализъм, НПО-та, ма друго си е да се закачиш за държавната ясла СУ и от тоя амвон да плюеш колко льош стопанин е държавата.
06 Май 2014 23:27
Соросоидни мантри за лековерни.
А от форума съвет - виж какво пише на Руския паметник!
07 Май 2014 02:08
Ганев в сивата икономика производство пускаме за 3дни. Когато преди 21 години поисках от ХЕИ докумети за хидропоника казаха, че нямат методика. Препоръчаха ми да платя на БАН да изработят такава. Тогава им теглих една .......... и преминах в сивата икономика. Оттогава нямаме никакви търкания и проблеми с държавата. Това е положението.
07 Май 2014 07:32
По неясно какви причини спада износът за страни извън ЕС.


Тоа е голем експерт, неясните причини са ясни - кризата в Украйна. А иначе предпочитам консервативните стратегии, а не либералните. Защото либералните доведоха до сегашната криза.
07 Май 2014 09:23
Очевидно е, че Дао-то, бесен на валутния фонд, някак ск пропуска да спомене хиперинфлацията, девалвацията на лева, фалита на банките, изгрева на национал отговорните НиколайБаневци, получили предприятия за стотинки и дофалирали ги, и пенсионерите получили по пет долара пенсии. Скъп спомен му е, някак си преди ЕССР да сложи една символична каишка на разпасалите се политици, а валутният борд да ни опази и от 5ст пенсии. Любимата им Унгария стана от трета най-богата в Източна ЕССР трета най-бедна, ама нали Орбан пее дитирамби за фашисткото им минало и те си я уважават. Е сега спестяванията на българите надхърлиха 40 милиарда и ба национал огговорните пак им потекоха лигите.
Спокойно, следват: падане на всички "естествени" монополи, връщане на природните ресурси на народа и забрана на държавата да гарантира заеми, печалби и продажби на частни и държавни фирми да видим тогава как ще крадат ...
07 Май 2014 09:25
Тази година е добра за Европа, смята се, че е най-позитивно изглеждащата от края на кризатаЕкспортът за ЕС се държи, но при тази добра конюнктура в Европа би трябвало да расте с трицифрени темпове.


Според пролетната прогноза на Европейската комисия:

за ЕС - 1,6 за 2014
за България - 1,7 за 2014

Натисни тук
07 Май 2014 09:29
По неясно какви причини спада износът за страни извън ЕС


Намалял е реекспортът на гориво на Лукойл за Гибралтар, който разцъфтя при ББ?
07 Май 2014 09:37
Основните износни пера на България за трети страни са минерални горива (около 29% за 2013 г.), машини и апарати (11%), мед и медни изделия (11%) и зърно и маслодайни семена (7%). Ключовата причина зад свиването на този износ са горивата - в стойностно изражение той е намалял с 36%, или със 177 млн. лв. Предвид международните цени на нефта, които този януари бяха по-високи от миналогодишните, първото обяснение, което идва наум, е понижено външно търсене. Това се вижда и от значителния спад на изнесеното количество минерални горива - с цели 34%.

Прави впечатление, че през януари 2013 г. сме изнесли 180 млн. лева стоки за Гибралтар, като този износ става 0 през този януари. Тази сума е горе-долу равна на спада на износа на нефтени продукти през януари 2014 г. Надали за някого е тайна, че износът на България за Гибралтар е фиктивен, като според различни спекулации се е използвал от "Нефтохим" за избягване плащането на ДДС. Възможно е мерките за затягане на контрола срещу ДДС измамите от началото на тази година (включително и с въвеждането на т.нар. фискален контрол) да е предизвикал прекратяването на този "износ". Ако трябва да обобщим, спадът при износа на нефтени продукти може да се обясни със случая "Гибралтар".


От вестник "Капитал"

Натисни тук
07 Май 2014 12:50
С ирония popangelov цитира
07 Май 2014 09:25
"Тази година е добра за Европа, смята се, че е най-позитивно изглеждащата от края на кризата
Експортът за ЕС се държи, но при тази добра конюнктура в Европа би трябвало да расте с трицифрени темпове.
Според пролетната прогноза на Европейската комисия:
за ЕС - 1,6 за 2014
за България - 1,7 за 2014"

Ех, драги Попангелов, виждам, че имаш желание да работиш с факти, което е похвално. Обаче в интерпретацията хич те няма.
Би трябвало да си наясно, че за големия ЕС 1.6 процента си е ръст - говорим за огромен от наша гледна точка пазар, които очевидно върви нагоре, а ние не можем да се възползваме от това.
И докато за ЕС 1.6 % е нелош резултат, за България, която има много да догонва, 1.7% ръст на БВП си е направо мизерен резултат.

Такива като Попангелов и други активисти на "партията на социалната справедливост" във форума все пищят за ръст на доходите? Ами добре тогава, и доходите ще пораснат с 1.7% - това устройва ли ви?

07 Май 2014 13:46
Та те държат само 30-35% от българския пазар...

Как искам да държа САМО 10% от Германския или Австрийския или кой да е пазар, ама не би!
07 Май 2014 15:25
pigeon2, няколко възражения:
1. не съм активист на никаква партия.
2.Производителността на труда в България е 47% от средната за ЕС. Докато средната работна заплата в индустрията и услугите у нас е 25% от средната за ЕС (по Паритет на покупателната способност). От тук спокойно може да се направи изход за възможен ръст на доходите и без да има ръст на производителност и БВП.
3. Вярно е, че българската икономика трябва да расте бързо, за да достигнем европейски нива. Всички нормални хора го желаят. При все това, Вашето разсъждение за това, как 1 процент ръст на БВП в ЕС би трябвало за няколко месеца да доведе до ръст у нас от десетки проценти е смехотворно. Засега няма да Ви обяснявам защо. Сетете се сам.
07 Май 2014 15:27
А ръст от 1,6 процента е много малък.
Трябва да е поне 3-4 процента, за да може да се смята, че икономиката върви добре.
07 Май 2014 21:52
Преди да се изпробват данъчни екзотики като 0% ДОД или ДОД = местен данък, трябва да се окастрят всички данъчни изключения, дупки, субсидии и да се орежат всички дискриминационни изключения, най-известното от които е наказателният ДОД от 15% за едноличните търговци в условие на всеобщ ДОД от 10%
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД