:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 410,188,421
Активни 120
Страници 36,811
За един ден 1,302,066
Феномени

Вуду не е само проклятия и восъчни кукли

Африканската религия е на 6000 г. и проповядва единство с природата
Вуду религията се е превърнала в нарицателно. Хората я свързват с правене на магии, проклятия и восъчни кукли. Холивудските режисьори са пленени от кървавите жертвоприношения на африканските ритуали и ги използват във филми на ужасите. Дори американската група "Продиджи" направи песен "Voodoo People" и подобаващ клип. Съвременното общество познава религията главно откъм лошите й страни. Истината обаче е различна.------------------------

Вуду е религия като всички останали. С пантеон от богове, ритуали, концепция за живота и смъртта и милиони последователи. Вуду е една от най-старите религии в света. Според едни изследователи е възникнала преди около 6000 години в Западна Африка. Други обаче смятат, че води началото си още преди 100 века. Като всяко учение и тя е претърпяла много метаморфози. Вуду всъщност е смесица от различни практики и вярвания на десетките африкански племена. От Африка е пренесена в Хаити и други карибски острови по време на европейската колонизация преди 350 години. При това със съществени изменения. В този вид е запазена до наши дни.Днес Вуду има над 60 милиона последователи.Специалистите наричат Вуду "Религия на многото духове", тъй като в превод от африкански Вуду (Voodoo, Voudou) означава "дух". В основата на религията стои вярването, че нищо не съществува само за себе си. Вселената е едно цяло и всяко нещо е причина и следствие на друго. Вуду учи на уважение към природата, хората и животните. Последователите смятат, че ако навредиш на някого, вредиш на самия себе си, защото си във връзка с целия свят. И обратно - ако човек прави добро, той се зарежда положително и успехът и щастието са му гарантирани. Според Вуду съществува свещен кръговрат между живите и мъртвите. Затова мъртъвците трябва да се погребват или изгарят с почит.Последователите на Вуду почитат много богове и духове.Главният бог се нарича Олорун и е непознаваем за хората. Той е упълномощил бог Обатала да създаде земята и живите същества. Според Вуду почти всичко в природата и живота си има свой дух - закрилник. Агве например е духът на морето, Еринле - на горите, Огун - на войната, Санго - на бурите, а Езили е женският дух на любовта. Духовете понякога се разгневяват и причиняват войни, природни катаклизми и други беди. Затова последователите на Вуду ги омилостявяват с жертвоприношения на специални ритуали. Музиката и танцът са ключов момент в церемониите. Вярва се, че танцът е израз на връзката на човека с божественото. Ритуалите се състоят още от молитва и песни, които се изпълняват от жреците. Те се провеждат под съпровода на барабан. Извършват се и жертвоприношения с овце, кози, кокошки и кучета. Животните се заколват в началото на церемонията, а кръвта им се използва за ритуала. Накрая вудуистите сготвят жертвената твар и я изяждат. Вярва се, че месото на такова животно е особено полезно. Жрецът или жрицата изпадат в транс по време на ритуалите и придобиват особени умения. Вярва се, че някой от духовете се вселява в телата им и говори с техния глас. Така той предупреждава за предстоящи беди и вещае бъдещето.

Жреците можели да лекуват всякакви болести с билки и отвари по време на ритуала. Вярата обаче също можела да изцелява.

Жреците умеели да правят "бяла" магия за добра реколта и здраве. Те обаче можели да правят и"черна" магия, с която причинявали болести и смърт.Вуду куклите, които използвали за целта, са известни по целия свят. Те били изработвани от восък или парцали и наподобявали жертвата. За направата им използвали косми и нокти от избрания човек или парчета от негови дрехи. Така жреците овладявали душата на жертвата. Произнасяли тайнствени заклинания и пробождали или запалвали куклата. По този начин влияели върху здравето на човека.

Вярва се, че жреците били способни и да възкресяват мъртъвци. Така се раждали зомбитата - същества без собствена воля, подчинени и контролирани от друг. Зомбитата са особено предпочитан персонаж от режисьорите на филми на ужасите. Те изглеждат страховито и вършат злини. И не могат да бъдат убити, тъй като са вече мъртви. "Гарванът", "Живите - мъртви", "Трилър" с Майкъл Джексън са все филми с главни герои зомбита.

Вуду религията дълго време е била забранявана, а последователите й преследвани и наказвани със смърт. Когато френските колонисти завладяли Хаити през 18 век, те забранили местните религиозни култове. Това довело досвещена война между вудуизма и френския католицизъм.Конкуренцията между двете религии приключила едва в средата на 20 век. Съвместното им съжителство обаче довело до частично застъпване в теологията и ритуалите им. И според двете религии човек трябва да е отговорен за действията си и има задгробен живот. В церемониите и на вудуистите, и на католиците се извършва ритуално жертвоприношение и причастие с божията кръв и тяло. И двете вярват в съществуването на невидими зли духове и демони. Това естествено може да се дължи и на т.нар. странстващи мотиви, които присъстват в съвсем различни религиозни системи. Факт е обаче, че музиката на Вуду прониква в църковното богослужение на креолците. Африканската религия навлиза в Америка и намира новия си дом в Ню Орлеанс.

Днес Вуду е още жива религия. Дори в Бенин (Западна Африка) всяка година през януари се организира празник на Вуду. Зрелищните церемонии се посещават от хиляди последователи на религията, както и от много туристи. Там може да се види автентичен ритуал за разваляне на магии, който се провежда под съпровода на барабан. Животински жертвоприношения, жреци, които изпадат в транс и много танци са ежегодните атракции в Бенин. В африканската държава католицизъм и Вуду си съжителстват мирно в наши дни. След неделната литургия хората посещават съседния вуду-храм. Те живеят в мир с духовете на предците си.
6277
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД