:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 270
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Орешарски след среща с US сенатори: Спряхме "Южен поток"

"Време е да оставим настрана сметките и да говорим за ценности", казал президентът
 
Маккейн бе посрещнат топло и от президента Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Разпоредил съм да спрат действията по старта на изграждането на тръбопровода "Южен поток" докато текат консултациите с Европейската комисия.
Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.
Има запитваме от страна на Европейската комися и ние сме спрели по-нататъшната работа по проекта по повод това запитване, като в зависимост от консултациите с Брюксел ще бъде взето решение, посочи Орешарски.
Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на изявлението пред медиите Орешарски.
В течените на срещата е обсъдена ситуацията в страната в контекста на евроскептичните тенденции в Европа, като пред американските сенатори българският премиер е подчертал, че България е от малкото страни, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.
Обсъдена е украинската криза, а Орешарски е подчертал позицията на България, която винаги е била в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и мирното решение на конфликта. Вярвам, че новият президент ще намери правилните подходи за това развитие, посочи Орешарски.
По време на срещата е станало дума и за един от най-важните елементи за България - енергийната сигурност на страната ни, която е силно зависима от един доставчик на газ. Запознах сенаторите с нашите усилия за диферсификация на газовите доставки, посочи Орешарски като обърна вниманието на желанието на страната ни да се реализира проекта "Шах Дениз".
Обсъдихме проекта "Южен поток" и запитването от страна Европейската комисия относно процедурите по избор на изпълнители, призна Орешарски. Пред сенаторите Маккейн, Мърфи и Джонсън той е подчертал, че проектът ще продължи само, след като отстраним всички забележки на Брюксел и уточним заедно с ЕК неговото изпълнение по-нататък.
В рамките на срещата Пламен Орешарски е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан, като е подчертано, че взаимоотношенията ни със САЩ са на много добро равнище.
Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи "Южен поток" и се надяваме въпросът да се реши в координация с европейците. Това заяви в Министерски съвет сенатор Джон Маккейн след среща с премиера Пламен Орешарски.
Президентът Росен Плевнелиев разговаря със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С представителите на Сената на САЩ държавният глава обмени мнения по ситуацията в Украйна, по въпроси на енергийната сигурност и на сътрудничеството на България със САЩ в областта на отбраната и сигурността.
Държавният глава и сенаторите от САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна. Президентът припомни категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.
"Украинският народ има право сам да определя бъдещето си", категоричен бе Росен Плевнелиев и отново апелира за придържане към демократичните принципи и върховенството на закона, които, по думите му, са били нарушени с анексирането на Крим.
"Време е да оставим настрана сметките и да говорим за ценности", подчерта президентът.
Сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона.
Необходимостта от увеличение на бюджетите за отбрана на страните от НАТО до изискваните 2 на сто от БВП също бе подчертана по време на разговора. Съединените щати ще продължат да подкрепят източноевропейските си партньори и в рамките на лансираната от президента Обама програма на стойност 1 млрд. щатски долара за засилване на отбранителното сътрудничество със страните от региона.
По отношение на енергийната сигурност беше подчертана енергийната уязвимост на страни като България от един доставчик на енергоресурси, което изисква повече свързаност на регионално и европейско ниво и диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка. Президентът потвърди позицията си в подкрепа на изграждането на проекта "Южен поток", но в синхрон с европейското законодателство и на пазарна основа.
Сенатор Джон Маккейн получи Почетния знак на държавния глава по повод 10-годишнината от членството на България в НАТО и за личния му принос за развитието на двустранните отношения и за подкрепата му за българското членство в Алианса.
457
14269
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
457
 Видими 
08 Юни 2014 16:43
Какво стана, другари, та пак няма да вечеряме?
08 Юни 2014 16:45
Разменил е една благодарност и една висока оценка за многомилиарден договор,касаещ не само България,ами и ред други страни.Такива сделки едно време само Тато ги умееше.Въобще,тия са му набили чемберите.
08 Юни 2014 16:46
и защо след среща с американци се спира потока?!
що така?! кво общо има сащ с интересите български?
кой и Кога ще осъди националните предатели?


аборигени сме и такива ще си останем.

българите са малък но изключително прост народ
08 Юни 2014 16:46
Ко стана ве, другарчанцата? нали каквото и да стане щяхте да го строите ве, напук на Империалистите? Нещо май, май - А?
08 Юни 2014 16:48
И не можа да изпроси малко самальоти???? Ех, Орешарски, Орешарски..
08 Юни 2014 16:50
и защо след среща с американци се спира потока?!
що така?! кво общо има сащ с интересите български?
кой и Кога ще осъди националните предатели?


Това, че го е обявил след срещата с американците, не значи че те са му заповядали. Просто са казали, да се направи конкурс за фирма изпълнител по европейските правила. А това за БСП, а може би и за Газпром, е равносилно на запориране на проекта. Нищо - ББ може и да го започне отнова. само един конкурс трябва да се направи. Все пак, тръбата ще си е наша...
08 Юни 2014 16:51
българите са малък но изключително прост народ


Това по двата си рода и децата си ли го съдиш?
08 Юни 2014 16:52

Орешарски е пътник... много преди да се срещне с куку-то Маккейн

А бе, определено ще фалираме Русия с този ход. Ей на, утре Чехъла ще резне ленти на газовите терминали за втечнен газ...
08 Юни 2014 16:52
Сега като дойде Лавров ще кажем, че го пускаме. Ние сме гостоприемни, не оставаме посетител неудовлетворен!
08 Юни 2014 16:52
Орешарски след среща с US сенатори
подви опашка
08 Юни 2014 16:53
Апропо, нещо стенограма от тези разговори?!

Или ще се мълчи като стенограмите от срещите с босовете на "Газпром"... ни Тиквата показва такива, ни СерГея...
08 Юни 2014 16:53
Дедката кат си тръгне, па ке го задействат...
08 Юни 2014 16:54
Да се надяваме Че американците ще накажат и Уестингхаус.Понеже ще строй 7 блок в Козлодуй без конкурс,и при абсолютно неясна цена.
08 Юни 2014 16:54
Какво стана, другари, та пак няма да вечеряме?
Е и на какво се радваш. Че няма да вечеряме, няма да вечеряме и заплати, като хората няма да имаме и пенсии няма да имаме. Инак скъпо американско електричество ще имаме, защото хамериканците са се разтичали. Те парите да не падат от небето, иска се нещо да се произвежда. То каквото се подхване у нас да произвежда бива бастардисано от онези дето ни носят евроатлантическите ценности. Ако не бяха онези преди 1989г. с комунистическите ценности, може и на свещи и кандила да си светите. Аз писах другаде, че умрете за шопския девиз: "Мой и на мен да ми е зле, ама най-сакам на Вуте да му е зле." Че се радва на всичко отгоре. Бива прост народ бива, ама като нашия не бива. Другите върло си гледат интереса. Защо американците не се разтичаха да спират Северния поток. То бива пречене бива, ама такова никога не е имало.
Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на изявлението пред медиите Орешарски.
Хайде и Орешарски да си хващьа мекия и да го няма. Такива ибрикчии не ни трябват.
08 Юни 2014 16:57
Основният изпълнител на проекта е руската "Стройтрансгаз".
В консорциумите като подизпълнители участват и български фирми, виждани в предишни газово-ремонтни поръчки - като "Главболгарстрой" (на Симеон Пешов), "Енергоремонт холдинг" (свързано с Богомил Манчев), "Адванс инженеринг" (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), "Водстрой 98" (финансирано от Корпоративна търговска банка) и др.,
Мажоритарен собственик STG Holdings, руската "Стройтрансгаз", в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%).
Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Той е шести по богатство в Русия според класацията на "Форбс" и сочен за близък приятел на президента Владимир Путин.
Другият участник в обединението е консорциум "Газпроект юг", който е съставен от българските "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".

08 Юни 2014 16:57
Неразбираема е радостта на пиндо-българите, че заради интересите на ФАЩ,сиромашка България отказва инвестиции на стойност 3 млрд.
Пиндосите са казали на Орешко, че ако не слушкаме, ще има Български Майдан и той е клекнал уно моменто.
08 Юни 2014 16:57
grumpy old men
08 Юни 2014 16:58
Голем фокусник нашия минпред - извадил зайче от ръкава пред смаяните змийски погледи на ястребите .....
08 Юни 2014 16:58

Дедката кат си тръгне, па ке го задействат...

Тайничко...
08 Юни 2014 17:00
Mace, и ся всички тия холдинзи и инженеринзи отде ще захлебят?
08 Юни 2014 17:01
кой и Кога ще осъди националните предатели?

аз мисла, че нашите кремльовски фино-татарски другари чекисти са доказани професионалисти в тази област
08 Юни 2014 17:02
Мдаа, силни и ясни сигнали кой е господарят.
08 Юни 2014 17:02
"Орешарски след среща с US сенатори: Спряхме "Южен поток"...? Нищо друго не сме очаквали от Орешарски! Най-лошото е че лидерът на ГЕРБ,вероятно следващ премиер,също е извикан в САЩ да му набият канчето...! Просто България НЯМА независима политическа класа. Всички са зависими и безнадеждно безгръбначни дупедавци. Бог да пази България...! Оставени сме на произвола на съдбата...!
08 Юни 2014 17:02
Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Той е шести по богатство в Русия според класацията на "Форбс" и сочен за близък приятел на президента Владимир Путин.
Абе те си включват когото си искат в каквито си искат списъци. Питали ли са нас кого да включват. Ние кой щат на щатите и какво общо имаме с тях. Някой да ни е питал дали да влизаме в НАТО?
Другият участник в обединението е консорциум "Газпроект юг", който е съставен от българските "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", която се свързва с Корпоративна търговска банка), "Техноекспортстрой", "Главболгарстрой", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ холдинг".
Е какво лошо има - български фирми. Да извикаме турските фирми на Ердоган, щото наш Боко бил приятел с него. Знаем как те строиха магистрала "Люлин". Кой знае какви далавери въртяха тези двамма авери.
Нещо съществено да си се казал по-горе или само миризливо си се изходил по въпроса.
08 Юни 2014 17:05
Сложете си очилата! Тези дават рушвета:

Мажоритарен собственик STG Holdings, руската "Стройтрансгаз", в която основни акционери са Volga Group на Генадий Тимченко (63%) и "Газпромбанк" (20%).
Наскоро Тимченко беше включен в списъка на САЩ със санкции срещу високопоставени представители на руското правителство и руски бизнесмени, които са допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Той е шести по богатство в Русия според класацията на "Форбс" и сочен за близък приятел на президента Владимир Путин.
08 Юни 2014 17:05
Сега ще има късане на рубашки, стенания и скрежет зубовен...
08 Юни 2014 17:06
Не ме е срам, че съм българин, но ме е срам, че ме управляват подобни нещожества.
08 Юни 2014 17:06
Все пак трябва да сме благодарни, че от време на време ни бият морфин...почти безплатно
08 Юни 2014 17:07





За кой ли път ни извиха ръцете до счупване. Гледам по горе мазохистите еакулират.
08 Юни 2014 17:08
холдинзите и инженеринзите ли са бълг. фирми ?
а оградовдигателите?
08 Юни 2014 17:08
От кумова срама трябваше да се изчака да не е точно след срещата с американски сенатори, сега изглежда се трима сенатори от САЩ имат повече влияние от целия свят и непобедим ЕС.
08 Юни 2014 17:10
Няма, няма дар слово Орешарски...
Искал е да каже: `Спряха Южен поток!`
08 Юни 2014 17:10
Следващата седмица ще дойде Лавров и ще започнат весели разговори и частушки...
08 Юни 2014 17:10
Ся...това постижение към успехите на правителството ли да го пишем или при провалите..?
08 Юни 2014 17:11
Наще тарикати просто са взели рушвета от Газпром и това е.
Но по-интересно, Газпром все пак е сериозна фирма, там нямат ли поне един човек дет да знае това онова за България? И да нямат, поне за Белене не са ли чули?
Никой ли в Русия не може да зацепи че е абс безмислено да се договаря с България, квото и да е?
Треа се преговаря с Брюксел, те ще питат Вашингтон и сичко ще е ясно, може или не може.
08 Юни 2014 17:11
Франция отказа да изпълнява заповедите на САЩ за корабите, понеже са полуЧили 1 милиард ев.Бг.понеже е по богата се отказа от 3 милиарда ев.
08 Юни 2014 17:14
Понеже нямам поглед връз тия работи - ние като спираме на руснаците, те могат ли нещо да ни спрат - в смисъл - дружба/вражда от векове за векове!?
08 Юни 2014 17:16
Явно държавата се управлява от американското посолство.Лощото е Че не искат за щат.
08 Юни 2014 17:16
Другар - ю,
ти радваш ли се на позициятав която се намира България?
Ти пробвал ли си тази позиция?
08 Юни 2014 17:17
дружба/вражда от векове за векове!

Нищо не могат да ни спрат. Ние сами си спряхме всичко. Няма да имаме векове. Максимум да откараме още 20на години /и то мнооого опитмистично ако гледаме на България/.
08 Юни 2014 17:18
А с оградата какво става?? Шъ или не шъ??
08 Юни 2014 17:19
Ако министрите движещи проекта са съвестни - да си подадат оставката. И избори.
АТАКА!
08 Юни 2014 17:20





"Другарю,
ти радваш ли се на позициятав която се намира България?
Ти пробвал ли си тази позиция?"


Тя му е любимата само че с извиване на ръце. И душене.
08 Юни 2014 17:21
Просто е смайващо колко автогола си вкараха тия леваци от БСП (щот Орешарски не е соло) ... опъваха се, опъваха се, дойдоха трима САЩ аптали, дето са точно никакви, някакви посредници на послания и Орешарски вика- "спирам го, до разбирателство с Брюксел?!?" ... ама ти не си се срещнал с Брюксел бе, Орехов ...


Същото като с гласуването- кво е туй "задължително гласуване... няма такова нещо" ... хом, надупване от ДПС и Станишев ревно гороломно - "най добре е всички да гласуват" ...

Извини се за възродителния процес, а оня ден някакъв негов секретар вика, то туй не е било, няма за какво да се извиняваме... а ха ха...

Апропо, наистина вЕрвам на Чехъла... той ще докара газ... може и да го изпикае, де да знам...
08 Юни 2014 17:22
Сега "Газпром" ще отсвири " Левски".
С пълно право и основание.
08 Юни 2014 17:22
Явно държавата се управлява от американското посолство.Лощото е Че не искат за щат.


Добро Утро! Че за какво да ни искат за щат? Те си имат достатъчно гета и неграмотни индивиди, за какво са им повече да хранят повече гета? Качественото което имаме и без това само им отива там на крака...
08 Юни 2014 17:22
И избори.
АТАКА!

Този път и Алла Пугачова дано докарат!
08 Юни 2014 17:22
Последния път като проверих САЩ не бяха ни в Европа ни в ЕС, нито патока минава през тях, така че защо ни се месят? А в съседната одая едни заблудени души се питат дали ЕС не е филиал на САЩ. Ако мириканците бяха дошли преди изборите Бесипету щеше да има още по-малък резултат.

Ей тва ся ако не е конфликт на интереси здраве му кажи - синчето на Маккейн е на украинска газова тръба, а татко му ползва държавна служба за да му съсипе конкуренцията, как е, а?

Кът стана дума, че дрогарите отвъдморски псевдократи са много загрижени да спазваме европейските правила, нали и два големи ТЕЦ-а ги нарушават? О, верно, те са мирикански. Да не са обсъждали и как в тоя случай ще получим подкрепа да продължим да нарушаваме европейските правила?
08 Юни 2014 17:23
ореварски е написал доклад за постиженията
четете, другаре !
08 Юни 2014 17:23
Голяма радост за татковината ни.. спряха Набуко заради Иран, сега спират Южен поток заради Русия, ще продължаваме да я караме на дърва и въглища.. Тенкю УС за бащинските грижи... за Украйна!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД