:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 416,287,870
Активни 71
Страници 6,518
За един ден 1,302,066

На калпавите политици все избирателите са им виновни

"Няма да им гласувам" е мотив за отказ от вот, срещу който принудата е безсилна
Галя Горанова
Подхвърлиха ни нова дъвка - въвеждането на задължително гласуване, и ние я задъвкахме. Още повече че предложението е крайно изкусително на фона на масовото пазаруване на гласове, което превръща българската демокрация в електорален хипермаркет. Идеята стъпва върху няколко сбъркани изходни предположения. Първо, не може чрез процедура да се лекуват фундаменталните болести на българския изборен и политически процес. Принудата да пуснеш бюлетина не решава по никакъв начин проблема с липсата на доверие в партиите и с отвращението от досегашната им пагубна за страната политика. Задължението е безпомощно срещу аргументи от сорта "няма да им гласувам". Опитът другаде показва, чепротестният вот винаги намира къде да се отлее- най-често към случайни пародисти и комедианти с потенциал да рутят статуквото, но не и да предложат смислена алтернатива. Аргументът в полза на задължителния вот, че така решенията на изборните органи ще имат по-голяма легитимност и ще се повиши степента на обществено съгласие, е теоретически състоятелен, но практически невалиден за нашите условия, тъй като българите не гласуват, водени от логиката на здравия разум и съобразно партийните програми (самите те фалшификати), а чисто емоционално, на принципа "червени" срещу "сини", "наши" срещу "ваши", което само задълбочава разделението.

Втората грешка, която правят привържениците на поголовното гласуване, е, че изхождат от користни подбуди - целта не е да се подобри, а да се легитимира съществуващата патова ситуация. Задължителното подкарване към урнитеняма как да проветри системата,ако ни се предлага все същият гнил зарзават. Просто ще нарасне броят на избирателите с храносмилателни проблеми и неразположения на съвестта. Сама по себе си тази мярка не носи никаква промяна. Напротив - тя по насилствен начин ще осигури нужния комфорт и дълголетие на политическото статукво.

И трето, такава принципна промяна в изборните правила не може да се разглежда като мярка, насочена срещу конкретна партия, какъвто е нашият случай с ДПС. Не е редно неспособността, а вероятно и нежеланието на държавата да се справи с корупционните практики на тази партия, да се прехвърля като отговорност върху всички български избиратели. Има и нещо друго. Съвсем не е сигурно, че задължителното гласуване ще "удари" етническата партия. Елементарните сметки показват, че тя ще запази относителната си електорална тежест и ключовото трето място в класацията, което й гарантира ролята на балансьор и незаобиколим фактор при съставянето на управленски коалиции. Много трудно нова политическа формация ще може да надхвърли нейните в кърпа вързани половин милион гласа при сегашните нива на отвращение и недоверие.

Нерешен остава и проблематичният философски въпрос -трябва ли правото да се превръща в задължениеИ ако е така, не е ли далеч по-насъщна нуждата да превърнем правото на достъпно здравеопазване в задължение на държавата? Или да й вменим като законов дълг ликвидирането на безработицата, като превърнем правото на труд в задължение?

После, колко струва едно задължение без наказание? А в българските условия ще се окаже неимоверно трудно изнамирането на адекватна форма за санкциониране на негласувалите.

Ако ще се гони поголовие, задължителното гласуване няма как да просъществува без узаконяването на електронния вот за сънародниците в чужбина. В противен случай държавата ще е длъжна да разкрие стотици, ако не и хиляди изборни секции за пръснатите по всевъзможни места български емигранти. Защото още не е измислен такъв закон, който да застави Гошо от Абърдийн да се яви пред урните в Лондон. А въпросът за електронното гласуване на този етап не се обвързва със задължителния вот от иначе инициативните ни политици.

Задължителното гласуване крие и още едно коварство. Тойще завиши изкуствено изборния праги ако на последните избори за влизане в парламента са били достатъчни около 140 хил. гласа, то при задължение да се гласува минималният праг ще скочи почти двойно - на 240 хил. гласа. Това ще намали значително шансовете на по-малките партии и непременно ще облагодетелства големите.

Ами как се постига успеваемост от 100% при това колосално количество "фантоми" в избирателните списъци? По приблизителните изчисления на социолози става дума за над милион души, които по едни или други причини не участват в изборния процес, но присъстват в списъчния състав на избирателите. Значи ако ще говорим за дълг към демокрацията и гласуването, трябва да повдигнем и въпроса за изчистване на списъците чрез активна регистрация - процедура, която се практикува на много места и лесно може да се заимства чуждият опит. Като ще минаваме в "задължителен" режим, то тогава всеки, който се чувства причастен към съдбините на родината, да бъде така любезен и да заяви изрично своята съпричастност в регистъра на избирателите, както е във Франция, например. Иначе няма право на жалби, стонове и викове "Оставка".

Трудно е да се предвиди какъв би бил резултатът от евентуалното въвеждане на задължително гласуване. Несериозният начин, по който идеята бе подхвърлена от соцлидера Станишев,издава и несериозни намеренияВероятно с темата се жонглира само за нуждите на канадската борба, която социалистите водят с коалиционния си спаринг партньор, прераснала в безпощадно извиване на ръцете извън всякакъв феърплей. Така че най-вероятно идеята за задължителното гласуване ще си остане само удобно упражнение по стил за публицистите.

Но едно е сигурно - решението за превръщане на правото ни да избираме в задължение няма как да бъде взето от "нелегитимната" (по логиката на собствените й аргументи) политическа класа, а само от народа - чрез референдум. При това в допитването трябва да бъдат формулирани задължително и двата производни въпроса - за електронното гласуване и за активната регистрация.

А най-добре ще е, ако народът все пак прояви благоразумие и каже "не" на неприличното предложение. Така ще си запази последното останало му право - да убива циничната власт с мълчание.

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Задължителното подкарване към урните би трябвало да обезсмисли купуването на гласове и да го направи нерентабилно. Според експерти обаче то ще подбие цената на гласа и за сегашните пари ще могат да се купят двойно повече избиратели.
58
5638
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
58
 Видими 
09 Юни 2014 20:04
Че къде в България калпави политици?

Галя Горанова —
09 Юни 2014 20:09
Задължително гласуване няма да има - не могат да ни накарат да гласуваме за един разкапан елит...
09 Юни 2014 20:49
Задължителното гласуване е острие, насочено към всички "прагови технологии".Включително и към най-ценната - преференцията. Меките периферии, подкараните към урните електорални единици нямат, по правило, афинитет към преференцията. В резултат, преференциалният праг ще стане труднодостижим. Следователно, задължителното гласуване "връща" на партийните централи изключителната власт над моделирането на листите, отнемайки я от членове и симпатизанти, на които бе дадена за малко - да и се порадват.
09 Юни 2014 20:58
ГАЛЯ ГОРАНОВАПо радиото някой

шумно спори.

С кого?

Не знам.

А може би с народа.

Говори си и нека си говори,

нали затуй му плащат хората.„Държава има,

има власт, която

неспирно бди

за ваште интереси.

Хвърлете лозунга!

Плаката на земята!

Народът е доволен,

сит

и весел.“Във кафенето

някой се изсекна

и дълго трна

със здравите опинци,

игледа се и каза уж полека:

– Комай ни лъжат

тия синковци.

А и в писанието

писано е божем:„Глас народен – глас божи.“
09 Юни 2014 21:06
Firmin, sorry, но съгласявайки се с изводите на Г.Горанова, допускаш тотална грешка!
Искаш ли да ти я посоча, или сам ще се сетиш?
09 Юни 2014 21:10
Не бива да се пише през ден.
09 Юни 2014 21:12
Задължителното гласуване ще постигне три големи, спасителни за много болното ни общество цели - възпитаване на граждани, обединяване на хората около важната, макар и непопулярна задача да направят нещо за управлението си, повишаване отговорността и на избиращи, и на избирани.
Разбира се, задължителното гласуване е само един от елементите на политическата реформа и неизбежната промяна на конституцията. Задължително е също да се ликвидират и изкуствено създадените от олигархията бариери като 4%, 3% или какъвто и да е праг, издигането само на партийни кандидати и ред други.
Погледнете на нещата в единството им и ясно ще видите колко несъстоятелни са аргументите против тази важна стъпка към демокрацията.
Най-сетне демокрация и в България! Защо не? Най-малкото сме длъжни да опитаме
09 Юни 2014 21:23
Що бе Уважаема, ещё Юрий Олеша сказал - "Ни дня без строчки!"
Е, друг въпрос какви са пустите му и "строчки" на Галка, ма нека си пише!
Пречи ли ти?
09 Юни 2014 21:27
По темата - Натисни тук
За статията -
------------------------
Сайтът на Генек
09 Юни 2014 22:18
"Задължителното гласуване ще постигне три големи, спасителни за много болното ни общество цели - възпитаване на граждани, обединяване на хората около важната, макар и непопулярна задача да направят нещо за управлението си, повишаване отговорността и на избиращи, и на избирани."


социалдемократъ мили,
Туй, дето думаш,
ще доведе до Качествена промяна на Съвкупния политически субект, включително и във Фор-ума...
Тези, които днес убеждаваш,
от години предпочитат тази Промяна да им бъде поднесена на готово
и поради това, по презумпция следва да си убеден, в тяхната "неповрътливост"...
Те са за андрешковиадата, гледат я и си заминават...
Поддържай този курс, той е труден, но преди всичко - верен...
Толкоз ...
09 Юни 2014 23:09
Галя,
защо не видях идея-заместител на задължителното гласуване в статията ти?
Въпреки,че не е лишено от логика, написаното от теб е лесно оборимо в поне 2 пункта:
1.Нежеланието да се гласува за развалени зеленчуци се удомлетворява изключително лесно и законно с пускането на празна/невалидна бюлетина - хем си гласувал, хем не си.
2.Необходимият праг за влизането на малките партии в парламента мерим в проценти от общия брой на гласувалите, а не в абсолютна бройка гласове.
Ако вземем обратния на твоя пример - гласуват много малко избиратели: точно 1000 души, то тогава за влизането в парламента ще са достатъчни 40 гласа.
Това може да доведе до там, че в парламента статистически беха могли да влязат действително партии наброяващи 1 файтон хора.
За щастие тази вероятност е само статистическа и обикновено не изменя процентното съотношение между предпочитанията на гласуващите - партия , която при 5 000 000 гласуващи не може да събере 200 000 гласа, няма да успее да събере и 40 гласа при 1000 гласуващи.

При дадената ситуация задължителното гласуване е много по-добър вариант - с повече предимства и по-малко недостатъци.

Нека си припомним, че идеален вариант не съществува!
09 Юни 2014 23:24
Що бе Уважаема, ещё Юрий Олеша сказал - "Ни дня без строчки!"
Е, друг въпрос какви са пустите му и "строчки" на Галка, ма нека си пише!


То Олеша... Бил е и журналист - ник Зубило /някакъв металопробиващ инструмент/, също във всекидневник, на последната страница на легендарния "Гудок" - половината сътрудници одесити! - Олеша също, от 3-годишен; един киевлянин, един петербуржец... все отбор световноизвестни остроумци - ясно ви е. Фейлетонист, демек реконтрист, но стихотворен. /Имаше и в "После" един хекзаметрист - maitre, но - и он сметен могучим ураганом.../

И най-сетне, Олеша цитира некъф древен римлянин или елин в превод, та тая строчка не му се брои - освен като заглавие. А неговите не са много. Но какъв език... те това е писател-богаташ!


09 Юни 2014 23:29
.
09 Юни 2014 23:37
Не бива да се пише през ден.

Мда. Трябва всеки ден. По няколко пъти. Под няколко статии.
10 Юни 2014 00:53
Малко йезуитски ще го кажа, но както приписват на българомразеца Чърчил думите за демокрацията -"че не е най-доброто, но по-добро не е измислено", то и задължителното гласуване не е най-доброто, но по-добро не е измислено. Не съм съгласен и със заглавието на статията. Тези калпави политици произлизат от също толкова калпава среда. Сеира, който практикува моя народ не му е донесъл нищо добро. Когато отказваш да заемаш позиция - ти се превръщаш в реалната нула след калпавата, но все пак единица. Прав е Firmin, като казва, че преференциалния вот ще се обезмисли до някаква степен, но все пак стъпката е начало на голяма промяна. Сигурно има недостатъци. Обаче да търсим под вола теле и да псуваме в кръчмата не е смислено занятие.
Преди това обаче според мен трябва да бъдат решени два въпроса, кото изчистват доста проблеми.
- да се премахне двойното гражданство
- да се гласува само в границите на България.
Защо мисля така. Защото съдбата на България и нейния път трябва да се определя от хора, които реално работят, живеят и са свързали желанието за по-добър живот с родината си. Не може един човек живеещ и работещ за икономиката на друга държава да определя съдбата ми. Знам, че много от тези хора са отишли гонени от мизерията тук. Но отивайки там те вече са извън реалния български живот. Техните усилия обогатяват другата държава, те живеят в условия, създадени от други.
Как живота тук ще се подобри, когато усилията са за друг? Нека си останат българи, но правото на гласуване е в България.
10 Юни 2014 00:58
И още нещо. Преди изборите желаещите кандидати да декларират писменно, че те и семейството им нямат банкови сметки и недвижими имоти в чужди държави.
10 Юни 2014 02:45
Аз съм против задължителното гласуване.Както съм против узаконяването на купуване на гласове чрез намаляване на данъците на гласувалите.Данъците преди това ще бъдат значително увеличени,както става с намаленията по магазините и това увеличение ще важи за всички.За да са легитимни едни избори,трябва да са гласували най-малко 51% от имащите право на глас.Само че тъй наречените политици нямат никаква кауза,мързи ги да убеждават хората в правото си да управляват и затова предпочитат просто да си купят постовете в държавната власт.Според мен наскоро избраните ни евродепутати нямат никакво право да представляват България в ЕС.
10 Юни 2014 07:04
Преди изборите желаещите кандидати да декларират писменно, че те и семейството им нямат банкови сметки и недвижими имоти в чужди държави.

И секи кандидат /плюс неговата рода до девето коляно/,който се е осмелил да има банкова сметка и недвижим имот в странство,да бъде подложен на обществено порицание и другарски съд,след което да му се ударят сто тояги на голо и да се обеси /за назидание и пример на секи потенциален бъдещ кандидат/ на градскийо или селскийо площад.
Нема три,нема пет.
Ако ще е гарга - нека да е рошава.

10 Юни 2014 07:45
Вдигам палеца за отеца Матей.....
За Галя добре, но си струва един референдум по въпроса.
За мен лично, съществуването на етническа партия в политическия живот на БГ, отблъсква доста голяма част от българите и те се спасяват поединично.
ДПС е най големия враг на БГ.
|
10 Юни 2014 07:48
а къде избега животното, известно като активна регистрация? що за него ни дума, ни вопъл, ни стон? немам против задължителното гласуване, но само за тези, които са се регистрирали активно. за останалите - имат право да гласуват, като се натуткат и стигнат дотам имената им да се появят в списъците, щото са се регнали - да гласуват и те.

така и гласоподавателите ще са реална бройка, и процентите - а бе сичко цветя, рози и трендафил
10 Юни 2014 07:51
с коалиционния си спаринг партньор
10 Юни 2014 08:20
немам против задължителното гласуване, но само за тези, които са се регистрирали активно.


ми то нали казват, че така щели да се премахнат ония ми ти "мъртви души" от списъците, пък никой от кликата не иска това?

51% праг за валидност и активна регистрация, аз съм за това.
а, и без двойно гражданство.
на първо време е напълно постижимо и достатъчно.
10 Юни 2014 08:33
а, и без двойно гражданство.


туй пък що? аз пък - наобратно - съм за тройно. че и четворно. така де, граждани на света ставаме и това си е
10 Юни 2014 09:47
"Няма да им гласувам"


Затова пък турците си гласуват и осигуряват солидни позиции на ДПС. И стига с тези политици, от тях нищо не зависи, време е да започнем, да говорим за капиталистите, които държат парите на народа.
10 Юни 2014 09:49
След припряното обаждане на Посола във връзка с Южен поток, след ОЧАКВАНОТО поведение от ДПС и експресното парашутиране на “Тримата тенори“, сагата с нашия КОЛОНИАЛЕН статут просто не подлежи на съмнение. В подкрепа на тази гола истина, Борисов, шампионът на сервилността беше повикан за нов инструктаж. Няма да спрем да се радваме и на щастливата муцуна на фиктивно осъдения Цветанов, вторият вербуван агент, който е получил отдавна американски имунитет и даже косъм от главата му няма да падне. Можем да завършим с вечно ухиленият ни празнодумко, назначен от същата инстанция, за да стане ясно, че сме международен парцал, или кенеф, както сполучливо ни изобразиха в едно изложение. А за това какви е деца раждала, ражда и сега майка България, дядо Славейков е ударил точно в десятката. Избори ли, стига с тоя фарс!!!
10 Юни 2014 10:07
Нещо забъркваш компрадорския криминално-политически елит с населението...
10 Юни 2014 10:15
„Трудно е да се предвиди какъв би бил резултатът от евентуалното въвеждане на задължително гласуване.”

Г.Горанова се занимава пак със същите глупости. Гласуване заради самото гласуване е безсмислица. Не е нужно да се гадае – няма да има резултат особено в ситуация, когато всеки мислещ в България си задава въпроса „Защо да избирам от нещо,което не само че не струва,а работи срещу мен?”. Естественият отговор е ЩНЕПМ некадърна... С най-тъпите никой не може да се оправи и те ще продължат да се лигавят из урните просто защото не си задават въпроси, подпомагайки безплатно огромния брой аташирани към ръководствата на днешните партии далавераджии и формени бандити. Големият бизнес в България,доколкото го има, е бандитски – само и единствено през партиите! Това е днешната България.
Защо да гадаем в предвижданията какви ще са резултатите след като има конкретни резултати в Европа от провеждано „задължително гласуване”. В Белгия е въведено задължително гласуване заради естественото напрежение между валонци и фламандци. Там естествено участието стига до 90%. В Люксембург също достига 90% без някой да разбере причината – очевидно гласуването там е някаква екзотика защото за никой не е проблем да си плати глобата. Същото е в Швейцария без процентите да са толкова високи заради честите референдуми потвърждаващи пряка демокрация. Задължителното гласуване в Кипър е поради подобни условия,като в Белгия. В Австрия безсмислицата е ликвидирана. В Гърция недоволството от тази глупост вече се демонстрира очевидно. Там в изборите никога не са участвали повече от 70-75% по техни данни. На последните избори там избирателната активност е под 60%! На много не им пука за глобата – мисля /без да съм сигурен/ че там има и предвиден затвор до 1 г.. И най-важното – никъде предвидените санкции не се прилагат защото е много, много глупаво. Гласуването е нещо повече от право, някои го наричат „особено право” и то не бива да се насилва!
10 Юни 2014 10:21
задължителното гласуване не е най-доброто, но по-добро не е измислено


Аааа, измислено е! Мажоритарна избирателна с-ма, а ако може и в 2 тура ще бъде екстра.
10 Юни 2014 10:21
Добре написана статия на Галя.
И изводите й са верни, според гледната точка, която е избрала.
А тя е ... любителска.
В смисъл, че ако поставим задача - как да подобрим политическото представителство,
то изборния процес ще го гледаме другояче.
Трябват ли:
- повече мажоритарност,
- активна регистрация,
- премахване на мъртвите души,
- гласуване по интернет,
- повече преференция,
- по-лесно отзоваване,
- 10х по-малко подписи за референдум
... ?
Трябват.
Но за да се стигне до тях начинът е - обществен натиск.
Който може да се получи само при активиране на темата.
Защото отровното внушение, че Партията мисли за всичко вместо теб все още не е преодоляно...
Затова смятам, че задължителното гласуване е добро, поне на първо време.
Трябва да може да се отмени след време, затова и сега не е добре то да се решава чрез референдум.
И няма какво толкова да се взираме във въпроса със санкцията... Даже няма нужда да е финансова.
Самото обявяване на нещо, че е задължително, вече ще провокира обществен диалог -
Аха-а, за мен задължително да гласувам, а какво ми дава политика когото избирам насреща?
Той длъжен ли е да ми даде добро управление ?

10 Юни 2014 10:36
Ако гласуването е задължително, ще отнеме 2дни, а не 1- в секция са до 700души. На изборите 2 в 1 се чакаше по час- цял ден, и разбира се, чакаха старите и грозните, младите и красивите си отидоха след 15 минути. Така че ако са съпроводени със санкция,изборите ще са задължителни за бедните. Никой от поддръжниците на задължителното гласуване няма да пожертва 2-3часа за опашка. Освен ако се въвъеде електронно гласуване, е физически нереализуемо. Отделно- коня дето можеш да го закараш до реката, но не и да пие вода
10 Юни 2014 10:54
На калпавите политици все избирателите са им виновни

Много точно! За статията
Вместо глупостта "задължително гласуване" по-добре да се въведе активна регистрация на гласоподавателите.
Ще се изчистят фантомите и ще имаме надеждни избирателни списъци.
10 Юни 2014 11:08
Задължително гласуване?! Няма лошо, така по-бързо ще стигнем до и без това предизвестения резултат - тотално надмощие на безграмотната и малоумна част от природонаселението над все по-малко оставащата част от знаещи и можещи българи. Процесът и сега си тече, но сравнително бавно и заради това по-безболезнено. При задължително гласуване картинката ще се оформи болезнено ясна. Никой не глаголи за действително нужния ремонт на БГ-демократичната система - двукамерен парламент - долна камера с пропорционална листа и горна "сенатска" с мажоритарен избор. Президент с действителни правомощия, а не кукла, без да се достига до "президентска" република. И ред, ред, други нещица, за да излезем от хватката на управляващата ни пост-БКП камарила.
10 Юни 2014 11:27
Не се глаголи, защото темата е абстрактна за общественото мнение.
Българският избирател не се осъзнава като важен фактор в политическия процес,
и заради вулгарната безпардонност на пост-БКП мафията.
Задължителността ще върне българите в избирателния процес.
И ще го алергизира по ефективността на политическото управление.
Тези две неща ТРЯБВА да станат.
Ако някой знае друг начин - да го каже.
10 Юни 2014 11:27
На кривата ракета (избирателите) Космосът (политиците) им е виновен...
10 Юни 2014 11:32
Задължителността ще върне българите в избирателния процес.
И ще го алергизира по ефективността на политическото управление.
Тези две неща ТРЯБВА да станат.
Ако някой знае друг начин - да го каже.


Що не знам, ама се сетих за една пиеса на Недялко Йорданов. Там една проститутка разправяше как веднъж като се изредили връз нея и я уморили от чукане, накрая я бодели с игла, да шава.
10 Юни 2014 11:33
Иначе казано, трябва да се започне анализ на неефективната ни политическа система.
И задължителността е добър иницииращ момент.
Мисля, че сега топката е в Тинктанковете.
10 Юни 2014 11:33
Галя Горанова

Като се гнусиш от дъвката не я дъвчи и ти !
Както вече става ясно и медиите , както и другите субекти на властта не желаят да я делят с народа.
Какво щяло да стане , ако всеки бъде заставен да влезе в тъмната стаичка ?
Не ви ли минава през акъла, че 50 - 60 % от имащите право на глас не гласуват за партиите, които харесват, защото знаят, че пак големите партийни централи ще наредят вота в своя изгода ? А, тия които живеят в чужбина все още не са скъсали пъпната си връв с Родината и не им е все тая , кой ги принуди да зарежат дом и професия , за да слугуват немили-недраги.
Лошото е , че намеренията на Станишев са както бръснича - размахваш го , дори го насочваш към себе си, но внимаваш да не се порежеш !
10 Юни 2014 11:38
Иначе казано, трябва да се започне анализ на неефективната ни политическа система.
И задължителността е добър иницииращ момент.
Мисля, че сега топката е в Тинктанковете.


Кои "тинктанкове" бе, дърто? Де са?

Хайде СЕГА да започнем анализа на "неефективната ни политическа система".

Ама преди това да си калибрираме скалата, викам. Прочее, дай ми пример за система с висока ефективност в България, да забия колчето.
10 Юни 2014 11:40
Задължителното гласуване трябва да се въведе. По ред причини, както бяха изброени по-горе.
И заради една НЕмаловажна причина - ще намали значително, влиянието на разни балансьори и политически рекетьори.
Не е нормално, политическа сила с толкова малка подкрепа, да получава толкова голямо представителство в изпълнителната власт, като ДПС в момента. Нито е справедливо, нито почтено, да преяждаш с власт и да не носиш никаква политическа отговорност.


Разбира се може да се въведе някаква преференция - например образоветелен ценз, т.е. задължително гласуване за всички с висше образование и незадължително за хората със средно, основно и т.н.
10 Юни 2014 11:53
И аз съм за задължително гласуване, ама ми се струва, че трудно ще се осъществи?
Как ще принудиш 2 млн. души, които сега не гласуват, да отидат до урните?
С глоби?
Абсурд. Коя е тая институция, дето ще глоби толкова хора, че и ще им събере глобите? Да не говорим, че те ще имат право да обжалват. Една десета от тях да обжалват глобите и циркът в т.нар. независим български съд ще е пълен.
С намаляване на данъците?
Това добре, ама за тези, които плащат данъци. А другите?
10 Юни 2014 11:57
Преди ден, два имаше предаване, по някоя от телевизиите за това как в някакво полско селище от 231 български граждани, 231 са гласували за ДПС. Това, разбира се не е лошо - политически активни личности, със съвпадащи политически убеждения, но на въпроса къде са гласували посочваха различни места, а секцията беше на едно място. На едни предишни парламентарни избори в изборни секции в Турция, съгражданите ни бяха направили немислимото със скоростта си на гласуване - многгократно бяха надвишили скоростта на светлината. Та не виждам как задължителността или не биха се отразили на такива феномени. А и се чудя, как такива неща изглеждат законни на определящите това?
10 Юни 2014 12:02
А и се чудя как такива неща изглеждат законни на определящите това?


Обяснявам: Стабилна практика на българския съд по жалби за изборни нарушения - "съществено е онова нарушение на изборния закон, което води до промяна в изборния резултат, а то ще рече такова, щото, ако не бе допуснато, изборният резултат би бил друг". 231 гласа в нарушение? А може би 230? 229? А повлияват ли те изборния резултат? Не? Не е съществено тогава. Дикси!
10 Юни 2014 12:05
дай ми пример за система с висока ефективност в България

"Високото" го махаме, щото е гевезелък.
А иначе - цялата държава си функционира и то не зле.
Образование, медицина, промишлености - си вървят.
Арендаторите орат и жънат и т.н.
Чурука е в управлението, понеже е обсебено от мафиоти.
А политическатъа сиситема си я построиха така, че избирателя да не може да им влияе.
Затова тя трябва да бъде сменена.
Тинктанкове - Инст. по социология БАН, СУ, Инст за изследване на демокрацията и т.н., важно е някой да повдигне въпроса официално и да отвори диалога.
Да се почне. Ефективните форми сами ще излязат.

10 Юни 2014 12:06
На калпавите политици все избирателите са им виновни


Според мен по-правилно е: На калпавите избиратели все политиците им виновни. Просто политиците са представителна извадка на нашето общество.

За задължителното гласуване - така трябва да е. Принуда може и да няма, но трябва да има морков поне - например: Лотария със значителни печалби - както като сума, така и като брой. Или принудата да е - избирател който не гласува да няма право да се оплаква от властта, следващите 4ри години по никакви медии. Който го направи и не е гласувал - глоба 50 лева на оплакване..

10 Юни 2014 12:10
Как ще принудиш

Че защо трявба да има принуда непременно?
Обявява се една норма и повече или по-малко тя има ефект.
Няма нужда да ставаме смешни с разни невъзможни "принуди"
10 Юни 2014 12:18
Че защо трявба да има принуда непременно?
Обявява се една норма и повече или по-малко тя има ефект.


Ми щото нещо като е задължително, трябва да има някакви последици за този, дето не го изпълнява.
Само с "обявяване" нищо не става...
10 Юни 2014 12:29
С намаляване на данъците?
Това добре, ама за тези, които плащат данъци. А другите?


Утопист, ти сериозно ли мислиш, че някой се тревожи за тия дето не плащат данъци ?! Ами това са си точно патладжаните, които досега бяха най-силно "мотивирани" по избори. Нещо май, говориш преди да мислиш, приятелю !
10 Юни 2014 12:45
не могат да ни накарат да гласуваме за един разкапан елит...

"Елит". Какъв елит са тия пладнешки разбойници-мафиоти ?!? Гнъсна паплач от майцепродавци са, нищо повече.

Не рискувам да ме баннат, иначе бих написал, къде им е мястото.
10 Юни 2014 13:13
"Елит". Какъв елит са тия пладнешки разбойници-мафиоти ?!?


Интересно е този "елит" дали като един рак-пустинник се е намърдал в чужда черупка. Или пък е изритал оттам някакъв друг елит, който би бил определен като автентичен, ако не беше ... тъй лесен за изритване.
10 Юни 2014 14:12
Firmin
„Прочее, дай ми пример за система с висока ефективност в България, да забия колчето. ”

Е, има все пак два главни вида политическа ефективност – положителна и отрицателна. За първият вид колчета няма да трябват ,но за политическата система с висока отрицателна ефективност в България ще трябват,като начало, няколко големи колци .......НС,Държавен глава, Правителство, Правораздавателна система в пълният ú състав,КС,.....За регистрираните 220 политически партии пълнещи тази система, като се изключат няколкото относително свестни с които българският избирател вече доказа ,че не иска да има нищо общо,пак ще трябват повече от 200 още по-големи разноцветни колци - ако се осигурят неподострени и квадратни, ще е оправдано и феерично,както казват някои тук
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД