:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 404,541,677
Активни 89
Страници 13,246
За един ден 1,302,066

Държавният резерв се оказа неподготвен за наводненията

Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", която по закон би трябвало да помага на населението при извънредни ситуации, бедствия и аварии, се оказа неподготвена за трагедията във Варна и Добрич. Според правителствени източници в базите на агенцията няма лопати и ботуши, от които доброволците имаха най-належаща нужда при разчистването. "Агенцията не поддържа такава номенклатура", коментира източникът.

Това обаче не обяснява защо вече пети ден не се разблокират запасите от вода, дезинфекциращи препарати, работни ръкавици, чували, четки и пособия за почистване, поцинковани и пластмасови кофи. Вчера във Варна обявиха, че им свършва питейната вода. Заради високите температури има вече опасност от зарази.

Във вторник "Сега" изпрати запитване към председателя на агенцията (виж карето) по тези въпроси. То обаче ще се наложи да мине по Закона за достъп до обществена информация. За целта има специално създадена комисия, която да се произнася по постъпилите искания. "Не мога да ви кажа кога ще ви отговорим", беше краткият отговор на служител на агенцията, който получи въпросите ни. Друг негов колега, който не се представи, пък каза, че ако някой от колегите се "смили", може и бързо да се получат отговорите. По закона държавната агенция трябва да отговори до 14 дни, но има право да поиска още 10 дни удължаване на срока.

Вчера от военното министерство съобщиха, че общо 149 военни помагат за възстановяването на кв. "Аспарухово". Това обаче е крайно недостатъчно, тъй като и в Добрич имат нужда от помощ. Войската разполага с 94 модулни формирования за оказване на помощ на населението за овладяване или преодоляване на последствия от бедствия, пише в сайта на МО. Те са оборудвани с техника и за преодоляване на последствията от наводнения.Какво попитахме

1. Защо запаси от държавния резерв - минерална вода, храна, инструменти, кофи, ботуши, лекарства и др. - не бяха отблокирани спешно, за да се подпомогне преодоляването на последиците от наводненията във Варна, Добрич, Велико Търново, Дряново?

2. Има ли експресна процедура, която позволява отпускането им, без да се събира правителството по този въпрос? От чие точно решение зависи това да се случи?

3. Въпросът за отпускане на най-необходимото изобщо повдиган ли е през изминалите 4 дни?

4. Мълчанието по темата означава ли, че има липси на вода, инструменти, кофи, ботуши и лекарства в резерва?

5. Не е ли абсурдно данъкоплатците да поддържат резерва, а когато се случи бедствие, той да не им служи?
18
3285
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
24 Юни 2014 20:07
Не се отказвайте да питате, моля! При такова бедствие ДР се оказа липсващ Интересно какво трябва да се случи, за да разблокират запасите.
24 Юни 2014 21:04
...а какво има в резерва..?

...тикви и съсели..?
24 Юни 2014 21:07
Какъв ти Държавен резерв, то държава няма...
24 Юни 2014 22:13
Сега има по важни задачи пред партията и правителството.
Осигуряването на европейскотата позиция на ДР. СТАНИШЕВ Е С ПРИОРИТЕТ.
Моля некомпетентните по този въпрос да не дрънчат напразно.
Така или иначе никой няма да обърне внимание на такива приказки.
Напред към светлото Евро-соц бъдеще на др Станишев....... ( три пъти ура, бурни овации и възгласи БСП, БКП, ДС) .
24 Юни 2014 23:56
Някой да очаквал добрата новина, че разполагаме с ефективен Държавен резерв ???...
Мили Вестник, това е новина за наличието на Синдром "Аспарухово" и в целокупния ни общ живот днес...
Четем отчайваща за сами "корените" на общата ни "елха" новина,
но нейните върхари си "тънат" в спокойствие ??? ...
25 Юни 2014 07:41

Какво ли ни е наред, че и Държавния ни резерв да е отпред?!
25 Юни 2014 08:02
Е то оставаше и държавният резерв да е подготвен... Той освен за източване за друго не служи...
Иначе браво за въпросите, точно и на място.
25 Юни 2014 09:16
Струва ми се , че неоказването на помощ от страна на държавния резерв и неговите чиновници в случай на бедствие е държавно предателство и тези хора са за съд.
25 Юни 2014 10:51
Ревизия!
25 Юни 2014 11:18
Аз съм работил в тази сфера и знам много добре, че всяка Общинска администрация разработва "План за привеждане за работа във военно време" "План за работа във военно време" с определен брой приложения в които се планира, осигуравя и съхраняват тридневни запаси от стоки и материали от първа необходимост. Изготвя се "План за защит при бедствия", също с доста приложения, включително и план - разчет за евакуация на застрашеното население и материални средства. С една дума къде е резерва на Общинската падминистрация, заделен на база на населението по възраст и професии..??? Та ДА "ДР" е резерв на държавата, а бедствено положение за страната няма обявено, това е само за пострадалите общини. Прочетете внимателно и си направете изводите, кой не си е свъ ршил работата в мирно време, за да му е спокойно и лесно в трудни моменти.
25 Юни 2014 13:18
Мисля си, че мога да отговоря на въпросите на "Сега". И отговорът е, че още през 2011 г. Дянков се опита да закрие резерва, за да спести 80-90 млн. лв. на бюджета и с аргумента, че е абсолютно ненужен. Доколкото си спомням не успя да го закрие напълно, но в замяна на това успя да го източи отвсякъде и днес този резерв съществува само на хартия. Поради, което и смятам, че адресатът на въпросите би трябвало да е съвсем друг.
25 Юни 2014 13:36
Доколкото си спомням не успя да го закрие напълно, но в замяна на това успя да го източи отвсякъде и днес този резерв съществува само на хартия.

Този път се увлече в свободните съчинения.Придържай се към опорните точки,където ти е силата.
25 Юни 2014 14:01
Като те гледам какви ги пишеш все повече ме съмнява, че всъщност си Овчаря. Освен, ако не си изпълнил заръката на господаря си Буда и не си отишъл да пасеш овце. Но повече ми се струва, че си част от множеството на тази снимка - http://e-vestnik.bg/imgs/bulgaria/Kolaj_Dinev_Geor.jpg. Но няма да те карам да се самоидентифицираш, защото това би означавало да те изкарам от тролска анонимност, а тогава истинският овчар ще пощърклее. Особено като го знам колко е нервозен и рядко грозен.
25 Юни 2014 14:04
Освен лични нападки нещо по-конкретно относно "източения" от Дянков Държавен резерв можеш ли да кажеш?
Или пак ще изредиш познатия чаршаф от опорни точки?
25 Юни 2014 14:30
Няма какво да казвам. Първо, има си интернет, а едно от хубавите неща на интернет е, че пази архиви за това нещо. Така че можеш и сам да провериш. И второто е, че на лични нападки се отговаря с лични нападки, на въздух под налягане се отговаря с въздух под налягане, а на аргументи се отговаря с аргументи. Така че, ако чакаш отговор пиши с аргументи, а не с лични нападки и с въздух под налягане. И, ако все пак възнамеряваш да го правиш, или по-скоро си способен да го направиш, което дълбоко ме съмнява, кажи и ще те изслушам. Само по-бързичко, че трябва да ставам от компа.
25 Юни 2014 14:34
но в замяна на това успя да го източи отвсякъде и днес този резерв съществува само на хартия.

Казвам,че тези твои думи са лъжа.
25 Юни 2014 14:42
И защо мислиш, че са лъжа? Фактите са, че Дянков се опита да закрие резерва, факт е, че не успя да го зкарие докрай, но е и факт, че успя да източи голяма част от него, за да му излезе по-евтино неговата поддръжка, факт е също, че периодично в публичното пространство излизаха информации за това. Това са фактите, а пък били и те достатъчно общи и недостатъчно казващи за актуалното състояние на резерва. Но, предвид тези факти, то няма как да е добро.
Ето и няколко различни линка в потвърждение на казаното - http://www.arhiv.vestnikataka.bg/archive.php?broi=1793&text=&fromDate=&toDate=&newsID=100497; http://www.segabg.com/article.php?id=575695; http://www.mediapool.bg/darzhavniyat-rezerv-shte-se-likvidira-na-tamno-news187497.html .
26 Юни 2014 17:43
Ревизия

Дам това е нужно но как ще бъде направено ?
Кой да го направи който да не е купен ? Дали е възможно да стане ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД