:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,748,851
Активни 176
Страници 20,774
За един ден 1,302,066

Помощите за наводненията тънат в бумащина

Всички пострадали имат право на 325 лв., но въпреки това трябва да представят ненужни бележки
СНИМКА: БГНЕС
Продължава разчистването на най-засегнатите части от потопа в Аспарухово. Издадени са заповеди за опразването на 68 къщи във варненския район Аспарухово, които са в свлачищни райони. Огледите продължават и е възможно броят на постройките, от които хората трябва да се евакуират, да прехвърли 80. 11 къщи пък ще бъдат директно съборени, защото са очевидно опасни. Издадени са заповеди за евакуация на 80 административни адреса в района със 773 адресно регистрирани жители. От тях до момента са изведени 453 души, като на по-голяма част от обектите в първите три заповеди вече са прекъснати електричеството и водоподаването. Огледите на специалистите продължават.
Ненужна бумащина спъва отпускането на еднократна социална помощ за пострадалите от наводненията. Право на подпомагане до 325 лв. за инцидентно възникнали комунални нужди има всеки пострадал от бедствието, като няма предварително поставени условия за достъп до тази помощ. Това не пречи в молбата за получаване на средствата да се изисква деклариране на куп обстоятелства и представяне на документи, показва проверка на нормативната уредба и практиката на Агенцията за социално подпомагане. Вчера правителството даде зелена светлина за отпускането на подобни еднократни помощи на пострадалите в наводненията. Молби вече са подали 519 домакинства, очаква се броят им да се удвои. Извън еднократната помощ обезщетения за щетите се отпускат и от междуведомствената комисия по възстановяване.

Еднократната сума се отпуска след попълване на декларация с подробни данни за членовете на домакинството, социалния им статус, здравословното състояние. В декларацията се заявяват брутният доход на лицето или на членовете от семейството, броят на стаите в обитаваното жилище, дали то е единствено и собствено, или не. Декларира се и дали семейството има друга движима и недвижима собственост като вили и земеделски земи, дали през последните 5 години е продавало или дарявало имот, развива ли търговска дейност, както и дали в последните 3 години са му налагани санкции по Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Декларирането на толкова много обстоятелства при липсата на ограничения за получаване на помощта се дължи на странното решение за всички видове социални помощи да се кандидатства с един и същи формуляр. Изискваната в декларацията информация, като брой на стаите в обитаваното жилище, забраната за извършване на търговска дейност, изискването да не са продавали или дарявали жилище в последните 5 години и т.н., всъщност са условия за получаване на месечна социална помощ. В същото време за попълване на неверни данни, колкото и да са ненужни, се носи гражданска и наказателна отговорност.

Наред с това пострадалите трябва да приложат и два вида документи - бележка за доходите и медицинско удостоверение или протокол при доказани здравни проблеми. На сайта на социалното министерство се изтъква, че социалните работници могат да поискат и други документи, без да се конкретизира какви. Тази бюрокрация е странна и на фона на факта, че всеки случай се преценява на място индивидуално. По подадените молби се готвят подробни социални доклади и преценката е случай за случай, за да не се допускат злоупотреби.

Редът за отпускане на еднократната помощ повдига въпроси не за пръв път. Този вид социална помощ се допуска при инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови нужди на хората. Правилникът за прилагане на Закона за социално подпомагане не се опитва да навлиза в детайли какви точно могат да са те, тоест се стреми да бъде гъвкав. Липсата на дефинирани изисквания за достъп до помощта е част от тази гъвкавост. Не е ясно обаче защо на фона на всичко това се създават бюрократични пречки. Парите се дават от местните дирекции за социално подпомагане, но отказите за отпускане на помощ се обжалват пред регионалните дирекции.

НУЖДА

От 519 постъпили молби за получаване на еднократна помощ 226 са подадени във Великотърновско, 266 са молбите на територията на Добрич, 10 молби има в Стара Загора. От Агенцията за социално подпомагане увериха, че социалните работници са максимално експедитивни и се очаква изплащането на парите да започне още другата седмица. Кабинетът вчера отпусна и по 10 000 лв. обезщетение на близките на загиналите в трагедията.

Отмениха бедственото положение в Добрич

Бедственото положение в Добрич беше отменено вчера, но дейностите по възстановяването на града продължават. От общината започнаха дезинфекция на почистените от наноси домове и дворове. Веднага след като времето се оправи, ще започне и обработка срещу комари. Продължават процесите и по отводняване на района около Хуманитарната гимназия в града, който беше сред най-засегнатите. От "Пожарна безопасност" съобщиха, че сигналите в последните дни рязко са намалели, а от началото на бедствието те са над 1000.

Шестте шуменски села, в които във вторник обявиха бедствено положение, все още не са го отменили. Вчера в община Никола Козлево беше ден на траур заради смъртта на две деца в едно от селата в бедствено положение - Цани Гинчево. Те се удавиха в микроязовир в селото в понеделник.

Междувременно вчера във Варна започна събарянето на опасните сгради. Първата, която падна след намесата на общинските служители, се намира на улица "Найчо Цанов" в квартал Аспарухово. Тя бе една от най-пострадалите от наводнението. Предстои премахването на още 10 постройки. Стотици души са евакуирани от опасните сгради и райони на квартала. Настаняват се при роднини или във фургони. Разчистването на руините продължава, до вчера вечерта не бе открит издирваният 6-годишен Марин.

Голям проблем продължават да бъдат свлачищата. Такива има десетки около Варна, също и над Аспарухово. През нощта на вторник срещу сряда се изля дъжд, придружен с гръмотевици, но бе кратък и за щастие не предизвика нови беди.
СНИМКА: БГНЕС
Кошмарна нощ преживяха жителите на русенското село Бъзовец, след като във вторник вечерта в населеното място се изсипа невиждан порой. Над 50 литра дъжд на квадратен метър се е изсипал само за 15-20 минути, съпроводен с буря и силна градушка с големина на лешник. Напълно са унищожени всички зеленчукови градини в селото, има наводнени къщи и отнесен мост.
5
2031
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
25 Юни 2014 19:53
Е как бумащина, като иначе де кой как мине може да иска 325 лв. Вече чухме за искането и раздаването на материалните помощи...
25 Юни 2014 20:19
Веселина Томова:Всеки, който се е помислил за по-важен от Господ, получава юмрука му, а той го сваля в калта
Публикувано на 24.06.2014 / 8:29 ч. от afera
http://afera.bg/interviu/63613.html
26 Юни 2014 02:28
естествен подбор
04 Юли 2014 02:55
Аз разбрах за даренията и начините как може да помогнем на пострадалите от наводнението от Facebook страницата на сайт за детски и бебешки дрехи http://www.idividishop.com/bg/products/new/
Много им благодаря и съм сигорна че много хора са разбрали от тях и са се притекли на помощ. В такива моменти всяко мъничко нещо има значение. Благодаря на целият им екип че реагираха толкова барзо !
18 Септември 2014 19:12
Аз разбрах за даренията и начините как може да помогнем на пострадалите от наводнението от Facebook страницата на сайт за детски и бебешки дрехи http://www.idividishop.com/bg/products/new/
Много им благодаря и съм сигорна че много хора са разбрали от тях и са се притекли на помощ. В такива моменти всяко мъничко нещо има значение. Благодаря на целият им екип че реагираха толкова барзо !

Страхотна инациатива от страна на този електронен магазиин дано повече хора от бизнеса помагат
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД