:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,748,640
Активни 182
Страници 20,563
За един ден 1,302,066

ДКЕВР се жалва на ЕК за високите цени на тока

Ако Брюксел приеме тезата на регулатора, че договорите с американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-та са пречка за конкуренцията, може да последва нова наказателна процедура срещу България
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Енергийният регулатор няма да чака решението на ЕК по жалбите за американските централи и ВЕИ-тата, а ще определи нови цени на тока още от 1 юли, каза шефът на комисията Боян Боев (в средата).
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е подала две жалби до Европейската комисия, с които иска Брюксел да се намеси в дългосрочните договори с "Марица-изток 1" и "Марица-изток 3" и със зелените централи. Причината е, че държавата не е успяла да предоговори контрактите с "Марица-изток" 1 и 3 и да ограничи изкупуването на скъпия зелен ток. Парадоксът в цялата ситуация е, че на практика ДКЕВР пуска сигнал срещу себе си, тъй като комисията одобрява цените на централите и издава лицензиите на производителите.

Ако обаче Брюксел приеме, че България е толерирала едни централи пред други и ги е обгрижвала с държавна помощ, то това би могло да бъде повод за поредната наказателна процедура срещу страната ни с тежки финансови последици. Според експерти вероятността ЕК да се намеси в чисто търговски взаимоотношения е малка.

"За нас споразуменията между НЕК и двете американски централи представляват държавна помощ по смисъла на договора за функциониране на ЕС, а тя е несъвместима с европейския пазар", заяви вчера председателят на ДКЕВР Боян Боев. Затова в жалбата се иска временно спиране на двата договора до изясняването на случая.

В момента НЕК е задължена да изкупува 100% тока, произведен от двете централи, както и този от вятър и солари. Според Боев това поставя в неизгодна позиция останалите играчи на пазара. Това било нарушение и на разпоредбите в Третия енергиен пакет, който е насочен към премахване на пречките пред конкуренцията на енергийния пазар.

В края на май ДКЕВР нареди на НЕК да започне преговори за промяна на цените за американските ТЕЦ-ове. За "Марица-изток 1" регулаторът поиска поевтиняване на тока с 30% и излизането на един от блоковете на свободния пазар. За "Марица-изток 3" се предвиждаше по-евтин ток с 20% и излизане на два от блоковете на свободния пазар. Боян Боев бе уклончив по отношение на размера на неустойките по двата договора. "Има сходна практика в ЕС, която е разглеждала подобен вид държавна помощ, затова смятаме, че тези жалби могат да постигнат този ефект, който ние искаме", каза още Боев. От думите му стана ясно, че американските собственици на централите не са склонни да намалят цените.

За зелените централи ДКЕВР иска преустановяване - пълно или частично, на държавната помощ до окончателното произнасяне на ЕК. Причината - цената на тока е висока, договорите на фирмите са дълги, а печалбите им - големи. Според ДКЕВР това е нарушение на общностното право, което се изразява в прекомерна държавна помощ. Инсталираните мощности пък многократно надвишавали целите, заложени в плана на ЕК до 2020 г. ДКЕВР иска и законодателни промени за зелените централи, така че да може сама да определя количеството ток, което НЕК изкупува от тях. По закон държавното предприятие трябва да изкупува цялата произведена енергия от възобновяеми източници, като това се изисква и Брюксел.

Боян Боев обяви, че ако не се стигне до промяна на дългосрочните договори, цената на тока ще трябва да се преразглежда всяко тримесечие. Той не посмя да каже, че при сегашните финансови трусове в енергетиката това означава единствено повишаване на цената. За да задържи цените на тока за бита от 1 юли и да постигне намаляване средно с под 1%, ДКЕВР включи в сметките именно евентуалните по-ниски разходи на НЕК за двата теца и за зелените централи. Общата виртуална сума, която би била спестена по сметките на регулатора, е 965 млн. лв. Тъй като е ясно, че тази сметка няма да излезе, експерти отсега прогнозират поредна "дупка" в енергетиката и допълнително сериозно влошаване на състоянието на НЕК.

Ден по-рано колегата на Боев в ДКЕВР - Еленко Божков, бе далеч по-категоричен. "Основният проблем, който стои пред нас с договорите, които трябва да се изпълняват с американските централи и дългосрочните договори с ВЕИ, е, че цялата тази енергия е повече, отколкото се консумира. Ако оставим тази енергия да определя цената на тока, ще трябва ръст на цените минимум с 45%", заяви Божков.

Шефът на фотоволтаичната асоциация Меглена Русенова определи вчера подаването на жалбите като политическа акция. "Това показва пълно безсилие на ДКЕВР да регулира пазара. За мен това са панически действия за излизане от спиралата на незаконните решения на комисията", заяви тя.

Според изпълнителния директор на "Марица-изток 1" Питър Литгоу споразумението за изкупуване на ток отговаря на българското и на европейското законодателство и анализът на ЕК само ще потвърди още веднъж това съответствие. "Компанията остава отворена за конструктивен диалог както с регулатора, така и с ЕК", каза Литгоу за в. "Сега".

Далеч по-остри бяха от "Марица-изток 3", откъдето обявиха, че очакват правителството да спазва задълженията си по договора. "ДКЕВР не е страна по нашия договор и няма право да поставя условия по нашия договор с НЕК", коментираха от компанията. Дългосрочните договори с двете централи са подписани през 2001 г. - далеч преди страната ни да се присъедини към ЕС.

Според директора на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска не може да се говори за държавна помощ. "Споразуменията с тецовете са подписани, преди България да стане член на ЕС. Впоследствие те е трябвало да се трансформират, за да отговорят на законодателството, но това не означава намаляване на цените. Ако говорим за ВЕИ централите пък, правилата на ЕС позволяват механизми за преференциални цени - нещо, от което България се е възползвала като възможност", заяви тя.

21
3278
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
21
 Видими 
25 Юни 2014 19:50
Ако Брюксел приеме тезата на регулатора, че договорите с американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-та са пречка за конкуренцията, може да последва нова наказателна процедура срещу България

Защо ако?
Да не би ЕК да застане срещу щатите? Е, кой тогава трябва да обере парсата.
25 Юни 2014 20:11
Кога този който подписа тези неизгодни за държавата договори ще понесе наказателна отговорност? Ще дочакам ли някога някой да понесе съдебна отговорност за действия и бездействия в жалката ни държавица?
25 Юни 2014 20:29
Ще дочакам ли някога някой да понесе съдебна отговорност за действия и бездействия в жалката ни държавица?

Не.
Освен, ако Сталин не излезе от гроба.
Не забравяй, че всичкия грабеж е правен в името и с одобрението на Запада. Запада е и бенефициер и съучастник на бандитизма и геноцида.
25 Юни 2014 20:35
Ако обаче Брюксел приеме, че България е толерирала едни централи пред други и ги е обгрижвала с държавна помощ, то това би могло да бъде повод за поредната наказателна процедура срещу страната ни с тежки финансови последици.


Демагогията на еврозелките и на българските им непеоподгласници е поразяваща. Всъщност какво може да направи страната ни, за да защити интереса си без да предизвика корпоративния гняв на Брюксел? Значи под евронатиск България "диверсифицира" енергетиката си, отдавайки част от нея на "стратегически" инвеститори изотзад Атлантика. Дотук похвално, конгратулации и "отлагане" на отрицателен доклад. После се оказало, че това не е справедливо и вместо да се премахне несправедливостта, страната е заплашена от наказание заради съществуващата несправедливост. Цялата тази работа ми прилича на шариатски съд - ако момиче е изнасилено, то момичето е виновно, защото заради него се е случил порочен секс и заслужава смъртно наказание.
25 Юни 2014 20:55
Основният проблем, който стои пред нас с договорите, които трябва да се изпълняват с американските централи и дългосрочните договори с ВЕИ, е, че цялата тази енергия е повече, отколкото се консумира. Ако оставим тази енергия да определя цената на тока, ще трябва ръст на цените минимум с 45%", заяви Божков

Еле па ако бяхме построили и БелЯне при условия за задължително изкупуване на произведената енергия на цена 15 ст, без такса пренос, за какво ли увеличение щеше да става дума? И какво щяхме да правим миньорите от Марица 2?
25 Юни 2014 20:59
RumenS,знам че няма да дочакам подобно нещо. Народът ни не е дозрял за демокрация. Липсата на воля за ефективно правораздаване прави управляващите от всички цветове обикновенни далавераджии и крадци. Щом като закона те пази, и никой не търси отговорност от теб, можеш да си позволиш всичко. Няма друг такъв народ в света , който в продължени е на 25 години да избира палачите си.
25 Юни 2014 21:02
Според експерти вероятността ЕК да се намеси в чисто търговски взаимоотношения е малка.Според още по-големи експерти това са мръсно търговски взаимоотношения. Имаме пример за абсолютен монопол и държавен орган който е създаден за да го регулира. Наблюдаваме точно обратното.
25 Юни 2014 21:49
За зелените централи ДКЕВР иска преустановяване - пълно или частично, на държавната помощ до окончателното произнасяне на ЕК. Причината - цената на тока е висока, договорите на фирмите са дълги, а печалбите им - големи. Според ДКЕВР това е нарушение на общностното право, което се изразява в прекомерна държавна помощ. Инсталираните мощности пък многократно надвишавали целите, заложени в плана на ЕК до 2020 г.


Обаче Костов и Бойко, които са подписвали договорите няма да отговарят за това. Ще отговарят Станишката и българския народ.
25 Юни 2014 21:54
Ще отговарят Станишката и българския народ.


Станишката ще отговаря само пред Азер, Вагинин и Моника в произволен ред, и пред мн. др. под.

Българският народ има рядката привилегия да плаща простотиите на всякакви самозванци, докато се затрие съвсем. Което е сигурно.
25 Юни 2014 21:59
Българският народ ще плаща до тогава докато "избира" или позволява да му назначават подобни боклуци.
25 Юни 2014 22:02
"ДКЕВР се жалва на ЕК за високите цени на тока". Според експерти ЕК няма да се намеси в чисто търговски спорове...? А тогава защо ЕК се меси в търговските отношения на България и Русия...? ДКЕВР трябва смело да реже американските Тецове и да налага нови договори. Каквото било било - кака се ожени...! И американците да не налагат заради техните интереси спиране на "Южен поток"...!
25 Юни 2014 22:11
Как защо? Ми Маккейн мали каза, щото УСА не харесвта Русия.
Т.е. ако тецовете беха руски, до сега ЕК щеше да ни е накарала да ги закрием.
Но кофти късмет, не са руски.
25 Юни 2014 23:54
Няма друг такъв народ в света , който в продължени е на 25 години да избира палачите си.


Нещо позабрави украинците май...
26 Юни 2014 00:01
Филма не е особено сложен. ДКЕВР и енергетиката никога не са били обективно управлявани и не са се ръководели от пазарни и демократични принципи. Единственото, което се искаше от тази комисия е да тушира недоволството на електората и да стиска докато може. В името на заплатите си (около 12 000 лева) всички членове на комисията приемаха безропотно решения за фотоволтаици, за скъпи дългосрочни договори, задържаха пазарни цени, прилагаха кръстосано субсидиране, не наказваха държавни дружества във фалит и т.н. Знаеха, че партията на власт им пази гърба и от тях се иска само да си налягат парцалите и да не плашат електората. Сега обаче оня дето го влече Европа си би камшика, ДПС дебнат отзад и няма кой да ги пази. Затова почнаха да казват истини.
26 Юни 2014 00:07
Станишката ще отговаря само пред Азер, Вагинин и Моника в произволен ред


26 Юни 2014 07:49
Кой подписа договорите? Костов или Симеон Борисов?
26 Юни 2014 09:04
Компанията остава отворена за конструктивен диалог както с регулатора, така и с ЕК"
Значи не всичко им отговаря на европейското законодателство. Ако беше така, щяха да напишат - "Не се притесняваме от проверки. Желаем държавата да изпълнява договора."
26 Юни 2014 12:26
ако иска автора на статията или вестника ,може да се поинтересува как се реши този въпрос в Унгария и Полша. Специално за Унгария случая беше същия и то пак с компания АЕС-ФАЩ. Тогава ЕК обвини Унгария в неправомерна държавна помощ към централите на АЕС.З аполша случая е малко по друг,но има пак прилики. За Зелената енергия нека се вземе пример от Германия, там задължително не се изкупува цялото произведено количество, до колкото следя процеса в последния доклад на ГД Енергия май има прерпоръки да се презгледа държавната помощ в посока на намаляване оказвана за ВЕИ. В Цяла Европа се получи дебелнисране на мрежите с прекомерното развите(бум) на фотоволтици и ветрови централи, поне такива са докладите на ENTSO- E.
26 Юни 2014 13:18
Кой подписа договорите? Костов или Симеон Борисов?


Цялата работа е в ... парата. Един поглед върху графиката с цените на тока и ти става ясно. Най-евтиният ток е атомният, после тецовият (три пъти по-скъп от атомния), после този от ВЕИ-тата (десет пъти по-скъп от атомния и три пъти по-скъп от тецовия). За да стига парата и цената да е поносима, скъпият ток се "меси" с евтин в микса. Когато, обаче, скъпият ток стане много, при гарантирано изкупуване, а евтиният малко, нещата се разсъхват и системата прокапа, та протече отвсякъде. Снощи една дама шармантна от ВЕИ-тата обясняваше как при натисната цена на изкупуване предприемачите от ВЕИ-тата няма да могат да си плащат по кредитите и да имат печалба. Ще рече, ако не сте разбрали, храним с високите цени на тока от ВЕИ не само милиционерските метреси, но и господа банкерите (и пак, и пак, и пак тях!). Що метреси ли? Ами щото туй баш си е бизнес за лъскави курви - теглиш кредити, инсталираш мощности, държавата купува гарантирано заради зелени сърбели, ти си брой пачките и си слагай червилото редовно, щото свирките го изтриват. А трябва да храним и американците от AES. Апропо, Костов дали е предвиждал, че ще затворим реакторите в Козлодуй? А дали е предвиждал, че ще се набърбъльокаме с ВЕИ-тата? Без реакторите да подпират и с новите маймуни (шебеци) връз клона, до AES и ко, клонът заскърца и се цепи. За да не изтрещи, подпирайте с морни гърбини, братя и сестри! Гърбете се! плащайте! И Белене го няма и няма да го има, да помага с клона, знаете. Ако сте се надявали, де.
26 Юни 2014 13:26
mamut, тъй като сте запознат с кашите в енергетиката, можете ли да дадете информация на човешки език в какъв порядък би ни струвало евентуално разваляне на договорите, защото се натъквам на разни плашещи термини като "справедлива компенсация на инвеститорите" и подобни Доста мъгляво ми звучат и текстове, които намирам по въпроса като този тук, свързан с процедурата в Полша и Унгария
В решението на Комисията се приема, че чрез дългосрочните договори, сключени между полския мрежов оператор и производители на електроенергия е предоставена неправомерно несъвместима държавна помощ по смисъла на член 107 (1) (предишен 87 (1) от Договора за функциониране на Европейския съюз и те трябва да бъдат прекратени. В същото време, Комисията разрешава на Полша да приложи система за компенсиране на разходите, които възникват в резултат на анулирането на договорите и не могат да бъдат компенсирани от производителя (така наречените "невъзвръщаеми разходи" stranded costs). В проучването Комисията стига до заключението, че компенсацията не може да надвишава това, което е необходимо за възстановяване на направените инвестиционни разходи, включително и предвиждане на разумен марж на печалба. Определянето на компенсациите трябва да е в съответствие с критериите, заложени в методологията на ЕК за изчисляване на невъзвръщаемите разходи.

Натисни тук
26 Юни 2014 22:54
След по-малко от 100 години в електронните архиви ще пише само -
"Българин" - неуспешен социален вид, който до края на съществуването си е очаквал цените да се определят единствено от възможностите на купувача. Настоявал е всеки продавач да е длъжен да получи толкова, колкото купувачът самостоятелно реши че иска да му плати. Ако може-нищо.
Съждението, че за да си богат и успешен трябва да полагаш усилия да си увеличаваш приходите, а не да си намаляваш разходите, се е оказал непосилен за обработване от единствената му мозъчна клетка.
Поради това и е изчезнал.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД