:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

34 творби на Жорж Папазов украсиха галерия в Пловдив

Една от картините в изложбата
С 34 картини на Жорж Папазов бе открита новата зала на Градската художествена галерия в Пловдив, предаде агенция БГНЕС. Сред тях е и най-голямото платно, създадено от родения в Ямбол и станал световноизвестен художник. Друга от картините в тази уникална изложба е "Лица и пеперуди", рисувана през 1928-29 година. Тя присъства в големите световни каталози на Папазов и с нея се открива една от най-големите му изложби в Пти пале в Париж няколко години след смъртта му през 1972. Живописните творби са предоставени от колекционера Димитър Инджов. Той е донесъл на изложбата и стари каталози от цяла Европа, за да докаже, че произведенията, изложени в новата зала на Градската художествена галерия, са оригинални творби на Папазов, тъй като е установил, че това е един от най-фалшифицираните български художници. Колекцията на родения през 1894 и живял в Париж от 1924 година Папазов включва 34 картини и ще бъде изложена от 8 юли.

Специално за изложбата на Папазов са взети мерки за сигурност - тя ще бъде отворена от 18 до 24 часа и в нея ще бъдат допускани само посетители, които са се регистрирали на сайта на Националната художествена галерия и са получили официален регистрационен номер.

Определят Жорж Папазов като първия сюрреалист в света. "За мен е голяма чест и уважение и бях изключително поласкан, че съм поканен първи да открия поредицата от сериозни изложби тук. Жорж Папазов е българин, оставил диря в световното изкуство, който дълги години е бил абсолютно незаслужено пренебрегван у нас", каза Инджов.

Жорж Папазов през 1925 г. представя картини в Салона на независимите. Участва в изложби на сюрреалистите заедно с Хуан Миро, Макс Ернст, Пабло Пикасо и др. Има самостоятелни изложби във Франция, Югославия, Италия, Швеция, САЩ, Чехословакия. Творбите му са рисунки, акварели и картини с маслени бои.

2205
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД