:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 405,659,406
Активни 147
Страници 21,530
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Здравеопазването не е фабриката, която можем да затворим от октомври до януари

Няма причина един здравноосигурен да бъде лишен от медицинска помощ, категорична е д-р Румяна Тодорова, управител на НЗОК
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
ВИЗИТКА Д-р Румяна Тодорова е управител на НЗОК. Първият й мандат на този пост е от 2006 до 2009 г. През 2009 г. отново печели конкурса за директор на институцията. След два месеца на поста, в началото на ноември същата година, подава оставка с мотива, че й е оказван политически натиск. Завършила е Медицинска академия в София, специалност "Кожни болести и венерология". Защитила е магистърска степен по здравен мениджмънт и е участвала в обучения по проблемите на здравноосигурителните системи в страната и чужбина.
- Д-р Тодорова, какво е към момента изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса и как функционира системата?

- Системата функционира, и то - засега нормално. Касата изплаща абсолютно всичко, което е отчетено и проверено, така, както са гласуваните от НС правила. Не говоря само за болничната помощ, а за всички здравноосигурителни плащания. Въпросът е, че съгласно закона за бюджета на НЗОК към 30 юни касата трябваше да направи анализ и да даде прогноза какво ще се случи до края на годината. Този анализ е направен, внесен е в МС, изпратен е до министъра на здравеопазването. Той показва, че отново двата проблемни сектора са лекарствата и болничната помощ и там парите категорично няма да стигнат. За нас това не е изненада - още на 23 октомври м.г. ние сме го посочили в нашата докладна записка с мотивите до министъра на здравеопазването. За съжаление, сме познали и прогнозата - над 400 млн. лв. се оформя дефицитът. Ако не се вземат сериозни законодателни промени, догодина дефицитът ще бъде още по-голям. Защото ще продължат да се включват нови скъпи лекарства, ще продължат да влизат нови лечебни заведения, няма разписан текст, по който те да бъдат ограничени. Тази година, освен че влязоха 7 нови болници, МЗ даде лиценз за разширяване на дейността на вече съществуващи лечебни заведения за около 780 допълнителни клинични пътеки. Не искам да се връщам на Наредба 40 от 27 декември за м.г., към новите клинични пътеки, които в частта болнична помощ товарят касата с около 20 млн. лв., и то по изчисления от 1 юли, когато влезе в сила. Всичко това се случва, след като е приет законът за бюджета на НЗОК. Трудната колаборация между касата и министерството, забавянето на нормативните документи - всичко това се отразява на нашата работа и върху недоволството на лекарите, защото това рефлектира и върху тях.

- Ще се сбъднат ли мрачните прогнози, че от септември ще си носим лекарства, бинтове и храна при постъпване в болница?

- Чак такава мрачна прогноза не мога да очертая, но аз не искам да говоря за системата. Аз все пак съпредставлявам оперативното ръководство на една финансова институция, която изпълнява законите. Изключително съм притеснена от това, което чувам от медиите, защото към момента нито финансовият министър, нито премиерът е извикал Надзорния съвет, за да се говори по темата. От една страна, премиерът казва, че актуализация няма да има и касата да затяга контрола, от друга страна, финансовият министър казва, че събираемостта на вноските върви много добре и има възможност този дефицит да бъде компенсиран. Само че ние сме финансова институция и работим с цифри. Аз до момента нямам някаква конкретна цифра, която да каже, че тези пари ще бъдат разпределени до края на годината. Единствената цифра, която Бойко Атанасов (член на НС на НЗОК и изпълнителен директор на НАП, б.а.) каза - Надзорният съвет му поиска тази информация за надсъбраната сума от вноски - е 55 млн. лв. към момента. Какво ще се случи до края на годината ние не знаем. Може би наистина финансовият министър има информация, която ние не знаем. Но, за да сме спокойни ние и за да излъчим едно по-положително послание към лекарите и към пациентите, трябва да знаем нещо по-конкретно. На този етап аз не мога да кажа нищо конкретно. Наистина проблемът ще се очертае след октомври. До септември проблем няма да има. Понеже чувам най-различни изказвания, включително и от директори на болници, някои от които казват, че актуализация не е необходима и болницата може да издържи три месеца и без касата. Това какво означава? Че болницата е заделила "пари за черни дни"? Тогава защо болниците трупат дългове? Това е другата тема, на която никой не отговори. Да, касата не може да направи финансов анализ на парите, които влизат в една болница, но принципалът можеше и да разчопли този парадокс - защо касата плаща все повече и повече пари, а болниците трупат задължения.

- Има ли проблем за болниците след влизането в сила на прословутото Постановление 94 за т.нар. твърди бюджети за лечебните заведения?

- Категорично няма проблем. Дори напротив - в предишното постановление не беше разписан ред за заплащането на т.нар. надлимитна дейност. Надзорният съвет наистина прие критерии, по които тази дейност да бъде изплащана. Постановлението излезе в края на април. До момента да сме спрели нещо? Ако постановлението възпираше да се изплаща тази дейност, нали разбирате, че щеше да настъпи революция. Лекарите искат да бъде написано в постановлението до коя дата ще бъде изплащана тази надлимитна дейност. Ние няколко пъти се срещахме с БЛС. Бойко Пенков като председател на Надзорния съвет на касата и зам.-министър на здравеопазването направи група, която да каже кои текстове да бъдат променени. Предложения от БЛС до момента няма. Там отговорът е: "Съборът каза, че не приема постановлението и да се върне старото". Аз не разбирам къде е проблемът в това постановление. Нека не забравяме, че здравноосигурителни плащания има не само в болничната помощ. Защо концентрираме цялото си внимание в болничната помощ? Какво ще каже онази огромна армия от лекари в извънболничната помощ, те нямат нищо против постановлението. Защо не говорим за лекарствата на пациентите в извънболничната помощ? Там също ще има дефицит. Там пациентът отива с рецептата в аптеката и иска да получи лекарството. Какво да му кажем: "Няма да го получиш, изчакай до януари, когато ще е в сила новият бюджет?" Някак си информацията тече в неправилната посока. Това е моето притеснение.

- Добре, де, но вие казвате, че парите са до октомври, а тогава са изборите и все още ще работи служебно правителство. Как ще се лекуват пациентите при тази ситуация?

- Аз все пак очаквам трезво отношение към проблема. След двуседмично очакване вече имаме становището на министъра на здравеопазването и Надзорният съвет ми разпореди да внеса одобрения проект за актуализация в Министерския съвет. Надявам се още утре (днес, б.а.) предложението да бъде разгледано от правителството и да бъде внесено в Народното събрание. При воля за актуализация мисля, че много бързо би могла да се случи.

- Въпросът е откъде ще се намерят пари?

- Това не мога аз да го кажа. Самият факт, че МФ поиска в закона за бюджета да има текст, според който в средата на годината да има анализи, да се види как ще се движат нещата, означава, че би трябвало да има готовност да реагира. Наистина толкова рано за актуализация никога не се е говорило. Но политическата обстановка е такава, че Надзорният съвет застана на много твърда позиция и поиска актуализация просто защото всички очакваха, че изборите ще бъдат в края на септември или октомври, когато трябва да имаме ориентация с какви средства ще разполагаме. Наистина сега беше моментът да се каже: "Ето го анализа, ето я прогнозата. Парите категорично няма да стигнат". С колко е отделен въпрос. Ако наистина НАП събере толкова много вноски и се стопи дефицитът - това е чудесно. Но в правомощията на касата е Надзорният съвет да поиска актуализация и ние го направихме. Въпросът е, че оттук нататък нещата се бавят. Наистина разчитам на съвестта на политиците, и то на политиците от всички политически сили, защото това е здравеопазване. Това не е фабриката, която можем да затворим от октомври до януари. Болните ще продължат да се лекуват, убедена съм, защото българските лекари са хора с морал и съзнание. Въпросът е и българските политици да бъдат достатъчно отговорни и да си свършат работата докрай. В края на краищата касата не мисли за болниците, а за здравноосигурените. Няма причина един здравноосигурен човек, който редовно си внася осигуровките, да бъде лишен от медицинска помощ.6
1584
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
08 Юли 2014 20:55
Тази кака е най-доброто което може да се случи на здравната каса към момента. Да не забравяме, че ако не беше тя ГЕРБ и Дянков-пицата нямаше да имат да откраднат 1.5 млрд от бюджета на касата.
09 Юли 2014 07:05
Поредното интервю на куха червена лейка. А на "умните" ще кажа, а бре другарчета, колко пари взе Дянков от касата и колко е сега дефицита? Да има коджа разминаване? И не само Дянков е виновен, къде забравихте Боко, Цецо, Костов и международното положение?
09 Юли 2014 07:30
Нищо не разбрах от това интервю. Тези в касата нямат ли си собствено финансово ръководство, та чакат министерството на финансите да им прави всички разчети и прогнози?!? Нали имат прогнозни бюджети. И други години се е случвало, като не стигат парите - касата плаща само прогнозния бюджет, за другото се мисли на края на годината. А за това, че има неефективно използване на средства, в това никой не се съмнява. Въпросът е какво се прави?
09 Юли 2014 07:56
А за това, че има неефективно използване на средства, в това никой не се съмнява. Въпросът е какво се прави?

Неефективно е, защото самата здравно-осигурителна система е фундаментално порочна. Докато тя е в този си вид, никакви други промени няма да имат позитивен резултат. Всички ще са козметични.
И въобще не е въпрос на личности, били те Дянков, Йотова и който и да било друг, не е въпрос дори на финансови разчети.
09 Юли 2014 14:15
Тази кака е най-доброто което може да се случи на здравната каса към момента


кис,кис,кис

Лято, жега, градушки.И опорните точки вече са вяли.

Да сравним това интервю с подобно една година по-рано.

Д-р Румяна Тодорова: Няма да оставим болниците без пари
09 Юли 2014 15:59
Румена Тодорова може би е най-тъпата шефка на Здравната каса. Всяко нейно управление довежда до фалит НЗОК. Според крадливата Румена, нейна единствена задача е да пише Докладни записки и Писма до министъра. То, първо, е цяло чудо, че Румена въобще може да пише, и второ, тоталната липса на визия за развитието на здравно осигуряване, е достатъчно условие за изхвърляне на агент Румена от Касата.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД