:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 413,877,995
Активни 78
Страници 2,709
За един ден 1,302,066

Законодателите сигурно са полудели

Народното събрание се задръсти от производство на опорни точки и лобистки поправки
ЮЛИЯН САВЧЕВ
Йордан Цонев и Румен Гечев се превърнаха в основни законодатели в последната една година.
Ако някой още се чуди защо управляващото ДПС внезапно обяви, че след една година мъки песента на коалицията е изпята, а БСП така лесно и бързо се съгласи, отговорът е много прост - усетиха се, че се провалят безнадеждно, и се уплашиха, че ако не отстъпят сами, народът ще ги изхвърли с гръм и трясък.

Но как да си обясним, че на финалната права БСП и ДПС се напъват да подкарат счупената парламентарна каруца на пета скорост? Само през юни в деловодството на Народното събрание са постъпили 32 (тридесет и два) законопроекта! Това е умопомрачителен резултат, втори след рекорда през ноември. Иначе пряко сили са внасяни по 20 проекта средномесечно. Какво се случва в Народното събрание? Защо депутатите от БСП и ДПС се тюхкат, че искат ударно да работят по съдбовно важни закони, а ГЕРБ им блокира манифактурата? В същото време след дълъг натиск едва се съгласиха да обсъдят актуализация на бюджета на здравната каса, но и дума не дават да се изрече за пробивите в държавната хазна или за дефицитите в енергетиката.

Обяснението отново е просто. И за слепеца е видно, че в сетните си дни мнозинството пробутва под формата на закони частни интереси, измисля нови постове и урежда верни кадри, кове опорни точки (изборите за следващо Народно събрание наближават) и се опитва да отложи финансовите сривове, така че да натежат на сметката на следващото управление.Примери за лицемерие и демагогия - колкото щетеЗаради неприети закони над страната се люшкат като дамоклев меч наказателни процедури откъм Брюксел, плаши мнозинството. По същата причина сме щели да изпуснем срокове и ценни милиони от ЕС, Световната банка и др. Тогава защо мнозинството поде война с търговски вериги, офшорки, ЕРП-та и "зелени" централи? Защо се напъна да снесе нов Закон за МВР, а не се захвана с онези, спешните закони? Как така едва сега проектозаконът за защита на растенията влезе в дневния ред на парламента - при положение че правителството го е внесло преди година и при факта, че заради неприемането му България още от 2011 г. е в наказателна процедура. По думите на депутата от БСП Корнелия Нинова "всеки ден се начисляват глоби". БСП това сега ли го разбра?

Защо при толкова неотложна работа някакви хиперактивни депутати продължават да задръстват деловодството на Народното събрание с нови користни, популистки или просто маловажни законопроектчета? Хипотетично остават десетина заседания до края на 42-рия парламент, а "отговорните" партии още се препират и "консултират" кои са законите, без които България не може. Да бяха помислили предните месеци. Късно е председателят Михаил Миков да зове за отговорно поведение, Мая Манолова да говори за компромиси и диалог, а Корнелия Нинова да клейми ГЕРБ, че проваля кворума и държавата. Странно е, че през ден викат Бойко Борисов в парламента, а дума не обелват за довчерашния си ортак "Атака" и никой не смее да прикани легендарния вече депутат от ДПС Делян Пеевски поне на финала на НС да дойде на работа и да подкрепи кворума.

Помните ли колко време загуби мнозинството в Народното събрание, за да промени регламента за ДАНС и да възкачи на трона на националната сигурност точно фамозния Пеевски? А сетне колко разправии и заседания отидоха за нов закон за Сметната палата? Уж реформа, уж смяна на модела, а истинската цел бе пълна промяна на ръководството на Сметната палата. Факт е, че преди това ГЕРБ извъртя подобен номер. Но това, че и предишните са правили същото, не е никакво извинение и оправдание. Така ли ще я караме - всеки следващ парламент си прави свой закон за Сметната палата и всяко ново мнозинство си избира удобното ръководство на най-важния одитен орган.

Тюхкането в "12 без пет" за "важните" закони е смешен хленч.Кое е толкова "важно"?Че на някой партиен спонсор му пречела забраната за продажба на гилзи за цигари? Хоп, ето поправка в закона за тютюна, която ще махне забраната.

Електоратът на ДПС жужи, че партията нищо не е направила за изкупуването на тютюна. Заповядайте, драги наивни гласоподаватели, ето ви чисто нов закон за тютюна, там обещаваме цяла държавна агенция, армия чиновници ще ви брани от лошите прекупвачи. Разбира се, законът няма шанс да бъде приет, не и от това Народно събрание. Но когато Йордан Цонев и Рамадан Аталай тръгнат да обикалят селата идните седмици, ще обясняват на Ахмед, Али и Айтен как са измислили тютюнева агенция закрилница, но душманите от ГЕРБ са развалили работата.

БСП не пада по-долу от доскорошния си коалиционен партньор - Мая Манолова и Страхил Ангелов напират да отложат с нови три години вдигането на пенсионната възраст за първа и втора категория труд.

Лютви Местан и Джевдет Чакъров изведнъж се сетиха за оземляването на бедните и преди дни внесоха поредна поправка в закона за земята, който е ремонтиран над 60 пъти, а последната му кръпка бе обнародвана в "Държавен вестник" на 7 май. Кръпките и качеството на проектите явно нямат значение, важни са опорните точки.

Затова България ецарството на малотрайните закони, на правния талашит, на юридическата фираЯрък пример е Наказателният кодекс, допълван безброй пъти и задръстен от мъртви текстове. 13 нови кръпки в НК са предложени само в този парламент. Заради банковата паника преди дни БНБ връчи на председателя на бюджетната комисия двуредово допълнение, според което зловредните слухове срещу банки трябва да бъдат наказвани с до 5 години затвор. Но в Наказателния закон и сега има достатъчно текстове, които хипотетично могат да пратят зад решетките зложелатели, които клеветят, петнят, злепоставят банки и банкери и създават напрежение. За какъв затвор говорим, дори глобени няма. А "проектчето", написано от БНБ и чевръсто заведено в деловодството на НС от името на депутата Йордан Цонев, предвижда лишаване от свобода за споделяне на всякаква информация, която може да притесни банковите клиенти - дори и 100% вярна. Така лъжците и клеветниците я бъдат наказани, я не, но пък е твърде вероятно да пострадат хора в някоя медия, направила разследване и разкрила безобразия в банка. Предложението разбуни духовете, а въпреки всички остри критики не чухме авторите и подкрепящите проекта да се извинят, да обещаят да поправят грешката и да не третират като престъпление публикуването на вярна информация. Точно затова във внесената "поправка" разчитаме не истинско намерение за правна промяна, а показност, бутафорност и политическо лицемерие.

До момента - за малко повече от година в 42-рото Народно събрание са постъпили 325 законопроекта. От тях само 124 са дело на правителството, при това една трета са предложения за ратификации на международни споразумения, договори, конвенции. Тези числа показват, че Министерският съвет слабо е упражнявал правото си на законодателна инициатива, но пък са се развихрили депутатите. Така например Йордан Цонев и Румен Гечев отнеха на кабинета "Орешарски" шанса да подготви и внесе закони, които преди година обеща - за банките и потребителския кредит, за офшорките, за търговските вериги. Това се оказа трайна тактика на БСП-ДПС - важни и силно невралгични за обществото закони да се лансират не от правителството, а от депутати, тоест по лесната и бързата процедура. Така се избягват "досадните" фази, през които един проект неизбежно минава, ако вносител е Министерският съвет - междуведомствени групи, обществени консултации, може даже и оценка на въздействието да се направи.

А има ли логика власт, която се разпада, да напира да съгражда институции? Не е редно, дори е извратено, но мъчителните опити не спират. Към пленарната зала се е засилил закон, който предвижда сливане на две важни комисии - за защита на конкуренцията и за защита на потребителите - в една голяма, с много права и голяма мощ мегаагенция. Появи се и чисто нов закон за тютюна, който предвижда създаване на Агенция за тютюна, която, грубо казано, ще коли и беси в бранша, като ще регистрира, лицензира, контролира, инспектира всичко с мирис на никотин - от низите до експорта на тютюн.Нова администрация означава още чиновници,повече бюрокрация и нови врати за корупция. И, разбира се, добре платени работни места за устройване на "наши хора".

Друга смайваща новина от последните дни е намерението на правителството пред оставка да закрие центъра за борба с корупцията, популярен като БОРКОР, и да направи друг БОРКОР, който да се нарича звено за борба с корупцията. Че вицепремиерът пред оставка Цветлин Йовчев е направо скромен с това "звено" - можеше цяла агенция да поиска. Няма страшно за корумпираните, тя би била също толкова работеща и полезна, колкото агенцията ДАНС, която проспа пиратските атаки срещу банките и по никакъв начин не реагира на заплахата срещу финансовата национална сигурност. В случая не става дума да се плаче за БОРКОР. Напротив - кому е нужно една доказано паразитна структура да се замества с друга такава?

Ранната кончина на 42-рото Народно събрание е радостно, а не трагично събитие. Нямаме нужда от тресяща се от скандали фабрика за лоши закони, корупция, лъжи, безхаберие, обилно подправени с долнопробен популизъм. Имало опасност и следващият парламент да е такъв!? Дори по-лош. Вярно е, но и това не е толкова страшно. Просто ще ги сменяме, докато се научат да крадат и да лъжат по-малко. Дори като данъкоплатци да трябва да плащаме всяка година по 20-30 милиона лева за избори, инвестицията си заслужава. Далеч по-скъпо ни излиза, когато ги търпим и им позволяваме да отклоняват, прахосват, погребват, губят, пренасочват към кръгове и обръчи милиарди левове - наши и на европейските данъкоплатци.Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ
Заради атаката срещу КТБ и други банки управителният съвет на БНБ спретна поправки в Наказателня кодекс, според които пускането на всякаква информация за банковата система ще може да се третира като престъпление. Проектът бе внесен в НС от депутата Йордан Цонев.
14
3316
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
08 Юли 2014 20:26
Но как да си обясним, че на финалната права БСП и ДПС се напъват да подкарат счупената парламентарна каруца на пета скорост?

Отговорът не е труден.
В България по правило не се приемат закони, които са в интерес на хората. Съдейки по всичко, дори има забрана от партийните феодали някому и през ум да минава такава ерес.
"Законите" ни, винаги и без изключение, са в угода на олигархията. Затова и бързат толкова ДПС и БСП.
Така ни учи науката дедукция.
08 Юли 2014 22:16

Интересно кой им ги пише. Нали никой не вярва, че Данчо Ментата е способен да напише закон
08 Юли 2014 23:08
Ми който плаща, той поръчва музиката! И то се вижда - много от законите са ушити с бели конци.
08 Юли 2014 23:16
М-да, какво да му коментираш - както винаги. А нещо за причинно-следствена връзка?
08 Юли 2014 23:35
Открих забележителен съвпадък между позициите на авторката тук и на Огнян Донев по Дарик. Убедете се сами:

Според "Сега":
"Ранната кончина на 42-рото Народно събрание е радостно, а не трагично събитие. Нямаме нужда от тресяща се от скандали фабрика за лоши закони, корупция, лъжи, безхаберие, обилно подправени с долнопробен популизъм. Имало опасност и следващият парламент да е такъв!? Дори по-лош. Вярно е, но и това не е толкова страшно. Просто ще ги сменяме, докато се научат да крадат и да лъжат по-малко. Дори като данъкоплатци да трябва да плащаме всяка година по 20-30 милиона лева за избори, инвестицията си заслужава. Далеч по-скъпо ни излиза, когато ги търпим и им позволяваме да отклоняват, прахосват, погребват, губят, пренасочват към кръгове и обръчи милиарди левове - наши и на европейските данъкоплатци."
Според Донев :
"Моят призив към всички млади хора да не се съгласяват с тезата, че няма алтернатива. Може със следващият избор отново да ударим гредата - опитите продължават. Ако щете да направим един италиански модел и през осем месеца да сменяме правителствата, но не да държим една правителство, което виждаме че не става, но тъй като нямало алтернатива, дайте да го търпим четири години".


Ето какво още каза бизнесменът:

Донев: Дори на изборите да ударим отново гредата, не трябва да държим власт, която не става
8 юли 2014 18:06

Едва след оставката на правителството, омертата ще бъде нарушена и ще научим много неща, от които обществото се интересува. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев.

Той изрази надежда положението в държавата да не е толкова сериозно, колкото се опитва да го изкара опозицията. Донев коментира общата позиция на работодатели и синдикати срещу действията на политиците в страната като подчерта, че КРИБ са доволни от настъпилия „обществен катарзис" и обединението на шест организации около една позиция, което било достойно за рекордите на Гинес.

Огнян Донев подчерта, че банкова криза в България не е имало, но призна, че личните цели на определен кръг хора са били поставени над финансовата стабилност на държавата.

„Има неща, които трябва да се свършат и всички останали не бива да се пипат. Да се върнем на декларацията ни от 19 юни 2013 г. - оставка сега и веднага, без приемането на каквито и да е лобистки закони", коментира той по повод общата позиция на работодателите и синдикатите.

Шест организации в България да излязат с единен текст това само по себе си е достойно за рекордите на Гинес. КРИБ сме доволни, че настъпи един обществен катарзис и сега всички са на нашето мнение, каза Огнян Донев. Според председателят на КРИБ не толкова опитът за дестабилизация на банковата система е бил основен мотив за реакцията на синдикати и работодотели, просто се е стигнало до етап, в който и поддържащите и организациите, съподвижници на БСП са решили, че така повече не може.

В типичния си „прозрачен" подход премиерът Пламен Орешарски, който твърдеше преди дни, че не е нужна актуализация на бюджета, тази сутрин е провел консултации с двете си по-близки работодателски организации и е обсъдил както разбрахме два варианта. Определено това правителство се готви да актуализира бюджета, коментира още Донев.

Ние предсказахме, че една година ще загубим, без нищо положително да се случи, а какво отрицателно се е случило, тепърва ще разбираме, каза председателят на КРИБ. „Силно се надявам положението да не е чак толкова сериозно, но едва когато правителството подаде оставка, ще може да се наруши омертата и ще разберем много неща, от които цялото общество се интересува. Аз също съм за „Южен поток", да го има, но дали на тази цена, дали при тези условия, които са засекретени", обясни той.

Банкова криза в България не е имало, коментира Огнян Донев, но допълни, че правителството и някои политически сили са показали, че работят в интерес на един много тесен кръг от хора.

„Егоистичните лични цели на някои хора бяха поставени над финансовата стабилност на държавата - видяхте, че в личния си конфликт можеха да доведат до нещо много по-лошо. Бих казал, че следите или това, което някои наричат банкова криза е косвена жертва на иначе основното мероприятие", коментира бизнесменът.

За потърпевшия банкер от битката между него и един политик Огнян Донев каза: „Политикът казват, че е най-големият бизнесмен в България. Явно в България политик и голям бизнесмен е синоним".

„Слава богу, че не притежавам банка, иначе щеше може би да ми се случи същото, но атаката срещу моята компания в продължение на две години доказа само едно, че нашият бизнес модел не зависи от държавата и не можем да бъдем разклатени както една банка се предаде за пет дни", допълни Донев на въпрос възприема ли като жертва в момента Цветан Василев.

Подходът според него обаче е един същ. „Дали ще се прави пропагандна кампания да бъдеш омърсен, защото лекарствата ти били скъпи, дали ще се фалшифицират бюлетини в Костинброд или ще се събаря една банка - подходът е един и същ, а и сценаристите са едни и същи", каза Огнян Донев.

Очевадно някой, който живее в подножието на Витоша управлява България през последната години, коментира на въпрос бизнесменът.

Запитан дали публичния сблъсък Пеевски-Василев ще изчисти и политиката и бизнеса Огнян Донев коментира, че въпреки определението на тези събития като вид катарзис, такъм до момента няма. „Да се надяваме, че истинският катарзис тепърва предстои", допълни той.

Истинският олигарх не издържал на конкуренцията

По думите му е добре по-бързо обществото да разбере, че не всеки богат човек задължително е олигарх. „Фактът на създаване в народното съзнание на тезата, че има олигарси в множествено число, че те са 30-40, е само и единствено, за да бъде прикрит истинският олигарх. Истинският олигарх не издържа на конкуренцията. Тя е тази, която показва кой осъществява успешен и кой паразитен бизнес", подчерта председателят на КРИБ.

„Наричан съм бойковист, гласувал съм и за БСП в своя живот, бил съм четири години и партиен член. Когато човек се занимава сериозно с бизнес, бизнесът цвят няма", коментира още председателят на КРИБ.

„Моят призив към всички млади хора да не се съгласяват с тезата, че няма алтернатива. Може със следващият избор отново да ударим гредата - опитите продължават. Ако щете да направим един италиански модел и през осем месеца да сменяме правителствата, но не да държим една правителство, което виждаме че не става, но тъй като нямало алтернатива, дайте да го търпим четири години", каза още в ефира на Дарик Донев.

„Издържали сме 25 години, за жалост някои колеги не успяха да издържат. Българският предприемач има едно основно качество - той оцелява при всички условия, независимо кой управлява държавата", посочи още председателят на КРИБ.
08 Юли 2014 23:56
Превърнаха общият ни живот в свое позорище и упорито продължават...
09 Юли 2014 00:07
Затова България е
царството на малотрайните закони, на правния талашит, на юридическата фира

09 Юли 2014 01:23
Накратко казано:
Или България или БСП!
Трето няма...
09 Юли 2014 01:57
Ранната кончина на 42-рото Народно събрание е радостно, а не трагично събитие. Нямаме нужда от тресяща се от скандали фабрика за лоши закони, корупция, лъжи, безхаберие, обилно подправени с долнопробен популизъм. Имало опасност и следващият парламент да е такъв!? Дори по-лош.


Какъв е смисълът от гласуването!
Решението е ЗАБРАНА на партиите!
09 Юли 2014 07:13
Извода е само един-след червените кхмери винаги е пълен батак-Карлович, Виденович, Дмитриевич и Пацо от Дупница! Някой заблуден трол да ме опровергае ако може?
09 Юли 2014 09:14
Извода е само един-след червените кхмери винаги е пълен батак-Карлович, Виденович, Дмитриевич и Пацо от Дупница! Някой заблуден трол да ме опровергае ако може?

ЧК,


Трябва да е доста празноглав тоя трол, който ще тръгне да те оборва
09 Юли 2014 10:21
Истината е премахване на представителната демокрация и въвеждането на пряка демокрация. По-добре да плащаме за 4-5 референдума годишно за приемане на закони, отколкото да издържаме тази банда хрантутници в НС.
09 Юли 2014 16:06
.
09 Юли 2014 16:13
мнозинството пробутва под формата на закони частни интереси, измисля нови постове и урежда верни кадри, кове опорни точки (изборите за следващо Народно събрание наближават) и се опитва да отложи финансовите сривове, така че да натежат на сметката на следващото управление.Ей, тва могат БСП и ДПС.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД