:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,736,933
Активни 92
Страници 6,184
За един ден 1,302,066

Живеем в две паралелни Българии

Разполагаме с няколко милиона Диогеновци и нито един Александър. Нито един положителен пример, нито един истински водач.
снимка: Юлиян Савчев
Юрий Асланов
Случилото се през последната година - събитията около падането на предходното правителство, баталиите, съпътстващи днешното правителство от първия ден на неговия мандат, поведението на държавата по време на бедствията, банковата криза, изборите, липсващата оставка на Орешарски и почти оставката на Станишев - ме накара да се замисля.

Казват, че когато славата на Диоген се разнесла из цяла Гърция, Александър Македонски пожелал да се срещне с него. Диоген се смята за основоположник на цинизма като философско учение. Завели Александър при известната бъчва, която философът чешит обитавал като свой дом. Двамата провели продължителна беседа, от която Александър останал много доволен. От позицията на неограничената си власт предложил на Диоген да поиска каквото и да е и обещал да го изпълни. Диоген го попитал дали наистина може да си пожелае всичко и след като получил потвърждение, го помолил да са отдръпне настрани, че му затулвал слънцето. Вместо да се разяри, Александър си тръгнал с усмивка и казал на обкръжението си: "Знаете ли, ако не бях Александър, щях да искам да съм Диоген".

В съвременния прочит на тази историяима много поуки за днешна БългарияНие много отдавна водим два вида разговори: едните между управниците, другите - между обитателите на бъчвите. В тези два кръга, които се пресичат в безкрайността, протича целият ни политически и обществен живот. Хората, придобили по някакъв начин власт, бързо забравят, че са произлезли от бъчвите, и започват да си говорят само със себеподобни. Доколкото животът на другия вид хора зависи от притежаващите власт, разговорите между тези хора са паднали до нивото на цинизма и те са престанали да виждат смисъл в него.

Има и такива, които са на мнение, че телевизията и интернетът гарантират наличието на комуникация между управниците и бъчвите, най-вече по време на изборни кампании. Това е илюзия. Спрете телевизията, забранете интернета и ще видите, че нищо няма да се промени. Ние живеем в две паралелни Българии - едната на политиците, другата на хората. Всички мостове между двете са напълно разрушени. Разрушена е и надеждата, че някой с нещо някога може да ги построи отново.

Откакто през миналата година хора започнаха да се самозапалват и негласуващите се превърнаха в едно мълчаливо мнозинство, се случват и други неща. Двойно се увеличи делът на децата, които изобщо не тръгват на училище - от 4 на 8 процента. Двойно се увеличи и делът на децата, които не завършват 7-и клас - от 6 на 11.5%. 68 на сто от завършващите 7-и клас смятат, че най-важната задача на нашата образователна система е да ги научи на английски език. Половината от кандидатстващите във висши учебни заведения твърдят, че искат да учат, за да си намерят работа в Европа. Една четвърт от емигриралите на Запад твърдят, че никога не биха се върнали в България, каквото и да им предложат, защото "в България живеят лоши хора". Една четвърт от възнамеряващите да напуснат завинаги България (от общо 28 на сто) твърдят, че напускат родината, защото не искат да живеят сред българи.

Повечето от хората се надяват животът им да се промени към по-добро, като се преборят или да получат власт, или да емигрират.Други алтернативи не се обсъждатБанковата криза ни даде урок. За държавата е по-важно да спасява себе си, отколкото хората. Докато траеше разводът между Делян Пеевски и Цветан Василев, се наляха пари в техните банки, една десета от които щяха да стигнат, за да се предотврати банкрутът на здравната система.

Защо да обичаме и уважаваме такава държава, защо да свързваме бъдещето си с нейното съществуване?

Всички перспективни разговори започват и завършват или по темата власт, или за пари. Общата съдба, свободата, демокрацията са престанали да ни интересуват.

Как и кога, но по-важното защо се случи така, че тук, в пределите на България, никой с никого не желае да живее и единствената обществена енергия се събужда по повод на нещата, които ни карат да се мразим помежду си? Това е въпросът.

България падна. България загуби своя суверенитет. Но не под свистенето на ятагана, а под напора на алчността и бездушието. Невидимият характер на поробителя - парите, превърна завистта и егоизма в масова нагласа. Съседите не се понасят помежду си, родители съдят децата си, деца посягат на родителите си. Държавата е притежание на неколцина негодници, чиито действия се направляват отвън. Всички останали са роби, обитават своите бъчвички и са въоръжени с цинизма.

Разполагаме с няколко милиона Диогеновци и нито един Александър. Нито един положителен пример, нито един истински водач. Представете си надвесени над вашата бъчва Борисов, Станишев, Местан или Бареков и ще се сетите какво имам предвид.

Може би си мислите, че ни е останал някакъв национален идеал, някакъв национален герой? Грешите. Левски? 14 на сто не го признават за национален герой. Ботев? 8 на сто не знаят кой е, 21 на сто не са прочели нищо от него. Ако си мислите, че това са български граждани с турско самосъзнание, много грешите. Нищо подобно, повечето са българи,предимно страстни любители на футболаПървопричината за всичко това е изконна вина на българския народ, който в период на лишения, страдания и големи изпитания избра да го ръководи един елит, на който позволихме да забрави за бъчвите и да се самозабрави. Много ни харесва идеята, че за всичко са виновни управниците, но предпочитаме да си мълчим за неоспоримия факт, че тези управници не падат от небето, не ни ги доставят марсианци и не са командировани европейци, американци или руснаци. Когато някой измежду всички извади късмет и се подреди сред управниците, той престава да говори от името на бъчвите и започва да говори от свое име и от името на новите си себеподобни.

Основата на тази неизтребима власт е бедността. Колкото сме по-бедни, толкова по-непоклатима е властта. Колкото по-малко са богатите българи и колкото повече са богатите чужденци у нас, толкова по-несменяеми са политическите върхушки. Сбъдна се социалистическата мечта на българина да бъде поробен от Запада и угасна капиталистическата му надежда да бъде богат.

Единственият ни шанс като народ е бъчвите да започнат да разговарят помежду си, а не да се разправят с властниците си. Този разговор обаче се нуждае от съдържателност. Ние отдавна не внимаваме какво се говори, а се вторачваме в това кой говори, за да го оплюем и да му кажем веднага да млъкне. Мога отсега да си представя и какво ще последва тези редове във форума на "Сега": ще науча за себе си всичко, включително и онова, което не подозирам, но няма да чуя и дума по въпросите, които поставям на дебат. Ще се опитат да ми докажат - не че това, което говоря, е глупаво, - че аз съм глупак. И още - злодей, изрод, престъпник и т.н.

По подобен начин запушват устата на всеки свой опонент и политиците.Когато Борисов напада Станишев,говори за Моника. Когато Станишев атакува Борисов, говори за Цветанов. Когато Бареков се защитава заради Пеевски и Василев, говори за Моника и Цветанов едновременно.

През миналата седмица и ръководството на БСП възприе такава тактика: неговите критици се оказаха агенти на Борисов, Пеевски и Първанов, но не чухме и дума по поставените от тях проблеми.

Днешните усилия на властта са подчинени на идеята да се попречи на всяка цена бъчвите да започнат да разговарят помежду си. Заради това на бъчвите е подарен примерът на политиците, които си разменят лични обиди и никога не говорят по същество. Тъкмо от това трябва да се отървем.

Между другото: Диоген е първият философ, който е дефинирал категорията "щастие". Написал е, че щастието е в независимостта от продуктите на цивилизацията. С други думи - от властта и парите. С други думи - не може да си щастлив, ако си беден или богат, ако бедността и богатството не зависят от теб, а от някого, който е над теб и те управлява.

България е нещастна, защото не зависи от себе си. Все още може да бъде щастлива, ако се отърве от ония, които са щастливи заради нейното нещастие.
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Кой тук е Александър?
87
7011
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
87
 Видими 
09 Юли 2014 20:36
Когато Борисов напада Станишев, говори за Моника


Абе и ти само за Моника говореше , кат' те изхвърли от "най-близкото обкръжение".
09 Юли 2014 20:40
Общата съдба, свободата, демокрацията са престанали да ни интересуват

На 12 юли 1991 бесепарската конституция изрично забрани да ни интересуват общата съдба, свободата и демокрацията.
Що за логика е да се търсят измислени "положителни" герои, а да се затварят очите пред реалните причини в живота ни да го няма положителното?
09 Юли 2014 20:56
Полубрата на Моников в катарзис.....
09 Юли 2014 21:12
Много ни харесва идеята, че за всичко са виновни управниците, но предпочитаме да си мълчим за неоспоримия факт, че тези управници не падат от небето, не ни ги доставят марсианци и не са командировани европейци, американци или руснаци.

Да се въведе общовалидно правило - всеки избор е невалиден, ако в него не са взели участие повече от половината, имащи право на глас.
Давам си сметка, че и това не е панацея, но, както стоят нещата в момента, след 2-3-5 непризнати избора , някой ще изтрезнее - или народът, или "политиците".
09 Юли 2014 21:21
Попрочетох писанията на автора донякъде и реших да потърся един стринг на страницата - "комунист". Оказа се че авторът пише, пише, ама за комунизма не се сеща....

На това баба ми му казваше "кой му сра в гащите".....
09 Юли 2014 21:30
България е нещастна, защото не зависи от себе си.

Южен поток много ярко го доказа! Дойде един провален кандидат за президент на САЩ, скърцна със зъби на Орешарски и той се на ака насред пресконференцията.. две седмици по - късно унграския премиер Орбан просто и ясно заяви че Унгария ще строи Южен поток и ако някой е против нека да предложи алтернатива.. същото направиха и Австрия, Сърбия и Словакия .. стана ми срамно че съм българин!
09 Юли 2014 21:33
Попрочетох писанията на автора донякъде и реших да потърся един стринг на страницата - "комунист". Оказа се че авторът пише, пише, ама за комунизма не се сеща....

Комунизма в България умря преди 24 години.. той остана само в главите на комплексари или отявлени мошенници рязвяващи ГО за лична изгода!
09 Юли 2014 21:35
Пройчо, объркал си критериите за българин , байновото.
Сега е важно да си НПО- оръфляк или на командно дишане от задокеанци.
Тогава и стипендийка, проектче по оперативна програмка ,стажче в ЕП и българин да се наричаш- първа гордост ще е за тебе.
09 Юли 2014 21:50
Мдаа ... Форумът на "СЕГА" бе обявен в мракобесие. Дали в аванс. Или пък, да се ласкаем ли от тази мисъл, авторът има практиката да го чете. Горчиво някак ...
09 Юли 2014 22:11
Още преди да дойде "демокрацията", Ю.Асланов казваше: "Не мислете, че икономическата несвобода не е по-жестока от политическата". Е, сега се убеждаваме ежедневно, че е бил прав. Статията му не е лоша, но забелязах една неточност и едно отлично попадение:
"...наляха пари в техните банки, една десета от които щяха да стигнат, за да се предотврати банкрутът на здравната система" (все още никой нищо не е наливал, а и наливането едва ли ще промени здравната система. По-скоро - напротив.)
"Сбъдна се социалистическата мечта на българина да бъде поробен от Запада и угасна капиталистическата му надежда да бъде богат." Съгласен!
09 Юли 2014 22:34
Пройчо
09 Юли 2014 21:33
Мнения: 1,345

Попрочетох писанията на автора донякъде и реших да потърся един стринг на страницата - "комунист". Оказа се че авторът пише, пише, ама за комунизма не се сеща....

Комунизма в България умря преди 24 години.. той остана само в главите на комплексари или отявлени мошенници рязвяващи ГО за лична изгода![/quote

Хич даже не е умрял комунизма. В този форум например има хора с откровено сталинистки политически убеждения.
Други пък се мислят за по-модерни докарват го само до вариации на тема Юри Андропов.
Може и да са комплексари, той и Андропов си е бил баш комплексар - компкесът му е бил че от прозореца на съветското посолство в Будапеща се е наложило да гледа как унгарците са бесили своите рубладжии. Това му е бил кошмар за цял живот.
Друго може и да търсят лична изгода.... примерно боклуци като Копчеведа....
09 Юли 2014 22:44
Единственият ни шанс като народ е бъчвите да започнат да разговарят помежду си, а не да се разправят с властниците си.

Едно изречение, а разобличава, че всичко казано преди него е фалшиво.

Защото, др. Асланов, вече четвърт век бъчвите не правим нищо друго, освен да разговаряме помежду си.
И управниците не правите нищо друго, освен все по-безогледно и по-цинично да доказвате ежедневно, че за вас не съществуваме нито ние, нито разговорите ни. Единственото, което ви интересува за нас, е дали продължаваме да ви угояваме. Вие с лека ръка вменявате вина на българския народ, но не сте ли чували, че в една къща всички да внасят с кола, а един да изнася с игла, то къщата е пропаднала? А управниците ни съвсем не изнасяте с игли, ами с кираджийски гальоти.

Превърнахте държавата от инструмент на обществото в еднолично предприятие на властниците, а сега ни казвате да не се разправяме с вас?
Това не е просто безкрайна наглост. Това е неопровержимото доказателство, че сме два свята и единият е излишен, че разправата докрай няма алтернатива. Тя вече започна. Би трябвало да сте чували, че одобрението на институциите отдавна се измерва с едноцифрени числа?
Целият въпрос е във времето, за което ще се извърши демонтажа на феодалната политическа система, която ни бе наложена преди 23 години. Съгласете се поне веднъж с бъчвите, че това трябва да стане бързо. Така, впрочем, и неминуемата разправа ще бъде по-кратка и безболезнена
09 Юли 2014 22:50
В този форум например има хора с откровено сталинистки политически убеждения.

И кво? Може и зоофили да има у форума, и кво? Ние сме си в бъчвите и немаме думата, и даже /за разлика от Диоген/, не сме и свободни.
09 Юли 2014 22:52
За съжаление нищо не може да се направи.
Човека е бетон и стомана, чугун и пепел.
Най-подходящо е да мине в миманса, а не да ни разправя приказки.
С какви очи излиза и говори кротко, благо и с равен Георгипиринсков глас ?
09 Юли 2014 22:52
Разполагаме с няколко милиона Диогеновци и нито един Александър. Нито един положителен пример, нито един истински водач.


Диогеновци ли? Че и няколко милиона? От вида дето с фенер търсят Човека?
тц тц тц.... глупост на търкалета. Диоген до Диогена били в тая наша Родина. Де да беше вярно...

според теста на лещата, всички ли сме Диогеновци?

Седял веднъж Диоген пред къщи и ядял леща. В цяла Атина нямало по-евтино ядене от тази яхния. Ядеш ли леща, значи съвсем си закъсал.
Минал един от министрите на императора и му рекъл:
- А, Диоген! Ако се беше научил да си по-покорен и да ласкаеш малко повече императора, нямаше да ядеш само леща.
Диоген спрял да яде, вдигнал поглед, взрял се в богаташа и му отвърнал:
- Бедни ми братко, ако се беше научил да ядеш малко леща, нямаше да има нужда да си покорен и да ласкаеш императора.
09 Юли 2014 23:04
Грешка, две Българии бяха когато имаше само една Партия, вашата комунистическа, другарю Асланов.
Тогава едната бяхте вие, а другата - народа.
Сега Българиите са поне 3 или 4.
На различни етажи сме, дори не се виждаме с такива като вас.
09 Юли 2014 23:04
дублаж
09 Юли 2014 23:06
Написал е, че щастието е в независимостта от продуктите на цивилизацията. С други думи - от властта и парите.
Г-н Асланов, с тия думи Вие изпразнихте от съдържание "демократичните ценности".
Мога отсега да си представя и какво ще последва тези редове във форума на "Сега"
Значи, четете. Добре. Надавате ухо за щетенията от съседните бъчви. И ние Ви четем. Няма да Ви обещаваме каквото и да е като Александър Велики, ама е хубаво да споделите какво искате . Защото от вторачване в едното слънце ще ослепеем всите.
реших да потърся един стринг на страницата - "комунист". Оказа се че авторът пише, пише, ама за комунизма не се сеща....
И аз реших да потърся не един, а няколко стринга и не ги намерих. Нито Луна, звезди, вселена, взаимодействия. Щото не става ясно в тия паралелни светове животът как ваимодейства в пространството извън бъчвите и величията.
Разполагаме с няколко милиона Диогеновци и нито един Александър
Това също е неточно. С Диогеновци никой не разполага. Ако те решат, могат да дадат съвет/напътствие на някого. Въпросът е: има ли кой да ги пита? Освен това, за да има един Александър, требе да има "железни войници", много калени войни (квалифицирани кадри). Така че освен кадри, липсват и питащите. Питащите с въпрос, например: защо здравната система е докарана до банкрут? В духа на Кроткия/Трепач: Кой крадна парите? А по-важно е Как? и Защо?.
09 Юли 2014 23:27
"Сбъдна се социалистическата мечта на българина да бъде поробен от Запада и угасна капиталистическата му надежда да бъде богат."

Няма нормален човек, който мечтае да бъде поробен, нито такъв, който не се надява да бъде богат. За бъда точен, под "нормални" разбирам 85- те % от хората в известната пирамида на Маслоу.

И е време да се разбере, че главният антагонизъм съвсем не е "капиталисти - наемници". Не могат всички да бъдат капиталисти, нали? "При комунизма всички ще бъдат равни и всички ще имат по двама роби" е виц от соца, а не от капитализма.
Основното противоречие, което "нашите" управници успяха да превърнат в остро-антагонистично, направо от нищо и за почуда на целия свят, е между обществото и държавата. Между нас и държавата, която в нормалните страни е арбитър между класите, а във феодална България - практически единственият класовообразуващ фактор.

П.С. Нали др. Асланов е социолог? Защо не каже нещо за социалната мобилност в днешна България? Дали защото не е само 2% /два процента!/ - по-малко, отколкото в Османска България и по-малко, отколкото във всяка съвременна страна извън Африка и Централна Азия!
09 Юли 2014 23:41
Не четете, момчета и момичета, не четете внимателно!
"Диоген се смята за основоположник на цинизма като философско учение."
после
"Всички останали са роби, обитават своите бъчвички и са въоръжени с цинизма."

И едва тогава:

"Разполагаме с няколко милиона Диогеновци и нито един Александър."

Но нещо ме съмнява в историята със слънцето. Нима великият пълководец е стоял по време на беседата си с великия философ? Гледал го отвисоко? Като надвесените над моята си бъчвичка четирима коннци на Апокалипсиса политици, илюстриращи примера?

Мога отсега да си представя и какво ще последва тези редове във форума на "Сега": ще науча за себе си всичко, включително и онова, което не подозирам, но няма да чуя и дума по въпросите, които поставям на дебат.

Може би е за доброто на автора, че не внимаваме в това, което казва. Защото инак ми се струва, че той говори за бунт, метеж, за "Септември ще бъде май, ще бъде". Дори диогеновците да го разберат, чини ми се, че другата България няма да му го прости. Дано да не става от мен пророчица...
09 Юли 2014 23:43
Сега е важно да си НПО- оръфляк

Заблуда!
Далеч по-изгодно е да си ПО-оръфляк.
Затуй и в правителство, и в парламент само оръфляци виждаме.
09 Юли 2014 23:59
Двойно се увеличи делът на децата, които изобщо не тръгват на училище - от 4 на 8 процента. Двойно се увеличи и делът на децата, които не завършват 7-и клас - от 6 на 11.5%.

А това сигурно са деца на българи любители на футбола.
С този темп на размножаване футболните фенове скоро ще прекръстят България на Мангустан.
10 Юли 2014 00:47
Признавам, най-напред и на мен ми се прииска да изрева сакралното: "А га еде кифтетата не рИва, а?"
А после си рекох: Абе, драги, що се правиш на много отворен? Човекът ако е искрен, значи му е наболяло на душата. Ако не е - няма смисъл да се коментира.
Освен туй, кифтетата на носа ще му ги натрият неговите хора. Те много обичат.
Заключение: Имайте търпение като Диоген, господин Асланов. Дори и по капка, вирът се пълни.
10 Юли 2014 01:54
Много силна статия на Юрий Асланов. Отдавна не бях чел такава.
10 Юли 2014 02:15
Най-характерното за прехода ни към демокрация е в това,
че проектът му даде простор на БЕЗОТГОВОРНОСТТА
в системата на политическото ни общуване...
Тя е твърдо партизирана и брутално игнорира неговият Обществен характер...
Тази система сме длъжни радикално да реформираме
в посока към НАЛАГАНЕ на образцовите прояви на ОТГОВОРНОСТ,
както в политиката, така и в управлението, казано накратко - във властта...
Необходимо е изключително дълбоко Преструктуриране на модела,
с решителна Смяна на формации и лица в политиката...
Оттам и в останалите "сектори"...
За конституцията не отварям дума, нуждаем се от нов Обществен договор...
Иначе, никога няма да стигаме представата си за модерно Общество...
Благодаря, Юри Асланов...
10 Юли 2014 05:28
Докато траеше разводът между Делян Пеевски и Цветан Василев, се наляха пари в техните банки, една десета от които щяха да стигнат, за да се предотврати банкрутът на здравната система.

Др. Асланов, някой Ви е заблудил.
10 Юли 2014 05:30
адмирации, сър
10 Юли 2014 07:14
Хубаво хортува автори (абстрахирам се от името), дума да няма. Доста проблеми разкрива - право куме в очите. С вечните философи и циници, дето си седят у бъчвите, нежелаещи да погледнат навън. Пък дори само и да потърсят човека. Виж с изводите не съм съгласен. Не ни требва Александър. Требва ни Филип. И няколко милиона римски легионери. С диогеновци или ф'лангисти, нема да прокопсаме. Видя се вече това.
Проблема е, че не можем да търпим Филиповци, а за легионери дупе немаме. Или сме некъдърни или диогеновци или забегнали. Шепата останали не са достатъчни. И бавно и полека се превръщат в диогеновци.
10 Юли 2014 07:29
Съжалявам, че г-н Асланов толкова късно достига до изводите за лиспа на свестни публични фигури в Родината ни. Истината е, че тази липса и опростачване на публичния живот тежи на съвестта на неговата Партия.
В публикация във в-к Капитал от ноември 2013, Николай Найденов публикува като приложение един Опорни точки от началото на прехода. Позволете да ги предоставя тук. Подчертавания ще бъдат мои и ще изразяват именно целта за унищожаване на всякакъв публичен елит на България:

"До всички партийни организации на БСП

УКАЗАНИЕ ЗА ПО-НАТАТЪЧНАТА РАБОТА НА ОБЩИНСКИТЕ

И МЕСТНИТЕ ПАРТИЙНИ ОРГАНИЗАЦИИ НА БСП

След минималната загуба на изборите през 1991 г. не трябва да се губи самообладание, няма място за тревога и страх от загубата ни. Напротив, казаното от А. Луканов – и когато губим ние пак печелим, важи с всичка сила, особено за нашите организации, претърпели неуспех в изборите. За това, горе главата и на работа, защото след не много време правителството на СДС ще падне и ще има нови избори. Подготовката за тях е изцяло във ваши ръце затова спазвайте всичко, което има в тези указания!

1. Не се противопоставяйте явно на решенията, които се вземат с мнозинство от противниците – СДС или СДС, ДПС, СДС – център, БЗНС.

2. Търсете хора от техните редици, които имат амбиция за директори, началници и други. Предлагайте сътрудничество (тайно), обещавайте и няма да се противопоставяте на техните желания и предложения.

3. Много важен момент в работата на общинските съвети е да се поставят наши хора начело в групите на СДС, ДПС, СДС – център, БЗНС.

4. Ако има лица, които не можете да контролирате или не се поддават на по-горните предложения за кариера в работата, намерете начин те да бъдат отстранени и компрометирани пред обществото. Компрометирането в никакъв случай да не става от хора от БСП. Това трябва да стане от нашите в СДС.

5. Търсете и внедрете в редиците на СДС деца и внуци на АБПФК, бивши членове на БКП (по възможност млади хора), лица, които са назначени от нашите правителства до 1991г. директори и началници, лекари, учители, управители на фирми.

6. Там където в местните КС на СДС има водачи с изграден обществен авторитет, направете всичко възможно те да бъдат отстранени и на тяхно място да се наложат нашите хора, предпочита се те да оглавят партиите в СДС и оттам целия местен КС на СДС.

7. Да се избират лица, лежали в затворите за криминални престъпления и да им се оказва необходимата подкрепа, за да влязат в КС на СДС. Те да се ползват с неафиширана наша подкрепа.

8. Внедрените от нас лица – да се подкрепят неофициално и да не им се пречи, напротив, да се използват срещу онези местни лидери, които могат да обединят отново хората и да попречат на изборната ни победа в предстоящите избори.

9. Да се използват всички възможности на изпълнителната власт (кметове, зам. кметове и представители на общински съвети), които са от СДС за компрометиране. Опитайте да запазите нашите кадри в общинската администрация. Да не се завършва или да не се започва ново строителство там където кмета е от СДС.

10. Да се образуват инсценировки с предварителни сценарии, следствия и съдебни дела срещу лица водили активна предизборна кампания срещу БСП. Да бъдат разпространявани слухове за тези лица в негативен порядък.

11. Важна основна задача е да се получи разцепление в редиците на СДС, да се избере ръководството на СДС, което да е съставено от наши подставени лица и да няма обществен авторитет.

Това са задачите. Решението им трябва да започне веднага, защото изборите са на прага ни.

Организация "Отпор" към ВПС на БСП
10 Юли 2014 07:34
Съжалявам, но Партията на г-н Алсанов успя да наложи своя ритъм на публичен живот и правене на политика.
Мислех, че подчертаното в цитарания документ ще бъде много по-малко. Накрая, като гледам, май почти цялото е болднато.
Ето така се УНИЩОЖАВА социалното от псевдо-социалистите на България. Появи ли се човек с авторитет, който не е в техемн контрол - да бъде смазан. И това е започнало още 1990-1991 първа.
Г-н Асланов тогава е бил млад. Но ние помним.
10 Юли 2014 07:48
Автора не познавам подробно, но това, което е написал е силно и вярно.
И фактът, че реакцията на форума е такава, каквато е предвидил показва, че е прав.
Демек - жалба и майка на България, докато я има още едно -две поколения максимум.
Изчезнала именно заради българите...
10 Юли 2014 07:56
Писанието на Асланов е достойно за поредицата пасквили на Дойче веле, където познатите нам авторки периодично плюят по българския народ и му вменяват целокупна вина за всевъзможни неща, обвинявайки го накрая, че едва ли не, е недостоен да обитава тази земя.
Асланов, ще ти кажа кой е виновен за днешната ситуация: авторите на вътрешнодворцовия преврат на 10-ти нември и авторите на последвалия го убийствен посткомунистически преход. Повечето от тях произлизат от любимата ти столетна партия, която дотолкова се самозабрави и ояде, че в момента се срива пред очите ни под напора на собствената си тежест. Така че, натам насочи, др. Асланов, стрелите на своето перо, преди да обвиняваш народа. Партия и народ у нас поне от 50 години не са едно и също нещо - откакто Тодор Живков разгони старите комунисти и наложи личния си режим.
И моля те, избирателите не са виновни за това, че умишлено им се предлага некачествен материал, от който да избират, при което половината от тях предпочитат изобщо да не осъществяват своя избор. Потърси виновните за това отново в средите на авторите на прехода. Знаеш къде да намериш повечето от тях.
10 Юли 2014 08:02
Ех, колко е удобно българите да сме виновни. Няма смъсил да се четат текстове, в които се говори наедро.
Какво е виновен един българин от началото на прехода, примерно учител в малък град, който учител всички уважават и биха искали да ги представлява по политически въпроси, защото ще мисли за всички, а не за себе си. Та какво е виновен този българин, че БСП дава "отпор" на неговите действия със слухове от вида: "Ама той сигурно е педофил, щом толкоз много обича децата" или "Жена му не може да му изпере хубаво гащите"?
Нищо не е виновен този българин, който е подложен на такива целенасочени от страна на "Отпор" към ВС на БСП действия.
10 Юли 2014 08:04
sega_007 - 09 Юли 2014 23:04

Всичко е казано ясно!
10 Юли 2014 08:13
68 на сто от завършващите 7-и клас смятат, че най-важната задача на нашата образователна система е да ги научи на английски език.

Ами прави са децата.
Още Маркс е казал че владеенето на английски е мощно оръжие в борбата за оцеляване.
Той самият , между другото , така и не е успял да го научи като хората та се налагало неговият приятел Енгелс да му помага.
10 Юли 2014 08:39
Apolitichen
Много противоречия в това есе... А зад тях - някакво самосъжаление.
Г-н Асланов продължава да си търси спасител (под формата на велик Александър , истински водач, национален идеал), а Диоген от живеещ в бъчва накрая просто се е превърнал в бъчва ("те не говорят от името на бъчвите"; "усилията на управниците са насочени от идеята да се попречи на бъчвите да започнат да разговарят помежду си".
Единственият ни шанс бил да започнем да си говорим! Как? Не като се "разправяме с властниците", а като "обитатели на бъчви". Мдаам, много съдържателен разговор ще се получи помежду ни. И контрол над властта, което е смисълът на демокрацията и модерния хуманизъм - също.
Трудно е да се живее в два паралелни свята, г-н Асланов. Или си избираш ролята на съветник на Александър, или тази на Диоген. (Виж Apolitichen). Иначе - "сянката на Александър". Нито велик, нито истински...
10 Юли 2014 09:48
малко се пие в тая страна....
10 Юли 2014 09:55
Абе... добре, че малко се пие.
Я погледни какво става там, дето пият повечко...
10 Юли 2014 10:03
emacs, извинявай но си просто момче. Размисли дали измежду нормално мислещите хора било ти леви или десни ще се намери поне един който не желае да живее в една подредена и добра за живот в България. Това което написах на теб се отнася за подобните на противоположната амбразура. Все си мисля че преди всичко сте човеци и българи, а после партийци.
10 Юли 2014 10:04
Така си е Юри! Александър (Лилов) почина миналата година.
Нещата бяха по-правдоподобни когато ставаше дума за "колибите и дворците". В колибата може да не си мислител, но задължително ставаш циник!
А от Форума не се стряскай! Естествено, че винаги ще се намерят конструкции (за малко да кажа "мисловни", които ще се завъртят около "полубрата", но като цяло, нивото на "мисъл" преобладава. Според мен де!
10 Юли 2014 10:16
Докато българите не схванат че са в един отбор, нищо добро не чака страната. Спомнете си за снопа стрели на Хан Кубрат и мислете много с това което имате между ушите , а не чрез телевизора.
10 Юли 2014 10:22
Дотук форумът потвърждава колко е прав Асланов. Включително и в този пасаж :
Много ни харесва идеята, че за всичко са виновни управниците, но предпочитаме да си мълчим за неоспоримия факт, че тези управници не падат от небето, не ни ги доставят марсианци и не са командировани европейци, американци или руснаци.
10 Юли 2014 10:49
Случилото се през последната година - събитията около падането на предходното правителство, баталиите, съпътстващи днешното правителство от първия ден на неговия мандат, поведението на държавата по време на бедствията, банковата криза, изборите, липсващата оставка на Орешарски и почти оставката на Станишев - ме накара да се замисля.

Доста късничко сте се замислили, г-н Асланов! Преди това нямаше ли поводи за размисъл?
Написал е, че щастието е в независимостта от продуктите на цивилизацията. С други думи - от властта и парите.

В наше време няма как да стане. Не можеш да лишиш децата си от продуктите на цивилизацията и да ги обречеш от малки на мизерия и маргинализация. Единственото решение е реализация в живота, която е независима от властта, примерно професия, която носи достатъчно доходи без да зависи от това кой управлява. Точно сред тези слоеве БСП има най-малко поддръжници и те са на потомствен принцип. Нови не се привличат.
Трябва да се знае, че отъркването около властта на ниско ниво може да донесе големи негативи на отъркващия се: при следващата смяна на властта да го уволнят и да остане в немилост. Дори човекът да си е вършил съвестно работата, щом е назначен от кмета на партия А, ако дойде кмет от партия Б ще го уволни за да разчисти място за своите си хора.
Сбъдна се социалистическата мечта на българина да бъде поробен от Запада и угасна капиталистическата му надежда да бъде богат.

Българинът е поробен от партокрацията и собствената му олигархия, която е абонирана за държавните поръчки и задушава всякакви опити на нормална конкуренция. Плюс корупцията и бюрокрацията на всички възможни нива в държавата. Защо не поробиха Чехия, а бедна България, в която има по-малко за изнасяне? Честно да си кажа, тези конспиративни теории ме докарват до бяс. Докато другите вървят напред и се развиват, на нас все някой друг ни е виновен.
В ръководството на партията, наречена социалистическа случайни хора няма. Едните са потомствени номенклатурчици, синове и дъщери на бивши партийни величия, другите милионери, с пари нартупани по време на прехода, а третите - с лични заслуги към ДС.
10 Юли 2014 11:29
rodolubec_bg
10 Юли 2014 10:03
Мнения: 317

emacs, извинявай но си просто момче. Размисли дали измежду нормално мислещите хора било ти леви или десни ще се намери поне един който не желае да живее в една подредена и добра за живот в България. Това което написах на теб се отнася за подобните на противоположната амбразура. Все си мисля че преди всичко сте човеци и българи, а после партийци.


Родолюбец, ако искаш ме извинявай, но такива като тебе не сте родолюбци. Вие точно сте партиците. Освен това сте нахални и огромно самочувствие че знаете кой бил прост, кой не. Вие самите се мислите за много сложни....

Аз в партия никога не съм бил и сега не съм. Не съм срещал през живота си член на ГЕРБ. Живея извън България и си изкарвам хляба с инженерство.... Бил съм казармата за разлика от вашото "сложно момче" дето сигурно също се мисли за голям родолюбец.

Докато такива партийци като вас не разберат че причината за бедите на България сте точно вие и вашата партия, България ще върви надолу.
10 Юли 2014 11:33
rodolubec_bg
10 Юли 2014 10:16
Мнения: 317

Докато българите не схванат че са в един отбор, нищо добро не чака страната.


Аз с комунягите кървави тъпи задунайски не съм в един отбор.

Дори само един поглед по този форум ме кара да разбирам че със Сталинисти, Андроповисти и най-обикновени имперски рубладжии н е можем да бъдем един отбор.
10 Юли 2014 11:35
Те и не искат, емакс.
Мразят врага, но още повече мразят да остават без враг.
10 Юли 2014 11:35
че тези управници не падат от небето,


Така ли било?

Интересно откъде е паднал примерно управникът Станишев?
Аз мисля че е точно от небето.....
10 Юли 2014 11:46
Мечтата на псевдо-социалистите - всички да сме еднакви.
Маловежен е въпросът, че всички сме маскари. Зарибяват ни с химерата, че ако слушаме такива като Съси, може да сме еднакви успели хубавци като него и Пеевски.
10 Юли 2014 11:53
Живеем в две паралелни Българии
Винаги сме живели в две паралелни Българии след 09.09.1944.
Комунистите разсякоха България на две.
Едната е излишна...
10 Юли 2014 12:15
Зарибяват ни с химерата, че ако слушаме такива като Съси, може да сме еднакви успели хубавци като него и Пеевски.


Верно бе! А отъкъде е "паднал" управникът Пеевски?
Айде Съси там със златната лъжичка в устенцата....

Ми Прасето? Избран от низините за евро-депутат? Стига бе!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД