:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 256
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Свидетелите по аферата КТБ искали "да им олекне на душата"

Липсващите 206 млн. лв. от трезора били прехвърлени като задължение на "Бромак" с фалшив протокол
Снимка: Михаела Катеринска
Изпълнителният директор Орлин Русев бе пуснат на свобода срещу 10 000 лв. гаранция
Двамата свидетели на прокуратурата по делото за Корпоративна търговска банка (КТБ) Бисер Лазов и Теодора Танева не са посочили защо са решили да свидетелстват срещу доскорошния си работодател и мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Единственото обяснение на Лазов е, че решил да разкаже какво се е случвало, за му "олекне на душата". Това разказаха пред "Сега" запознати с разследването. Мъжът е научил от самия Цветан Василев за липсата на 206 млн. лв. от трезора на КТБ. Според показанията му банкерът обещал да "оправи работата". Танева пък разказала, че разбрала за ситуацията от главната счетоводителка и обвиняема по делото Мария Димова. Дамата свидетелства, че Димова й дошла на гости малко преди квесторите на централната банка да влязат в КТБ и й разказала, че с трезора има проблем. Димова категорично отрекла за посещението.

Двамата основни свидетели на прокуратурата са доскорошни съратници на Василев. Танева е сред управляващите на Технологичен център "Институт по микроелектроника", свързан с КТБ, и в момента обявен в несъстоятелност. Лазов пък е в съвета на директорите на дружеството "Мел финанс", където е вписан и Цветан Василев.

След над 8-часово заседание по мярката за неотклонение на четиримата арестувани Софийският градски съд реши да остави в ареста зам. главният счетоводител Борислава Тренева-Кичукова и главната касиерка Маргарита Петкова. Освободен срещу 10 хил. лв. гаранция бе председателят на управителния съвет на КТБ Орлин Русев и Димова, която бе оставена под домашен арест. По време на заседанието прокуратурата изненадващо се отказа от версията си, че парите са изнасяни от банката в чували. Засега четиримата са обвинени в длъжностно присвояване в особено големи размери. Те бяха арестувани в края на миналата седмица, след като БНБ изпрати на прокуратурата сигнал, че от КТБ са изтеглени 206 млн. лв. в един ден. От държавното обвинение реагираха със съобщение, че парите били изнесени с чували по нареждане на Василев. По време на заседанието обаче прокуратурата смени позицията си. Според разследващите източването е продължило цели три години - от 2011 г. В крайна сметка било прикрито чрез прехвърляне на липсата като задължение на фирмата на Василев - "Бромак", която пък се задължила да ги възстанови до 30 юни.

Според адвокат Татяна Дончева, която защитава Петкова, няма как двамата свидетели да са знаели какво се е случвало в касата на банката, тъй като не работят там. Тя коментира, че към момента няма данни за изнасяне на пари.

В определението си съдия Пенка Велинова заяви, че има данни за извършено документно престъпление от страна на Русев. Става дума за протокол, чрез който се потвърждава, че липсващите 206 млн. лв. са прехвърлени като задължение на "Бромак". Върху него председателят на УС на банката е сложил резолюция "ДА". Подписите на Василев и на управителя на фирмата обаче били фалшифицирани.

Прокуратурата ще обжалва решението на съда двама от задържаните да бъдат освободени от ареста, заявиха от държавното обвинение. Заседанието вероятно ще бъде в началото на следващата седмица.

28
9686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
14 Юли 2014 20:44
и след мъглата, пак мъгла....
14 Юли 2014 21:08
Според адвокат Татяна Дончева, която защитава Петкова


Това е приключен казус, Дончева защитава. Тя печели.
14 Юли 2014 21:34
Това си е цяла банда и много трябва да се внимава с нея...
14 Юли 2014 21:50
Това си е цяла банда и много трябва да се внимава с нея...


опг в състав депесе-цацаратура-бнб-бесепе
14 Юли 2014 21:58
В една банка са се събрали бандити-банкови чиновници и свързани фирми, които са получавали кредити рисково - много мошеници, много нещо...
14 Юли 2014 21:59
ББР?
14 Юли 2014 22:07
Речено е, "Чистосердечное признание облегчает душу и ... удлиняет срок"

От друга страна, формулата "хочу чистосердечным признанием облегчить свою душу" се открива в протоколите от разпита най вече сред петна от кръв, сълзи, пот, сополи и други телесни течности, обещани от световния империализъм и лично от господин Чърчил на трудовия народ.
14 Юли 2014 22:22
А какво става с Цветан Василев - нали щеше да се връща в България?
14 Юли 2014 22:24
.
14 Юли 2014 23:08
и като почнаха едни катарзиси, та цяла неделя...

а това избива рибата:
"Става дума за протокол, чрез който се потвърждава, че липсващите 206 млн. лв. са прехвърлени като задължение на "Бромак"."
за кои липсващи пари става дума? то според протокола е ясно къде са! от къде липсват и на основание на кой документ е констатирана липса та да се търси къде е?
за онуй дет е откраднато има РАЗПИСКА! цял петък ни надуваха главите с РАЗПИСКА! и не се шегувам - една кохорта отговорни хора го хортуваха, не бай Иван циганина от долната махала, а най-малко гуверньор на БНБ! и нагоре.
сега за пръв път чувам пари да се прехвърлят с протокол?! или с протокол се потвърждава прехвърлянето? а документите за прехвърлянето. и доказателството, че е незаконно?
а следващото доизбива рибата, ако има оцеляла:
"Върху него председателят на УС на банката е сложил резолюция "ДА". Подписите на Василев и на управителя на фирмата обаче били фалшифицирани. "
хммм?! какво значи "ДА" върху протокола? и кога е положено- след катарзиса? щото подписите на наличните оригиал, на липсващите - каквото дошло?
14 Юли 2014 23:26
Нищо няма да излезе и от тая трънка. Освен медийна помия.
14 Юли 2014 23:32
И фалирана банка!
15 Юли 2014 00:51
Преди няколко дни писах - всички, които са арестувани (или ще бъдат арестувани) отдавна са обезпечени. Схемата явно е подготвяна няколко години. Няма как да си толкова прост, и да си сложиш главата в торбата с подпис, ако насреща нямаш подходяща компенсация. Разбира се - едрите риби едва ли ще стигнат до ефективен затвор - за справка, гаранцията на големия шеф - за него е само "документно престъпление". Ще го отнесат разни счетоводителки и касиерки - за тях ще е "присвояване в особено големи размери". Ще полежат 1-5 години в общежитие от открит тип с право на отпуска, и няма да усетят как ще мине времето. После може да се пенсионират и да тръгнат да обикалят света.
15 Юли 2014 07:58
Цялата тази трагикомедия ми прилича на случая,когато съпругата изненадва мъжа си с друга,а той скача от леглото и вика: мила,ти ли си? Сега ще почнат едни съмнения!...Ясно е,че истината никога няма да излезе,или поне 80% от нея! А още по-ясно е,че в България не остана нито една държавна институция,в която можем да имаме доверие! И ако някой може да разкрие поне част от истината около тази мръсна история,това е независима прокурорска и експертно-финансова ревизия от ЕС,респективно от ЕЦБ! А дано,ама надали! Най-вероятно пак ще се потвърдят две народни мъдрости: "куче влачи - диря няма" и "когато атовете се ритат,магаретата страдат" А дали сме магарета или овци - въпрос на вкус!
15 Юли 2014 08:21
Тази нова версия потвърждава добронамереност от страна на ЦВасилев, и да е знаел и да не е знаел предварително за липсата, искал е да е изряден пред одита и си ги е писал тез милиони като собствен дълг. Е, с фалшиви подписи, шото бил във Виена. И все пак... май едва ли е очаквал да се случи това, което се случи. Имал е доверие на надзора, иначе щеше да си трае и да ги остави сами да се бъхтат да открият следите на липсващата сума, ако изобщо преброят банкнотите в трезора /би трябвало да го направят даже като първа задача/.
15 Юли 2014 08:47
BaliBali,
"...искал е да е изряден пред одита и си ги е писал тез милиони като собствен дълг. Е, с фалшиви подписи, шото бил във Виена."
това сериозно ли? дълг от 2011 г. след нам колко си одита? и си приписва едни пари, като се подписва "ФАЛШИВО"? кой го е съставил протокола, след като е бил във Виена? и кой е положил подписа - ако Василев му се е обадил да го подпише човека трябва да се знае кой е?
айде малко по-сериозно, моля!
15 Юли 2014 08:52
Както писах документи за 3,5 млрд. не могат да изчезнат. Просто прокуратурата и бнб играят за противниците на мустака. Една хубава статия от колега с ясни обяснения:
Натисни тук
Отново питам:
-искам списък на всички кредити над половин милион
-колко от тях са официално лоши (не се обслужват от над 6 месеца)
-от кога са лоши
-колко пари изтегли/прехвърли на друго място държавата в подкрепа на противниците на мустака
-какво реално става с приказката за липсата на 200-те и малко милиона лева - вече не били изнесени в кеш, а прехвърлени с протокол - което също не може да стане
15 Юли 2014 09:06
айде малко по-сериозно, моля!
Съвсем сериозна съм, какво точно не е ясно? ЦВ може да не е знаел за липсата до последния момент, в който му го съобщават, а може да е знаел, но да не го е оформял документално пак до последния момент. На какво се дължи липсата не е ясно, може да са подкупи на политици, може да е за кампанията на Бареков, всичко, важното е, че ЦВ е искал да го пише на себе си. Освен да не е вярно, че се е обаждал, а служителите му да са го направили без него /самият ЦВ нищо не е казал по въпроса, всичко е спекулации на прокуратурата и на адвокатите на обвиняемите, както и на някакъв измислен свидетел, самата смяна на версии ме навежда да съм недоверчива към цялото това обвинение/.
15 Юли 2014 09:09
А да попитам аз, какво стана с делата на Христо Бисеров? За да видим перспективата и пред ТЕЗИ дела!
15 Юли 2014 09:32
Цв.Василев нема го пипнат с пръст. Нема и обвинение да му повдигнат. Че ше вземе да пропадне новото коалиционно управление есенес...
Тъй, тъй.
А да попитам аз, какво стана с делата на Христо Бисеров? За да видим перспективата и пред ТЕЗИ дела
На тези банкови служители най-вероятно нищо няма да им направят - главната цел на прокуратурата е Цв. Василев. Не толкова да го обвинят, колкото да го вкарат в ареста, за до дават по тв с белезници.
15 Юли 2014 10:07
Подписите на Василев и на управителя на фирмата обаче били фалшифицирани.


То и на Баце над 100 пъти бил фалшифициран подписа... Интересно , нали има спесимени на подписите, пък и много фалшификатори на подписи в тая Бългааия, бе .. то не остана ведомство, в което да не се фалшифицират подписи, помня, че и на един зам.министър на околната среда също бил фалшифициран подписа... Цигания в Абсурдистан
15 Юли 2014 11:33
Чудя ви се какво коментирате, като хал хабер си нямате какво точно е станало и става.
Като казуса с лекарите в Горна Оряховица.
Плямпане, плямпане, тупане в гърдите колко много знаете, пръски и слюнки срещу обирджиите и майцепродавците, редене на страшни политически пасианси и завери, а всъщност бръщолевене като на леля Пенка от партера с изкукуригалата леля Роза от отсрещния блок.
Айде изчакайте малко, попрочетете повечко, пък тогаз...
15 Юли 2014 13:45
Липсващите 206 млн. лв. от трезора били прехвърлени като задължение на "Бромак" с фалшив протокол


Дрън-дрън. Аз вярвам само на Информационна агенция ПИК. Те доказаха по безспорен начин, че парите са заминали със самолета на ЦвъВъ. Прокуратурата изостава вече с ТРИ обиколки от ПИК.

А Костов ръси обиди наляво и надясно, като кръчмарски "банкер":
Анализаторът разкритикува действията на управителя на БНБ Иван Искров, който, по думите му, "за два мандата не научи банковите понятия, така че като говори да го разбират професионалистите", нарече нелепица твърденията за касиерката, изнесла 200 млн. лв. и продължи, че "само някой завършил в Симеоново или ЮЗУ може да го каже".


Не че не е прав, ама все пак добрият тон изисква хайдуците да се уважават.
15 Юли 2014 14:45
Ех, тези милиони какво тежко бреме са......в България. Веднъж обаче прехвърлиш ли ги през граница, толкова лек и спокоен ти става живота, олеква ти и нов човек ставаш.
15 Юли 2014 15:31
Бромак, Бом-Бак или Бром-макак да е кръстиш, ти си просто един тъп крадец Василев. Поставили са те да си "кюташ" и да папкаш народна парЪ, без да се напрегаш, ама пусто его ...
15 Юли 2014 15:48
"Свидетелите по аферата КТБ искали "да им олекне на душата"
И един въпрос "на ухо":
Какво казват за "проблема" IT специалистите, заработващи в КТБ?

*** След като на всички е ясно, че няма как да се бръкне ( "с" / "без" смяна на датата) в масива от информация на архивиращите сървъри, в Централата на банката, без участието на съответният IT експерт (вайзер), с ниво на достъп, съответстващо на съответния параметър - големина на "цифрите" ("+" / "-" на операциите - дебит / сторно / кредит...
***А и програмистите, винаги намират начин "да си сложат тенекия", когато някой шеф ги задължи да седнат на... таралеж, с голо д*пе .
15 Юли 2014 17:42
Като им тежи в джобовете, поне на душата да им е леко.
15 Юли 2014 20:33
Какво казват за "проблема" IT специалистите, заработващи в КТБ?


Естествено IT специалистите виновни. Ама не тез, заработващи в КТБ, а IT, заработващи в други институции.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД