:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,765,155
Активни 92
Страници 18,210
За един ден 1,302,066
Интервю

Едностранна промяна на договорите за "Марица-изток" 1 и 3 ще е пагубна за България

Неоснователно ни обявиха за основни виновници за скъпия ток, казва изпълнителният вицепрезидент на "КонтурГлобал Марица Изток 3" Гари Левсли
СЕГА
Гари Левсли
Гари Левсли е изпълнителен вицепрезидент и главен изпълнителен директор за Източна Европа и Общността на независимите държави на "КонтурГлобал Марица Изток 3". Преди да се присъедини към компанията, той е бил главен оперативен директор на Donbass Fuel & Energy Company (DTEK), компания за въгледобив, производство и доставка на електроенергия, базирана в Украйна. Преди това е работил в корпорацията AES. Гари Левсли има бакалавърска степен по инженерство от The Open University, Великобритания.

- Г-н Левсли, как ще коментирате жалбата на българската ДКЕВР до ЕК за дългосрочните договори с ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3?

- Нашата позиция продължава да е, че ДКЕВР не е страна по Споразумението за изкупуване на електроенергия (СИЕ). Затова и регулаторът няма право да налага условия по договора ни с НЕК. ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е най-евтината и отговаряща на екологичните изисквания базова електроцентрала в българската енергийна система. Ние очакваме всяко българско правителство да спазва своите задължения по споразумението. Активирането на други държавни институции, наред с ДКЕВР, за нас говори ясно, че държавата се опитва да оказва натиск върху частните инвеститори, и по-конкретно върху нас. Причина за тези действия са направените многократни обещания пред българските граждани (които са и гласоподаватели) да не се увеличава цената на тока. Тези обещания по същество са нереалистични.

- ДКЕВР е лицензодател, но не е страна по договора. Възможна ли е такава намеса?

- В решението на ДКЕВР всъщност няма аргументи, там просто се казва, че договорите противоречат на eвропейски практики и директиви. Но не се посочва кои точно практики са нарушени, кой и кога е установил, че има нарушения. А и самият регулатор заяви, че на основание на действието на закона, договорът за изкупуване на енергия между нас и НЕК остава в сила за срока, за който е сключен. Това означава, че НЕК все още е задължена да изкупува нашата електроенергия по сегашната непроменена цена и при условията на съществуващия договор, докато и ако страните го предоговорят.

След публикуването на решението на ДКЕВР за новия ценови период редица анализатори и медии направиха изчислението, че с новите цени се отваря "дупка" в бюджета на НЕК от близо 1 милиард лева. Неприятно ни стана, когато за "основни виновници" за лошото състояние на НЕК и оттук - за възможно повишение на цените на тока през октомври - бяха нарочени т.нар. американски електроцентрали и ВЕИ производителите. Някак половинчато се споменаха редица спорни от финансова гледна точка инвестиции, които НЕК и държавата предприеха през последните години. Никъде не бе направен анализ каква част от цената на регулирания пазар отива за нереални когенерации и за заводските централи. Никой не посмя да анализира колко глоби сме спестили на държавата от това, че изпълняваме европейските екоизисквания от години, че работим прозрачно и спазваме законите.

- Доколко ЕК може да се произнесе по търговски спор?

- Не можем да предположим какъв би бил отговорът на ЕК. За нас няма търговски спор - нашият договор и нашата работа като електропроизводител носят ползи както на компанията, така и на държавата. Ние заведохме жалба до Върховния административен съд срещу решението на ДКЕВР. Очакваме решението. Нашият договор е от близо 13 години. През това време в България се смениха 4 или 5 правителства. Голяма част от тях се хвалеха с нашите постижения. През този период ЕК не е била сезирана или не се е произнасяла в наш ущърб.

- Какви биха били неустойките за България при прекратяване на договора или при едностранната му промяна?

- Нашият проект е финансиран от една от водещите европейски банки и е обезпечен от италианската Агенция за експортно кредитиране (Servizi Assicurativi del Commercio Estero). В случай на предоговаряне на СИЕ без съответната дължима компенсация ние (или кредиторите ни) ще бъдем принудени да активираме всички механизми за прекратяване и обезпечение по договора. Последиците ще са пагубни за българската енергийна система и за страната, тъй като българските данъкоплатци ще трябва да плащат дълги години за едно безразсъдно действие на няколко души.

- Как се отразяват решенията на ДКЕВР на инвеститорския интерес?

- Решенията на ДКЕВР, както и редица политически изказвания и медийни публикации от последните години влияят негативно на инвеститорския интерес. Непосредствено след оповестяване на проекта за решение на ДКЕВР (решение ЕЕ1, 27.05.2014 г., с което се иска да започнат преговори между двата ТЕЦ-а и НЕК за намаляване на цената и се сезира ЕК - б.р.) ми се наложи да проведа над 12 часа разговори с 25 инвеститори и други бизнес партньори на нашата глобална компания и в тези разговори да обяснявам необмисленото решение на регулатора. Накратко, едно решение на ДКЕВР нанесе непоправими щети върху имиджа на България като страна с благоприятен инвестиционен климат.

- Тук се изтъква опитът на Унгария и Полша, които са успели да договорят по-изгодни условия по дългосрочните договори.

- Има доста разлики между ситуацията в България и в Унгария и Полша. Примерите в тези две страни са отпреди 10 години. Една от разликите е, че само за 20% от българския пазар има сключени СИЕ, докато в Унгария делът им беше 100%, в Полша този процент също беше висок. Откровено казано, подобни сравнения са манипулативни.

Проекти от такъв огромен мащаб като нашия изискват голям капитал. Често това са стотици милиони или дори милиарди евро. За да се привлече такъв капитал, правителствата е трябвало да създадат разумни условия, за да могат инвеститорите и кредиторите да очакват възврaщаемост на своята инвестиция, отговаряща на пазарните условия. Оттук идват и Споразуменията за изкупуване на електроенергия. За сравнение - пазарите на някои западноевропейски страни, като Великобритания, Франция и Испания, не стимулираха компаниите да строят нови електроцентрали, което доведе автоматично до недостиг на електроенергия. Това накара правителствата на тези страни да въведат механизми, подобни на СИЕ на "КонтурГлобал Марица Изток 3". Те са наречени по друг начин - "Договори за компенсиране на разликите", "Плащания за мощност", но по своята същност са еднакви - гарантират на инвеститора базова възвращаемост на инвестицията. Този нов тип договори има одобрението на ЕС.

- Каква е цената на тока от "КонтурГлобал Марица Изток" 3?

- Нашата цена е третата най-ниска в енергийната система на България, непосредствено след тези на държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток" 2, чиито инвестиции не са съпоставими по никакъв начин с направените от нас. Ако ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" работи на пълна мощност, нашата цена е 85 лева за мегаватчас. Колкото повече се натоварва централата, толкова по-добре е за енергийната система, защото плащането за разполагаемост се разпределя върху по-голямо количество електроенергия. В резултат се намалява цената на единица производство.

- Какъв е размерът на инвестициите, които сте вложили?

- В централата бяха инвестирани 650 милиона евро между 2004 и 2009 г. Днес тя е почти изцяло нова мощност. Тази огромна инвестиция я превърна в първата централа в Югоизточна Европа, отговаряща на екологичните изисквания.

Ние, като нови собственици от 2011 г., не спряхме до тук. Планирахме инвестиции, които да отговорят на новите изисквания на ЕС. Например, вложенията за редуциране на емисии съгласно европейски директиви включват 16.8 млн. евро разходи за намаляване на емисиите на азотни оксиди и 2 млн. евро за намаляване на емисиите на серен диоксид в периода 2012 - 2015 г. Нека уточним, че нивото на сероочистване след изграждане на нашите инсталации, е минимум 94%. След 2016 г. ЕС предвижда увеличаване на това ниво до минимум 96%. Тогава в България ще има само две конвенционални електроцентрали, отговарящи на новите правила - нашата и AES Гълъбово.

- Как ще се отрази бъдещата либерализация на пазара за крайните потребители?

- Честно казано, е малко трудно да се даде точен отговор на този въпрос. Това, което наричаме пазарна цена, в момента се определя от много малък брой търговци на електроенергия. От друга страна, знаем, че сектор "Енергетика" има нужда от реформи, които ще засегнат не само системата и съответно цените, но ще имат и социален отзвук. От трета страна, потреблението е ниско заради буксуващата икономика, а разходите за конвенционално производство остават непроменени. Нужни са и мерки за повишаване на енергийната ефективност.

Може би със създаване на консенсус и очертаване на ясна и реалистична стратегия, в сектора ще се изгради цялостен модел, въз основа на който да се направи прогноза за това как ще се формират цените за различните видове крайни потребители при преход от настоящия вид пазар към либерализиран пазар.
14
2953
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
06 Август 2014 20:55
Гари, скъпи, тая шия от трушия ли я направи , бе?
В The Open University не ти ли разказваха, че като правиш някъде инвестиция си смяташ плюсовете и минусите и поемаш риска на свободната конкуренция и пазара. Все мантри дето 25 години ни ги набивате в главите. Ма за теб не важат, нали? Важат само за туземците.
Друго си е един драгалевски м@нгал и министрите му да ти осигурят дъъъълги години държавна гаранция за свръхпечалба.
Ми така и баба може да гради капитализЪма , бе Гари!
И сега е гот, нали? Не щеш да пуснеш кокала...
07 Август 2014 07:53
Лъжливите овчарчета все пак успяха.
07 Август 2014 08:00
Две препоръки към газетата. Първо - добре е тези лобистки материалчета да се обозначават с надпис "платена публикация"! И второ - чии интереси защитава в. "Сега" като дава едностранно думата на този крадльо, за да обоснове правото на разни инвестиционни хищници да грабят народа през високите сметки за ток? Частни или обществени? Очевидно частни. Ами тогава да мине във формат заводски вестник на "Мариците", а не да се прави на национален всекидневник!
07 Август 2014 08:29
Нашата позиция продължава да е, че ДКЕВР не е страна по Споразумението за изкупуване на електроенергия (СИЕ). Затова и регулаторът няма право да налага условия по договора ни с НЕК

Баси нахалното говедо. Прерийно такова.
Тое от кой резерват го измъкнаха. Даже и в помощно училище щеше да е позацепил нещо за регулации .......

Ако барем мъъничко не беха дупедавци в правителството, тоя го чакаше конфискация и забрана да влиза на българска територия

Тука въпроса е друг.
Защо Манго, Кредлив дедо, Овчаров ру не са арестувани

А иначе а да го пратят в Китай
Чайнезите да му набутат в кратуната кое как
07 Август 2014 08:44
Както вече съм казвал, договорите трябва да се уважават. Както договорът с Контур Глобал, така и Общественият договор, изразен в Конституцията на РБ.
Там ясно е казано, кой, как, в чий интерес променя законите.
Затова - всички ВЕИ и всички ТЕЦ-ове продават на НЕК само по две тарифи, равни на на най-високата за ВЕИ, и за ТЕЦ.
А държавата им налага един данък, равен примерно на 80 процента от приходите.
С постъпленията от този данък - енергийно подпомагане на всички ползватели, с изключение на производителите на ВЕИ и ТЕЦ.
Те купуват по най-високата ставка.
07 Август 2014 08:51
...тъпичко и по американски нагло, но очаквано, сега да видим кабинетът "Близнашки" какво ще предприеме - давайте версии.
07 Август 2014 09:16
Щом с бакалавьрска степен от Open University си хи левел ексекутиве в Източна Европа какво ли би постигнал някой с диплома от нормален университет . Разказваше са ми познат работещ в Марица изток че поелите изграждането на електоцентралите хал хабер си нямат от тази работа и действали по метода проба грешка - строим рушим и пак от начало. Не му повярвх ама...
07 Август 2014 09:22

Кабинетът Близнашки ще строи най-светлия идеал - комунизма.
07 Август 2014 09:42
НЕуважаеми Г-н Левсли, Вие (компанията, на която сте служител) не сте виновен/виновни за безхаберно поднесената Ви баница. Виновни са управляващите на България по времето, когато са Ви поднесли баницата - направо са ви я набутали в устата. Сега въпросът е "Колко точно сте платили навремето за на тях, за да се разпореждате с баницата?"
07 Август 2014 10:47
Добре сте му го втъкнали на гадния хамерикански империалистически робовладелски кръвопиец. Давайте, радина мать завьот.
И понеже по стар фатмашки обичай мисленето не достига от прекомерно козируване и "тъйвярно'дря'ковник", никога не успявате да достигнете поне мъничко до същността. А тя е, че няма случай в световната история инвестирането на капитал да се прави заради "хуманни"* съображения; прави се само и единствено заради печалба. Е, тези синковци са си направили сметката да са на печалба. Защо пет редовни български правителства не предоговориха условията на инвестицията. Пет, от които две си бяха ваши, бе, другаре. И още нещо - трябва де си доста вдлъбнат, за да не сметнеш задача за първи клас, първи срок. Гарантираната изкупна цена (която не е висока, в сравнение с тази, на която продава руската ТЕЦ Варна, например) е за 15 години. Вече са минали 13 от тях. В задачата се пита още колко години мръсните хамерикански кожодери и робовладелски кръвопийци ще смучат живителните сокове на изстрадалия българки народ? Отговорът е в края на учебника. Ама някой все пак трябва да стигне и дотам.

Та въпросът е "Кой има(ше) нужда от размирисването на партенката с кожодерските цени на гадните американци?"
-----
*Хуманизмът, както показва историята, е присъщ единствено на човеколюбивите общества и техните светли ръководства в СССР, КНДР, Куба, Венецуела.
07 Август 2014 11:05
Това, което ми направи впечатление в интервюто, бе цената от 85 лв. при пълно натоварване на централата. Оттук следва, че токът, произведен от теца е скъп, защото не работи на пълна мощност, а цената която се плаща на централата за разполагаемост е висока. Явно не работи на пълна мощност, защото НЕК не заявява към теца такива количества електроенергия, които да натоварят всичките блокове.
Зная, че енергийната система е сложно нещо и не съм експерт по това, ето защо моля специалистите в областта на енергетиката във форума да ми обяснят с прости думи като на лаик:
1. Изгодно ли е за НЕК и България да купува от американските тецове ток на цена 85 лв. при условие на висока натовареност на мощностите?
2. Какъв е принципът на заявяване на производство на ток към различните типове централи - ядрена, тецове /държавни, американски, Ковачки/, вецове, фотоволтаици, перки, биомаса?
3. Какви са задълженията на НЕК към двете американски централи в момента? От тец 1 споменаха за задължения в стотици милиони.
4. Могат ли американските тецове да продават на свободния пазар, ако държавата не иска да купува от тях ток и имат ли право да изнасят електроенергия?
Честно да ви кажа горната цена от 85 лв. ме изненада много. И затова реших да питам разбирачите. От години се пише, че цените на американските тецове били ужасно високи и съпоставими с цените на фотоволтаици и перки.
07 Август 2014 12:08
В задачата се пита още колко години мръсните хамерикански кожодери и робовладелски кръвопийци ще смучат живителните сокове на изстрадалия българки народ

Отговор - 10
07 Август 2014 13:28
В цялата тази каша едно не мога да разбера:
Стожерите на пазарната икономика (братята американци) защо настояват за непазарни принципи като гарантирано изкупуване на количества на фиксирана цена?
Направили са инвестиция, но, без да съм икономист, стойността на инвестицията се калкулира в цената на крайния продукт - дотук добре. Ама преди да направиш инвестицията пресмяташ има ли пазар за продукта, какви са цените, ще си върнеш ли инвестицията и т.н. Защо държавата да трябва да ти гарантира, че ще купуво произвежданото от теб на фиксирани (непазарни) цени? То тогава по-добре държавата да беше теглила кредит и да си беше модернизирала тецовете.
07 Август 2014 14:21
В централата бяха инвестирани 650 милиона евро между 2004 и 2009 г. Днес тя е почти изцяло нова мощност.
Посмали манго, при този нивстиция излиза че си посторил нов ТЕЦ, а не е така имаш ремонт на турбини и сероочистващи инсталации(Технология Алстом), по неговите приказки още малко имат и инстлация за улавяне на СО2, ама инжинерство какво от Опен университи толкоз, вижет му първата работа в Донбас, научен е да ходи с чантата напред,кога се сключва договор и да се договаря с политици, ами аз тогава с ВМЕИ + специлизация в Токио какъв ли трябва да бъда? На МИ2 показателите за очистване са същите, особеността е че и за трите централи варовик продаваше компанията на Прокопиев и то на цени хай? а за азотните окиси е бла бла , кой ли ще повярва?
Може да излезе на свободния пазар, никой не му пречи ама на 85 лв за Мвт(43 евро на Мвт), ама за таз цена купувачи трудно, трябва да си намали нормата на печалба. При съществуващия гарантиран оговор по е лесно да се седи на разполагаемост и да лапа договореното , отколкото да блъска и да търси купувачи, иначе, ако ме назначи на малко по ниска цена ,мога да му направя дългосрочен 6 годишендоговор за износ за Турция за цялата мощност.
Ако излезе на свободния пазар то и задълженията на НЕК към него ще отпаднат да изкупува , то затовма и в решението на ДКЕВР е определено че трябва 20% да се предлагат на свободния пазар ,затова се налага предоговарянето, отказа - виж по горе ще трябва да се напъне да работи на свободен пазар , а не са свикнали. точно заради тези два договора + вмененото но НЕК изкпуване на ток от ВЕИ , не може да се отвори пазра ,нестигат количествата за свободния пазар големите потребители също търсят ниска цена ,а от 2015г трябва изобщо да отраднат регулираните цени тогва за населние и малки потребители ще е голямата резачка, ако се запази в този си вид договорите за производство.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД