:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 400,765,177
Активни 97
Страници 18,232
За един ден 1,302,066

Изкуствено ни се внушава по-голям капацитет на служебния кабинет

Ако е възможно някакво споразумение между ГЕРБ и ДПС, то няма да е коалиционно, а мълчалива подкрепа от страна на ДПС на едно правителство на малцинството
Живко Георгиев
В служебното правителство има личности, доказани хора като експерти с добра личностна репутация. Засичал съм поне част от тях с интересни идеи за реформа в съответния сектор, т.е. от персонална гледна точка кабинетът е добър. Това, което е малко в повече, и това е проблем по-скоро на президента, са нескритите амбиции служебният кабинет да се превърне във фактор на предстоящата изборна кампания - това първо. Второ, малко нереалистичната и неадекватна претенция именно този служебен кабинет да започне едва ли не реформи, които са бавени десетки години. Това е, което ме смущава. Иначе персонално, повтарям, прилично изглежда.Служебният кабинет по замисъл трябва да е един особен фактор,а именно фактор, гарантиращ честност, безпристрастност, законност на предстоящите избори. Обаче с всички свои изказвания или внушения президентът се опита да вкара служебния кабинет в самата предизборна кампания - да разплита възли, да разкрива злоупотреби, да изнася цялата истина за предишното управление, ще остави без работа следващия кабинет. Особено ако това е ГЕРБ, какво ще прави? Естествено, ако служебният кабинет се отдаде само на тази кауза, то несъмнено ще бъде своеобразна безплатна притурка към предизборната кампания на тези, които ще играят за промяна на тези избори. Кои са задачите на служебния кабинет - не да бъде разследваща институция, не да бъде мозъчен тръст, стартиращ нов цикъл стратегически идеи за страната, не да бъде начало на реформа в един или друг сектор. Неговата проста задача е тези два месеца да осигури атмосфера, ред, да осигури подходяща среда за провеждане на честни избори. И след това да отстъпи мястото си на редовното правителство, контролирано от парламента.

Като цяло има прекаленомного министри и вицепремиери в този временен екипБеше абсолютно излишно. И двама вицепремиери са напълно достатъчни за нормална работа на един служебен кабинет с крайно ограничени отговорности и ресурси. И мисля, че се е наложило да има четирима вицепремиери, за да може в по-голяма степен премиерът да бъде подпомогнат с конкретна експертиза. Той е юрист и се предполага, че е малко чужд на конкретни неща като селско стопанство, наука, евроинтеграции, икономика, финансова система, т.е. целта е да се засили капацитетно премиерът в този кабинет. Това е опит да ни се внуши малко изкуствено, с малко силикон, по-голям капацитет на това правителство.

По отношение на предизборната атмосфера - нормално е основните политически играчи да се опитват чрез слухове, чрез, образно казано, активни мероприятия, да моделират атмосферата, в която ще протичат изборите. Безспорно имаше достатъчно знаци за съвпадение на политическото виждане между ГЕРБ и ДПС през последния месец, някои го виждат и от по-рано. Аз обаче съм убеден, че такова сближаване няма да има. Нито ДПС има пълен интерес от това, нито ГЕРБ, особено в предизборна ситуация. Ако е възможно някакво споразумение между тях, то ще е некоалиционно след изборите, а мълчалива подкрепа от страна на ДПС на едно правителство на малцинството примерно. Това е единственият начин на следващия парламент да излъчи правителство. В Реформаторския блок, не мога да кажа, явно там има две тенденции, не знам коя ще надделее, възможно е отново да наблюдаваме разделяния предизборно. На база отношения към ГЕРБ.

В предизборна ситуация има събития, които могат да направят вълна. Такова беше изказването на Доган в с. Кочан от 2009 г. примерно, този е сред най-емблематичните примери. Този тип събития не могат да се прогнозират, те могат да се случат в хода на предстоящите избори. Засега обаче има много и малки събития, но те имат ефект върху състоянието на политическата система.Ще започна от новостите - нов лидер на БСП,или във всеки случай стария вече го няма, което е по-голямата новина, отколкото, че новия го има. Няма го Станишев, който беше негативен фактор, той беше вече токсичен фактор за репутацията на БСП. Второ - макар и да не сме 100% сигурни, все пак евентуалната коалиция между НФСБ и ВМРО е нов политически субект, той ще е важен, защото все пак е в зоната на избираемостта. Ако се случи такава коалиция, това означава с голяма вероятност един нов политически субект в утрешния парламент. Не е ясна съдбата на "България без цензура". Реформаторският блок ще трябва да реди листи, да подготвя единна партийна позиция - това винаги е изпитание. Ако някой все още много се интересува от политическия живот, чака ни интересен политически сезон. Не така лесно и безпроблемно е, както изглежда, и политическото бъдеще на фаворита в надпреварата - ГЕРБ. (Коментарът е пред Агенция "Фокус". Заглавието е на редакцията.)
Снимка: Борислав Николов
С всички свои изказвания или внушения, президентът се опита да вкара служебния кабинет в самата предизборна кампания - да разплита възли, да разкрива злоупотреби, да изнася цялата истина за предишното управление, ще остави без работа следващия кабинет. Особено ако това е ГЕРБ, какво ще прави?
15
3177
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
06 Август 2014 20:39
Живко, каквото каже после това става.
06 Август 2014 20:47
найс
06 Август 2014 20:54
Иначе персонално, повтарям, прилично изглежда.

Ха, втори бесепар след Майчето признава, че правителството е добре подбрано.
06 Август 2014 21:00
Изкуствено ни се внушава по-голям капацитет на служебния кабинет


Нормалния човек вижда кой го внушава, и .....пуща водата от казанчето
06 Август 2014 21:27
Станишко бил токсичен фактор...
Коги те ранеше, не разправяше таквизи работи.
06 Август 2014 21:36
Той е юрист и се предполага, че е малко чужд на конкретни неща като селско стопанство, наука, евроинтеграции, икономика, финансова система, т.е. целта е да се засили капацитетно премиерът в този кабинет. Това е опит да ни се внуши малко изкуствено, с малко силикон, по-голям капацитет на това правителство.


Аз като ги слушам на Близнашки вчера и днеска амбициозните планове, се чудя тоя човек верно ли е юрист, ако да, верно ли е конституционалист, ако да, верно ли е професор или и това е силикон. А дано, ма надали.
07 Август 2014 01:27
Няма го Станишев, който беше негативен фактор, той беше вече токсичен фактор за репутацията на БСП.
Тавагишчи, чухте ли?
Кум докушал огурец
И закончил с мукою :
"Оказался наш Отец
Не отцом, а сукою..."
07 Август 2014 01:30
Да обобщим:
1. Червенков - сталинска сука.
2. Живков - тоталитарна сука.
3. Луканов - западна сука.
4. Виденов - просто сука.
5. Първанов - ренегатска сука.
6. Станишев - токсична сука.
To be continued...
07 Август 2014 04:29
На фона на олигархското правителство, това изглежда блестящо. И понеже онова беше неприлично, спокойно можем да кажем за това, че е прилично. Жалко, че е служебно. Но кой знае, някой ден може и редовно да стане.
07 Август 2014 08:30
Напълно съм съгласен,Слава! И само ще добавя,че дългогодишният ми опит ми позволява да напомня на дежурните плювачи по форумите преди да почнат да плюят,да проверят дали вятърът не духа срещу тях! А като обърне посоката,вонята им се разнася надалече!
07 Август 2014 10:21
Точно пък консултантът на ТИМ и вечен бесепарски "социолог" ЖГ да се прави на професионалист...
Не е ли доста нагло, г-н Г.?
07 Август 2014 13:44
Ж. Г. - социолога не пада по далече от конгресната зала на партията.
Е.ати моралния коректив.
07 Август 2014 16:19
1111
07 Август 2014 16:20
"да се прави на професионалист..."
Ами той е един от двамата в БГ, които разбират от тоя занаят. Другият определено не е форумен умник.
08 Август 2014 09:30
Колко даде на бесипету тоя социолог на предишните избори?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД