:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,823,583
Активни 118
Страници 10,776
За един ден 1,302,066

Вицепремиер и министър спорят ще има ли режим на тока

Подобно на кабинета "Райков", и това служебно правителство ще спасява сектора с пакет от мерки
Едва започнали работа, експертите от кабинета "Близнашки" вече имат различни виждания по спешни за решаване проблеми. Макар и задочно, вицепремиерът Екатерина Захариева влезе в спор с икономическия министър Васил Щонов за това ще има ли режим на тока през идващата зима. Докато Щонов твърди, че проблем няма, Захариева не спира да чертае мрачни сценарии.

"Едва ли ще се стигне до режим на тока, тъй като към момента в България има излишък на произвежданата електроенергия", заяви във вторник министърът. Само ден по-късно обаче началничката му Екатерина Захариева директно заяви, че ще се върнем 24 години назад още тази зима, защото фирмите нямат пари за поддържане и инвестиции в мрежата.

През последната година, за да свали цената на тока, ДКЕВР на няколко пъти оряза разходите на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про", както и на ЕСО за инвестиции в мрежата. Енергийните дружества от своя страна неведнъж предупреждаваха, че акцията по намаляване на цените за сметка на фирмите ще доведе до аварии и до спиране на тока. Парадоксалното е, че така може да се влезе в затворен кръг - ДКЕВР намалява разходите на ЕРП-тата, а после има право да ги глоби, ако не спазват техническите изисквания за непрекъснатост на доставките.

Решаването на проблемите, според Захариева, минава през увеличение на цената на тока. Ситуацията се усложнява и от закъсалите държавни енергийни фирми - по последни данни само задълженията на НЕК гонят 3 млрд. лв. "В момента НЕК търпи месечни загуби от 50 млн. лева. Няма кой да ги покрие, в един момент тези пари ще дойдат от нашия джоб", коментира вчера Захариева. Тук вицепремиер и министър са на едно мнение: "Основна задача пред нас е финансовото стабилизиране на енергийния сектор, в който са натрупани дългове поради неефективност... Необходима е последователна политика в енергетиката, за да се гарантира нейното устойчиво развитие в дългосрочен план", подчерта Щонов.

Ден по-рано започна "наддаването" за новите цени от 1 октомври, като според бившия депутат Таско Ерменков то ще бъде 10%, докато експертът Атанас Тасев залага на 20 на сто. За увеличение потвърди и шефът на ДКЕВР Боян Боев, но не уточни в какъв размер ще бъде то.

Според ресорния министър Васил Щонов стабилизирането на енергийната система ще елиминира риска от режим на тока и отново подчерта нуждата от енергиен борд. Служебният кабинет дори е готов да изпълни спешни мерки в тази посока. На пакет от мерки за оздравяване на сектора заложи и миналото служебно правителство на премиера Марин Райков. Тогавашният министър Асен Василев обяви 7 мерки за справяне с кризата в енергетиката. Част от тях включваха промяна на начина, по който се смята цената на тока, произвеждан от ТЕЦ-овете, спиране на някои от зелените централи, премахване на ограниченията за износ на ток и др. Голяма част от мерките така и не проработиха, а преди ден бизнесът в лицето на стопанската камара отново настоя за промяна на методиката за цените. България отказва да изпълни и по-голямата част от препоръките на ЕК и Световната банка. Преди повече от година те посъветваха енергийният регулатор да стане наистина независим, енергийните и газовите държавни монополисти да излязат от БЕХ, да се либерализира пазарът на електроенергия, както и да се ограничи работата на въглищните централи, които не отговарят на екоизискванията.ПРОЦЕДУРА

Енергийната ефективност ще бъде основен приоритет в работата на Министерството на околната среда и водите, обяви вчера служебният екоминистър Светлана Жекова. В същото време вчера ЕК напомни, че България е сред страните, които отиват на съд заради пропуски в законодателството именно в областта на енергийната ефективност. Процедурата засяга още 23 държави членки, а срокът за реакция е 2 месеца. Единствено Кипър, Дания, Италия, Малта и Швеция са отразили евродирективата за енергийна ефективност в националното си законодателство. Тя цели намаляване на потреблението на енергия с 20% до 2020 година. Още през януари м.г. Брюксел предупреди България, че може да има проблеми. Причината бе, че страната ни все още няма минимални норми за енергийна ефективност на сградите, което е трябвало да бъде факт до юли 2012 г. Страната ни не е дала и гаранции, че до 2020 г. всички новостроящи се сгради ще са с "близко до нулево нетно потребление на енергия". Ако българските власти не успеят да убедят Брюксел в предприетите мерки, ЕК ще бъде в правото си да наложи тежки дневни глоби за всеки един ден, в който европравилата не се спазват. От икономическото министерство обясниха, че проектът на нов Закон за енергийната ефективност е факт, но заради краткия живот на предходното правителство не е могъл да мине през Министерския съвет. Сега проектът ще се наложи да изчака новия парламент.
6
1435
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
13 Август 2014 20:09
Решаването на проблемите, според Захариева, минава през увеличение на цената на тока.


Енергийната мафия след като изсипа милиони в медиите, за да очернят правителството на Орешарски и да се спасят от намаляването на свръхпечалбите им сега подготвя следващата стъпка. Трябва да убеди обърканото стадо (народа), че без драстично повишаване на цената няма да мине. А обърканото стадо ще седи пред телевизора, ще се остави Цветанка Ризова да им промива мозъците и ще преживя. И въобще няма да се догажда, че цялата тази шумотевица е организирана и платена от техните мъчители. А режим на тока със сигурност ще има, но това няма да бъде заради цените, а заради липсата на нови мощности.


09.02.2012

България отново спира износа на ток
Причината е недостигът на около 400 мегавата електроенергия средно на час заради мразовитото време

Натисни тук
14 Август 2014 08:49
Кой дебил (идиот) е подписал за 20% сгради с нулево енергийно потребление до 2020г? Това изобщо няма как да стане и после пак ще плащаме глоби!
14 Август 2014 08:50
За новите- също! Това не ти е да лепнеш един фибран по фасадата!
14 Август 2014 09:02
Татяна, чети, моля -
В същото време вчера ЕК напомни, че България е сред страните, които отиват на съд заради пропуски в законодателството именно в областта на енергийната ефективност. Процедурата засяга още 23 държави членки, а срокът за реакция е 2 месеца. Единствено Кипър, Дания, Италия, Малта и Швеция са отразили евродирективата за енергийна ефективност в националното си законодателство. Тя цели намаляване на потреблението на енергия с 20% до 2020 година. Още през януари м.г. Брюксел предупреди България, че може да има проблеми. Причината бе, че страната ни все още няма минимални норми за енергийна ефективност на сградите, което е трябвало да бъде факт до юли 2012 г. Страната ни не е дала и гаранции, че до 2020 г. всички новостроящи се сгради ще са с "близко до нулево нетно потребление на енергия".


Никой не е подписвал, за това е проблема.
14 Август 2014 14:13
а защо разпределенията не инвестират собствени средства в мрежите ,все пак това са дълготрайни активи, дали същото правят и в родните си страни да чакат регулатора? , а когато през 2015г. отпадне регулирания сектор тогава кой ще им определя? Сега всичко вкарват в цената за регулиран пазар.
Сгради с нулево потребление са много скъпи като изпълнение и вложени материали ,машини и системи за контрол, такива съм виждал само експериментални, едва ли ще има мераклии , да са собственици в такава сграда.
14 Август 2014 14:21
На вниманието на редакцията, двата преносни оператора (естевения монопол по пренос на енергия) вече са отделени и имат оперативна независимост от БЕХ ,така като изсква 3-я енергиен пакет. така че това е изпълнено, но някои външни(вътрешни) фактори иска да се премахне БЕХ ,защото това е пречка да се разграбят дружествата, когато се отделят като самостоятелни дружествата са по-лесни за приватизация, а всичките сериозни играчи в този сектор(национални първенци) са точно холдинзи като структура на БЕХ, даже Бех още трябва да се резвие с някои дейности, за да е сериозен играч в региона и национелен първенец и почти всички имат държавно или общинско участие в капитала си, в скандинавските страни, франция и испания държавния капитал е ясно изразен в компаниите .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД