:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 406,324,207
Активни 64
Страници 4,477
За един ден 1,302,066

Всеки пети работещ получава доходи под масата

21% от работодателите преназначават хората си на по-ниски длъжности, за да им плащат по-малки осигуровки
1/5 от наетите у нас получават доходи под масата - осигуряват се на минималната заплата от 340 лв., а реално вземат повече. Всеки четвърти от работодателите пък преназначава хората си на по-ниска длъжност, за да им плаща по-малки осигуровки. Това са част от сивите практики, които национално представително изследване на социалното министерство е установило. Изследването, за което "Сега" вече писа, проучва влиянието на минималните прагове и на минималната заплата върху заетостта.

Работодателите са силно разделени в оценките за системата на осигурителните прагове - според половината от фирмите тя вече не е адекватна. Бизнесът и експертите се обединяват около препоръката, че минималните осигурителни прагове трябва да станат минимални заплати по икономически дейности и професии. Това препоръчват 28% от работодателите.

Изследването очертава няколко сиви практики, от които фирмите и наетите се възползват. Според над 21 на сто от работодателите колегите им в бранша прилагат "една добре прикрита сива практика" да преназначават служителите си от длъжности с по-високи осигурителни прагове на длъжности с по-ниски осигурителни прагове. Това не е незаконно, но "на практика се извършва нарушение, защото съзнателно се правят назначения, неотговарящи на професионалните и квалификационните характеристики на наеманите лица, с цел укриване на осигуровки", посочват експертите. Когато обаче се питат конкретно за тяхната фирма, само 12 на сто от шефовете признават, че правят това.

В 13 на сто от фирмите пък съществува друга практика. Работодателят и служителят се договарят да получават по-ниска заплата, отколкото е минималният осигурителен праг за професията. "Например, ако аз съм инженер и моят осигурителен праг е 800 лв., работодателят ме назначава на 400 лв., обаче ми плаща осигуровките върху реалния праг, тоест върху 800-те лв. Така работникът е ощетен, защото сумата за реалните му осигуровки се удържа от мизерната му заплата от 400 лв.", обясни ръководителят на проучването Емилия Ченгелова от БАН. Това не е незаконно, защото според Кодекса на труда не може заплатата да е под минималната, а според Кодекса за социално осигуряване не може наетият да се осигурява под минималния праг за дейността си.

Доста разпространен начин за заобикаляне на закона е работниците да се назначават на непълно работно време - на четири или дори двучасов работен ден. Това се прави от близо 32 на сто от работодателите. Тази практика също не е незаконна. "Но нарушението в случая е другаде - лицата се назначават на 4 или дори на 2 часа с идеята да се плащат по-малките осигуровки на половината от минималния осигурителен праг за дейността, а на практика лицата отработват 8 и повече часа", посочва изследването. "В една фокус група хората се шегуваха, че ги назначават на 4 часа, плащат им за 8, а работят 12. И това е наистина така", коментира Ченгелова.

Типична сива практика е назначаването на хората на фиктивни договори, тоест официално им се плаща една сума, върху която се и осигуряват, а над това получават необлагаеми "пари на ръка". Това правят 14% от фирмите. 10.5 на сто от наетите са признали, че работят без трудови договори, което е брутално нарушение на законите. За това признават едва 3.8% от работодателите.

ДОГОВАРЯНЕ

В 36 от общо 85 икономически дейности вече са постигнати договорки между бизнеса и синдикатите за минималните осигурителни прагове за 2015 г. В тях работят почти половината от заетите у нас. В няколко икономически дейности е договорено нивата на праговете за догодина да не се променят - производство и пренос на електрическа енергия, строителство на автомагистрали, пътища и самолетни писти, преносни разпределителни електрически и далекосъобщителни мрежи и в системата на Централния кооперативен съюз. Ако обаче бъде увеличена минималната заплата от 340 лв. на 380 лв., както е заложено в бюджетната прогноза, минималните прагове автоматично ще се увеличат. Средният ръст в договорените сектори е 4.1%. Социалният министър Йордан Христосков вече заяви, че ще се възползва от правото си да увеличи служебно праговете там, където не е постигнато съгласие. Според изследването обаче работодателите са категорично против да се налагат административни увеличения.
26
2775
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
22 Август 2014 20:53
Всеки пети ???
Доста ни е надуто стопанството - две пети е по-вярно...
22 Август 2014 20:59
Когато работника няма избор се съгласява на всичко, и докато има голяма безработица ще е така. Ако се приеме почасовото заплащане, т.е. всяка категория да има определено почасово минимална заплащане може да се пооправят малко нещата.
22 Август 2014 21:21
Така работникът е ощетен, защото сумата за реалните му осигуровки се удържа от мизерната му заплата от 400 лв.

Ощетен, ощетен - колко да е ощетен? Ако доживее до пенсия, ще я получава в по-голям размер.
Българските предприятия разчитат на относително по-висока добавена стойност, основана на силно застъпен човешки труд на ниска цена, вместо на по-високата степен на технологизация на дейностите. За това толкова им пречи едно увеличение на осигурителните пргове/минималната заплата от 20 лева годишно. Очевидно в редица производства и услуги е по-изгодно да наемеш работници, вместо да заложиш на технологиите. За това производителността е ниска, а качеството - посредствено. Това е път за никъде. И този път наистина част от вината е на Иван Й. Костов от софийското с. Драгалевци, който рекламираше по света ниската цена на труда в България. Тая теория се пое на драго сърце от родните "бизнесмени" и чуждестранните "инвеститори", които се отказаха да интензифицират производствените процеси, а се вторачиха в начините да запазят ниската цена на труда на българите. Резултатите от тая политика са очевидни за всички - мизерни.
22 Август 2014 21:22
Нищо не става, защото данъчните не се интересуват от неплащането на осигуровки... АКо иска да започнат да се интересуват - могат да започнат от брокерските услуги, където по принцип не се плащат осигуровки, защото иначе, при плащане, брокерските фирми по-бързо фалират - там престъпният елемент е най-голям...
22 Август 2014 21:34
Когато работника няма избор се съгласява на всичко, и докато има голяма безработица ще е така. Ако се приеме почасовото заплащане, т.е. всяка категория да има определено почасово минимална заплащане може да се пооправят малко нещата.


Не си прав. Работодателят има определен бюджет за всяко работно място. Ако плаща пълните осигуровки, това значи по-нисък нетен доход за работника. Така че работникът избира. Никой работодател няма да откаже да плаща пълни осигуровки, стига общият бюджет за работното място да остане същия. Но докато всички плащат пенсиите на полицаи и военни, които се пенсионират 20 години преди всички останали, ще е така. Над пенсиите по инвалидност също няма никакъв контрол. Просто системата в този си вид е тотално изкривена и несправедлива, и всеки, който има възможност да не плаща, не плаща.
22 Август 2014 21:38
10.5 на сто от наетите са признали, че работят без трудови договори, което е брутално нарушение на законите.


При преводачите 99 на сто са "наети" без никакъв договор от агенциите за преводи и легализации.
22 Август 2014 22:12
Нищо не става, защото данъчните не се интересуват от неплащането на осигуровки...
Напротив, интересуват се, даже много се интересуват - при преизпълнена събираемост ще получат бонуси, .... върху които няма да бъдат удържани осигуровки. Но както виждаш, всичко е законно:
- "преструктуриране" и понижаване в щатна заплата чрез компенсиране с ваучери и/или служебен автомобил;
- договаряне на по-ниска заплата от минималният осигурителен праг за професията и ... компенсиране чрез периодично ползване на социални обезщетения (безработица, болнични, евергийно подпомагане, помощи за деца и т.н.) и доплащане "на ръка". И "доплащането на ръка" е законно - платен е данък печалба и печалбата се разпределя по усмотрение на собственика/управителя. Сиреч раздава премии, бонуси, награди ...за всеки месец ;
- назначаване на непълно работно време - също законно ...спестяване 30% осигурително бреме;
При това статията е изпущила и други законни практики за "оптимизиране разходите" по осигуряването като:
- ваучери за храна, с които се купуват хладилници, телевизори, при повече фантазия и автомобил на лизинг;
- формални наемни/лизингови договори, където заплата всъщност е доход от наем/лиценз/авторско възнаграждение или само "комисионна" (дори се приспадат 25% преди облагане с ДОД) за "философско-хидроинженерни" услуги;
- изmлащане на командировъчни вместо заплата. Сиреч заплатата 200 лв., командировъчните 400 лв.
След като всичко е законно, след като и синдикати, и работници, и работодатели, дори политици,банкери, финансисти искат по-широко отваряне на вратичките за избягване на плащането на осигуровки, значи осигурителната система не е читава. Кой има интерес да плаща осигуровки?
Ей на, ако човек се осигурява на макс. осигурителен праг - 2002 г. на 700 лв.; 2014 г. на 2400 лв. ....2042 г. на 7200 лв., каква ще му е пенсията през 2043 г.? Ако системата е като сега, пенсията няма да надхвърля 2600 лв., което ще е около половината от средната работна заплата за 2043 г. Пък, ако нищо не внася, пак ще взема 700 лв. пенсия, енергийни помощи, коледни и др. празнични надбавки и ще докара същите пари - 2600 лв.
22 Август 2014 22:13
този път наистина част от вината е на Иван Й. Костов от софийското с. Драгалевци


22 Август 2014 22:32
осигуряват се на мин. заплата,, после плачат защо им са малки пенсиите. 'всеки дяволък най накрая се заплаща.
23 Август 2014 07:39
Всеки пети работещ получава доходи под масата

Аз пък мисля, че едва всеки пети от работещите получава цялата си заплата легално!
23 Август 2014 07:59
Какви са причините за изследваното поведение и практики? Основната е стремежа за по-висока печалба, чрез повишена конкретноспособност на фирмите на съответните пазари (вътрешни и външни) за сметка на:
1.По-ниска цена на труда в сравнение с тази на конкурентите - основно външни и
2.Невнасяне или непълно внасяне на осигурителни вноски, основно за социалното осигуряване.
Прибавете към горното забавеното (по-продължително или по-кратко) на части или изцяло на заработени/дължими трудови възнаграждения, които се изплащат след време без лихва за забава.
Това е масовия случай.Така се противопоставяме на цените на другите. С по-малки разходи в крайния продукт за труд и социална политика. Разбира се има и изключения в сфери и сектори, в които просто няма как, иначе "кадрите" напускат страната. Но изключенията потвърждават правилото. Това е официалната държавна политика по доходите. Чрез нея предимно се привличат външни инвеститори (разбира се и с ниските данъци). Отново за сметка на бюджета и социалните стандарти. Впрочем ниската цена на труда и заобикалянето или откровенното неспазване на закона по здължения свързани със социалните системи, през данъците и осигуровки са и основната причина висококвалифицирани и средно квалифицираните българи да напускат страната и да търсят по-високи доходи в Европа и света.
Това е тумороподобно поведение, което заедно с гостоприемника(работници/служители, изобщо граждани) убива и бизнеса и държавата! Бавно, но системно.
23 Август 2014 08:19

Apolitichen
, как точно става тоя номер, да включиш енергийните помощи и служебната кола в ОМЗ-то?

За бонусите требва да те разочаровам, не се плащат осигуровки, само ако ОМЗ-то е по-големо от горния праг...
23 Август 2014 08:35
Когато преди повече от тридесет години започнах работа, държавата, като работодател ми гарантираше пенсия, при 25 години стаж и 55 години възраст за пенсиониране.За 25 години преход този договор непрекъснато се нарушава от същата тая държава, без някой да е искал съгласието ми за такова нещо. Един чиновник поне да беше отишъл и прочел некролозите на централите гробища, щеше да види каква средна продължителност на живота има в България, защото там е истината, а не цифри истискани от пръстите. Това е една от причините хората да отказват да плащат, да не говорим за мижавите заплати от които не може да се отдържа кой знае колко, липсата на производства с висока добавена стойност, демографската катастрофа и тн.
23 Август 2014 09:06
Да няма минимални прагове и максимален осигурителен доход. Както се плаща 10% подоходен данък, така да се плаща и определен процент за осигуровки. Много по-справедливо. Сега колкото повече получаваш толкова по-малко плащаш за осигуровки като %.
При изчисляване на пенсиите да не се вземат три избрани години до 1997 г., а да са до 1989 г. или това да отпадне и да се взема целия осигурителен доход през целия трудов стаж и така да се изчислява пенсията. Колкото - толкова. Изчислените пенсии да се допълват до минималната със социални помощи. Сега в повечето случаи ако не си работил след 97 г. вземаш по-голяма пенсия , отколкото ако си работил и след 97 г. и са те осигурявали на мин. заплата. Така за двадесетина години до 97 г. получаваш по-голяма пенсия, отколкото ако си работил примерно 40 г. - преди и след 97 г.
Работещите пенсионери да не могат да вземат и бюджетна заплата.
23 Август 2014 09:48
Един чиновник поне да беше отишъл и прочел некролозите на централите гробища, щеше да види каква средна продължителност на живота има в България

Чели са ги. За това напоследък си пробива път термина "очаквана средна продължителност на живота след пенсиониране", т.е. ако аз се пенсионирам на 63 години, а старшина Ушев - на 52 (общо 115), при средна продължителност на живота от 72 години (общо 144), това означава 14.5 години (144-115/2). Което на някой му се вижда твърде много и пенсионната възраст става на 65 г. За Ушев - остава си 52
23 Август 2014 12:17
МРЗ и МОП са прът в колелото на икномиката ни. Защото пречат на нови предприемачи в провинцията да наемат работници. Иначе е яко в България да се създават все големи фирми, обаче - една фирма първо е малка, има голям риск при създаването и. Държавата увеличава много риска и разходите още с първите назначения на работници - МРЗ, МОП - бюрокрация, счетоводство, декларации - всеки месец.

Ако държавата иска да не я лъжат с доходи под масата - нека махне МРЗ и МОП, да премахне банковата тайна за данъчните, така че да могат да следят повечето парични потоци. В момента данъчните са с превръзка на очите. Да се намали бюрокрацията при наемането на персонал. Само така ще намалим безработицата и ще съживим икономиката. В момента една доста голяма част от оборотите са скрити от данъчните и то по най-глупавия начин - оборотите ги има в банките, просто данъчните нямат право да ги виждат.

Вдигането на праговете, увеличаването на бюрокрацията/за да се намали заобикалянето на праговете/ създава пречки най-вече за прохождащите бизнеси, намалява новите предприемачи. Най-вече в провинцията, в малите градове и села, те са най-потърпевши от тия прагове. Заради тях там няма работа, има само 1-2ма работодатели, други и не помислят да наемат хора. Хората са принудени да ходят в големите градове на работа.
23 Август 2014 12:27
mick
, и на теб не мога да ти хвана идеята. Понеже няма хора, навити да работят за минималния праг и им доплащат под масата, изводът е, че трябва да се даде възможност да се назначават на още по-малко.
23 Август 2014 13:02
Ако държавата иска да не я лъжат с доходи под масата - нека махне МРЗ и МОП

По-голяма глупост не бях чел. В отношенията работник-работодател и хляба и ножа са в ръцете на работодателя. Основното предназначение на МРЗ е да защити работника в тази ситуация. Като падне МРЗ как ще бъдат защитени работниците? Може би от синдикатите
Ако няма МРЗ и заплащането падне на 1.5 пъти (напр.) размера на някаквите там социалните помощи? Работодателите ще искат и социалните помощи да отпаднат ли? МОП - ОК, нека паднат. Но успоредно с тях да паднат и социалните помощи за пенсионери - там разните за отопление, за социална интеграция и кой колкото е събрал в лична партида. Без право на унаследяване. Дали ще стане така, дали като общество ще позволим глада, мизерията и студа да придобият епидемични размери? Хубаво е да се гледа маааалко по-далеч от върха на носа
Аз лично бих изкарал обезщетенията за временна нетрудоспособност и майчинство от НОИ.
23 Август 2014 13:06
И в статията е написано ясно, че повечето от тези схеми се правят със съгласието на работниците /а аз бих добавил и по тяхно желание в много случаи/. Естествено, че за тях има полза, защото в крайна сметка получават повече пари на ръка - а хората знаят по-добре как да си употребяват парите от чиновниците и законодателите ни. И имат и причини да го правят:
1. не познавам пенсионери, които да получават достойни пари за старинините си. Всички са малко или много излъгани. Това за всеки по-млад е видно /ето и отгоре оплакванията за получената гаранция-франция/ и тогава нормалният избор е да си спестиш осигуровките и да се "осигуряваш" сам.
2. законодателят не ти е дал избор /в конституцията това е оказано даже като право/ на колко да се осигуряваш - някой може да иска да е на минимално. И хората де факто правят този избор. Държавата не може да надхитри хората, а и това са си преди всичко изработени от хората пари!

Колкото за МРЗ и МОП, бих допълнил mick, че отдавна в страната ни има големи икономически различия. МРЗ е смешно малка за София, но си е едни добри пари за община братя Даскалови ако си над 50те без работа и в хоремага постоянно. Би трябвало да се определят от общините.
23 Август 2014 13:21
хикса
23 Август 2014 12:27

Хората не били навити, напротив навити са, на много места, особено в малките градчета и селата - но там няма кой да им даде работа. Заради това малкото работодатели там са феодали.

В големите градове пък, се е създало едно грешно очакване в търсещите работа.. че някой е длъжен да им даде голяма заплата заради черните им очи. Стоят с месеци, че и години без да работят, тормозят близките си, щото все някой трябва да ги издържа.. но стоят и не работят. Щото/да речем/ 400/800/1000 лева пари ли са.. а хората нямат квалификация, даже нямат трудови навици. Според мен, всяка заплата по-голяма сегашната им/0 лева/ е добра. Най-малкото ще спрат да тормозят близките си, няма толкова да им тежат. Отделно че така могат да научат и някакъв занаят - тогава със сигурност биха намерили по-добра заплата.

Лошото е , че и държавата и медиите постоянно подхранват това очакване.

23 Август 2014 13:27
Интересно е колко много от хората, които биха искали да видят МРЗ‌и МОП на западно-европейски нива с един правителствен декрет, в същото време искат и да се върне казармата, че да се научат циганите на трудови навици
23 Август 2014 14:30
Хората не били навити, напротив навити са, на много места, особено в малките градчета и селата - но там няма кой да им даде работа. Заради това малкото работодатели там са феодали.


E кой е луд да работи за по-малко от социалната помощ? Това са някакви изключения, и тия, и другите, дето не щат да работят при никакви условия, масовият случай е, че никой не се интересува на колко го осигуряват, щото нищо не получава срещу осигуровките си. А държавата официално не търси връзка между осигурителния и реалния доход, с което още веднъж признава безсилието си и те убеждава, колко е безсмислено да плащаш.
23 Август 2014 18:35
хикса
23 Август 2014 14:30


Някои се уреждат с над 1000 лева на месец от социални помощи, други обаче почти нищо не взимат. Други пък са се направили на млади земеделци и са взели европомощи, а нивите ги обработват баба и дядо...

И това го има - много варианти има за далавери с държавни и европейски пари.

Всъщност МРЗ, МОП, социалните помощи трябва да се определят на общинско ниво. Същото трябва да е и за заплатите на държавните служители в различните общини. В момента всичко е едно - само, че едно е да взимаш в София 1000лв, друго е в Долно Нанагорнище да се взимат 1000лв. Т.е. толкова голяма уравниловка е нямало и при социализма. Същата работа е и със социалните помощи - еднакви са за различните населени места, обаче стандарта е различен, средните заплати също. Т.е. там социалните помощи са по-голям фактор, от помощите в София заради разликата в заплатите.
23 Август 2014 19:16
В момента всичко е едно - само, че едно е да взимаш в София 1000лв, друго е в Долно Нанагорнище да се взимат 1000лв.

Тук съм съгласен - при еднакво качество на живота, в Долно Нанагорнище е по-скъпо.
23 Август 2014 21:12
А какво правят контролните органи??? Какво проверяват? Или си получават комисионните и - толкоз???
25 Август 2014 12:46
Apolitichen, как точно става тоя номер, да включиш енергийните помощи и служебната кола в ОМЗ-то?
Договорката е: работник се назначава на МРЗ за девет месеца (толкова са необходими за да се регистрира като безработен). После шест до девет месеца се води безработен + плюс "гарантирани" евергийни помощи. След това отново се назначава, но в свързана фирма (за да няма съмнение). И цикълът се повтаря, а реално работникът си работи, взема си по над 1000 лв. месечно "под масата" или кат "част от печалбата", но държавен орган да е уведомен.

За бонусите требва да те разочаровам, не се плащат осигуровки, само ако ОМЗ-то е по-големо от горния праг...
Така е: Кюташ 11 месеца на 420 лв. и 85 лв. осигуровка (максимум 126 лв.), на 12-ти месец вземаш 100К хонорар и плащаш максимум 720 лв. осигуровка. Така годишно се спестяват минимум 7200 лв. осигуровки (11 месеца х (720-126)).
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД