:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,735,556
Активни 63
Страници 4,807
За един ден 1,302,066

Всеки трети българин е дал подкуп през последната година

Корупцията достигна рекордни нива и проникна във всички сфери, показва проучване
Корупцията в България достигна рекордни нива за последните 15 години - всеки трети българин е дал подкуп през последните 12 месеца. Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и "Витоша Рисърч" 29.3% от пълнолетните граждани, или 1.9 млн. души, са дали пари, подарък или услуга на служители в обществения сектор.

Според данните през 2014 г. е регистрирано най-високото равнище на административна корупция и корупционен натиск от страна на администрацията в периода след 1999 г. Тя се променя в пряка зависимост от политическия цикъл. "Всяко следващо правителство използва антикорупционна риторика или натиск в началото на мандата си, които в период от една-две години отстъпват на "старите" утвърдени форми на корупционно поведение, политически фаворитизъм и клиентелни взаимоотношения", посочват от ЦИД.

Рекордните нива поставят страната ни на челните места в Европа сред страните със сериозен корупционен проблем. В същото време страната на практика няма механизми за противодействия на ширещото се рушветчийство сред служителите в обществения сектор.

Данните очертават и друга стряскаща тенденция. Българите сме борци с корупцията само на думи. Отхвърляме я морално, но реалното поведение на повечето хора е прокорупционно и те са готови да дават подкупи за решаване на всекидневни проблеми. Около 70% от анкетираните са показали висока и средна степен на склонност да участват в корупционни сделки. Единствената добра новина е, че делът на тези, които не са склонни да дават пари, за да получат административна услуга, е нараснал за последните 13 години от 25% на 33%.

Корупцията е проникнала във всички сфери, показва още изследването. Ако през 2001 г. около 79% от гражданите са смятали, че съществува вероятност да им бъде оказан корупционен натиск, то през 2014 г. практически всички (94%) очакват да им бъде поискано "нещо". Практическата ненаказуемост на корупцията я превръща в печеливша стратегия и "необходимо зло".

"Нейните мащаби са достатъчно големи, за да я превърнат в трайна черта на взаимоотношенията между гражданите и администрацията и в този смисъл корупцията в България се превръща в допълнителен квазиданък", се казва още в анализа. В съотношението между моралните и рационалните мотиви за корупционно поведение водещи са рационалните, като хората стигат до извода, че когато корупцията е широко разпространена, е по-рационално да си корумпиран, отколкото да си морален.

"Фактът, че повечето граждани морално отхвърлят корупцията, но са склонни да участват и участват в подобни взаимоотношения, показва, че в българското общество е налице структурен проблем. Корупцията е станала норма и цена на значителна част от административните услуги", смятат анализаторите.

Според изследването слабите резултати в борбата с корупцията се дължат на факта, че "контролната система е обект на корупционен натиск и поради това е непрозрачна и неефективна". Налице са постоянни опити за политическо и икономическо въздействие върху контролните органи, което прави техните действия избирателни и в много случаи показни. Това подкопава ефективността на съдебна власт и полицията. "Кулминацията на това въздействие бе достигната при банковата криза в средата на 2014 г., при която прокуратурата и ДАНС на практика попречиха на БНБ да се намеси и да защити интересите на вложителите", се твърди в анализа на изследването.

Според авторите му в органите и институциите на контролната система (с малки изключения) липсват механизми за прозрачност и отчетност, ясно поставени цели, оценка на ефективността и ефикасността на работата. Изводите се потвърждават и от данните на НСИ за броя на осъдените за корупция и злоупотреба със служебно положение. Ако през 1999 г. техният брой е бил 447 души, то през 2012 г. те са едва 130.
15
3148
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
29 Август 2014 19:48
Аз не съм давал подкуп - а тези изследвания се правят от хора, които дори не са станали от бюрата си...
29 Август 2014 19:50
А проучиха ли дали всеки трети се е оплакал от корупция през последната година?
29 Август 2014 20:25
дали всеки трети се е оплакал от корупция през последната година?
всеки трети чиновник"...а защо на мен никой не дава?" -брои ли се?
29 Август 2014 22:14
Май предизборната борба започна. Близо 2 млн да са ползвали обществени услуги и да са участвали в корупционна ситуация е абсурдно. Проверяваме кой е този ЦИД и изненада. В борда са Ог. Шентов, Евг.Дайнов, Т.Безлов, Г. Прохаски
29 Август 2014 23:25
Аз сигурно съм първи, или втори последната година, защото не съм дал 1 ст. Но е изключително глупаво, манипулативно и отвратително да се внушава, че корупцията се ограничава с даване на подкупи на комунално-битово ниво, това просто е най-ниският етаж и като цяло е положителен. Истинската корупция е в политическата система на Европейско и национално ниво, това вече е изключително вредно!
29 Август 2014 23:55
Искат ли ти подкуп - давай! Иначе си зарар.

30 Август 2014 06:56
Малко пресилени резултати, но и така да е, виновен е И. Й. Костов от с. Драгалевци
30 Август 2014 09:14
Да се тълкува - "Всеки трети българин е невеж, малодушен, и безхарактерен!"
30 Август 2014 09:24
а бе в моето семейство сме четирима, пък подкупи не са давани... мистерии...
30 Август 2014 09:34
а бе в моето семейство сме четирима, пък подкупи не са давани... мистерии...

И в моето сме така, ама пък може да има семейства, в които и котките да са давали...и тъкмо те са се включили в изследването
30 Август 2014 13:44
Ако смятаме дори само рушвета на великият мелиоратор (от предния коалиционен БСП-ДПС кабинет), или скоро финансирания ремонт на зимната спортна зала с цената на ремонт колкото 3 нови зали, 100% от данъкоплатците сме давали подпуп.
Затова трябва кадрите на БСП и ДПС да бъдат изметени. Без остатък.
30 Август 2014 17:45
Майданя иде, и олигарси си имаме, и футболни фенове, и разлом между етносите и социалните групи ...
30 Август 2014 19:07
Ееее, как не ме е срам! Цяла година да не дам нито един подкуп! Цъ цъ цъ, излагам нацията!
31 Август 2014 08:51
Според проучване на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) и "Витоша Рисърч" 29.3% от пълнолетните граждани, или 1.9 млн. души, са дали пари, подарък или услуга на служители в обществения сектор.
При някъде около 6 млн българи, заедно с децата и пенсионерите, живеещи в България и при стотици хиляди безработни и на социални помощи - тази цифра 29,3% (пък и три десети от процента!) е изсмукана от пръстите. Соросоидите правят всичко възможно да клеветят и да създават негативен образ на страната, с цел да оправдават "необходимостта" от своето съществуване.
31 Август 2014 09:22
Процентите не са важни. Важно е че у нас без далавера няма бизнес. Без да бутнеш на този и онзи, няма бизнес. Не даваш на партиите - няма община, няма министерство, а там са парите. Минаваш през митницата - даваш. Имаш камиони - има катаджии. Трябва ти ток - отиваш и си плащаш на когото трябва, иначе ще чакаш. Кладенец да изкопаеш - разрешителните струват пари. Данъчните струват пари. Пари които се дават на правилните хора.
Аз не съм давал, ти не си давал, този и онзи н са давали, ама много други са давали, дават и ще дават. Иначе куфарите и навън, даже и не ни интересува кой си, какъв си и за какъв се мислиш!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД