:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 415,035,368
Активни 93
Страници 7,107
За един ден 1,302,066

МВР настоява, че в изборните списъци няма "мъртви души"


Няма 1 милион липсващи гласове, няма „мъртви души", а реални хора, които живеят извън страната, категоричен бе заместник МВР шефът Филип Гунев по време на поредното трето заседание на Гражданския борд за изборите. На заседанието не присъстваха представители на ЦИК поради служебни ангажименти. Към 1 септември има 6 769 000 активни лични карти на лица над 18-годишна възраст. Към тях има още 51 000 със зелени паспорти, 14 252 души са само с паспорт. 89 000 са пък онези с неподновена лична карта с изтекъл срок.
78 хиляди имат право на лична карта, но не са си извадили. Всички тези хора са реални личности и съществуват в изборните списъци, сочи справката на МВР.
Поне 600 000 от тези хора общо вероятно живеят извън страната, смята Гунев. Според него още 7 700 души ще навършат 18 години до деня на предсрочния вот на 5 октомври.
Темата с публикуването от страна на медиите на договорите и тарифите за платено предизборно отразяване фокусира вниманието на третото заседание на Гражданския борд.
Няколко неправителствени организации изтъкнаха веднага наличието на проблем в спазването на законовото изискване за публикуване на оферти и договори за предизборно платено отразяване на кандидат-депутати от страна на медиите в страната.
Нито една голяма телевизия не е публикувала договорите си за отразяване, а излъчва платени предизборни материали, традиционно има и проблеми с вестниците „Монитор" и „Телеграф", за които дори не се знае дали предлагат платено съдържание, сигнализират от „Прозрачност без граници".
От 180 медии в цялата страна едва 37% са изпълнили условието за публикуване на тарифите към 26 август, както е изискването по закон, стана ясно от неправителствените наблюдатели. След тази дата някои оферти са публикувани, но със закъснение, което също е нарушение. Свидетели сме на недостатъчно стриктно спазване, възмутиха се НПО-тата.
От Сметната палата пък отчетоха, че към днешна дата 150 доставчици на медийни услуги са обявили офертите си, като сега следва самите участници в кампанията да дадат своя отчет.
Председателят на СЕМ Георги Лозанов побърза да успокои неправителствения сектор с обещанието, че ще има списък на нарушителите на тези разпоредби и той ще бъде изпратен до ЦИК за предприемане на съответните действия. Това ще стане през идната седмица, гарантира Лозанов. Миналите избори като че ли имаше повече воля това да се случва. Колегията е деморализирана в това отношение, трябва да я морализираме по пътя на санкциите, закани се той.
Асоциацията "Прозрачност без граници" и политическите формации ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Реформаторският блок, АБВ и НДСВ сключиха обществен договор за произвеждането на свободни, честни и демократични избори. Договорът е разработен от "Прозрачност без граници", която ще осъществи независимо гражданско наблюдение на вота съвместно с неправителствени организации от страната, обединени в Гражданска коалиция за наблюдение на изборния процес, обясниха организаторите. Целта на договора е да ангажира политическите партии не само с краткосрочни действия за ограничаване на нередностите в изборния процес, но и с дългосрочни мерки за противодействие на политическата корупция.
В документа се казва, че политическите партии се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания. Партиите, които успеят да влязат в парламента, се ангажират да приемат законодателни промени за ограничаване на злоупотребите с избирателните права на гражданите и другите съществени нарушения в изборния процес.
36
2281
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
08 Септември 2014 14:40
Договор, който не е гарантиран със съответните санкции за неспазването му, не е никакъв договор.
08 Септември 2014 14:52
Фърлят прах, заради предстоящите фалшификации. Не се съмнявайте - изборите ще бъдат фалшифицирани.
08 Септември 2014 14:53
Обществен договор?! Не е ли достатъчно, че имаме закони? Или непеошкия планктон се мисли, че стои над тях и може да си прави пиар и намазва грантове с подобни безсмислени пърформанси?

Между другото, обществения договор за чесни избори не може да се счита за влязъл в сила ако не е изпълнена ария за вувузели и тъпани със солисти Заю Цицин, Асен Ганюв и Иветка Фалцетка.
08 Септември 2014 14:54
А договор за неупотреба на костинбродски бюлетини ...
08 Септември 2014 15:01
Обществен договор?! Не е ли достатъчно, че имаме закони? Или непеошкия планктон се мисли, че стои над тях и може да си прави пиар и намазва грантове с подобни безсмислени пърформанси?


Планктонът, подписвайки се със заврънкулки /уви, днес няма пачи пера, но пачи мозъчета бол/, се има за равен на Томас Xобс, Джон Лок и Жан-Жак Русо.

08 Септември 2014 15:03
Дописката съдържа точно 5 изречения, а така ме унесе....
08 Септември 2014 15:09
Марги, не е от НПОшка, хубаво е, като за теб:

УНЕС

Говорù, говорù, говорù! -
аз притварям очи и те слушам:
- Ето, минахме сънни гори
и летим над морета и суша...

Вляво кървава вечер гори,
вдясно тъмни пожарища пушат.
Де ще стигнем, кога зазори?
Този път накъде лъкатуши?

Там ли, дето свободни ще бдим
и ще бъдем два пламъка слети,
и в нощта, сред безбройни звезди,
като двойна звезда ще засветим?

- Ти не знаеш? Аз също не знам -
но води ме, води ме натам!
08 Септември 2014 15:20
Много е хубаво! Бях я забравила таз песен.

Но и едно кафе си взех де.

Все си мисля, че обществен договор е договор, в който участват всички.. Пък то даже от регистрираните за тези избори партии - само половината са участвали в пърформънса. Или инсталация - няма значение.
08 Септември 2014 15:23
Прави ми впечатление липсата на ББЦ. Не че може да им се вярва, но като им няма подписа под тази пушилка, после лесно ще станат за мезе на пресата...и на прасетата де.
08 Септември 2014 15:26
Ако погледнете назад във времето ни демократично, ще намерите поне два-три подобни Договора.
И после к'во?
Пак кебапчета, една маратонка(другата сетне), или 20 лева...
08 Септември 2014 15:28
Гражданска коалиция за поддържане и проучване на нивото на река Дунав в сантиметри
08 Септември 2014 15:34
При подписването на договор че ще се спазват законите, прокуратурата и съдът не са ли също заинтересовани страни които трябва да се включат в представлението?
08 Септември 2014 15:36
Асоциацията "Прозрачност без граници" - с шеф Огнян Минчев ли беше?
Защо си мисля, че това е една Синя организация, създадена да прикрива корупцията сред Сините?
08 Септември 2014 15:56
Доц. Иво Христов: Смяната в българския политически връх е геополитическа Натисни тук
Смяната в българския политически връх е геополитическа, категоричен е Христов и добави: Конкретният повод се казва „Южен поток“. Драматичният сблъсък е между САЩ и Русия. Случайното място на сблъсъка е България. А резултатите от това ги отнася българският народ. /…/ Най-очарователната лъжа на т.нар. демократически режими е, че народът избирал тези, които ще го управляват.
08 Септември 2014 15:57
В документа се казва, че политическите партии се ангажират да не регистрират партийни членове, симпатизанти или "платени гласоподаватели" като наблюдатели от името на граждански организации; да предприемат решителни действия срещу купуването на гласове и контролирания вот; да осигурят по-висока прозрачност при финансирането на предизборната кампания.


И сега къде да се смеем по-напред!
08 Септември 2014 16:03
Планктонът, подписвайки се със заврънкулки /уви, днес няма пачи пера, но пачи мозъчета бол/, се има за равен на Томас Xобс, Джон Лок и Жан-Жак Русо.

Дорис

Журналистите пък изобщо не са и чували за тях.
08 Септември 2014 16:05
Когато в нещо има участие НПО, чиято дейност покрива 2/3 от текстовете на Наказателния кодекс, глава"Престъпления срещу републиката", и която е финансирана от анти-български колониални чуждестранн фондации, очевидно става дума за тежко престъпление към държавата ни. И участието в това на т.н. "партии", просто ги прави съучастници в това престъпление.
08 Септември 2014 16:13
Асоциацията "Прозрачност без граници" и политическите формации ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Реформаторският блок, АБВ и НДСВ сключиха обществен договор за произвеждането на свободни, честни и демократични избори.
Всъщност, тъкмо изброените партии имат най-голяма финансова и организационна възможност да купуват гласове на изборите. И едва ли ще се откажат от нея.
08 Септември 2014 17:17
и какви са санкциите по този ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР
08 Септември 2014 18:11
ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Реформаторският блок, АБВ и НДСВ
Доста пълен списък на неолибералните формации в България, независимо от названията им.
08 Септември 2014 18:13
Всъщност, тъкмо изброените партии имат най-голяма финансова и организационна възможност да купуват гласове на изборите. И едва ли ще се откажат от нея.
Ракита, за неолибералите всичко е пазар - затова за тях е съвсем естествено да пазаруват гласове.
Пазарът ще реши всички проблеми, нъл тъй?
08 Септември 2014 18:15
Асоциацията "Прозрачност без граници" и политическите формации ГЕРБ, БСП, ДПС, "Движение 21", "Зелените", "Десните", "Българска социалдемокрация", Реформаторският блок, АБВ и НДСВ

Кога ще се продъни тази държава от лаладжии!
08 Септември 2014 18:16
Доста пълен списък на неолибералните формации в България, независимо от названията им.
Свобода на сдружаванията, какво да правиш?! А защо няма достатъчно русофилски и комунистически партии у нас, м?... Ей на, една Гърция си има три комунистически партии и една Сириза.
Кога ще се продъни тази държава от лаладжии!
Скоро, скоро - в момента наблюдаваме епилога на политическия модел на Прехода.
08 Септември 2014 18:21
Защото Русия храни само една партия, уважаеми, затова.
08 Септември 2014 18:22
Защото Русия храни само една партия, уважаеми, затова.
Атака? Ми че тя тази партия прави повече беля на Русия от всички НПО-та
08 Септември 2014 18:27
Руснаците не са толкова прости да се занимават с Юруш. Юруш може да ги храни Амет, ама надали. Русия в никой случай. Русия си има червени, дърти, знайни и познати храненици, от сой, от род, от повече от деветдесет години, да не се правим че не знаем.
08 Септември 2014 18:47
Всички знаем, че в списъците има "мъртви души", и то много...
08 Септември 2014 18:58
Русия си има червени, дърти, знайни и познати храненици, от сой, от род, от повече от деветдесет години, да не се правим че не знаем
Червеният цвят е идеален за маскиране на прозападни формации, нямащи нищо общо с руснаците.
Между другото, знаете ли какви по националност хора са ръководили КПСС и СССР от създаването му до края?
Ленин - нито баща му, нито майка му са етнически руснаци;
Сталин - грузинец (според някои баща му е осетинец)
Хрушчов - украинец
Брежнев - от Днепропетровск, Украйна (изненада!)
Андропов - баща Либерман (сменил си името на Андропов), майка Флекенщайн...
Черненко - руснак (управлявал 1 година)
Горбачов - руснак (ликвидира СССР)
Май съвсем наскоро Русия е извоювала независимостта си покрай Владимир Путин...
08 Септември 2014 19:11
Rakita в 18:22 ч. е още на работа .
Притеснен съм.Има ли синдикати в България?
08 Септември 2014 19:52
Горбачов - руснак (ликвидира СССР)

С майка украинка.
08 Септември 2014 21:19

МВР настоява, ама професорът МишоК какво има да каже по въпроса? Нима ще си затрае?
08 Септември 2014 21:26
ай като стана дума з а Ленин
да просветим населението!
Натисни тук
08 Септември 2014 21:37
На МВР, гаче не светва за какво е дума - има куп "бетонно" гласуващи в чужбина, но и маса от "свободни електрони" на българския си адрес ...
Схемата на ДПС в чужбина ли да ги "сбира", според както тази националнохотговорна партия прави със "своите" там ?...
08 Септември 2014 22:11
— Как казахте? Извинете… аз май недочувам, та ми се счу една много странна дума…
— Аз смятам да купя мъртви, но които да се числят в списъците като живи — каза Чичиков.
Манилов тутакси изтърва на пода чибука с лулата и както отвори уста, тъй си остана зяпнал в продължение на няколко минути.
08 Септември 2014 22:15

МВР настоява, ама професорът МишоК какво има да каже по въпроса? Нима ще си затрае?

Не знам проф. Константинов дали ще си затрае, но оня тъпак, главсекът на меверето, дето другарчетата натресоха на тоя пост, си трае, Дончо от Аврен.
Мълчи като *****, каквато е.
09 Септември 2014 00:28
. Че какво да рече МВР-то... тъй му рекли да рече, тъй рекло... нали и то е част от туй нещо...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД