:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,724,039
Активни 176
Страници 36,043
За един ден 1,302,066
Истинската история

Последната победна война на България

Отечествената война от 1944-1945 г. откупи с кръвта на българските воини политическото късогледство, невежеството и етническите пристрастия на властниците
Подготовката за военното осигуряване и провеждането на Отечествената война на България (1944-1945 г.) започва още сутринта на 9 септември 1944 г., в следващите дни тази война се превръща в главна грижа на правителството на Кимон Георгиев. От ляво на дясно: Изпращане на войници и доброволци на фронта, Стара Загора, септември 1944 г.; Записване на доброволци в София, септември 1944 г.; Военна част от столичния гарнизон заминава за фронта, София, септември 1944 г.
Незаслужено отпратена в забвение днес, именно Отечествената война от 1944-1945 г., длъжни сме да признаем това, отми срама от челото на България в завършека на Втората световна война (1939-1945 г.). Единствено тази война, която бе българският принос за разгрома на нацистка Германия и съюзниците й, можеше да ни причисли към победителите след като до 16 часа на 8 декември 1944 г. България бе сред страните, които се наредиха съвсем доброволно в хитлеристката коалиция. Единствено българската войска можа да предотврати загубата на още български земи, а и бе съхранена в границите на България Южна Добруджа, присъединена в началото на войната.

Често се спекулира с предадените ни от Германия български земи в Македония и Беломорска Тракия, тия земи изначално ни бяха предадени само за временно управление до края на войната, когато този въпрос трябваше да бъде решен уж окончателно. Историческата истина е различна от пропагандните военновременни лозунги и величаенето на царя като "Обединител", изглежда, че половинчатото решаване на българския въпрос се оказа в крайна сметка по-скоро вредно за държавата и народа ни, натоварването ни по време на най-кървавата война в човешката история със зловещата роля на жандарм в земи с твърде чувствително население навреди съдбоносно на България, не доведе до никакво решаване на българския земски въпрос и предопредели за десетилетия, ако не и за векове напред, а може би и завинаги, свиването на българското землище.

Въпреки мълчанието на днешната ни политическа класа, която и дума не обели покрай 70-тата годишнина от началото на Отечествената война на България, ще трябва тук да припомним непременно за последните победи на българското оръжие и за последния път, когато българската войска се е завръщала с триумф от бойните полета - по тия бойни полета български воин не беше стъпвал от 11 века. Тази война бе наистина съдбоносна, Отечествена, както бе наречена по-късно, тя трябваше да спре разграбването на българското землище от балканските ни съседи. Правото да триумфира българската войска заслужи с чутовната саможертва на българските воини, ще е непростимо, ако днес някакви дребни политически сметки ни накарат да премълчим всичко това.* * *С едва неколкодневното управление на правителството на Константин Муравиев (1893-1965) българската политическа класа направи отчаян опит да се спаси, за това обаче вече нямаше никакво време - Германия губеше войната навсякъде, преговорите със западните съюзници от антихитлеристката коалиция не доведоха до резултат, Съветската войска беше на българо-румънската граница, а въоръженото въстание в страната, израз на тежка политическа криза, набираше сили - освобождаваха се политическите затворници, създаваха се свободни зони от партизанските отряди, многохилядни протестни митинги заливаха страната. В тези условия, които правителството в никакъв случай не би могло да овладее и подчини на своите цели, в последните часове от управлението си правителството на Константин Муравиев обяви война на Германия в 16 часа на 8 септември, като за няколко часа България бе във война и със СССР и с Германия.

Правителството на Кимон Георгиев, което дойде на власт в нощта на 8 срещу 9 септември, предприе първи стъпки към уточняване на външнополитическия курс на отечественофронтовската власт веднага. В София, а и навсякъде в страната, българският народ бе залял улиците на градовете и селата в очакване на съдбоносни промени. Военни съединения на Съветската войска вече се придвижваха по пътищата в Североизточна България и в 14 часа на 9 септември наизлязлото множество ги посрещна вече във Варна, в същото време властта бе сменена почти в цялата страна.

Установяването на състоянието на война с Германия бе обективна необходимост, но за правителството на Константин Муравиев то бе формален акт, това правителство нито бе провело някаква подготовка за изпълнението на собственото си решение, нито предприе стъпки за изпълнението му, нито пък имаше време за това в стремглаво развиващите се събития.* * *Подготовката за воденето на Отечествената война, която започна на практика на 9 септември, се проведе едновременно с първите военни действия. Дипломатическата, политическата и стопанската подготовка за воденето на войната трябваше да бъдат завършени буквално за няколко дни, нямаше как събитията да чакат, нужно бе непременно България да ги догонва.

В първите дни на войната най-съдбоносни са дипломатическите усилия, задължително бе най-напред страните от антихитлеристката коалиция да признаят рязкото преминаване на България, до това време отявлен помагач и съратник на хитлериска Германия, на "отсрещния бряг". Тази задача бе най-трудната в цялата Отечествена война.

Първостепенно и по време бе незабавното прекратяване на състоянието на война, макар и чисто формална, с СССР и възстановяването на прекъснатите на 5 септември дипломатически отношения. С тази задача бе натоварена нарочна делегация (вж. Извори), която при особени мерки за сигурност, наложителни във военно време, успява да долети до Букурещ още след обяд на 9 септември. За безопасния полет на българската делегация, която има наистина съдбоносна задача, са впрегнати всички български сили, включително и на българските емигранти в Москва. Делегацията, в която първенствуваща роля играе Димитър Ганев, благополучно се приземява на летище "Крал Карол I" в Букурещ, откъдето се отправя незабавно за среща с армейски генерал Фьодор Толбухин.

Точно на тази среща за първи път е предадено българското желание за участие в завършека на военните действия във Втората световна война, това бе наистина единствената спасителна възможност България да не бъде разглеждана като победена страна, или поне за това да бъде направен съществен опит. Въпреки успехът на българската мисия в Букурещ, следват четири дни, изпълнени с неизвестност и съмнения. На 13 септември Върховното главно командване на Съветската войска нареди на командването на Трети украински фронт военните усилия на българската войска, която вече противодейства с оръжие на германските сили по западната българска граница, да бъдат подкрепени енергично. На следващия ден в София пристига за разговори генерал-полковник Сергей Бирюзов. На 16 септември съветското правителство уточни напълно своята позиция в резултат на проведените едноседмични срещи и разговори и в писмо до българския военен министър Дамян Велчев прие исканото от българското правителство взаимодействие между българската и съветската войска. В документа бе уточенно, че българската войска трябва да бъде оперативно подчинена на целите на съветското настъпление и да бъде част от групата войски, съставляващи Трети украински фронт.

Успешните първи стъпки за включване на България във Втората световна война на страната на очертаващите се вече победители бе обнадеждаващо наистина, но воденето на коя да е война е и твърде скъпо занимание, можеше ли българското стопанство да издържи тези колосални разходи, разполагаше ли българската войска с необходимите оръжия, боеприпаси и храни, или поне с възможност за бързото им произвеждане и доставяне, щеше ли да издържи българският народ военновременното натоварване?!

(следва)Извори"Назначава се делегация в състав професор Д[имитър] Михалчев [(1880-1967)], бивш пълномощен министър [в СССР през 1934-1936 г., а и през 1944-1946 г.], полковник от Генералния щаб Р. Славков, Димитър Ганев [(1898-1964)] и Кирил Станчев [(1896-1968)], която да замине веднага и да влезе във връзка с командуващия 3-та Украинска армия [така е в оригинала; става дума за 3-ти украински фронт на Съветската армия] армейски генерал [Фьодор] Толбухин [(1894-1949)] с цел да узнае окончателните условия по преустановяването на военните действия на Съветската армия срещу България и да разисква както по условията за примирието и за възстановяването на дипломатическите отношения със Съветския съюз [прекъснати формално на 5 септември 1944 г.], така и по начините за сътрудинчество между съветските и българските войски за изгонването на неприятеля от Балканите."

Из постановление на правителството, с подпис на министър-председателя Кимон Георгиев (1882-1969), 9 септември 1944 г."Под натиска на бързо развиващите се събития и в резултат на борбата на народа, армията и народните въстаници в страната е установена власт на Отечествения фронт. Това даде пълна възможност да се влеят и координират усилията на армията и [на] въстаническата войска в служба на Отечествения фронт и родината. Предвид това заповядвам:

Въстаническите зони, дружини, бригади и отряди да се влеят в редовете на армията, като създадат общо командване на отделните военни части. Командирите на въстаническата войска запазват командуващите места, каквито са заемали във въстаническата армия."

Заповед, подписана от министъра на войната Дамян Велчев (1883-1954) и от командващия Народноосвободителната въстаническа армия Благой Иванов (1898-1951), 9 септември 1944 г."От 16. 00 часа на 8 септември т. г. България е във война с Германия. Очаква се последната да реагира като ни атакува за да ни разстрои и [да] не даде възможност да изпълним поетите задължения по обявения от България неутралитет . . . Нашето командване е решило да се противопостави на евентуалните германски намерения, като съсредоточи разполагаемите за сега сили [както следва] [изброени са подробно военните части и позициите, които те трябва да заемат] . . ."

Из заповед № I-1236 на главнокомандващия българската войска генерал-майор Иван Маринов (1896-1979)Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?sid=2012091300040001201

http://www.segabg.com/article.php?id=477638

http://www.segabg.com/article.php?id=0001301&issueid=6413§ionid=5
100
24972
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
10 Септември 2014 19:54
Съветофилията е диагноза. Лечението е тежко, но е успешно само при съдействие от страна на страдалеца. Тоест, излекуваните са отчайващо малко...
10 Септември 2014 20:17
Kotka
А СЕГА започвам да чета.
10 Септември 2014 20:27
Баща ми е бил доброволец в тази Отечествена война.По негови спомени за три дни в Хасково са сформирани две пехотни дружини/батальони/от доброволци.Необучени младежи,но са имали голям хъс.
10 Септември 2014 20:58
Правителството на Кимон Георгиев, което дойде на власт в нощта на 8 срещу 9 септември, предприе първи стъпки към уточняване на външнополитическия курс на отечественофронтовската власт веднага.

Изключително интересен аспект на Отечествената война е определянето на външнополитическия курс от Министерския съвет, а не от Народното събрание* или от държавния глава, в случая регентите.
Става така, че най-съдбоносните и решаващи за самото ни съществуване като държава - напълно съм съгласен тук с г-н Петрински - събития се управляват еднолично и невероятно успешно от правителството. При това от правителство, дошло на власт без каквато и да санкция на парламента или държавния глава.
Струва си да се замислим ...
---------------------------------
* съгласно чл. 17 от Търновската конституция НС упълномощава монарха за външнополитическите му сношения, а при извънредни обстоятелства и невъзможност да бъде свикано навреме, за да приеме външнополитически актове, задължително ги утвърждава на първото си заседание
10 Септември 2014 21:00
Значи тази война е Отечествена. А другите войни, тези за национално обединение, са безотечествени! Така ли?
Петрински, не те знам котка ли си, пес ли си, вече съм ти го казвал и ще повторя: не докосвай с мръсните си ръчички българската история! Русолизогъзец нещастен!
10 Септември 2014 21:02
"Етнически пристрастия"? ВМРО би те ... сещаш ли се? Не сегашното ВМРО, разбира се.
10 Септември 2014 21:02
ВладиГео
10 Сеп 2014 20:58

Баш по това време конституцията е била в обичайното си състояние на суспендиране. От около 10 години.
10 Септември 2014 21:08
България, до това време отявлен помагач и съратник на хитлериска Германия
Токова отявлен помагач, че се наложи Хитлер да убие царя, за да не му извърти номера дето му го извъртя италианският тъст на царя Виктор Емануил.
А фон Щауфенберг се оказа най-неудачния атентатор в историята.
Е, може би историческата ни наука нямаше да се издигне до такива интересни висоти, но щяхме да го преживеем.
Плюс уникалния кеф да имаме комунистически капиталисти, на които за 45 години с песен и маршова стъпка им натрупахме началния капитал под бдителния поглед на Альоша, на мястото на фашистките капиталисти.
Минус 3 милиана българи.
И още наколко файди и достижениея, без които спокойно можем.
10 Септември 2014 21:15
Токова отявлен помагач, че се наложи Хитлер да убие царя,

Дрън-дрън.
10 Септември 2014 21:20
Съветофилията е диагноза. Лечението е тежко, но е успешно само при съдействие от страна на страдалеца. Тоест, излекуваните са отчайващо малко...


не знам за съветофилилията, ма огризките от някогашното СДС я карат само на лозунги.
10 Септември 2014 21:37

ВладиГео
10 Сеп 2014 20:58
Изключително интересен аспект на Отечествената война е определянето на външнополитическия курс от Министерския съвет, а не от Народното събрание* или от държавния глава, в случая регентите
[/quote]
Налага е малко историческо ограмотяване.
9.9 заварва България с разтурено НС.
Регентите са нелегитимни (напр защото не са избрани от Велико НС и не отговарят на изискванията за регенти.)
Конституцията е суспендирана вече 10 години.
Та кой е легитимен да определа външнополитическия курс в това критично време?
10 Септември 2014 21:37
Поредната "истинска" история, издържана в духа на бурни и продължителни, "спонтанни" скандирания и овации от партийните конгреси и манифестации по паветата пред мавзолея - "КПСС-БКП", " "Вечна дружба, вечна дружба, урааааааааа". Тоя дух не спира да броди из България мил и драг и да ни припомня, ако случайно сме забравили, плесенясалите страници от учебника по история на БКП, антифашистката борба, народното въстание и отечествената /?/ война.

Докога?


Обективните исторически факти са съвсем други - на 9 септември 1944 г. е извършен държавен преврат под дулата на съветската армия. Свалено е от власт правителството на земеделеца Константин Муравиев, обявило война на нацистка Германия и потърсило мир със съюзниците. Всъщност Сталин обявява непровокирана война на България, търсейки възможност да присъедини страната ни в съветската сфера на влияние.


От статията на Андрей Ковачев, евродепутат - БСП идейно остава в годините на комунистическата диктатура

Пак там:

Ето защо младите поколения трябва да прогледнат за истината - тя не е нито лява, нито дясна, а базирана на фактите. България има нужда от национално помирение и единение. Повече обучение за периода на комунистическата диктатура може да помогне на страната ни да преодолее сенките от миналото и по-успешно да върви по европейския си демократичен път. За това е необходима промяна в учебните планове - идея, която набра голяма сила в нашето общество и трябва да бъде приложена.

В началото на ХХI век българското общество все още търси справедливост. Отговорните за злоупотреби с власт трябва да понесат своята вина и да бъдат морално осъдени. Водачите на БСП принизиха смисъла на демокрацията и прозрачното управление до предизборни плакати, обещания и партийната си пропаганда.

Време е да сложим край на манипулациите както на историята, така и на съвремието ни. Българските граждани могат да почувстват ползата от пълноправното членство в ЕС единствено, когато бъдат премахнати всички пречки за търсенето на отговорност на управляващите.

Така ще станат кристално ясни механизмите, по които действа задкулисието на БСП/БКП и остатъците на ДС: те носят огромна вина пред няколко поколения българи за това, че 45 години България беше ограбвана от комунистическата върхушка и че 20 години се лутахме в шуробаджанашки преход, направляван от бившите мрежи на тоталитарната Държавна сигурност.


Време е, време е.....наистина.
10 Септември 2014 21:55


Някак много срамежливо е сбутан в ъгълчето фактът, че България се намирала във война със СССР. Кой я обявил тази война?
Сталин. На 5 септември 1944 г.
По време на цялата ВСВ, Сталин е поддържал дипломатичеки отношения с Царство България. Изведнъж, ей така някак си му хрумнало на 5 септември да ги прекрати и да прати армията освободителка да дойде да ни спасява от "фашизма".

Тия митове и легенди и досега битуват, след 25 години " свободен" от комунизма преход.
Затова и сме на това дередже.
10 Септември 2014 22:06
Често се спекулира с предадените ни от Германия български земи в Македония и Беломорска Тракия, тия земи изначално ни бяха предадени само за временно управление до края на войната, когато този въпрос трябваше да бъде решен уж окончателно. Историческата истина е различна от пропагандните военновременни лозунги и величаенето на царя като "Обединител", изглежда, че половинчатото решаване на българския въпрос се оказа в крайна сметка по-скоро вредно за държавата и народа ни, натоварването ни по време на най-кървавата война в човешката история със зловещата роля на жандарм в земи с твърде чувствително население навреди съдбоносно на България, не доведе до никакво решаване на българския земски въпрос и предопредели за десетилетия, ако не и за векове напред, а може би и завинаги, свиването на българското землище.

Така ли се получи ? Така,точно така!
Па вий орюгюлинайнечете,първо палче на Котка и подир четене,па мислене!


...Сибила ...па научила нещо в ДСб клуба ..взела го за чиста монета.
10 Септември 2014 22:43
Отечествената война от 1944-1945 г. откупи с кръвта на българските воини политическото късогледство, невежеството и етническите пристрастия на властниците


Мисля си, че Путин трябва да е много късоглед, заедно с невежите ръководители на Новоросия заради проявата на недопустими етнически пристрастия.

Авторът се е олял масивно и безконтролно!


10 Септември 2014 23:33
Често се спекулира с предадените ни от Германия български земи в Македония и Беломорска Тракия, тия земи изначално ни бяха предадени само за временно управление до края на войната, когато този въпрос трябваше да бъде решен уж окончателно. Историческата истина е различна от пропагандните военновременни лозунги и величаенето на царя като "Обединител", изглежда, че половинчатото решаване на българския въпрос се оказа в крайна сметка по-скоро вредно за държавата и народа ни, натоварването ни по време на най-кървавата война в човешката история със зловещата роля на жандарм в земи с твърде чувствително население навреди съдбоносно на България, не доведе до никакво решаване на българския земски въпрос и предопредели за десетилетия, ако не и за векове напред, а може би и завинаги, свиването на българското землище.


Да, за временно управление бяха предадени. Но предвид документално и всякак доказаната липса на интерес на Германия към Балканите , не виждам някакво обосновано съмнение за евентуалното бъдеще на тези земи. Самият факт, че българското правителство прави инвестиции, строи железници , изгражда администрация, здравеопазване и учебно дело , показва, че и то надали е имало съмнение за бъдещето и че според него националното обединение не е било просто пропаганден трик.
Иначе участието на България в заключителната част ВСВ е било наложително. Макар на България да не е признат статута на съвюваща страна, това участие става основен аргумент на българската следвоенна дипломация да иска по-благосклонно отношение към страната от страна на победителите.
10 Септември 2014 23:36
wreckage: Баш по това време конституцията е била в обичайното си състояние на суспендиране. От около 10 години.
Неверния Тома: Налага е малко историческо ограмотяване.
9.9 заварва България с разтурено НС.

Ами ето и малко историческо ограмотяване, щом се налага:

Търновската конституция е възстановена през 1938 г., а на 22 май 1938 г. е открито XXIV ОНС. Следващото XXV ОНС е открито на 24 февруари 1940 г. и разпуснато след Деветосептемврийския преврат от 1944 г. с декрет на правителството на Отечествения фронт.
Търновската конституция действа до 1947 г., когато е заменена от т. нар. Димитровска.

Басните за "/почти/ суспендираната Търновска конституция" преди 9.9.44. се тиражират от певци на партийно-феодалната система като Георги Георгиев Марков, агент на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1981 г. и директор на Института по история към БАН от 1993 г.
Чепикът ги стяга заради това, че изборите и за XXIV, и за XXV ОНС се печелят от безпартийни, като в последното ОНС най-големите партийни групи са на комунистическата партия с 10 места и на БЗНС Пладне с 5 места.
Именно заради безпартийните Народни събрания са лъжите за Търновската конституция, включително и за "почти-отмяната й", независимо че в конституцията няма и думица за партии, а двете ОНС преди 9.9.44. са напълно конституционни
10 Септември 2014 23:41
Търновската конституция е възстановена през 1938 г., а на 22 май 1938 г. е открито XXIV ОНС.

Абе въстановена, колко да е възстановена. Забраната на деветнадесетомайци за партиите си стои.
Може ли видният специалист по Търновската конституция да ни светне дали случайно изборът на регентството след смъртта на цар Борис III следва конституционния ред или не.
И сетне, дълбокоученият колега защо не се консултира с членове 79, 82 и 83 на ТК, уреждащи правото на свободен печат и правото на сдружаване на гражданите, па тогава да ни "ограмотява".
11 Септември 2014 00:15
Някак много срамежливо е сбутан в ъгълчето фактът, че България се намирала във война със СССР. Кой я обявил тази война?
Сталин. На 5 септември 1944 г.
На конференцията в Казабланка, под давление на Рузвелт се решава, че никой от съюзниците (СССР, Великобритания и т.н.) няма да сключва сепаративен мир със страните от Оста. Войната се води до безусловна капитулация. Всъщност с това Рузвелт завинаги отказва Чърчил от търсенето на условен мир между западните държави и фашистка Германия. СССР не обявява война на България до 5ти септември 44та, но България вече е била част от Оста, обявила е война на Великобритания и САЩ (за което те сринаха градовете ни с бомбардировки) и е била логистична база за нападението на СССР. Кое от тези неща не можете да схванете не ми е ясно. Това, че Муравиев бил скъсал с Оста, че и обявил война на Германия няколко дни преди съветската инвазия е било прието като хитруване на дребно. Вината за третата национална катастрофа може да я търсите в престъпното ни правителство, което беше обявило война на половин свят, беше депортирало българи в лагери на смъртта и режеше глави по площадите. Всъщност, истината може да ви ядоса още повече, ако научите, че на същата конференция в Казабланка се уточнява, че всеки в правителствата на държавите от Оста е престъпник и ще бъде съден и че всеки борещ се срещу тази власт има статут на войник сражаващ се за Съюзниците. Льошо - оказва се, че "мандраджиите" били борци рещу фашизма, а царското правителство били престъпници според победителите - още от 43та г.
*
Може ли видният специалист по Търновската конституция да ни светне дали случайно изборът на регентството след смъртта на цар Борис III следва конституционния ред или не.
То възцаряването на Борис не следва конституционния ред - ти за регентите си се загрижил.
11 Септември 2014 00:15
бонго-бонго,

Просто посочвам факта, че Търновската конституция е възстановена през 1938 г. и е действала до 1947 г. Къде видя да казвам, че не е нарушавана? А постоянното нарушаване на сегашната конституция значи ли, че е "суспендирана" и не действа?

В скоби ще ти обърна внимание, че "нарушенията" на Търновската конституция са поначало спорни, най-малкото защото тя не предвижда Конституционен съд, който да ги тълкува. Затова, а и защото отивам да спя, ще запазя мнението си по поставените от тебе частни казуси за "нарушаването" й
11 Септември 2014 00:27
Просто посочвам факта, че Търновската конституция е възстановена през 1938 г. и е действала до 1947 г. Къде видя да казвам, че не е нарушавана? А постоянното нарушаване на сегашната конституция значи ли, че е "суспендирана" и не действа?


Историците (аз не съм сред тях, т.е. не съм историк) говорят за "частично възстановяване" или за "формално възстановяване" на Търновската конституция.
Като цяло рекиджът ми се струва прав. Това, че някой обявил, че Конституцията била възстановена, но без да възстанови реално действието и, нищо не означава.
За сегашното нарушаване на Конституцията си има Конституционен съд. Не сме аз и вие, които ще определят дали тя е нарушена или не, а съдът.
11 Септември 2014 00:31
Чест ти е и Достойно, Петрински ...
11 Септември 2014 00:31
Участието на българските комунисти във Втората световна война е чисто отрицателно за съюзниците.
Сформира се 1-ва "гвардейска" дивизия, която е върната от Георгий Михайлович "Штакетник" Димитров от Бела паланка -
да варди властта в София.
Докато българските войници и офицери се сражават на фронта
комунистите развихрят кървава вакханалия в тила.
След това комунистите посрещат офицерите, връщащи се от фронта и ги вкарват по затвори и концлагери.
***
Коста Муравиев не правил преврати на 9 юни и 19 май. Не е бил и избивал комунисти.
Ама лежи в затвора като поп. 1956 пак го вкарват сиромаха.
Кимон е правил преврати, трепал е комунисти, ама става "велик държавник".
***
Отдавна е време да се напише в учебниците, че БРП(к) приветства навлизането на вермахта в България през 1941.
Три месеца по-късно комунистите обръщат резбата...
11 Септември 2014 03:34
Сибила, Мейджър, Страйки
пумяр, котка!
11 Септември 2014 08:38
Петрински, тез рубли поне декларираш ли ги по некакъв начин пред НАП? Тъй де, нъл си професионален русофил.
11 Септември 2014 08:45
както и да се гънат някои тук, нещата са стояли точно както ги описва Петрински....
Нямаше друг начин да змием срамът от челото да сем помагачи на Хитлер, освен да влезем във война именно с Хитлер...
Старите хора викаха "да минем на другия бряг..."
Апропо същият проблем е имала и колабористка Франция и го реши по същия начин с участие с войски във войната на страната на съюзниците...
Е трябва да признаем Де Гол се справи със колаборационизма къде по добре отколкото нашите се справиха с последствията от монархо-фашизма и помагането на Хитлер...
Франция седна сред победителите на 09.05.1945 , България седна на масата на победените - Парижския мирен договор 1947, но какво да се прави, политически умения.... нямахме си Де Гол....
11 Септември 2014 09:16
На фашистите във форума, дегизирани като либерали не им е приятна истината , но това е положението - комунистите и лично Сталин предотвратиха поредната национална катастрофа. БеГе буржоазията осигури няколко катастрофи на народа си, с колосални човешки жертви по фронтовете и в гражданската война, изстрадани с мизерия репарации и накрая плати за своята тъпота( демонстрирана ярко от потомците им в тоя форум). Както и офицерския корпус. Кармата е закон с неотменност на гравитацията.
11 Септември 2014 09:18
съгласно чл. 17 от Търновската конституция НС упълномощава монарха за външнополитическите му сношения, а при извънредни обстоятелства и невъзможност да бъде свикано навреме, за да приеме външнополитически актове, задължително ги утвърждава на първото си заседание
Търновската конституция е суспендирана през 1934г. и не е възстановена по-късно от Борис. Нещо повече във времето на една такава война никаква конституция не се спазва. Да не се е спазила Конституцията на Германия след войната. Ако се е зпазила нямаше да има Нюрбергски процес.
Ситуацията за България е била много сложна. Чърчил е бил изключително отрицателно настроен срещу нас. Той е искал България да бъде разделена на 3 части в рамките на Балканска федерация, като едната част да бъде дадена на Югославия, другата на Турция и третата на Гърция.
Югославяните са претендирали за земи почти до София, а гърците -до Пловдив. Единствено зад нас е стоял Сталин, който е защитавал заедно с Димитров и Тито създацването на славянска Федерация. Тук, обаче е спорът - Тито е искал България да е 7-ма република, докато нашите комунисти - федерацията да се състои от 2 части - бивша Югосолавия и България. Нещо повече Тито е искал първо да се създаде Македонската република в състава на Югославия, а след това да се прави федерацията. Нашите политици не са се съгласили. Във всеки случай Македония е трябвало да бъде отделна република, така, че поведението на Димитров не е можело да бъде различно.
За да спаси земите от Чърчил ни Сталин са му били нужни аргументи. И те са, че в Бълогария е имало съпротива (партизанското движение) и че нашата армия е воювала срещу Хитлер в рамките на 3-ти Украински фронт и е стигнала до Будапеща и Виена. Югославяните не искат да признаят и досега, че са освободени от нашата армия и 3-ти Украински фронт. Те и сега твърдят, че сами са се освободили и западната преса кукурига тази теза след тях. Моят вуйчо е участвал в тази война и разправя, че след като нашите войски превземели някой град влизали след тях партизаните на Тито и викали: "Ние победихме". Чърчил е забранявал на ВВС да предава каквото и да е за нашите победи, например освобождението на Скопие.
В някои отношения за нас беше добро скарването между Сталин и Тито, и ние съвсем закономерно взехме страната на Сталин, така спасихме Пиринска Македония за нас. Сега говори се, че Добри Терпешев доброволно е изтеглил нашите окупационни войски от Беломорска Тракия и, че маршал Толбухин щял да го застреля заради това. Тъй като България е била обещана в сферата на съветското влияние, а Гърция на английското, то тези земи можеха да останат български. Обаче, азне съм намерил в историческите книги нещо написано черно на бяло за това.
Това са историческите факти, които бодат очите на десния запартък по-горе.
11 Септември 2014 09:25
Котка -
За неграмотните седесарски монтаняри, огризките, както сполучливо бяха определени.
България е обявила война на САЩ и Великобритания.
САЩ, Великобритания, СССР са съюзници във войната срещу Оста.
Приятелят на твоя враг е твой враг...
Въпрос с повишена трудност - ЗАЩО СССР ОБЯВИ ВОЙНА НА БЪЛГАРИЯ?
Логичен въпрос - защо чак на 5 септември 1944 година?
---------------------
Сайтът на Генек
11 Септември 2014 09:30
Тия митове и легенди и досега битуват, след 25 години " свободен" от комунизма преход.
Затова и сме на това дередже.
Тази сутрин гледах по БТВ една кукундрела, която станала в 3 часа да боядисва паметникът на Съветската армия. И тя редеше простотии като твоите.
Обявяването на война е формално, но необходимо за да влезе съветската армия в България. В България, в Гърция и в Македомния има немски части и никоя армия няма да остави такива формирования зад тила си. Мислете малко с главите си, а не сдруги части от тялото. България е била в Оста, колаборационист на Германия, подпомагала е Германия логистически и с продукти и СССР е в правото си когато реши да и обяви война. Че не е обявила по-рано е било тактически необходимо.Не сте вие, които да казвате кога е трябвало да обяви война.
11 Септември 2014 09:31
Имам едно въпросче към отявлените българомразци и изявени русолизогъзци във форума.
След като тази война е победна за нас, защо сме поставени в списъка на победените държави и то с "решаващата помощ", да не се забравя, на т.н. "освободители"?
И все пак да напомня, че когато се поставя въпроса за България в ОН, не Англия и Америка, на които сме обявили война, а точно СССР настоява да бъдем в списъка на победените държави. Въпреки, че реално сме воювали на страната на победителите и сме дали около 30 000 жертви! Явно за българомразците, като Петрински и останалите, това не е от особено значение!
КОЙ унищожи паметния мемориал на загиналите българи от 1-ви и 6-ти пехотни полкове във войните за национално обединение? Щото само последната война била Отечествена. Така ли? КОЙ ? Не са ли същите тези, които сега със зъби и нокти бранят паметника на Окупаторите в центъра на София и един от основните им аргументи е, че събарянето на паметници било вандалщина.Ами събарянето на Меморила на загиналите за България какво е? Много повече и много по-страшно от вандалщина е! Нарича се национално предателство! Същия ефект са търсили, примерно, гръцките духовници, унищожавайки българските книги по манастири и църкви. Само, че те са били гърци, а тези смеят да се наричат българи.Всъщност не всички, Дядо им, примерно, официално в НС е заявил, че не е българин.Това не пречи обаче да си имаме град на негово име, както и на името на най-големия национален предател в българската история, отродил успешно една значителна част от българската нация. Това нормално ли е? Ето го ефекта от изтриването на паметта на на нацията.
Иззетите ни архиви са обявени за военен трофей и до ден днешен не са върнати. "Освободителите" вземат трофеи от "освободените"! Чудничко!
Защо ли? На този въпрос сам ще отговоря: за да не лъснат сума ти нелицеприятни истини. Очевадно е! Уж обещаха да ги върнат, но няма да го направят. Сигурен съм.
11 Септември 2014 09:33
Янтар -
Лозунгаджиите, прочетете Търновската конституция и ще си отговорите на въпросите: конституционен владетел ли е Борис III, цар ли е изобщо Симеон, законно ли е регентството /и първото, и второто/...
Отваряйте си повече очите и позатваряйте крекалата...
------------------------------------
Сайтът на Генек
11 Септември 2014 09:35
Мейджър,
прочети постинга на Янтар...
Знам, че трябва да пишете, не да четете - но пробвай.
И ще си спестиш някои излагации. Колегиално ти казвам. А, ако намалиш етикетите, истериите и крясъците... Цена няма д аимаш!
----------------------
Сайтът на Генек
11 Септември 2014 09:39
Сега говори се, че Добри Терпешев доброволно е изтеглил нашите окупационни войски от Беломорска Тракия и, че маршал Толбухин щял да го застреля заради това.
само се говори. константин муравиев нарежда на българския окупационен корпус да се изтегли от беломорието и македония.
11 Септември 2014 09:43
Обявяването на война е формално, но необходимо за да влезе съветската армия в България. В България, в Гърция и в Македомния има немски части и никоя армия няма да остави такива формирования зад тила си.
нищо подобно. още със встъпването си в длъжност муравиев нарежда на двете германски дивизии в българия да напуснат. и те напускат изпратени със сълзи на благодарност.
11 Септември 2014 09:50
Ти питаш и ние отговаряме. Въпросите ти са пълни с невярна информация.
Имам едно въпросче към отявлените българомразци и изявени русолизогъзци във форума.След като тази война е победна за нас, защо сме поставени в списъка на победените държави и то с "решаващата помощ", да не се забравя, на т.н. "освободители"?

Защото натискът на западните държави е бил огромен. Това за решаващата помощ мна освободителите не е вярно. Точно там СССР е защитавал нашите граници, но факта, че сме били колаборационисти на Хитлер нямало как да се прескочи. Ние сме били окупатори на Югославия и Гърция.
И все пак да напомня, че когато се поставя въпроса за България в ОН, не Англия и Америка, на които сме обявили война, а точно СССР настоява да бъдем в списъка на победените държави. Въпреки, че реално сме воювали на страната на победителите и сме дали около 30 000 жертви! Явно за българомразците, като Петрински и останалите, това не е от особено значение!
И това не е вярно твърдение. Това са си твои измишльотини. Ние не сме били в ООН, както и Германия и Италия, защото сме били на страната на Хитлер. ООН е първоначално съставен от победителките през 2-та световна война. Разбира се, че против нас са били и Англия и Франция и Америка. Забележи, че в Съвета за сигурност е бил само СССР на нашата страна. Тогава в Общото събрание ги нямаше новоосвободените от колониализма държаво. ОН.
КОЙ унищожи п пехотни полкове във войните за национ
Никой не е унищожавал някакъв паметен мемориал на загиналите българи от 1-ви и 6-ти полк, поради причината, че такъв нямаше. Имаше едни полуразраушени стени от казарми, които бяха на мястото на НДК, около които пасяха овце. Това го помня защото това пространство се оформи през 1981г. Паметните плочи бяха преместени във Военния музей.
Информирай се по-добре да не пишеш глупости.
11 Септември 2014 10:10
Правото да триумфира българската войска заслужи с чутовната саможертва на българските воини
За няколко месеца под съветско командване даваме над 30 000 жертви, след като в цялата Първа световна война сме дали около 100 000.
а въоръженото въстание в страната, израз на тежка политическа криза, набираше сили
Тъй, тъй. На 8.9.1944 г. по икиндия авангардният отряд на ІІІ Украински фронт е пред Силистра от другата страна на границата и наблюдава през стереотръбите обстановката в Царството. Пълна идилия - хората работат на полето, мелниците и мандрите весело пушлявят, добитъкът стръвно пасе по стърнищата... Никаква революционна обстановка, никакви бойни отряди не кръстосват селата, никакви митинги и манифестации срещу омразното фашистко правителство не се наблюдават... Ротните политкомисари са безкрайно разочаровани - от тези българи нищо няма да излезе, никакви комунисти не са те, ами дайте да влизаме, че така и така бихме път дотук!
11 Септември 2014 10:31
Последната победна война на България

Хем победна война па плащАаме!
PS.Аз знам и така съм учил,че жертвите ни са 36000 и,че БКП-то ги е пратило.Бих ги утепал(по рекламата).
11 Септември 2014 10:38
Петрински, Янтар,
11 Септември 2014 10:39
Свалено е от власт правителството на земеделеца Константин Муравиев, обявило война на нацистка Германия и потърсило мир със съюзниците

Преди няколко дни четох и изявления на водещи историци, как Българското царство "испуснало шанса" да попадне в "западната орбита".

Всичко това ме убеждава, че в нашата историческа наука нищо не се е променило. Продължават пропагандни канонади, характерни за социалистическия период, като просто е променен знака.
Толкова ли е сложно да се запомни, че съюзниците са имали договорка да не сключват мир със страни от остта. Единствено условие за излизане от войната е било пълна и безусловна капитулация.
Отделно от всичко това Чърчил е имал желание изобщо да ликвидира България като държава.
Петрински послъгва, че България се нарежда сред победителите във ВСВ. Напротив, като държава и народ ние плащаме репарации до 1969 година. Плащаме си всичко, до стотинка на Гърция и Югославия. Отделно е това, което СССР прибира като окупираща страна победител.
11 Септември 2014 10:40
Някои смятат че българската армия не трябвало да се включи във войната в състава на Трети украински фронт.Чудесно! А сега да кажат какво щеше да се случи с България. Дали щяха да бъдат граждани на България или на Сърбия, Гърция, Турция... Дали щеше да се сбъдне мечтата на нашия приятел Чърчил?
11 Септември 2014 11:03
Сибила
10 Септември 2014 21:55


Някак много срамежливо е сбутан в ъгълчето фактът, че България се намирала във война със СССР. Кой я обявил тази война?
Сталин. На 5 септември 1944 г.
По време на цялата ВСВ, Сталин е поддържал дипломатичеки отношения с Царство България. Изведнъж, ей така някак си му хрумнало на 5 септември да ги прекрати и да прати армията освободителка да дойде да ни спасява от "фашизма".

Тия митове и легенди и досега битуват, след 25 години " свободен" от комунизма преход.
Затова и сме на това дередже.

Не бе Сибила. Просто Класово-Партиен подход в родната нАука!
11 Септември 2014 11:09
Разсъжденията на автора за временността на българското управление на Македония, Беломорието и Западните покрайнини като негатив е неправилна.
Благодарение на това България за пръв и единствен път след Освобождението си беше обединена (без СЗ Македония и част от БМ Тракия).
И то за няколко години.
Спекулациите за възможно друго решение освен постоянно придаване на тези земи към България след войната, при успех на Германия, са безпочвени. В този момент България би била съюзник на победителите, за разлика от всяка една друга съседна държава, имаща претенции за тези земи, и щеше да ги получи постоянно.

Разсъжденията на форума за негативите от участието ни през 1945 във войната на страната на СССР също са неправилни.
Чрез това участие България си запази Южна Добруджа, която се превърна в единствената териториална промяна, извършена от Хитлер, която оцеля след войната.
Също така, чрез участието си във войната България получи закрилата на СССР и спрямо претенциите на Гърция за Родопите, които гърците неизвестно на какво основание издигнаха след войната.

Изобщо ако теглим чертата, България е и действителен победител от ВСВ, тъй като в резултат на войната съумя да възстанови часто от загубените си преди това територии.

А ако отидем и малко по-натам в историята и историческите спекулации, ако несъстоялата се голяма Югославия се беше случила, много е вероятно съдбата на България да беше различна през комунизма и състоянието й сега да беше друго. При раздора през 1948 България щеше да е част от Югославия и да избегне тясното си обвързване със СССР в следващите 50 години, а след разпада на Югославия през 90те, много вероятно България и Македония щяха да са обединени. Отделно пък че българите в Западните покрайнини нямаше да съществуват изолирани от българския етнос и щяха да се предпазят от сърбизация.
Но това са си спекулации, разбира се. Минало неслучило се.
11 Септември 2014 11:13
И малко информация от уикипедията по въпроса.

На 22 юни 1941 година войските на Вермахта преминават границите на СССР. Два дни след германското нахлуване Англия и Съединените щати обявяват, че ще подкрепят Русия.... на 13 декември 1941 г. българският парламент ... приема декларация за обявяване на война на САЩ и Великобритания. Царство България обаче не обявява война на СССР и запазва пълни дипломатически отношения с него.

През пролетта на 1944 г. .....с наближаването на Червената армия към България повече хора се присъединяват към партизанските формирования.

На 18 май 1944 година съветското правителство връчва остра нота на България с искането България незабавно да скъса съюза с Германия. Още същия ден кабинетът на Добри Божилов подава оставка, за да не даде категоричен отговор.

На 26 август 1944 .... правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз.

на 5 септември Съветския съюз обявява война на Царство България

Като бивш съюзник на Третия райх българската държава попада в тежка международна изолация.
11 Септември 2014 11:16
Марксисте, става въпрос за ОН/общество на народите/ заседаващо в Щвейцария, а не за ООН/Организация на обединените нации/.
Генек, какво мислиш по въпроса: паметника с шмайзера, да бъде само преместен, не разрушен, въпреки, че това не е военен, а политически паметник. А на негово място да бъде издигнат паметник на жертвите, дадени и от двете страни, като следствие от по същество, гражданската война в България?
11 Септември 2014 11:16
КОЙ унищожи паметния мемориал на загиналите българи от 1-ви и 6-ти пехотни полкове във войните за национално обединение?
Най-вече англо-американската авиация - която покрай голяма част от София срина и 2 от 3-те паметни плочи. Това което беше оцеляло беше преместено във Военноисторическия музей и все още чака някой пак да почне да гради нещо в тази държава вместо само да руши.
11 Септември 2014 11:17
Само един мальк вьпрос кьм Сибила - а какво е дереджето на Гьрция сега. оставайки от другата страна след ВСВ......
11 Септември 2014 11:38
Неверния Тома
11 Септември 2014 10:40
Някои смятат че българската армия не трябвало да се включи във войната в състава на Трети украински фронт.Чудесно! А сега да кажат какво щеше да се случи с България. Дали щяха да бъдат граждани на България или на Сърбия, Гърция, Турция... Дали щеше да се сбъдне мечтата на нашия приятел Чърчил?

СЕГА. Дали е трябвало да участваме или не и какво е допринесло това участие е отделен, дълъг въпрос, нуждаещ се от цитирането на много документи от онова време.
Сигурно е едно. И без участие, България е щяла да си остане в сегашните граници. Основание за това са няколко.
1. Атлантическата харта, която е по принцип за запазване на границите от преди войната
2. Московското примирие от 28.10.1944 в което се казва, че България трябва да се "прибере" в границите си към 01,01,1941г.
3. Нито Италия, нито Унгария, нито Германия на запад губят територии. Германия е ощетена само от към изток.
11 Септември 2014 11:49
Дереджето на Гърция лесно може да се разбере, ако се отиде на най-близката автогара и се питат жените отиващи на работа в Гърция. Дори не е нужно да се питат, а просто да се види как се разделят със семействата си. Или пък да се отиде в Сандански или по казината по границата, за да се види, колко са в криза гърците.
11 Септември 2014 12:03
Не е Царство България, което започва Втората Световна Война!
Не е Царство България, което дава всичко на Хитлер и подкрепя фашистка Италия за да ги насочат във война срещу СССР (Англия, САЩ и Франция го правят)
Не е Царство България, което е подписало Мюнхенското споразумение, нито пакта Молотов- Рибентроп!

Царство България беше практически изнасилено да стане съюзник на Хитлер, за да не бъде премазано като Кралство Югославия.
(Враговете на присъединяването на България към Тристранния Пакт с лекота биха затрили произволен брой българи само и само да сме се противопоставили на Германия). По това време има пакт за приятелство между СССР и Германия и СССР не ни е възприемал като врагове.

Не е Царство България, което е нарушило пакта между СССР и Германия!

Царство (преди това Княжество) България се е грижело през цялото си време как да обедини разпокъсаната българска народност, намирайки се в пълно обкръжение от потенциални и реални врагове, стремяши се да се обогатят за наша сметка!

Царство (княжество) България не се е поставило само в тази ситуация!

Тази геополитическа ситуация му е натрапена от начина, по който се освобождаваме от Турско робство.

Освобождението ни от Турско робство става по начин, който е изцяло в ръцете на външни Велики сили.

Ръцете на Външните Велики сили за разпартачосване на българската народност на 5 части е развързана от Априлското въстание.

То е подготвено и осъшествено то жертвоготовни, но геополитически неграмотни мъже с мозъци, замаяни от каспаски масонски философии, поради което и резултатът им е такъв!

Царство България се мъчи да поправи титатничната им стратегическа грешка!

Докато бяхме Царство успешно или не идеалът беше да се обединим и България имаше мъже достойни да умрат за делото.

Откакто сме република идеалът е да се обезличим и България е препълнена с безличия, решени да я ликвидират!

След 1-2 поколения ще сме обект на бъдещи историци!

Толкоз!

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД