:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 127
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Стотици албанци и косовари станали незаконно българи

Прокуратурата проверява Агенцията за българите в чужбина, която не е изисквала задължителните по закон документи за произход
Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) раздава удостоверения за български произход в нарушение на закона. Така стотици хора с недоказан български произход, предимно от Македония, Албания и Косово, са станали български граждани по натурализация, заобикаляйки сложната процедура. Това е установила проверка на Върховната административна прокуратура, с която "Сега" разполага.

Прокуратурата е сезирана на два пъти от Министерството на правосъдието за проблема. Първият път е в края на миналата година от тогавашния зам.-министър на правосъдието Илия Ангелов. Проверени са случайно избрани 810 преписки в ДАБЧ за периода 2011-2013 г., по които е издадено удостоверение за български произход. В 717 от тях, което е 88.5%, твърдението на молителите, че имат български произход, не е подкрепено с документи. В преписките има само заявление и декларация за българско национално съзнание и произход. От агенцията са представили като основание за издадените удостоверения книгите "Не заблудата, а лъжата за гагаузите", "Българите в Албания и Косово" и др. На някои им е признавано като доказателство за български произход членството в организации от типа "Българите в Албания".

По закон с молбата до Съвета по гражданство се представя и въпросното удостоверение. В него агенцията е длъжна да посочи как е установен българският произход. Това може да стане с различни документи - например актове за раждане, документи за самоличност или регистрации, издадени някога от България.

Освен че издава документи в нарушение на закона, агенцията има противоречива практика. В някои случаи например не издава удостоверение, а дава едномесечен срок за представяне на доказателства за произход. На други просто е отказвано. Има дори случай, в който е отказано въпреки документи, че майката на искащия гражданство е българка.

Прокуратурата препоръчва порочната практика да се преустанови и ДАБЧ да започне да изисква доказателства за произход.

От Министерството на правосъдието обаче смятат, че нарушенията продължават и препоръките на ВАП не са изпълнени. Негова проверка е установила, че от последните 8000 издадени удостоверения за произход от агенцията едва по 1300 има документи, които го доказват. Така излиза, че едва 16% от хората, искащи българско гражданство по произход, имат право да го получат. Затова преди дни служебният зам.-министър Петко Петков отново е сезирал прокуратурата, тъй като агенцията не предоставя на министерството документи по преписки за периода след 31 октомври м.г. "Длъжностни лица от ДАБЧ системно са неглижирали служебните си задължения при издаването на удостоверенията за български произход, които са официални удостоверителни документи. Това може да доведе до сериозни негативни последици, доколкото открива възможността лица без съответния произход да придобият по натурализация гражданство на държава от Европейския съюз", пише в сигнала.

До редакционното приключване на броя от прокуратурата не отговориха какво са предприели по новия сигнал.

Министерството на правосъдието, в което е Съветът по българско гражданство, се опитва да поправи пропуските на агенцията, като изисква наново доказателства за произход на кандидатите за гражданство. През това време преписките са спрени и кандидатите не получават президентски указ. От агенцията обаче отказвали да предоставят на министерството документите, на базата на които издават удостоверенията за произход.

Главният секретар на ДАБЧ Димитър Владимиров обясни пред "Сега", че всички препоръки на прокуратурата са изпълнени и вече задължително се изискват документи, които да доказват произход. На въпрос защо преди това не е правено, Владимиров отговори, че до проверката на ВАП е ползван "научно-технически подход", който се оказало, че не отговаря на закона.



НАПЛИВ

Желаещите да станат българи се увеличават непрекъснато заради членството на България в Европейския съюз. Докато през 2009 г. те са били 5000, през 2013 г. са достигнали 17 500. 90% от тях са подали молби за получаване на гражданство по произход, сочат данни на Министерството на правосъдието.
24
6433
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
14 Октомври 2014 19:37
Нали Божидар Димитров започна масово да дава гражданство, така че мафията се е задействала (разбира се, Божидар Димитров не е виновен за това)...
14 Октомври 2014 19:44
Мъни мъни мъни....
14 Октомври 2014 19:46
И се подобрява генетичния фонд...
-----------------------
Сайтът на Генек
14 Октомври 2014 19:59
Корупция, нихилизъм,пазара - регулатор, България на победилите демократични ценности.....
14 Октомври 2014 20:05
раздава удостоверения за български произход в нарушение на закона


трябва да пише Продава удостоверения
каторга мама ви...
14 Октомври 2014 20:56
Бъдещето на България явно е ислямско. Откъде не ни подпукаха?! От Турция, чрез "бежанците", чрец ислямизация, особено на циганите, ето ти и албанци и косовари...
14 Октомври 2014 21:00
Освен документи за произход,изпит по български език и история на България и чак след това - българско гражданство .
14 Октомври 2014 21:57
Тя Македония и без друго се албанизира.... почнаха и нас.... е-е-ех, къде си ВанчЕ!
14 Октомври 2014 22:09
разбира се, Божидар Димитров не е виновен за това)...

Ама хич. Поне половината от македонците с българско гражданство, които познавам не чувстват нищо българско в себе си, а са взели българско гражданство по бизнес причини. Тая глупост с лесното даване на гражданство, дето я измисли Димитров, аз лично не зная какви позитиви носи. А ти?

14 Октомври 2014 22:36
абе щом има шанс да гласуват за ДПС това е достатъчно...
14 Октомври 2014 23:15
До сега не съм видял някой да протестира против тази Агенция. В какъв състав е, какви заплати получават (за сухото не питам) , ефекта от работата ... Инак срещу армията и полицията рИвети !
14 Октомври 2014 23:28
Апропо, Косово е с най-развита ислямистка мрежа за набиране на младежи за ISIS, до момента се знаят около 1200 заминали, някои от които дори с жените си. Това е доста , при положение че косово според последното преброяване е около 2 милиона. Мрежата обхваща и македония, най-вече в логистично отношение - разни имами се занимават с вербуването и прехвърлянето на вербуваните към районите контролирани от ISIS. Нищо чудно в някой боец от ИСИС да намерят български паспорт и дано да е от убит, щот ако е жив и му заповядат да дойде да свърши някоя "работа" като на бургаското летище, няма никакъв проблем.
Така че изродите които осигуряват този незаконен статут заслужават....
15 Октомври 2014 01:49
Българите от Бесарабия ги мотаха с години, като там се знаеше точно кой е с българско потекло, защото нашите там живеят в компактни общности.
А на шиптърите раздават/продават българско гражданство все едно е парче баница. Опашките пред гореказаната агенция са показателни - през годините се чуваше българска реч със съответния акцент. И по лицата на чакащите си личеше какви са. А през последните години...
Веднъж чух как един на опашката питаше можело ли да си напише молбата на албански.
Разстрел за такива чиновници!
Като в Китай!
15 Октомври 2014 10:19
Ако някой е минавал през последните 3 години сутрин през паркинга пред БНБ, градската градина или през вътрешния двор на Президенството, няма как да не е забелязал големия брой автомобили и микробуси с македонска, благоевградска и кюстендилска регистрация, от които всяка сутрин се изсипват бъдещи наши сънародници с папки в ръце. Те обикалят градинката и околните кафенета, чакат на опашка пред Агенцията за подаване на документи и т.н.

Всеки ден, десетки хора. Поне от 3 години насам. Преди това ги нямаше. Тенденцията е повече от очевидна.
15 Октомври 2014 10:46
Тая глупост с лесното даване на гражданство, дето я измисли Димитров, аз лично не зная какви позитиви носи. А ти?


Само негативи, особено ако са замесени в криминална дейност...
15 Октомври 2014 10:50
Прокуратурата да си свърши работата,а не и тя да се реди на опашката за рушвети. Разследване на Агенцията и отнемане на българското гражданство на всички без документи за произход. Няма друг продажен народ като нашият. Виновните заслужават тежко наказание...!
15 Октомври 2014 11:01
Стига глупости - хората са си платили! Ако нещо да си им върнат паричките. Какъв е проблема? Купуват се депутати, министри. съвест и какво ли не. Че то си има фиксирани цени за всичко. От чиновническо место до гражданство. Я не се правете на лудички!
15 Октомври 2014 11:05
ablepsia - недей така! Като в Китай! И след това - ще останем без чиновници. Какво ще правим? Наверно трябва да си внасяме ЕС чиновници.
15 Октомври 2014 12:31
Ето как Българите ще се стопят.А при изборите мюсюлманските гласове се увеличават с геометрична прогресия спръмо Българите.Ще дойде време когато правителството ще е от ДПС с пълно мнозцинство.Както сега е управлението на МВР за което са виновни БСП .
15 Октомври 2014 12:52
Ах, до къде я докарахме. Значи за да съм българин и ми вярват, ще трябва да се покаже не български паспорт, щото иначе албанец, косовар, османец или за тъмнолик да не ме квалифицират. Замислям се.
15 Октомври 2014 13:36
бонго-бонго
14 Окт 2014 22:09
Поне половината от македонците с българско гражданство, които познавам не чувстват нищо българско в себе си, а са взели българско гражданство по бизнес причини


Това важи и за молдовските българи, които подаваха документи и в България, и в Румъния, пък където върже, берекет версин! Тези, които аз лично познавам, се чувстват на практика руснаци и говорят у дома си на руски.
15 Октомври 2014 14:30
Оригиналите на документите, доказващи произхода са в КТБ, но тя нали е затворена...
15 Октомври 2014 16:00
Поне от 3 години насам. Преди това ги нямаше.


Що пишете глупости!?
Преди това ги прибираха вътре, та не се виждаха колко народ са. Просто преди три години изнесоха опашките навън.
И бяха много повече, и част от тях познавах лично от пътуванията ни из Бесарабия.
От 20-ина година влизам през този вход поне веднъж седмично по съвсем друга работа, та зная какво говоря. Истината е, че доста понамаляха като бройка.
15 Октомври 2014 19:01
Проверени са случайно избрани 810 преписки в ДАБЧ за периода 2011-2013


Убавецът вика,че е работа на мафията по туй време.А башът и се знае.И пак -на връо.За заслугата към...мафията
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД