:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,080,260
Активни 94
Страници 15,170
За един ден 1,302,066

В. Минеков: Коалицията между ГЕРБ и Реформаторите е обречена

 
„Напускам Реформаторския блок с чувство на огорчение. Разбрах, че политиката е занаят на добрите компромиси, но те имат край", каза в „Здравей, България" по Нова телевизия скулпторът Велислав Минеков, който напусна Реформаторския блок.
По думите му той би бил вреден, оставайки в РБ, след всичко което е казал за организацията ГЕРБ, председателят й и нейните съдружници. „Едва ли бих могъл да си позволя целувка и прегръдка с подобно нещо, това е абсурд", каза той.
„Тази коалиция между ГЕРБ и Реформаторите е обречена", категоричен беше Минеков.
Според него РБ ще бъдат изядени от „нещастното политическо общество" и ще бъдат претопени. „Участва се в създаването на някакъв нов фермент - от мръсните чорапи на ГЕРБ трябва да се извари ракия и да се изпие от Реформаторите", каза скулпторът и допълни, че предпочита да вдигне наздравица с лимонада.

Над 850 творци вече са подписали петиция срещу назначаването на Вежди Рашидов за министър на културата. http://www.peticiq.com/102244

"Не просто и не само заради: изказванията на министър Рашидов, които автоматично се превръщат в шлагер; примитивното мислене, прозиращо зад тях; неуместното му публично поведение (особено с оглед на титула „Култура” над завежданото от него министерство). Дори не заради извънкултурните му едри контакти (от типа „Мултигруп”). Макар че нещата са свързани и очевидното не трябва да се пренебрегва.
А заради действията и бездействията му по време на предишния мандат.
И затова, че повторното назначение на толкова спорна фигура говори за споразумения и компромиси, които нито могат да се нарекат „разумни”, нито пък са политически в същинския смисъл на думата.
Както и затова, че вече твърде много ни струва управленското безразличие към настоящето и бъдещето на страната ни, за да можем да си позволим поредното затваряне на очите.
Но най-вече – защото в българската култура има активно работещи хора, които не искат трудът и усилията им да бъдат априорно обезценявани и обезсмисляни.
Откакто изобщо се заговори за повторно управление на това министерство от Вежди Рашидов, в публичното пространство излязоха редица обосновани протестни мнения.
Най-общите посоки на критика са: приоритизиране на един сектор – собствения, за сметка на всички останали (напр. централизиране на средствата и интересите в мегаломанския проект, известен като „Българския Лувър”, докато се орязват бюджети на регионални оркестри и театри); налагането на пазарен принцип (и съответния вкус) там, където е необходима държавна протекция; неглижирането на малките области, институции, дейности, имена в управляваната сфера – в противоречие с факта, че културата има различни нива, които трябва да работят заедно; неведението за връзките култура–образование, култура–общество и прочее „абстрактни излишества”, чието игнориране води до съвсем конкретни липси. Може да се изрежда още, но едва ли е необходимо – за да не останем до подвеждащия кръг на критикуването.
По-важното е, че българското общество все по-отчетливо осъзнава културата като съществена зона, която, ако продължи да бъде пренебрегвана и подценявана, ще се превърне в капан за същото това общество. Защото от работата на културните институции – от най-централната до най-маргиналната, и от тяхното социално функциониране зависят доста неща: развитието на изкуствата и литературата (пряко), но и образоваността и гражданският манталитет (косвено). Защото състоянието на националната култура определя и културното съзнание, и стандарта на мислене изобщо, и гражданското поведение, и начина на работа и живот на една нация."
44
3198
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
11 Ноември 2014 11:00
Минеков,
простият факт, че си се захванал с оксиморона РБ, те прави неумен Х.У.И.
Това, че чак сега се осъзнаваш, само подчертава неумността ти.
Какво се цели и какво ще стане, тук отдавна бе ясно. Късно е, либе, за китка ...
Живот, даге ...
11 Ноември 2014 11:02
На 6.25 Натисни тук
11 Ноември 2014 11:02
„Участва се в създаването на някакъв нов фермент - от мръсните чорапи на ГЕРБ трябва да се извари ракия и да се изпие от Реформаторите",

Г-н Минеков, поздравления за достойната позиция!
Миранда, как мислиш, прав ли е г-н Минеков?
11 Ноември 2014 11:06
Воожде,
ти май отричаш възможността човек да вярва в идеи или поне в идеали.
И да се заблуждава покрай това.
Отричаш и възможността да проглежда.
Аз не бих отрекъл на никой тази поредица, стига да не зацикля.
Вижда ми се по добре, отколкото цял живот с широко затворени очи.
Ъхъм!
11 Ноември 2014 11:10
Разбирам човек да изгради идеала си около нещо ново и невинно.
Но да се надаш на нещо от комбинацията КъКуЛуКо - начи нещо ти има!
11 Ноември 2014 11:11
Нема да се плашиш, професоре.
Сички партии са обречени...
11 Ноември 2014 11:16
Не ръбовете ще пият новото питие, те са си добре – имат цял отбор некадърници на хранилката. Питието е за нас пoтърпевшите. В отварата от гербави чорапи ръбовете само ще добавят урина.
11 Ноември 2014 11:19
И като се зароиха пак едни следизборни катарзиси... РБ си изпълни целта, а именно да намърда костоваците в парламента, оттук нататък е излизеш. И смешния плач, че видите ли не можело с Боко - ми с кого друг? Той е водеща политическа сила, беше ясно на всички предварителни проучвания, изненади нямаше.
11 Ноември 2014 11:26
Но да се надаш на нещо от комбинацията КъКуЛуКо - начи нещо ти има!

А как са онези, дето 25 години правят компромиси със себе си и поддържат трупата на ЛиЛукВиПърСтаМих?
11 Ноември 2014 11:28
""комбинацията КъКуЛуКо - начи нещо ти има!""
Не ги харесвам РъБ - овете и заради тюрлюгювеча от къкулуковците, щото компот от мушмули не ставал, ама нека да опитат като не знаят.
За мен по лошото е, че вече започнаха да бомбират току що извадени от казаня.
А и начина да се учиш от грешките на другите изисква ноо пипе, а то кът въобще в булгаристан.
Все едно - нека опитват, иначе дето вика щуравия - партии нанай.И партиди също.
Тогава ко прайм?
Откъде да си внесем партии?
/дано не дотърчи тук жълтото тенеке да ми издрънчи някоя кухотевина/
11 Ноември 2014 11:28
Извън темата.
Сократ не се мярка насам, защото е бил зает. Издадена е негова книга "Наследникът", първа книга от трилогията "Сивият път". Действието е в 23 век.
Поздравления!
Дали министърът на културата ще я прочете? Ще я глътне като чаша уиски!
11 Ноември 2014 11:28
„Тази коалиция между ГЕРБ и Реформаторите е обречена", категоричен беше Минеков.
Най-вероятно е така. Борисов няма да може да превъзмогне истинската си същност и ще продължи да се държи с коалиционните партньори като слон в стъкларски магазин, както се държеше с тях в предишния си мандат. Самите те ще продължат да предявяват явните и скритите си претенции пред него, на което той не е свикнал и ще предпочете да се отиде към нови избори.
11 Ноември 2014 11:31
Боже...що ми трябваше...
11 Ноември 2014 11:31
Сократ не се мярка насам, защото е бил зает. Издадена е негова книга "Наследникът", първа книга от трилогията "Сивият път". Действието е в 23 век.
Сократе-май,
11 Ноември 2014 11:41
В. Минеков
11 Ноември 2014 11:44
Борисов няма да може да превъзмогне истинската си същност и ще продължи да се държи с коалиционните партньори като ...
Дреме ми на оная работа какви са отношенията или сношенията на Мутрата с другарчетата му. Те всинца и вкупом по главите ни ходят – и в двата смисъла на „ходят“.
11 Ноември 2014 11:45
Пенчо, благодаря!
Браво на Сократя!
Нарви,
Излизането на книга е като раждане на дете. Зная го от личен опит.
Вече я заръчах, Сократе, някой ден ще настоявам за автограф.
11 Ноември 2014 11:57
Поредната червена къртица се самоосветява ,след сръчкване от червените си господари....
11 Ноември 2014 11:57
Това е една мъртво родена коалиция. Едно чудовище и един политически Франкенщайн, който ни се натресе на главите, поради една единствена причина. И тя е, че днешните управляващи успяха да наложат в масовото съзнание разбирането за катастрофичното състояние на страната и необходимостта от кабинет, което им даде възможност да сформират какво да е правителство. И те взеха, че сформираха възможно най-безпринципното, противоречиво, конюнктурно и със сигурност вредно за страната правителство.
11 Ноември 2014 12:00
кебло, глей си кончето! Тук става въпрос за култура.
11 Ноември 2014 12:03
Следейки новините в сайта,имам чувството,че този вече за трети път напуска през последната една седмица.
11 Ноември 2014 12:07
Ей, оставиха без надзор добитъка!
11 Ноември 2014 12:18
Интересно, като казва, че коалицията между ГЕРБ и Реформаторите е обречена, каква алтернатива вижда? Радан Кънев премиер? Нови избори?
Минеков звучи малко по Кириак Стефчов, заявява с апломб: "Аз излазям!"
Ако наистина е намерил "предела на компромиса", което само по себе си е математически подвиг, да се опита на тази основа да направи политическа партия или движение - поредната "дясна" секта - и да види какво ще се получи.
11 Ноември 2014 12:23
Минавайки само да попитам че имам друга работа. Случайно да не е паднало правителството?
11 Ноември 2014 12:25
Много тъжни истини е изказал г-н Минеков. Но надали не си дава сметка, че няма вариант нормална дясна политическа формация да влезе в морална коалиция с която и да било от наличните и действащи политически сили, нито има вариант да упрявлява сама. Това е положението, добутано дотук не от Костов, във всички случа Но пък е направо затрогващ "блясъка в очите" на тия, дето нито веднъж не се погнусиха да се прегръщат и целуват с дпс, а сега се пробват да изказват морални съображения
11 Ноември 2014 12:46
Съгласен съм с проф. Велислав Минеков:
не може човек, псувал държавата и 1300-годишната ни история, псувал на майка, да става министър. Не може човек, псувал пред знамето, да става министър. Не може човек, набил полицай, да става министър. Изобщо главен мултак на републиката не може да бъде допускан на този пост.

11 Ноември 2014 12:50
Много тъжни истини е изказал г-н Минеков. Но надали не си дава сметка, че няма вариант нормална дясна политическа формация да влезе в морална коалиция с която и да било от наличните и действащи политически сили, нито има вариант да упрявлява сама. Това е положението, добутано дотук не от Костов, във всички случа Но пък е направо затрогващ "блясъка в очите" на тия, дето нито веднъж не се погнусиха да се прегръщат и целуват с дпс, а сега се пробват да изказват морални съображения
11 Ноември 2014 12:52
Над 850 творци вече са подписали петиция срещу назначаването на Вежди Рашидов за министър на културата.

Да попитам - трябва ли човек да има тапия за творец, за да подпише петицията? Или обратно, ако я подпишеш, те броят за творец?
11 Ноември 2014 13:09
Предводител на команчите
11 Ное 2014 11:10
Разбирам човек да изгради идеала си около нещо ново и невинно. Но да се надаш на нещо от комбинацията КъКуЛуКо - начи нещо ти има!

Прав си само донякъде (ще се оправдавам малко). Забравяш че човек може да е ужасен от мутрите, и в паниката си да се "нада" на хора които просто не приличат на мутри. Като се добави и носталгията по синята идея - готово, оправдах се.
11 Ноември 2014 13:16
Тоя минеков големо парвеню.
Гледах го по телевизията.
Бил "каймака на обществото", а "творбите" му сигурно всеки ги знае? Аз не ги знам, също както и тези на В. Рашидов, когото минеков очевидно мрази.
На външен вид прилича на циганин.
11 Ноември 2014 13:17
Вижте лицето на Велислав. Лице на пациент на ..... Пациент,който не за първи път търси тщестлавие чрез медийна изява.
Той просто е сбъркал вагона,качвайки се на влака на РБ.
Неговото място като творба на баща си е там където са творбите на неговия баща проф.-Величко Минеков. В музея на социализмЪма.
Миклухо Маклай да си го приеме в Партията по бащинските му заслуги като Татяна Буруджиева ....Като заслужил син на баща си... по синдрома на Кутев.
11 Ноември 2014 13:26
Вежди Рашидов: "Ако трябва ще се намажа с мед и гол ще тичам по улиците, за да разсея обществото и ГЕРБ да направи КОЙалиция с ДПС и тоя дебел лайнар да ми върне парите от банката".
(снимка: натиснете тук)
11 Ноември 2014 13:33
готово, оправдах се

Просто да ти е!
11 Ноември 2014 13:35
Ако човек почне да се връзва на всичко така избирателно поднесено от газетката в компания-комбинация на лузъри като Дикме, Костов, Минеков и подобни, съвсем може да прегрее.
Затова само споко другаре, че помпата!!!
11 Ноември 2014 13:36
Другарю Манрико, ето шанс да станеш творец!
Подпиши тук
11 Ноември 2014 13:55
Вижте лицето на Велислав. Лице на пациент на ..... Пациент,който не за първи път търси тщестлавие чрез медийна изява.
Той просто е сбъркал вагона,качвайки се на влака на РБ.
Неговото място като творба на баща си е там където са творбите на неговия баща проф.-Величко Минеков. В музея на социализмЪма.
Миклухо Маклай да си го приеме в Партията по бащинските му заслуги като Татяна Буруджиева ....Като заслужил син на баща си... по синдрома на Кутев.
11 Ноември 2014 13:56
Предводител на команчите
11 Ное 2014 13:36
Мнения: 5,534
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Другарю Манрико, ето шанс да станеш творец!

Неочаквана възможност, сите от шумкарското братство да станат творци!
11 Ноември 2014 14:13
Коалицията ГЕРБ и РБ е обречена да успее и ще успее, защото се води от двама силни мъже и разумни личности като Бойко Борисов и Радан Кънев!
11 Ноември 2014 14:17
Шамфор, ах ти, втора Миранда,
11 Ноември 2014 14:32
Шамфор, ах ти, втора Миранда,

Команчо, a ти записали се творец ?
11 Ноември 2014 14:34
Дор до седемдесет и седем пъти.
11 Ноември 2014 14:40
Вожде
...комбинацията КъКуЛуКо...

бъди абревиатурно екзактен - комбинацията е КъКуЛуИс, известна на английски като Cuckoo Lewis.
11 Ноември 2014 14:43
Като заслужил син на баща си...


Разбира се, по-добре би било да плюе в лицето на баща си и да оближе задника на мутрата Борисов, нали? И не задължително в тази последователност.

Обаче, уви, баща му вложил в него от ... себе си в повечко. Талант и съвест.
11 Ноември 2014 15:21

По повод поредното сързиронене и скимтене на този клетник, не ми остава нищо друго, освен да припомня неговите изказвания по повод коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ.


1. Събирането на едно място на почтени хора, които правят компромис с мутри на едно място в името на бъдещето на държавата, ми изглежда страшно съмнително".
Значи РБ не бива да влиза в коалиция с ГЕРБ за съставянето на правителство.

2. "Престой в опозиция също е нещо съмнително."
Значи РБ не бива да остава в опозиция, а да влезе в коалиция с ГЕРБ.

3. "Идеите за промени в политиката на държавата няма да бъдат реализирани."
Значи подобно правителство не бива да съществува.

4. "Невъзможността да се направи правителство би била някакъв ад дори от финансова гледна точка."
Значи все пак трябва да се състави правителство.

Този човек, за съжаление от възрастта може би, е просто неадекватен.

Или как говорил Юрий Никулин: Быть в глупом положении - неудобно, а в неудобном - глупо. А Минеков изпада едновременно и в неудобно, и в глупаво положение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД