:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Димитър Петров показва абстрактна "Рибарска луна"

Репродукция: "Сезони"
Димитър Петров, Композиция
Тенденцията "български информел" представя колекцията абстрактна живопис на Димитър Петров, която може да се види до 14 декември в столичната галерия "Сезони". Под общото заглавие "Рибарска луна" са събрани композиции с характерните за художника сложни колорити и нематериални измерения на действителността. Димитър Петров е от онова поколение български живописци, което поставя наново въпроса за индивидуалността, за целите на творчеството, за същността на изкуството, за начините на предаване на посланието и за принципите на културната комуникация днес. Ако трябва почеркът му да бъде етикетиран, той е абстракционист, но често поставя в картините си фигуративни или антропоморфни символи, които създават повествование. Тази тенденция в родното изкуство е прието да се нарича "български информел" - наследник на европейското движение артинформел, което възниква през 1952 г. То се заема със задачата да формулира живописен стил, който да не се подчинява на традиционните концепции за композиция и правила. Неговите последователи придават особено значение на спонтанността, ирационалността и свободата на формата. В живописния свят на Димитър Петров авторът също се изявява като архитект на нови пространства и усещания и така създава свой оригинален визуален език изцяло базиран върху цвета, формата и линията. Художникът надгражда с нови фрази т.нар. "кюстендилска школа", която е плуралистична и същевременно българска и модернистична още от началото на XX век.

Художникът е роден през 1969 г. в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия, специалност стенопис. Отделя една година за творчески престой в Индия, специализира и в Париж. Формира се в периода, когато процесите в изкуството ни са особено динамични и дискусията в живописта е отворила перспективи към много посоки. Негови творби се намират в Градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в родния му Кюстендил, както и в градските художествени галерии в Стара Загора и Бургас. Картините му са притежание на частни колекции в България, Германия, Гърция, Швейцария, Италия, САЩ, Япония и др.
Репродукция: "Сезони"
Димитър Петров, Композиция
2007
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД