:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,711,041
Активни 224
Страници 23,045
За един ден 1,302,066

Пенсионните дружества призовават президента да сезира КС за спорните промени

Пенсионните фондове настояват Конституционният съд да се произнесе по спорните промени за вноската за втора пенсия, приети в края на миналата година. Девет от десетте дружества са изпратили писма до президента Росен Плевнелиев и омбудсмана Константин Пенчев, в които ги призовават да сезират съда за текстовете, предложени от ГЕРБ.
Според промените родените след 1959 г. могат да избират дали да се осигуряват и в частен фонд или само в Националния осигурителен институт (НОИ). Прехвърлянето изцяло към държавното осигуряване е необратимо. Задължителен избор къде да отиват парите им за пенсия трябва да направят младежите, които за първи път започват работа след 1 януари 2014 г. Те имат една година да заявят, че искат да внасят средства и в частен фонд. Ако не го направят, средствата им ще постъпват само в НОИ и това не може да бъде променено.
В писмата си до обмудсмана и президента представителите на пенсионните дружества припомнят, че основният мотив за гласуваните набързо промени е правото на избор на осигурените. Те обаче допълват, че и сега хората, родени след 1959 г., могат да посочат коя компания да управлява 5-процентната им вноска за втора пенсия. Освен това могат да променят решението си по всяко време. Това ще е невъзможно, ако изберат само НОИ. Пенсионните дружества смятат, че хората няма да могат да направят информиран избор, тъй като е невъзможно да сравнят частното с държавно осигуряване.
Друга слабост на промените според пенсионните дружества е, че начинът и сроковете, в които вече работещите, родени след 1959 г., могат да направят избора между частните и държавния фонд, ще бъдат определени с акт на Министерския съвет, а не със закон.
Според частните дружества промените противопоставят различните групи осигурени - тези с висок и с нисък осигурителен доход, плащащите и неплащащите осигуровки. „Очевидно е кои от тези групи ще предпочетат да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд, и кои ще изберат само общественото осигуряване. Поради тази причина подобна мярка не само не би довела до по-високи приходи в НОИ, но може да влоши още повече финансовото му състояние“, изтъкват от дружествата. Според тях държавата за пореден път демонстрира липсата на воля да се справи със сивата икономика, нередовното плащане на осигуровки, големите прекъсвания през периодите на осигуряване.
В писмата си пенсионните дружества посочват четири конкретни нарушения на конституцията. Първото е, че приетите текстове противоречат на други разпоредби в Кодекса за социално осигуряване (КСО) и са неясни. Според тях измененията са написани така, че младежите, които тепърва започват работа, може да се окажат само с пенсионни осигуровки и да не плащат други вноски като тези за общо заболяване и майчинство. Това би станало, ако изберат парите им за пенсия да постъпват само в НОИ, а причината е неясният текст и мястото му в КСО.
Второто нарушение е свързано с равнопоставеността на гражданите. Компаниите изтъкват, че спорните разпоредби поставят в неравностойно положение хората, които тепърва започват работа. Мотивът е, че те имат една година да изберат къде да постъпват вноските им, докато работещите, които вече се осигуряват в универсален фонд, могат да го направят по всяко време.
Третият проблем е, че се променя обхватът на потенциалните им клиенти, както и размерът на средствата, които управляват. Така „фактически се ликвидира част от създадения съобразно държавните изисквания пазар, а това е несъвместимо със свободната стопанска инициатива, т.е. с пазарната свобода на гражданите и юридическите лица, която е посочена между основните начала на конституцията като фундамент на националната икономика“.
Пенсионните дружества изтъкват още, че промените са в противоречие с решението на Конституционния съд от 2011 г., с което беше обявено за противоконституционно национализирането на професионалните пенсионни фондове. В тях се осигуряват работещите тежък труд, а по инициатива на първото правителство „Борисов“ средствата им трябваше да бъдат прехвърлени на държавата. Според пенсионните дружества приетите сега текстове, касаещи универсалните фондове, на практика повтарят ситуацията от преди години.
„Макар завоалирано като право, поради различни причини - незнание от лицата за тяхното право на избор, за предимствата и недостатъците на осигуряване в ДОО или в универсален фонд, краткия срок и най-вече еднократността на избора и последиците при липсата на изричен избор, на практика ще постигне същия резултат - императивно определен от държавата начин на осигуряване и липса на избор пред гражданите“, посочват писмата.
15
1756
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
11 Януари 2015 14:03
хората няма да могат да направят информиран избор

Ах, горките хора! А навремето, когато държавата ги задължи да се осигуряват в частни фондове, какъв им беше изборът!?
11 Януари 2015 14:23
А колко конституционно беше да си длъжен да внасяш всеки месец по 50-ина лв в частно пенсионно дружество! Нали?
11 Януари 2015 14:24
По-точно кой член на Конституцията за нарушен намират пенсионните далавераджии?
11 Януари 2015 14:26
Нека си иде Кери, па ще видим по-подир ...
11 Януари 2015 14:35
Ама защо сульо и пульо ще ми спират разширяването на избора, кои са па тия пенсионни дружества да ми ликвидират свободата, те са терористи!
11 Януари 2015 14:40
Да пази Господ от загрижени приятели, пардон - държава!
11 Януари 2015 14:45
Призовавам Президента на РБ и КС на ДС да суспендират незаконния данък наречен "пенсионно осигуряване". "Здравното осигуряване" - друг път!
11 Януари 2015 14:47
Нека си иде Кери


Някак двусмислено се получава!

Ако е за Джон иди-дойди, ама Джим е Артист все пак...
11 Януари 2015 15:28
хората няма да могат да направят информиран избор
Да, ама не Хората те призовават да сезираш КС. А олигарсите, дето се нагушиха с техните пари. Айде ся, като послушна ирландска овчарка, скок подскок и почвай да джафкаш.
11 Януари 2015 21:41
Пенсионните дружества смятат, че хората няма да могат да направят информиран избор, тъй като е невъзможно да сравнят частното с държавно осигуряване.
Ако хората можеха да правят "информиран избор", нямаше да имаме такива депутати и такива закони. И проблемът не е в избора, а в информацията, замъглявана с чужди ценности и интереси.
С такава защита, без убедителна информация за преимуществата, които гарантират, тия капиталови пенсионни фондове се оттичат в реката.
11 Януари 2015 22:09
Мдааа.... Отиде им бенефицията...
........................
Кофти народ, наистина... Таман се докопаш до нещо, и те ти го вземат. Няма келепир в тая държава, ей, нямаааа!
12 Януари 2015 00:44
Скъпите НПО-шки сега да целиват ръка на Миков, че БСП ще внесе жалба в конституционния. Щото никой друг не иска да праи сечено и да застава на пътя на баш-мутрата, наточил зъбки да открадне още 2-3 милиарда, ама не за 3,5 години, а за по-малко от 2, до президентските избори.
12 Януари 2015 06:18
"Скъпите НПО-шки" са част от митологията на БСП. Нали трябва да вовюват с нещо, та да си поддържат илюзията, че са потребни някому, "скъпите БСП-ари", де, и оттук - цяла тълпа виртуални врагове: от Боковисти под прикритие, до НПО-шки. А то какво - никой не им обръща внимание, никому не са потребни, отвсякъде ги изритват, плюят и се обръщат хората, като ги видят. Изобщо - цигани. "Скъпите БСП-ари", де. И са "скъпи" само в едно отношение - много скъпо излязоха на България управленията им. Абе - пиши ги в боклука на историята!
12 Януари 2015 08:56
С риск да загубя парите си в частното дружество, в което се осигурявам, аз ще ги прехвърля в НОИ!!!
12 Януари 2015 10:19
Какво ще си играем на КС! Да се обърнем направо към Висшата Съдебна Инстанция - ПОСЛАНИЦИТЕ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД