:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 275
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Христо Данов охлади мераците за бързи промени в конституцията

Пипането на главата за съдебната власт било работа на ВНС
Председателят на Конституционния съд Христо Данов охлади мераците за бързи промени в конституцията, поне в частта й за съдебната власт.

"За нещастие ми се струва, че това е проблем на държавното устройство", обяви той вчера в интервю за bTV, когато стана дума за изменения в основния закон, свързани със съдебната система. Според него имало въпроси в конституцията, които можели да се променят и от Обикновено народно събрание. "Но някои, които са за управление и за ръководство, не могат", каза още Данов и ги обвързва фактически със свикването на Велико народно събрание (ВНС). Той отказа да развие тезата си, защото в КС имало висящи дела по темата и не искал да влияе на колегите си.

В съда има две дела, които са образувани по искане на главния прокурор Никола Филчев и на депутати от СДС. Те са почти сходни и искат КС да изтълкува дали определени проектопромени в основния закон не са всъщност работа на Великото народно събрание. Възможно е евентуалните решения на КС по тях да блокират изобщо възможността от промени в основния закон, в частта му за съдебната власт.

Данов обяви вчера, че е



"за" вливането на следствието в полицията



Според него било грешка самостоятелното следствие, защото било "чиста сталинска идея". Данов се обяви за излизането на прокуратурата от съдебната власт. И двете неща обаче не можели да се променят от обикновен парламент. Данов нарече "несполучлива" реформата в съдебната власт на правосъдния министър Антон Станков. Той лансира идеята полицията да се раздели на две - "на полиция за обществения ред и на криминална полиция".

По-късно вчера депутката от БСП Татяна



Дончева обвини председателя на КС,



че "обслужва интересите на СДС" с твърденията, че се налага свикване на ВНС за съдебната власт. "Това е идеята на един тесен кръг от СДС за стимулиране на предсрочни парламентарни избори", обяви още Дончева. Според нея така или иначе щяло да се стигне до предсрочни избори, но имало промени в съдебната власт, които не търпели отлагане.

Дончева обвини Данов, че лансирайки идеите за разделяне на полицията, за извеждането на прокуратурата от съдебната власт и за връщане на следствието в МВР, председателят на Конституционния съд всъщност цели да забави съдебната реформа.

Според депутатката от БСП от 1990 г. насам имало десетина души в съдебната власт, които постоянно си сменят местата. "Излиза един от Конституционния съд, за да оглави някое от другите съдилища, този от другите съдилища влиза в Конституционния съд и обратно. От тази система на скачени съдове, предназначена да обслужва изключително битов интерес на шепа хора, нямат никакъв интерес нито страната, нито гражданите", заяви Дончева. Според нея и това също трябвало "да бъде част от решението на задачата".
961
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД