:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,861,840
Активни 137
Страници 22,536
За един ден 1,302,066
Истинската история

„Страшните по целия свят българи”

Най-ранните писмени сведения за (пра)българите са от ІV в., а в Началната руска летопис за първи път се прави опит да се разграничат те от славянобългарите
Мечът на господаря Кубрат (ок. 630-ок. 660). Снимката е направена веднага след реставрацията на паметника през 1988 г., при която мечът е изваден от ножницата, и във връзка с очакваната изработка на музейно копие на паметника, предназначено за Националния исторически музей-София. Поради изключителната сложност на украсата на дръжката и на ножницата на паметника, музейно копие не бе изработено; злато, желязо; преди 660 г.; част от голяма колективна находка, която може да се обясни като държавното съкровище на Старата Велика България, укрито около 667 г.; с. Малая Перешчепина, край Полтава; Държавен Ермитаж, Русия
Отчаяние може бързо да налегне всеки, който дръзне да навлезе в (пра)българския дял на ранната ни история. Дори само физическото усилие по прехвърлянето на обилните купчини прашна книжнина е задача сама по себе си нелека. Неизмеримо по-мъчно става когато се наложи да се пресеят грамадите от взаимно изключващи се твърдения. Да се прочистят от плява застоялите многогодишни натрупвания от исторически безумия, полуистини и откровени лъжи е сизифовска задача, всеки ден се трупат все нови и нови.

Особено мъчително е разчистването на тия Авгиеви обори когато се установи, че е потребно бързо да се намери противодействие на неспирно натрупващите се един върху друг погрешни исторически изводи, които се възпроизвеждат в масовото съзнание, затлачвайки го. Така създаваната превратна картина на ранната ни история е най-голямата опасност за народността ни, по-страшна е дори от обезлюдяването на България през последния четвърт век.

Най-трудната работа в историята е да се сложи границата между свободата на научното дирене, абсолютно и безусловно задължителна, и безпросветния полет на любителската фантазията. А любителите по темата изобилстват, налаганата от тях предимно автохтонна теория за произхода ни не само грубо противостои на историческите извори, тя ни сродява по плиткоумие със съседни нам балканци, които комично извеждат историята си още от времето преди появата на зелената еуглена, даже от преди Големия взрив понякога. Тази възглуповата балканска надпревара може да е нарочна тема сама по себе си, сега ще направим само кратък опит да отсеем набързо истината.

Би следвало прабългарите да са малък частен исторически проблем понеже обсъжданията на ранната им история не отговарят на общоисторическата им роля, поне доколкото сигурните (пра)български следи в нашата съвременност са крайно малко. Ако обаче отчетем, че точно те са дали съвременното ни народностно име; че те са организаторът на българската държава преди точно 1334 г.; че те са носителите на българската имперска доктрина, съхранявайки я цели два века за да може тя да бъде приложена в единствения удобен за това исторически миг, то тогава става ясно - вниманието, отделяно на тази от съставките на българската народност е от особена важност. Нищо, че днес (пра)българските следи не са никак многобройни, потомците на господаря Кубрат изпълняват достойно съзидателната си мисия и ние им дължим поне да ги изучаваме непредубедено. Така се случва понякога в историята.

* * *

Най-първото споменаване на (пра)българите е в Анонимния римски хронограф (вж. Извори), в "изданието" му от 354 г. То обаче е несигурно, възможно е същото това споменаване да е добавено в извора чак през 539 г. Поради легендарния характер и пределната краткост на интересуващата ни част от извора, а и поради невъзможност засега да се разреши тая задача, ще е по-добре да я изоставим в несигурност и самота. Нито има смисъл, нито има начин тя сега да бъде разрешена еднозначно.

Следващото по време сведение също, за жалост, не ни е от кой знае каква полза, тъй като се отнася до страничен клон на общия (пра)български етнос. Него обаче си струва да запомним не толкова заради съществуването на (пра)българска издънка в днешните арменски и даже азербайджански земи, а защото Мовсес от Хорен (ок. 410-490) (?) със сигурност е заел данните си от сирийския (или староарменски ?) летописец Мар Абас Катина (вер. края на III-нач. на IV в.). Така най-ранното сведение за (пра)българите, при това с очевидна историческа стойност, се изтегля значително по-рано, още в началото на IV в.

Като "страшните по целия свят българи" е споменал в писмата си (пра)българските ни предци остготския политически и държавен деец Касиодор Сенатор (490-583) и тази ласкава оценка ще ни накара да вдигнем високо глава и да изпъчим гърди. Още повече ще се възгордеем когато зазвучи обширната похвала на църковника Магнус Феликс Енодий, написани през 507 г., той дотолкова се увлича в славословия за храбростта на (пра)българските ни деди, че е превърнал всъщност похвалното си слово за крал Теодорих в похвално слово за българите. И нищо, че днес ние, потомците на "страшните българи", сме част от народ под робство, народ с пречупен гръбнак - това се случва с древните етноси, после те пак възкръсват, защото носят кодирана в себе си хилядолетна мощ.

* * *

Особено място сред най-ранните писмени сведения за (пра)българите заема най-късното сред тях - в летопистта на Йоан Малала (491-578). Това сведение е любимото на всички воинстващи автохтонисти, то запраща (пра)българите чак във времето на Троянската война, сиреч в ХIII в. пр. н. е. Каква по-голяма наслада може да има за тия люде, от ХIII в. пр. н. е. до неолита и даже до питекантропа е само хвърлей време. За "жалост" отдавна научните дирения са решили в ход и без спиране загадката с "мирмидонците, а сега българи". Летопистта на Йоан Малала привлича вниманието още преди век (Йордан Иванов, Българите в Македония, 1917; 124-125), а и по-сетне (Gyula Moravcsik, Byzantinoturcica, II, 1942-1943; 179-180), сведението е често обсъждано и по-сетне. С лекота и без капка съмнение е доказано, че това съобщение у Йоан Малала е или чистокръвен архаизъм, или е късна добавка при преписването на текста в края на IХ в. или по-скоро в началото на Х в., когато областта Тесалия вече е плътно населена със славянобългари. Логическата верига е къса - "мирмидонците" със сигурност са обитателите на все същата тая област Тесалия, която от V-VI в. започва да се заселва нагъсто със славяни, които се "българизират" ускорено по време на войните на цар Симеон Велики (893-927). Така "мирмидонците" стават наистина българи преобладаващо. Безусловно сведението на Малала няма нищо общо с Троянската война, нито с кое да е друго събитие от преди нашата ера, а само и единствено с времето, в което живее летописецът или най-късно с времето на някой късен преписвач на неговия текст от началото на Х в. най-късно.

Струва си да попрескочим последващото обилие от сведения за (пра)българите. Обилие, което всъщност секва в първата половина на Х в. поради създаването и укрепването на българската народност, която споява в себе си издънките на трите най-важни свои съставки - славяните, (пра)българите и латинизираното (грецизираното) местно тракийско население. В своята най-ранна част от зората на ХII в. Началната руска летопис съдържа нещо, според нас, любопитно. Първото споменаване на българи там е в израза "така наречените българи" и се отнася несъмнено до (пра)българите, които под предводителството на Аспарух заселват земите около устието и южно от р. Дунав. Понеже сред основните извори за написването на Началната руска летопис, на старобългарски в руската му редакция впрочем, са български летописни документи, звучи малко странно изразът "така наречените българи". Тук ще предположим, че така летописецът се е постарал да отличи (пра)българите на Аспарух от съвременните му българи.

(следва)Извори"Зиези [един от внуците на Ной, син на Сем], от когото [произлизат] българите."

Из Анонимния римски хронограф, 354 г."Тези земи [на северното "подножие на великата планина Кавказ"] били обезлесени и впоследствие заселени от преселници вхндур булгар [българите уногондури] и [тези земи] били наричани Вананд, по името [на техния предводител] Вунд. Селищата [им] и досега се наричат по имената на неговите [на Вунд] братя и потомци . . .

В неговите дни [на арменския цар Арташес IV (422-428)] станали големи размирици във веригата на огромната Кавказка планина, в земята на българите, от които много, след като се отделили, дошли в нашата земя и за дълго време се поселили на юг от Кох [Колхида] в плодоносни и хлебородни области."

Из "История на Армения" на Мовсес от Хорен (ок. 410-490) (?)"Съюзът на двамата Теодориховци отново започнал да безпокои ромейската държава, тъй като те опустошавали тракийските градове. По тази причина тогава император Зенон [(474-475; 476-491)] бил принуден да повика за пръв път българите за съюзници."

Из летопистта на Йоан от Антиохия на Оронт (VII в.)"Това е народът, който преди тебе [краля на остготите Теодорих (493-526)] имаше всичко, което е пожелавал, народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение; те са народ, комуто преди битката с тебе не се е случвало да срещне противник, който да му устои, и народ, който дълго време е извършвал войните си само с набези. Тях не са поставяли в затруднение, както трябва да се очаква, нито планинските масиви, нито изпречилите се реки, нито липсата на храна понеже смятат, че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко. Кой би устоял срещу противник, който се носи и храни от своето бързо животно?"

Из "Похвално слово за крал Теодорих" на Магнус Феликс Енодий (ок. 473/4-521), 507 г."И така споменатият Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци [обитателите на областта Тесалия], а сега българи [вж. пояснението в основния текст]."

Из "Летоописание" на Йоан Малала (491-578)Свързани текстове:

http://www.segabg.com/article.php?id=612537

(Гробът на господаря Кубрат остава неизвестен)

и посочените там свързани текстове.

94
25349
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
94
 Видими 
21 Януари 2015 19:57
...област Тесалия, която от V-VI в. започва да се заселва нагъсто със славяни, които се "българизират" ускорено по време на войните на цар Симеон Велики (893-927).

Много интересно това ускорено българизиране в Тесалия по времето на Симеона.
Симеон І Тесалийски - Интегратор

Прочее...
Kotka
21 Януари 2015 20:07
винаги ми е било интересно -някой изследвал ли е меча за технологията на изковаване и състава на стоманата...
21 Януари 2015 20:08
Котката на Петрински -
Не дърпай щуравия за хвоста, че току виж ни налазил симчо... брррр...
21 Януари 2015 20:12
Иван Петрински,
21 Януари 2015 20:24
Котка -
---------------------
Сайтът на Генек
21 Януари 2015 20:31
Материал за размисъл: Край с лъжата за тюркския ни произход http://actualno.actualno.com/Kraj-s-lyjata-za-turkskija-ni-proizhod-news_449997.html
21 Януари 2015 21:26
"Престъпления срещу кръвта" - чудесен материал за казмисъл."Кръв и земя".Джурналистката наясно ли е от де е тезата?
21 Януари 2015 21:29
Твърди се че Аденауер оставя целия ръководен апарат на Гьобелс...
21 Януари 2015 21:50
Blut und Bodenкакто казвал един фалирал селекционер на бройлери
21 Януари 2015 22:02
петрински, петрински... колкото и (пра)та да слагаш истината че българите сме коренното население на Балканите си пробива път. Лъжите за пра и славяно лъсват. Има и много други исторически факти, които ти не си споменал, доказващи че българите от никъде не сме идвали а сме местното, коренно население на Балканите от предисторитчески времена. Ще ставате все по-смешни с нелепите си пра... и славяно..., които се мъчите да пришиете с бели конци върху вълните от исторически факти.
21 Януари 2015 22:31
Обезбългаряването върви. Автора може би е един от списувателите на учебника по история за 4 клас?!?
21 Януари 2015 22:46
Ма как от 354 ще е първото споменаване въобще?
То е първото споменаване в западни хроники!
Арменски извори споменават за средата на 2 век още!
Петрински, света не е Европа само!
Западна!
21 Януари 2015 22:49
Давам мнение в зависимост докъде съм стигнал в прочита на статията.
Стигнах българизираните славяни в Тесалия!
Обстоятелство, известно само и единствено на автора!
21 Януари 2015 22:54
петрински, петрински... колкото и (пра)та да слагаш истината че българите сме коренното население на Балканите си пробива път. Лъжите за пра и славяно лъсват. Има и много други исторически факти, които ти не си споменал, доказващи че българите от никъде не сме идвали а сме местното, коренно население на Балканите от предисторитчески времена. Ще ставате все по-смешни с нелепите си пра... и славяно..., които се мъчите да пришиете с бели конци върху вълните от исторически факти.


Бихте ли изложили на вниманието ни, уважаемо плямпало, поне така два или три от тези "вълни от исторически факти"?
21 Януари 2015 22:55
Каквато статията, такива и коментаторите й ...
21 Януари 2015 23:12
Каквато статията, такива и коментаторите й ...


Увенчани и с величественото ти присъствие!
21 Януари 2015 23:31
Команч, Команч, и ти като Бонго. Да ви имам целите в живота. Голяма форумна кариера правите, няма що.
21 Януари 2015 23:52
И нищо, че днес ние, потомците на "страшните българи", сме част от народ под робство, народ с пречупен гръбнак - това се случва с древните етноси, после те пак възкръсват, защото носят кодирана в себе си хилядолетна мощ.


Леле! Верно така? "Народ под робство, народ с пречупен гръбнак ... древните етноси .... кодирана ... хилядолетна мощ" Не си струва да се коментира. Самоунизително е някак.
21 Януари 2015 23:53
Бихте ли изложили на вниманието ни, уважаемо плямпало, поне така два или три от тези "вълни от исторически факти"?

Боях се че няма да попитате, но... Ето на Вашето любезно внимание:

1. Св. Йероним - записал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, т.е. България IV век).

2. Анонимен римски хронограф – споменава българите в Европа

3. Анастасий Библиотекар - след разделението на царството през 364 г. "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав": „ siquidem jam memorata Vulgarorum gens protinus irrult et universa circa Danubium occupаt.“ и "българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право" :”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”.

4. Константин Порфирогенет -„Императорът Константин, ...поради нападенията на българите направил от Тракия особена тема“ и дал на българския народ автономия ( “to ton Bulgaron genos ton Istron potamon dieperasen” ).

5. На шестия ден на празниците са поканени и „българите, сините (вандали/венети), зелените (гърци) и разни чужденци: фаргани, хазари, агаряни и франки“.

7. Шарл Дюканж, Льо Киен и други - списъкът им на архиепископите на България започва с Протоген Сердикийски (Софийски), живял през 4 век

8. Мавро Орбини предава твърдението на Касиодор, че българите са воювали с римляните около 390 г.

9. Йоан Антиохийски - През 480 г. за да се бори с готите, които от една страна, застрашаваха Цариград, а от друга - Епир и Тесалия, Зенон се обърна за помощ към живеещите между Тракия и Адриатическо море българи и назначи Едеския (Воденския) войвода Сабиниан за военачалник срещу Теодорих Теодомиров. „ton Zenona tote proton tous kalomenous Boulgarous

10. Теофан - "В тази година (494) и тъй наричаните българи, които живееха в Илирия и Тракия, нападаха и се отдръпваха, преди да ги забележи човек."

11. Анонимен Равенски космограф предавайки думи на Йорданес: „Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant”. (В Тракия или Македония и Долна Мизия само българи живеят.)

12. Прокопий - от него пак се рабира същото - македонците се наричат българи, българите са в Македония още когато славяните са на север от Дунав.

13. Теофилакт Симоката нарича българите мизи

14. Теофан - "В тази година (513-514) Виталиан, завладявайки цяла Тракия, Скития и Мизия с множество хуни и българи, покорил Анхиало и Одесос, и като поразил Кирил, тракийския военачалник и опустошавайки всичко, дошъл до самия Константинопол."

15. Йоан Зонара - 515 г. е построена стена близо до Константинопол от император Анастасий в защита от българската войска “Hic Anastasius longum Murum, qui dicebatur, a magno mari pertinentem usque ad Selybriam condidit propter incursions Mysorum sive Bulgarum et Scytharum.

16. Йоан от Никиу - нарича Мизия "провинция България" и казва, че българинът Виталиан се бил надигнал (516 г.) срещу император Анастасий, Виталиан се бил оттеглил в провинция България, а Виталиан всъщност се оттеглил в шуменско.

17. Теофан – „В тази година (531 г.) се раздвижиха в Скития и Мизия двама български княза с много българи и други (съюзници)“.

Има и още, но са разпръснати и не мога да ги намеря сега.
22 Януари 2015 02:31
Мисля, че след 50 години няма да има кой да се интересува от българи на тая територия.
22 Януари 2015 04:08
Твърди се че Аденауер оставя целия ръководен апарат на Гьобелс...
, надминали сме го. Дъщерята на нашия Гьобелс е шеф на ЮНЕСКО. Коя е по-великата нация сега?
22 Януари 2015 04:13
по-страшна е дори от обезлюдяването на България през последния четвърт век.

Дали пък няма нещо общо с това, че бяхме най-верните васали на банкрутирала духовно и икономически империя. А елита наложен с танковете на тая империя и успешно откупил се и сега, му е през идеологията, какво ще стане с България.
22 Януари 2015 07:13
плямпало
21 Януари 2015 23:53

Бихте ли изложили на вниманието ни, уважаемо плямпало, поне така два или три от тези "вълни от исторически факти"?

Боях се че няма да попитате, но... Ето на Вашето любезно внимание:
1. Св. Йероним - записал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизия, т.е. България IV век).
2. Анонимен римски хронограф – споменава българите в Европа
3. Анастасий Библиотекар - след разделението на царството през 364 г. "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав": „ siquidem jam memorata Vulgarorum gens protinus irrult et universa circa Danubium occupаt.“ и "българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право" :”…quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes”.
4. Константин Порфирогенет -„Императорът Константин, ...поради нападенията на българите направил от Тракия особена тема“ и дал на българския народ автономия ( “to ton Bulgaron genos ton Istron potamon dieperasen” ).
5. На шестия ден на празниците са поканени и „българите, сините (вандали/венети), зелените (гърци) и разни чужденци: фаргани, хазари, агаряни и франки“.
7. Шарл Дюканж, Льо Киен и други - списъкът им на архиепископите на България започва с Протоген Сердикийски (Софийски), живял през 4 век
8. Мавро Орбини предава твърде...


Е... надминал си братята историчари...
Не може средновековни извори и преписи (от средновековието) на антични, по точно късно-антични извори, с добавки на преписвачите им да се посочват като "вълна от исторически факти". Че и Шарл Дюканж (ХVІІв) ... Мавро Орбини (ХVІв) да се причислят към изворите...
То... по тая логика (че някой си споменал/добавил едно название/име), всички днешни тракийци (и тия в Турция) би трябвало да са се пръкнали от м*дете на Орфей...
22 Януари 2015 07:25
И нищо, че днес ние, потомците на "страшните българи", сме част от народ под робство, народ с пречупен гръбнак

Нема комунетата на власт - мъкаааа
И пречупен гръбнак на БСП.
Това му е целата история на Петрински, другото е плява за пълнеж.

П.С.
Kotka
22 Януари 2015 08:36
Тук Сгуню, Муню, плампало, и др. са чели историческите фантасмагории които са напълнили булевардната литература и спорят с автора. Многознайковци. Четете специалисти, а не някакви лаици, които ходят при Стойчо Керев в 7News. Всеки разбира от история (след прочитане на някаква фантасмагория ) и от футбол след гледането на някакъ мач.
22 Януари 2015 08:47

плямпало
21 Януари 2015 23:53
Плямпало, че плямпаш много е ясно. Никой истински историк не се осланя на писания, тъй като е ясно, че това са преписи и се знае, че всеки преписвач си е слагал своите понятия и разбирания. Едва, когато почва книгопечатането, тогава може историците да приемат еднозначно тези писания. Еднозначно се приемат глинените плочки на шумерите и издълбаните в камък сведения на Египет. Тези писмени сведения трябва да бъдат пре-потвърдени от други факти от археологията, други източници и т.н. Това, че си прочел някоя и друга булевардна книжка не значи, че разбираш технологията на историческото търсене. И аз не я разбирам, затова само чета какво е написал специалистът, а не навирам някакви недоказани факти.
22 Януари 2015 09:59
Mrx++, бихте ли обяснил, кои са писмените или неписмени доказателства, че:
1. Българите са се самонаричали прабългари.
2. Българите са пришълци по тези земи, идващи от Памир, Бактрия или от някъде другаде.
3. Българите са тюрки.
4. Българите са вярвали в Тангра. Изобщо има ли паметник, поне един, на бог Тангра?
5. Траките, които са с огромна популация, се самоубиват масово и изчезват напълно, оставяйки само гробници и съкровища. И това се случва само на юг от Дунава, защото на север с даките явно нищо не се случва.
22 Януари 2015 10:06
Като "страшните по целия свят българи" е споменал в писмата си (пра)българските ни предци остготския политически и държавен деец Касиодор Сенатор (490-583) и тази ласкава оценка ще ни накара да вдигнем високо глава и да изпъчим гърди.

Има прогрес! Щом почваме да слагаме в кавички "прабългарите"
И славяните още ги нема...
22 Януари 2015 10:31
Нещата са много прости. Тълкуването на исторические фактите са част от информационната война. Тия дни разбрахме , че Полша е освободена от частите на УПА , начело с Бандера. Нещо такова е автохтонната теория. Истината си е , че българите сме си евразиици , майка ни е великата евразийска степ и бог ни е Небето , коня и сабята. Идеята за Държава изградена на базата на славянската демографска мощ е идея на българските Ханове. Руската империя само повтаря Българската. След Потопа от 1394 , Русия поема факела на славянско- православната цивилизация от България. Русия е духовна и културна колония на България. Нещо като Англия и САЩ. Естествено , един ден двете части , на една цивилизация ще се съберат в Евразийския Съюз.
22 Януари 2015 10:40
Федаин, а според Вас, защо до ден днешен (или поне доскоро) всеки българин си залагаше поне по една бъчва вино и ненамсиколко кила ракия. В същото време никой не си държи сабя под леглото, а коне притежават само циганите. Според Вас волжките народи - чуваши, казански татари и т.н. дали наблягат на виното и ракията?
Този наш народностен манталитет с кой манталитет кореспондира - с този на траките или с този на степните народи?! Бихте ли ми цитирали поне ЕДНА народна приказка или песен от тези земи, в които се споменава за бог Тангра, за хергелета с коне, за кумис и т.н. Защо е така?
22 Януари 2015 10:50
и по какво е специалист петрински? по селекция на документи? според инструкциите на савецките му господари? така е, само "господар" му е на устата! щото по ония ширини много обичат нагайката.
всъщност, може наистина да е специалист. по обругаване на автентичните артефакти и унищожаване на такива, които не са станали публично достояние. и в тази връзка би било добре да прочетем кога най-сетне господарите му ще върнат заграбения български държавен архив и всичко, извлечено от църквите и манастирите след 44-та? без селекция!
та толкова са специалистисти господарите му, че вероятно не са очаквали историята на българските царе да е част от историята на царете. за да могат да унищожат всяка следа за тях. та се налага да фалшифицират... което не предизвиква гляв у господина петрински! на какъвто гняв към манипулации и фалшификации се насладихме обилно предните седмици.

а защо ли в тази история на царете няма нищо за руски, славянски и всякакви любими на господарите? но българските князе са там. но за господарите "специалисти" - ханове! ако не успеят да изкарат документа фалшификат.
та марксе, преди време един очилат професор "историк" /каква наука може да е историята, упражнявана от такива и по представения по-горе начин/ обясняваше, че са изучавали в СУ историята като идеологическа дисциплина. та те такива "специалисти" са.
22 Януари 2015 11:03
Тематиката на статията е подкрепена с анкета, доста безсмислена. Вече има утвърдена дума за това, как да наричаме прабългарите, за да ги отличаваме от съвременните българи - ами прабългари.
Руснаците имат също две различни думи - болгары за българите и булгары за прабългарите.
Специално за русофобите обяснявам защо намесвам Русия. Елементарно. Древната история на прабългарите е протекла на територията на днешна Русия. Прабългарите освен че са имали свои държавни образувания, са владяни от тюрки, хазари, авари, все на руска територия. Държавите на прабългарите Велика България и Волжка България също са на днешната руска територия и са част от историята на руските земи.
22 Януари 2015 11:14
В същото време никой не си държи сабя под леглото,
от известно време сме с пушки.Някои ползват и тапешници,ма размерът има значение ,ако не е за декорация... Виж справка за цевите -туй само официалните.
22 Януари 2015 11:26
водопроводчик, по какво се различават българите от прабългарите? От коя историческа дата можем да приемем, че прабългарите са си легнали прабългари, но са станали на сутринта българи? Защо не се използват термините праиспанци, прагерманци, праиталианци и т.н. ?
Моля, търсете здарвия смисъл в нещата и спрете да робувате на някакви "професори", които просто преписват от по-ранни "професори" и никой не си дава труда да търси първоизточниците. Историческата наука е просто една псевдонаука, каквато е икономическата, социологията и т.н. Всичко което не е базирано на математиката търпи безкрайно разтягане като локум, за да се припечелят пари, титли, почивка в станцията на БАН и т.н.
22 Януари 2015 11:27
Абе , кардинал , я се огледай къде си. Ако Аспарух , беше слезнал 400 км по на юг , българина щеше да гледа портакали и да слага у качето зехтин. На тая земя това става - грозде , джанки . и жито. Ти не знаеш ли че на север от Дунав лозя нема. Ама не щото нема траки , а щото не вирее. Ти не знаеш ли , че казанските българи са мюсулмани? Ква ракия? За какви коне и саби ми говориш 2015 год. Какви цигани ? Ти за конете на цар Рез чувал ли си? Хан Борис приема християнството и край с волния живот на ездача. Положението достига , че България престава да има конна мощ . Ползват отвъд дунавски мангали като кумани и прочие. Всъщност очаква се скоро да се открие , че куманите са разбили кръстоносците , щото сега сме евроатл. партньори и не може да има такова нещо - българите да избият цвета на европа.
22 Януари 2015 11:35
Ти не знаеш ли че на север от Дунав лозя нема. Ама не щото нема траки , а щото не вирее.
колко южно от Дунав е Молдова?
22 Януари 2015 11:38
http://vbox7.com/play:1d0cbee4
22 Януари 2015 11:39
Федаин,
1. цитирам: "„Румъния и България са нашите Австралия и Чили в Европейския съюз, заявява пред АФП Валтер Фридл, австриец инвестирал в лозята Лакерта, Дялу Маре. Румъния е Новият свят на Стария континент, заявява и Богдан Костаческу, енолог на един от най-известните производители в Румъния, Davino. Някои специалисти, като френския енолог Мишел Ролан, предричат, че страните край Черно море – Румъния, България, Молдова и Армения – ще бъдат приятната изненеда през следващите години. Румъния, която е на шесто място по производство в Европейския съюз, е сред новодошлите на пазара на качествено вино, но в същото време продължава хилядолетна традиция. Производството на вино по тези земи е познато още в Античността и е възпято от поета Овидий."
2. Т.н. прабългари основно са владяли земите северно от Стара планина. Тогава българите от Южна България какви са - траки, византийци, славяни? Как изведнъж проговарят на български който малко се различава от Търновградската му версия?
3. Наистина куманите разбиват кръстоносците - куманската конница е решаваща, а Калоян е от куманския род на Асеневците.
22 Януари 2015 11:41
колко южно от Дунав е Молдова?

От коя год Молдова се занимава с лозарство. То и в Германия гледат лозя и правят вино ама год е 2015. Кажи за 681 кой гледа лозе у Молдова.
22 Януари 2015 11:43
Кажи за 681 кой гледа лозе у Молдова.

Никой! Ама по това време и в Русия никой не е гледал лозя...
22 Януари 2015 11:51
Добре де, Федаин, кажи ми, че ми е много любопитно, защо държиш да произлизаш от хора дошли на кон от Памир и вярващи в Тангра?? Защо не например от хора яхнали дракон и дошли от Светът на Ринга? Дори звучи още по-красиво и еднакво недоказано. Аз само мога да кажа какъв е недостатъка на тези теории. За околните "славяни" в лицето на макета и сърбели, ни сами си признаваме, че сме едни пришълци с етногенезис, напълно различен от техния. А горчивата истина е, че те са били част от нашите империи като славяни, македони или дявол ги знае какви. Ние обаче вместо да бутаме нещата е тази посока, смело казваме че сме си татари.
22 Януари 2015 11:56
Никой! Ама по това време и в Русия никой не е гледал лозя...

То не е имало Русия към датата.Що се отнася за Севера-Мозел е един от големите винопроизводителни райони в света,винопроизводството започва по времето на римляните.Ако не бъркам-доста насевер от Шварцвалд.Що се отнася до къде и кой-викингите сеят лози в Зелената земя(Гренландия - около датата на появата на Русия-сагите са запазени) Въпрос на култура в земеделието и традиции,не толкова на климат.
22 Януари 2015 12:02
renegad, това се опитвам да кажа и аз - "Въпрос на култура в земеделието и традиции, не толкова на климат." Защото и в Южна Русия има места подходящи за лозя, но никой никога не ги е отглеждал. А и руският свят традиционно си пие водка, а не вино. Такива са традициите. Чудя се, защо не пием кумис в България? В Монголия например си пият кумис, но те и нямат някакви сложни теории за произхода си.
22 Януари 2015 12:03
"...очаква се скоро да се открие "

ти не си им дал шамс бе, Федаинчо. веке си го открил! което откритие ще доведе до откритието, че турците 15-ти век са превзели Константинопол от венецианците.
това с лозите те поставя в позицията да засенчиш дори петрински!
22 Януари 2015 12:07
всъщност съм пил кумис(ферментирало кобилешко) като малък в Делиормана....спомените ми са че вонеше...Прадядо ми имал хранениче-турче,после му дал земя като се женило....след това семействата поддържахме връзка.Бяха ме завели на гости у тях и там ми дадоха да опитам...То и оловина май само в кръстословиците остана...
22 Януари 2015 12:12
В Делиормана има много заселвани по време на Османската империя гагаузи, юруци, татари и т.н. (които ни наричаме турци). Мисля, безспорно е, че кумисът НЕ е национална напитка на българите не само сега, но и по времето на турското робство. Аз лично не се съмнявам, че и преди това не е бил.
22 Януари 2015 12:16
Кардинале, държавотворчески импулс в България е от прабългарите. В Англия - норманите . В Русия - врягите и така до края на света за почти всички държави в Европа. Какъв ви е проблема? Траките към 681 , който не е възприел "средиземно-римските" ценности и считащ се за римски гражданин е обикновен мангал по баирите на Родопа. Разбирам , къде ви стега чепика - не може българите ни да са прабългари , ни славяни - не е евроатлантическо. Но това е положението - тая държава я правят прабългарите - всичко останало е маса и пълнеж.
22 Януари 2015 12:18
не споря.Просто отбелязвам че съвременната Нация бих разглеждал след Паисий.И тя едва ли включва точно и само оногундури.Опитваме се да пренесем късни понятия към доста отдалечена епоха.
22 Януари 2015 12:21
cardinal
22 Януари 2015 11:26
водопроводчик, по какво се различават българите от прабългарите? От коя историческа дата можем да приемем, че прабългарите са си легнали прабългари, но са станали на сутринта българи? Защо не се използват термините праиспанци, прагерманци, праиталианци и т.н. ?
По това, по което се различават родители негър и бял от дете мулатче.
22 Януари 2015 12:21
Руфи , не се напрегай. След като украинците освободиха освиенцим , е напълно нормално куманите да разбият кръстоносците. Българите са цивилизовани евроатлантици и не могат да правят такива лоши неща на своите партньори. Ти май не следиш вестник Евроатлантическа последна инстанция.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД