:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,861,392
Активни 140
Страници 22,088
За един ден 1,302,066
Промени

Куба може да се поучи от ГДР

При отварянето си към света Източна Германия първо промени политическата си система, а Хавана се впусна да либерализира икономиката
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Световни лидери отбелязаха през ноември м.г. четвърт век от падането на Берлинската стена, като поставиха цветя край единствената оцеляла вишка.
Куба може да научи важни неща от трансформацията на Германската демократична република (ГДР или Източна Германия), докато островът се отваря за по-добро банкиране, земеделие и телекомуникации, които САЩ му предоставят. Съществува обаче и една основна разлика: ГДР първо либерализира политическата си система, като се освободи от страха, че съветски войски могат да се намесят и че тайната полиция, ЩАЗИ, може да арестува дисидентите.

Презрението на Михаил Горбачов към лидера на ГДР Ерих Хонекер и политиката му доведоха до резервираност от страна на СССР към политическата либерализация в ГДР, в Полша и в Унгария. 25 години по-късно Куба също е изправена пред възможността да либерализира икономиката си, а може би и политиката си. Решението на президента на САЩ Барак Обама напълно да възстанови дипломатическите отношения с острова позволява на американските ведомства да си открият сметки в кубински финансови институции; дава възможност на американски юридически лица в трети държави - като ЕС и Канада - да правят бизнес с кубински граждани в трети страни; осигурявадостъп на кубинците до американски банки чрез кредитни картии позволява износ на телекомуникационна инфраструктура, строителни материали и оборудване за селското стопанство за граждани и за малки фермери. Накратко, кубинците получават достъп до американски банки, телекомуникационни услуги и селско стопанство. Това е максимално възможното, което Обама може да предприеме чрез изпълнителната власт, с която разполага по този въпрос. За да бъдат вдигнати санкциите, наложени на Куба, той трябва да поиска законодателни промени.

Получавайки достъп до американските банки, кубинците могат да се възползват от предложението на президента Раул Кастро заприватизация на държавните магазини и ресторантиПриватизацията и достъпът до кредити обаче не са единствените, които преструктурират централизираната икономика. Също така трябва да бъде създадена нормативна база за ценообразуване, основано на пазарните условия, и парична система.

Не липсват експерти от бившата ГДР, Полша и Унгария, които могат да посъветват Хавана относно предпочитания модел на трансформация. Процесът може да бъде болезнен, като се сложи край на субсидиите, но пък ще се създаде перспектива за пазарна икономика с възможности за създаването на богатство, изкушило много хора в Източна Европа, и това може да накара много повече кубинци да станат предприемачи.

Икономическата трансформация на ГДР бе съпътствана от разхлабване на политическата система и провеждането на свободни избори. Архивите на печално известното ЩАЗИ бяха отворени, което позволи на гражданите да разгледат собствените си досиета и да разберат кой ги е шпионирал. Този процес, станал известен с руската дума "гласност", промени културата на източногерманците. Позволи на гражданите да критикуват правителството си, да се оплакват от дефицитите и да осмиват политическите лидери. Имат ли желание братята Кастро да направят същото?

Фидел Кастро силно се противопостави на гласността, когато Михаил Горбачов посети Куба през април 1988 г. Той твърдеше, чегласността ще подкопае комунистическата система и се оказа правДо каква степен брат му Раул все още иска да контролира независимите гласове на острова?

Ще продължат ли публичните репресии над дисиденти след увеличаването на достъпа до интернет и социалните медии? Кубинската дисидентка Йоани Санчес има много почитатели на блога си, но преобладаващата част от тях са извън Куба. Преди две години й бе разрешено да посети Европа и САЩ, за да разкаже открито за живота си на острова. След завръщането си тя продължава да призовава за политическо отваряне на страната и дори започна да издава дигитално списание. Последваха я и други кубинци, въпреки че хората на изкуството все още са привиквани в полицията за разпити. Днес обаче не можем да кажем, че гласността е достигнала до Куба.

Единственият най-важен фактор, който сложи край на съветските режими в ГДР и другаде по света, е премахването на страха сред гражданите открито да се изразяват. Хиляди жители на ГДР излязоха, за да протестират срещу режима през октомври 1989 г., след като знаеха, че вече не се издават присъди за критики и участие в улични протести. Когато говорител на ГДР небрежно заяви по радиото, че пътуването на Запад може да се случи "сега", хиляди берлинчани го чуха и се втурнаха към Берлинската стена. Охраната не беше получила нареждане да стреля и бързо бе преодоляна от източногерманците, които започнаха да рушат създаващата страх стена.

Дали това може да се случи в Куба? Все още не. Правителствата на Куба и на САЩ внимателно стигнаха до подобряване на отношенията, като постепенно предприемат различни мерки. Вашингтон се страхува, че кубинците масово могат да тръгнат към Флорида, а Раул Кастро изключително бавно проверява всяка от мерките за либерализиране.

Събитията в глобален мащаб карат Вашингтон и Хавана да действат по-бързо. Русия и Венецуела, които подпомагат Куба, имат сериозни финансови затруднения и трябва да се справят със драстичния срив на цената на петрола. За втори път в последните 25 години,братята Кастро са изправени пред сериозно намаляване на енергийните източниции на помощите от основните си покровители. През 1991 г. те поискаха от гражданите си да работят за създаването на възобновяеми енергийни източници и на хранителни продукти. Сега предлагат нова алтернатива, а именно достъп до американско финансиране и възможност да се увеличи броят на малките предприятия.

Ако Раул Кастро отвори политическата система стъпка по стъпка, можем да станем свидетели и на промяна към либерализъм. Освобождаването на политически затворници е добро начало. Реалната проверка обаче ще бъде, когато позволи на критиците си да проверят до къде стигат новите свободи в Куба. Трябва да наблюдаваме отблизо отношението на Кастро към гражданите в следващите няколко месеца, за да преценим какъв е отговорът на кубинския народ към подобряването на отношенията със САЩ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американски знамена бяха поставени наред с тези на Куба по много сгради в столицата Хавана за посрещането на делегацията на САЩ, която пристигна на острова на 17 януари за първи преговори, след като в средата на декември Барак Обама обяви, че двете страни напълно възстановяват дипломатическите си отношения.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Из кубинските улици обичайна гледка са стари автомобили. С либерализирането на икономиката Островът на свободата може да се сдобие и със съвременни машини.
26
2497
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
21 Януари 2015 20:00
Само пълен идиот може да напише подобен текст.
21 Януари 2015 20:11
Куба може да се поучи също така от Китай - либерализация на икономиката, без промяна в политическата система. Но в никакъв случай от Русия, освен като отрицателен пример.
21 Януари 2015 20:18
Куба може би гледа Китай-ГДР просто изчезна...
21 Януари 2015 20:22
Куба трябва да се поучи от ГДР. А иска ли? Щото май и ГДРейците не са сигурни в опита си.
21 Януари 2015 20:23
Не си прав, ком,анч... Може да е кльощав...
----------------
Сайтът на Генек
21 Януари 2015 20:30
Куба не може да следва нито ГДР, понеже едва ли ще се присъединява към Флорида, нито Китай, понеже няма сто-двеста милиона души дисциплинирана работна ръка, нито Русия, понеже няма петрол и газ. Нямат кой знае колко варианти, освен да вземат доброто от държави като Мексико, Чили и Коста рика.
21 Януари 2015 21:01
Куба да си пази достойнството и да се държи за полата на УНАСУР, че инак ония пак ще ги направят слугинаж и проститутки.
21 Януари 2015 21:16
ти пък!Казва се "Туризъм и лека пром9шленост."Леки жени в промишлени количества за туристи.Напоследък и мъже.Не четеш ли стратегии?
21 Януари 2015 22:16
освен да вземат доброто от държави като Мексико, Чили и Коста рика.


Коста Рика е добър пример.
22 Януари 2015 02:32
Глупости. Никой не трансформира по-добре колективната червена феодална собственост в частна такава от българските комунисти. Помагали сме и ще помагаме на братята кубинци. Всеки член на ККП на ЦК - собственик на хотел във Варадеро. За членовете на Политбюро - нефтохими и газопроводи. С решителната американска помощ - като си затварят очите.
22 Януари 2015 02:46
6teli da gi napravat slugi I prostitutki odi se gramni be sme6nik
22 Януари 2015 03:04
Сега няма проститутки в Куба?
И в НРБ нямаше: Натисни тук
22 Януари 2015 07:14
Интересно защо тук се препечатва статия - ликбез за американската аудитория нямаща представа от историята и патилата на източноевропейците ?
Че то 90% от форумците биха написали по-смислен материал по темата.
22 Януари 2015 07:40
Само пълен идиот може да напише подобен текст.
Ама те западняците са си идиоти. Ти нещо умно да си прочел от тях. ГДР 25 години като нас не може да се оправи. Също като у нас подариха индустрията на западните фирми и те затвориха източните предприятия. Добре, че запазигха кооперативите, инак трябваше да върнат на наследниците на юнкерите огромни масиви земя и да върнат феодализнма в селото, както стана у нас.
22 Януари 2015 07:45
Сега няма проститутки в Куба?
И в НРБ нямаше: Натисни тук
Ораклоъчка, проституция винаги е имало и ще има. Въпросът е в какви размери е тя. Както в Куба така и у нас тя се преследвше яко. Спомням си през 60-те бяха интернирали в моя град една елитна проститутка, страшно красива беше. Караха я да работи в едно предприят6ие. Така, че прави разлика. Едно е огромната част от жените от един остров да се занимават с това, за удоволствие на хамериканците и защото не могат да намерят друга работа, съвсем друго е отделни жени да я практикуват скришом. Мисли момче, тя тая глава не ти е дадена само за закачалка на шапката ти.
22 Януари 2015 07:52
Глупости. Никой не трансформира по-добре колективната червена феодална собственост в частна такава от българските комунисти.
Доколкото си спомням, това стана под вещото ръководство на браво Ваньо браво Костов, който раздаваше заводи за по 1 долар. Преди 1989г. е бил в Украйна за обмяна на опит, сега да го пратим в Куба да им направи приватизацията.
22 Януари 2015 07:58
Куба може да се поучи и от България - либерализация на икономиката и промяна в политическата система, точно както в ГДР. С тази разлика, че България нямаше "по-голям брат" , който да гарантитра реформите и да налее десетки милиарди в икономиката.
22 Януари 2015 08:11
Куба може да се поучи от ГДР

И мощно да се влее като щат в УСА?
22 Януари 2015 08:22
С тази разлика, че България нямаше "по-голям брат" , който да гарантитра реформите и да налее десетки милиарди в икономиката.
Там е работата, че там не наливаха милиарди толкова в икономиката, ами трилиони за социални за безработицата. Защото държавата няма право да подпомага икономиката, а западните концерни нямаха полза от това. Държавата можеше да налива само пари за социални. Обикновен капитализъм.
22 Януари 2015 09:00
Според Джош Рогин (Josh Rogin) ”Obama's State of the World, Translated” - "Bloomberg", САЩ) „Всички прекрасно знаят, че Конгресът в никакъв случай няма да отмени ембаргото....”

Ето линк към статията - http://www.bloombergview.com/articles/2015-01-21/obama-s-state-of-the-union-foreign-policy-translated
22 Януари 2015 09:08
Държавата можеше да налива само пари за социални. Обикновен капитализъм.Нарочно не придумаешь.
22 Януари 2015 09:57
Ама те западняците са си идиоти. Ти нещо умно да си прочел от тях.
22 Януари 2015 10:15
КУба поне има чудесно и достъпно здравеопазване.
След като им пратят другарите Ран и Ът , а след тях и МВФ за консултанти- получават гарантирана българска здравна система и демографски срив.
И като бинус - демократични ценности.
Куба има шанс да вземе най-доброто , да отчете грешките на другите страни и върви по свой път.
22 Януари 2015 11:01
Hatis
22 Януари 2015 13:49
След като им пратят другарите Ран и Ът, а след тях и МВФ
Не може да им пратят, ако те самите не ги поканят. Др. Хосефина де ла Каридад Видал здраво държи знамето на революцията.
22 Януари 2015 14:01
Там е работата, че там не наливаха милиарди толкова в икономиката, ами трилиони за социални за безработицата.
Това стана точно така, но условията го наложиха, не беше такъв планът. Надеждите и обещанията на Кол бяха обединението да не е прекалено скъпо и без да се вдигат данъците на западногерманците, като частния западногермански капитал инвестира в гладните за инвестиции източни провинции. Условията изглеждаха много добре. Прилична инфраструктура. Един език. Добре обучени работници (и дисциплинирани при това, за разлика от някои други , близо направо в задния двор.
И сигурно щеше да стане така, ако не бяха Чехия и другите. Защото и те се откъснаха от Русия по същото време и се отвориха. И се оказа, че като изключиш езика и там условията са същите като в ГДР-то. На баварците даже им е по-близко. И най-важното: работниците в Чехия не искаха по 1500 ДМ а бяха готови и за 300 ДМ да работят. И Фолксваген отиде там. Хубав пример, че частния капитал си има собствена логика и отива там където печалбата ще е по-голяма, а не където им се иска на политиците. И ГДР-то си остана на шията на западногерманския данъкоплатец.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД