:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 412,099,292
Активни 101
Страници 8,406
За един ден 1,302,066

Парламентът се опитва да смекчи с трик негативния доклад на ЕК

Депутатите от 7 партии гласуваха стратегията за съдебна реформа, макар че нямат намерение да приемат нужните за прилагането й законови промени
Снимка: Юлиян Савчев
Министърът на правосъдието Христо Иванов, който се захвана със съдебната реформа още като служебен министър, коментира, че: "Стана неприлично да си противник на съдебната реформа". Проектът на Министерския съвет изненадващо събра в парламента конституционно мнозинство.
Седмица преди очаквания убийствен доклад на Европейската комисия за състоянието на правосъдието и вътрешния ред в България седем от осемте партии в парламента решиха да имитират национално съгласие по спорната според повечето от тях Актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа. Документът няма никаква обвързваща сила за бъдещи законови и конституционни промени, а шансът предлаганите радикални промени в него да минат е минимален. Освен че са неудобни за статуквото, според мнозина юристи те изискват промени в конституцията, и то от Велико народно събрание.

"За" гласуваха всички без "Атака" и няколко независими - 173-ма депутати подкрепиха стратегията, 4-ма бяха "против", а 18 се въздържаха. Изненадата поднесоха БСП и ДПС, които, след като разгромиха бъдещите промени, дадоха вот в тяхна полза. ГЕРБ и Реформаторският блок за секунди се отказаха от една от основните идеи на Министерството на правосъдието и без възражения се съгласиха в решението за приемане на стратегията да се поправи, че Висшият съдебен съвет (ВСС) ще остане постоянно действащ орган. И предложението, и съгласието минаха толкова бързо, че оставиха впечатление за сключена сделка. Още повече че всяка партия даде да се разбере, че, когато дойде време да се променят Законът за съдебната власт и конституцията, ще гласува според собствения си интерес. Министърът на правосъдието Христо Иванов бе принуден да благодари за критиките и безпомощно да наблюдава как ГЕРБ и БСП зачеркват една от основните му идеи.

Одобрени бяха иначе спорните промени: ВСС да се раздели на съдийска и прокурорска стратегия, да има процедура за търсене на дисциплинарна отговорност от главния прокурор и шефовете на върховните съдилища, въвеждане на електронно правосъдие, прозрачност и отчетност в бюджета, съдийско самоуправление, частна конституционна жалба, реформа на конкурсите и на юридическото образование. До миналата седмица подкрепа за тях имаше единствено от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок. Дори партньорите им от Патриотичния фронт и АБВ се въздържаха. В две от трите комисии в Народното събрание - правната и по европейските въпроси, тя мина само защото депутатите от опозицията отсъстваха, а в Комисията за борба с корупцията стратегията бе отхвърлена. Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че е бил "ужасен от общия дух на безпардонна наглост, зададен от представителите на Висшия съдебен съвет и БСП" по време на дискусиите по приемането на стратегията за съдебна реформа. Нещата бяха на кантар, но след разговори в рамките на управляващата коалиция, които останаха тайна, се постигна консенсус.

Вече не подлежи на съмнение, че за прилагане на стратегията ще трябва да бъде променена конституцията. И АБВ, и ПФ настояват, че иначе не може да има цялостна реформа. ГЕРБ даде да се разбере, че промени в основния закон ще има. Разговор за такива поправки обеща и правосъдният министър.

Най-остри срещу стратегията бяха от ДПС. "Тя има недовършен вид - съдържа много конкретни положения в някои свои части, а в други - неясни и общо формулирани постановки", заяви Четин Казак. Лютви Местан беше особено театрален и се обърна директно към реформаторите: "Почти всички партии, които са в това Народно събрание, имат отношение към състоянието на съдебната власт, а особено силната ангажираност с реформата на някои политически сили може да се обясни с препратката от трагедията "Антигона" на Софокъл": Навярно вече бащин грях изкупвате".

От БСП констатираха, че целите са "достойни, но начините им за реализация са неясни", и не възприеха дори идеята за промени в основния закон. "Преди да се обсъждат промени в конституцията, нека да видим дали проблемите са в нея или са в персоналните отношения и зависимости", посъветва управляващите лидерът Михаил Миков.

От АБВ обявиха, че ще гласуват "за", въпреки че част от предложените мерки имали "дискусионен характер". Националистите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов също дадоха заден ход, като наблегнаха на положителните моменти в стратегията, например въвеждането на пряката конституционна жалба, срещу която пък БСП са абсолютно против.

Депутатите от БДЦ обвиниха реформаторите, че искат да сменят парламентарната квота във ВСС със свои хора. От "Атака" пък се оплакаха, че никой не ги е потърсил за мнение и затова компромиси няма да правят.

На фона на тези разгорещени дебати Миков изведнъж предложи подкрепа срещу редакцията в проекторешението за стратегията за запазване на статута на ВСС. Добавено беше и да се завишат изискванията към магистратите, които кандидатстват за административни ръководители; да не се допуска членство на магистрати в организации с непубличен характер, да се засили ролята на инспектората. Лидерът на ДСБ Радан Кънев не възрази, но предупреди, че компромиси за бъдещите законови промени няма да има. Това обаче означава, че ще е невъзможно да бъдат приети. Но това не попречи на партиите тържествено да приемат стратегията.
14
4451
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
21 Януари 2015 20:20
На снимката - непеошката търси аргументи на тавана...
------------------
Сайтът на Генек
21 Януари 2015 20:23
Трикове може само Лукарски
21 Януари 2015 20:23
Орел, рак , щука и още нещо. Сигурен признак,че резултати няма да има...
21 Януари 2015 20:24
Орел, рак , щука и още нещо. Сигурен признак,че резултати няма да има...
21 Януари 2015 21:00
Семантиката на думата "Реформа" предполага нещо, което ще доведе до по-ефективно използване на ресурсите. С по-малко ресурс да се върши повече и по-качествена работа. Къде във всичките предложения виждате идеи за по-бързо правоРАЗДАВАНЕ и правоПРИЛАГАНЕ. Ще може ли да се разчита, че след тази реформа всеки ще си получи заслуженото, а не жертвите да обикалят районните и да пишат показания с дни наред, за да получат след 5 години една бележка, че досъдебното произвоство е прекратено по давност?
21 Януари 2015 21:06
Анджак - момчето говори за "учрежденска реорганизация", но за отчета пред Брюсел ни требе "реформа"...
Така и случваме на невежеството си - приемаме хстратегия за хреформа ...
22 Януари 2015 01:26
"убийствен доклад на Европейската комисия"


И какво му е толкова убийственото? Нашите си посвиркват весело при всеки такъв доклад. Значи е по-скоро развеселяващ доклад.
22 Януари 2015 07:47
Далеч повече работа (и не толкова пред Брюксел, колкото за България и гражданите й) щеше да свърши приемането от страна на Парламента не на въпросната Стратегия, а на следното Решение на НС, в следните 2 точки:

Точка Първа

В срок до 1 март ВСС да представи 2 броя екшън-планове на подопечната му "система на съдебната власт" (карам по Миков-ски, той е против термина "съдебна система", приети от Съвета за справяне със следните 2 броя проблеми, наричани

Първия - КРАЖБА НА ФИРМА посредством ПРЕСТЪПНО манипулиране на МЕХАНИЗМА НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА, осъществявано от КОРУМПИРАНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА от системата на СЪДЕБНАТА ВЛАСТ (a.k.a. ГНИЛИ ЯБЪЛКИ), и

Втория - КРАЖБА НА ИМОТ посредством ПРЕСТЪПНИ ДЕЙСТВИЯ на КОРУМПИРАНИ НОТАРИУСИ и КОРУМПИРАНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА от БАНКИТЕ и от разни органи на ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ.

Точка Втора

Към всеки Екшън-план ВСС да представи списък със съпътстващи мерки (flanking measures, казано на Eurospeak), които за 100% решаване на проблема-обект на дадения екшън-план, трябва да бъдат на 100% изпълнени, в срок до 1 юни т.г., от

- съответните инстанции в законодателната и изпълнителната власт, от едната страна;
- от юридическите лица в частния сектор, от втора страна, и
- гражданите (физическите лица), от трета страна.

---
В заключение, един апел (зов, подкана, както искате го наречете вий)

Ей, всички вие, дето търкате депутатските банки, не разбрахте ли че времето на ПРАЗНИТЕ ПРИКАЗКИ (под формата на Стратегии, Тактики и пр. бумащина) ВЕЧЕ отмина, бе !?!?! Хващайте се и започвайте ИСТИНСКИ да работите! Иначе лошо ви се пише!
22 Януари 2015 08:12
Едно хубаво нещо да има в България, като нашата съдебна система, независима и неподкупна, а тия да я съсипят! Я как хубаво си работи от 70 години! Няма нужда от никакви промени, още повече, че това е външен натиск на същисаните и еврозелките!
22 Януари 2015 09:24
На снимката министърът на правосъдието Христо Иванов се моли на Господ поне нещо от концепцията му да се случи.
22 Януари 2015 09:45
ПлесNick
22 Януари 2015 07:47
Иначе лошо ви се пише!

Тц, непоклатими са.
22 Януари 2015 10:11
Втория - КРАЖБА НА ИМОТ посредством ПРЕСТЪПНИ ДЕЙСТВИЯ на КОРУМПИРАНИ НОТАРИУСИ и КОРУМПИРАНИ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА от БАНКИТЕ и от разни органи на ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ.


Вижте, най-много кражби на имоти стават по напълно законен начин. Няма нужда от обидни квалификации. Именно законните начини за кражба са истинският проблем. Земята на хората например се краде зад гърба им с преписи от решения на поземлени комисии, а хората пазят оригиналните решения и си мислят, че имат земя.
22 Януари 2015 13:22
седем от осемте партии в парламента решиха да ИМИТИРАТ национално съгласие

И що ще решават? Нали от 26 години само това правят?! А как да правят нещо друго, кат първо не искат, и второ – не могат! Само се напъват

Мнооого тъжна история ... Защото остават непоклатими: непреодолими, неизкореними, не-из-тре-би-ми!!! А ние отстрани можем само да ги наблюдаваме ехидно и от време на време да попържаме по малко. Като например:

Местанов пак да го ду ...!!! И не само той, а всинцата ведно с него
22 Януари 2015 17:16
Почти всички 'партии' в парламента, и престъпните кръгове зад тях, нямат никакъв интерес нещо да се променя в така наречената съдебна система. Сигурно изключение е ДСБ, както може би, и част от останалите членове на Реформаторския блок.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД