:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 399,223,484
Активни 106
Страници 15,409
За един ден 1,302,066

Още 1 г. вузовете ще произвеждат професори на кило

Нов законопроект предвижда минимални национални изисквания за придобиване на научна степен
Висшите училища ще имат едногодишен гратисен период, през който ще могат да се възползват от бурното производство на хабилитирани преподаватели. Това става ясно от промени в Закона за развитието на академичния състав, пуснати за обсъждане от просветното министерство. Законопроектът предвижда приемането на минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен или за заемане на академична длъжност. Сега всеки университет сам си определя критерии и правила за тези процедури.

Сред националните изисквания могат да са например минимален брой публикации в издания с импакт фактор, брой цитирания, участия в научни проекти или брой обучени докторанти, защитили научен труд. Критериите няма да са общовалидни, а ще се съобразят с особеностите на отделните научни области. Те ще бъдат определени в правилника за прилагане на закона. Друго предложение е оценяването на дисертациите да се прави само от преподаватели и учени, които отговарят на същите минимални изисквания. В проекта е предвидено промените да влязат в сила от 1 януари 2016 г. Това означава, че висшите училища имат поне една година, за да провеждат конкурсите по сегашния ред. Процедурите, които не са приключили към датата на влизане в сила на закона, ще се довършват при досегашните условия и ред.

Идеята за минимални национални изисквания, която се лансира от просветния министър Тодор Танев, не е нова. В научните среди тя периодично се обсъжда от поне 2-3 години - с идването в МОН на всеки нов екип. Бурното производство на професори започна след приемането на Закона за развитието на академичния състав през 2010 г. Проектът бе предложен от просветния министър в първото правителство на ГЕРБ Сергей Игнатов. В закона беше разписано закриването на Висшата атестационна комисия, а висшите училища получиха правото да организират по собствени правила конкурсите за професори и доценти.

СТАТИСТИКА

В резултат на децентрализацията само за 15 месеца броят на хабилитираните лица във вузовете и БАН се увеличиха драматично - 309 професори и 361 доценти. Рекордна се оказа 2012 г., когато научни трудове са защитили 751 преподаватели - от тях новите професори бяха 366, а доцентите - 385.
18
6277
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
26 Януари 2015 20:41
Интересно как в повечето институти на БАН се запазиха старите ВАКовски критерии. Масовото производство на доценти, професори и доктори беше предизвестено със закона на серготеп, обслужващ маргинални наукообразни вузове, които драпат да си произведат "собствени" кадри с цел атестация.

Достойните учени предупреждаваха какво ще се случи, но бяха осмивани и обиждани. А законът на серготеп доведе наистина до феодализация.
26 Януари 2015 21:40
Интересно как в повечето институти на БАН се запазиха старите ВАКовски критерии.


Не само ги запазиха, но в редица институти ги и утежниха. И какво постигнаха с това, да не би да получат някакво социално признание? Пак ще са най-оплюваните и ще получават най-ниски заплати. Та не го намирам за много умно това престараване в името на запазване на някакви академични стандарти.26 Януари 2015 22:10
не го намирам за много умно
Разни хора, разни идеали...
26 Януари 2015 22:51
Още 1 г. вузовете ще произвеждат професори на кило

При това положение от Мишо К колко професора могат да се пръкнат?
А от Огнян какмубешеимето?
26 Януари 2015 22:52
кога ще ги стигнем... румънците...

26 Януари 2015 23:10
Това е добър ход. За бъдещето.
Но това означава ли, че званията "професор" и "доцент", присъдени по закона на Игнатов, ще бъдат ревизирани?
27 Януари 2015 08:12
Значи ще има три вида доценти и професори, и ще се записват със скоби - гербаджийски набор и обикновени:
(1) проф. Стоян Иванов (2012, ГЕРБ)
(2) проф. Иван Стоянов (2016, реформатори)
(3) проф. Иван Иванов (2008, фес)
27 Януари 2015 10:07
Значи десните са недоволни от кашата, която сами забъркаха. И за която ги предупреждаваха сто пъти на най-различни нива. Недейте маха ВАК, недейте премахва контрола, ще наводните, ще наводните... не, сега отново ще забъркат поредната идиотщина.
27 Януари 2015 10:21
Така излюпените "професори" ще произвеждат с дипломи за "вишу" студенти, не познаващи учителите си и професори - не виждали студентите си....Едните дават добри пари, другите ги получават...Романтика...
27 Януари 2015 11:02
"Но това означава ли, че званията "професор" и "доцент", присъдени по закона на Игнатов, ще бъдат ревизирани?"

Най-напред трябва да се ревизира званието "професор" на министъра, тръгнал да сваля портрети на учени от класните стаи и кабинети. При тази масовизация на хабилитациите съвсем естествено е всички нива да се свлечат. Професори на нивото на асистенти, доценти на нивото на бакалаври, вишисти на нивото на гимназисти и т.н. Спомням си, че като студенти ние тихомълком различавахме няколко нива професори въпреки ситото на ВАК.
27 Януари 2015 11:18
Най-напред трябва да се ревизира званието "професор" на министъра, тръгнал да сваля портрети на учени от класните стаи и кабинети
То че трябва, трябва, но той е получил своите звания и степени преди повече от десет години. В базата от данни на ВАК (http://phd-center.bvu-bg.eu/index.php?Cmd=bazidanni) дипломата му за професор е с дата 2004-01-13, а дипломата му за д.полит.н. – с дата 2002-07-22.
27 Януари 2015 12:40
Бурното производство на професори започна след приемането на Закона за развитието на академичния състав през 2010 г.


Познавам вече трима новоизлюпени "професори", които не са прочели това , което са написали !
27 Януари 2015 12:50
След като имам издаден труд по табла/"Теория на хвърлянето"/,къде бих могъл да си взема полагаемата ми се професорска титла?
Книгата е интересна и има определен нАучен принос.
27 Януари 2015 13:20
След като имам издаден труд по табла/"Теория на хвърлянето"/,къде бих могъл да си взема полагаемата ми се професорска титла?
Книгата е интересна и има определен нАучен принос.


Безсъмнено във ВИФ , но преди това ще е необходимо да се защити и съответната наУчна степен примерно доктор по Табла с труд "Относно честотата на хвърлянето на някои необходими чифтове при повикване" и будете готов да правите челна стойка, тъй като това е единственият изпит , който се взима с глава във ВИФ.
27 Януари 2015 15:51
Не особено уважавам Танев поради изцепките му, но че закона трябва да озапти мераците всеки да стане професор - факт.
Например - не съм чула Ек. Михайлова да е била доктор, но вече се именува професор.А кога е била доцент
- историята мълчи. Сега в нашия ВУЗ наблюдавам мераците на няколко тъпака за професори - едния каза - Внуците ми да споменават, че дядо им е бил професор. А като знам, какво струват - и не само аз, а всички - лошо ми става. Игнатов е за убиване - първо той стана професор по своя закон - няма ли конфликт на интереси?
Сега трябва да спрат всякакви процедури до приемане на поправките и да ревизират миналите процедури.
27 Януари 2015 17:04
Търсенето по името Екатерина Иванова Михайлова в базата от данни "Присъдени от ВАК научни степени и научни звания (от 1962 до 05.02.2010)" дава резултат "Няма намерени дисертанти с търсените данни! Няма хабилитирани лица с търсените данни!", както и резултат, че няма легализирана диплома с тези данни. На страницата на адрес http://www.nbu.bg/index.php?l=39 пише, че на 6 ноември 2007 година Екатерина Михайлова е удостоена със званието "Почетен професор на Нов български университет" за принос за развитието на теорията и практиката на парламентарната държава.
27 Януари 2015 17:53
НБУ е както винаги новатор. Ние само му дишаме праха. И откакто ГЕРБ се върна на власт и Сергей се върна екрана. Пази боже сляпо да прогледа.

27 Януари 2015 19:32
Mrx++++++++++++++++++++++++++++++
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД