:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 403,023,020
Активни 101
Страници 26,682
За един ден 1,302,066

Мафията винаги си подрежда властта по свой вкус

Вечният двигател на корупционната машина е подсигурен от купища бушони, а кандидатите за тях се тълпят
Карикатура: Христо Комарницки
------------
Корупцията в България е сложна машина с добре изпипана конструкция. Свързана е успоредно, а не последователно, за да се изключи риск от едновременно изгаряне на всички важни звена в нея. Снабдена е с огромен (ама наистина огромен) брой бушони, които да гърмят при всяко късо съединение и да спасяват ядрото. Периферията, която непрекъснато се подменя, гарантира дълъг живот на основните елементи на тази верига.

Последният доклад на Брюксел отново ни припомни тази инсталация, като описа местата, откъдето корупционната машина се смазва постоянно, за да работи безотказно. Този вечен двигател егарантиран от зависими съд и прокуратура,избирани от Висш съдебен съвет, който независимо от промените в състава си е пряко контролиран от политическата власт. По тази линия ръководните постове в съдебната власт са запазена територия за магистрати, които са удобни на тези, които дърпат конците на управляващите. Не съществува риск там да попадне човек с впечатляващи професионални или етични качества. Няма никаква възможност да се появи независим ръководител - всички постове отдавна са овладени, остава само периодично титулярите им да се подменят чрез симулация на избор.

И ако ще и министърът на правосъдието да алармира на висок глас, че процедурата е нагласена, че има съмнения за договорка, че кандидатът е на статуквото, няма кой да го чуе. Схемата е толкова пъти изпробвана, а всички, които могат да направят нещо, отдавна са участници в заверата, че реално няма кой да противодейства. На кого му пука, че за шефове на върховните съдилища не се слагат юристи с дългогодишна практика, изкачили цялата професионална стълбица и с авторитет, базиран на хиляди съдебни решения? Че се предпочитат външни хора, които нямат представа от отговорността на правораздаването, а най-любими са кадрите на полицейската школа - любимият юридически факултет на властта през последното десетилетие?

Завземайки хубавите позиции, любимците на властта мачкат съвестните съдии,парират произнасянето на справедливи решения,възпроизвеждат се, като съдействат за издигане на себеподобните си. В резултат чрез манипулации и стъкмяване на състави, доказателства, вещи лица, синдици и свидетели важните за обществото дела потъват, частната собственост се краде публично наравно с публичната. Обществото вижда само върха на айсберга на този пагубен процес, но усеща. Затова доверието му в съдебната система клони към точката на замръзване. Това е причината за бунта на редовите съдии от Софийския градски съд, подкрепени и от районния, и от касационния съд. Здравата тъкан в организма се бунтува срещу заразата. Останалите мълчат гузно. Висшият съдебен съвет прави всичко възможно да замазва проблема. Това брюкселските чиновници с циничната си дипломатичност наричат "бавен напредък".

Затапването на правосъдието е условие №1 за функционирането на корупционния модел. То подсигурява безнаказаността дори при големи издънки. Така двете му мощни артерии - политическата търговия с влияние и осигуряването на непрекъснат поток от капитали от организираната престъпност - необезпокоявано захранват ядрото на този зловещ организъм. Специализираните звена за борба с търговията с влияние само имитират дейност - това го видяха даже в Брюксел. ДАНС не се интересува от корупцията, щом става дума за длъжности от кмет нагоре. Прокуратурата избирателно подхваща само тези бушони, които са й посочени. Нито един митничарне може да влезе в затвора, ако ще да го хванат с камион с париХора, които живеят само от подкупи - като онзи шеф в автомобилната инспекция, чиято заплата стояла нехарчена от години, а той живеел от подаръци, се оттеглят временно, за да се върнат за нова сметка на постовете си.

Времето винаги работи в полза на корупционната машина: първо се прави шумна акция за пред хората, после разследването се разтяга във времето, докато не остане нито едно доказателство, нито един свидетел, за да се стигне до осъдителна присъда. По тази схема нито корумпиран държавен чиновник, нито поръчител на наемни убийства, нито измамник от международен мащаб има изгледи да попадне в затвора. А ако случайно нещо в схемата се пропука - осигурява му се коридор за бягство, преди да бъде потърсен за изтърпяване на присъдата. Този банален кръговрат е толкова добре обезпечен, че ако действаше с обратна сила - за гарантиране на една правова държава, тук щеше да е раят.

Прокуратурата, чиято сянка се прокрадва издайнически зад целия провал, има своето брилянтно оправдание - народните избраници. Законите са лоши, няма инструментариум, оплаква се главният прокурор, над когото е само Господ. Прокуратурата, вижда се, не чете и законите, които парламентът приема, та много често остава изненадана, когато на финала на амбициозни дела, като това за гигантското незаконно подслушване в МВР, се оказва, че законът вече пречел извършителите да бъдат наказани. Самите депутати наистина са избраници, но не на избирателите, а на високите етажи на мафията, която винаги си подрежда властта по свой вкус. Особено се старае за изпълнителната, където грешки е изключено да стават итова е подсигурено двойно и тройно с компромати,зависимости, трансфери в чуждестранни банки и обикновени заплахи.

Това е отработената схема, по която всяко престъпление се легализира в законна дейност, а всеки мръсен лев се изпира до блясък. Колкото до устата на нефелната опозиция - тя се затваря със замах с няколко удобни поста, защото винаги има цял батальон алчни и безскрупулни кариеристи, готови с цената на някой трик да се намърдат като краткотрайни бушони. Затова опашката от кандидати да станат "резервни части" на корупционната машина никога не намалява, а довчерашните борци против корупцията, дето щяха да уволняват точно днешния премиер, стават с хъс негови съветници не за друго, а именно по въпросите на подкупността. Елементарна истина е, че най-добрите разбирачи по въпросите на рушветите са именно тези, които са натрупали опит с тях.
23
5746
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
01 Февруари 2015 19:04
Ама нали гражданите избират властта?
-------------------------------
Сайтът на Генек
01 Февруари 2015 20:33
С тая продажна и недоограмотена журналистика кой да казва на хората (навреме) кой какъв е? КОЙ?
01 Февруари 2015 20:37
Мафията винаги си подрежда властта по свой вкус


Айде, бе! Surprise, surprise.
01 Февруари 2015 21:42
Гордиев възел не се развързва!Разсича се!Но за това е нужен Александър!
01 Февруари 2015 22:30
СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА —
01 Февруари 2015 22:54
Вярно но... прекалено мрачно и безнадеждно. Хептен ще ни налегне депресията. Може по-весело да се поднасят нещата - Цвък, Боко, Талпата, Цацата - и ще ни е по-леко да го добутаме живота. Все пак:
02 Февруари 2015 00:39
Да,
02 Февруари 2015 00:41
Отлична статия със сполучливи сравнения за по-добро усвояване на мат'ряла.

Имало е подобни и ще има още, но какво от това? Което обаче наистина липсва, болезнено липсва, е разследваща журналистика. Но в Бантустан с изотвън поддържани ситуация и статуткво, дори и с перфектна Четвърта власт, шансовете за разбиване на поголовната корупция са нулеви. Защото ако т.нар. "демокрация" би изменила нещо, тя щеше да бъде на часът, забранена!

Но все пак добре е, че човек може да намери отклик, резонанс на собствените мисли и усещания. Ако не на съзнателно, то поне на подсъзнателно ниво.

И това е нещо!
02 Февруари 2015 02:20
Наистина отлична статия
02 Февруари 2015 05:56
ръководните постове в съдебната власт са запазена територия за магистрати, които са удобни на тези, които дърпат конците на управляващите. Не съществува риск там да попадне човек с впечатляващи професионални или етични качества.


Така е!

Време е Главният Цацаратор да полежи няколко години в затвора, както и Главната Буда
02 Февруари 2015 08:20
В България вече сме на етап, при който мафията вече си е подредила властта, а властта продължава да си подрежда мафията.
02 Февруари 2015 09:39
02 Февруари 2015 09:47
Мрачна картина на жестоката истина! Много подобни автори не спират да я рисуват! Казано накратко,всичко звучи като надпис над вратата на концентрационен лагер: "надежда всяка тука оставете"! Само че никой от тези "художници не прави и опит да предложи някакъв изход! И аз не мога,макар,че виждам един,но той е само мечта: България - под пълна европейска юристдикция! Или всенароден бунт - друга несбъдваема мечта!
02 Февруари 2015 10:12
Затова опашката от кандидати да станат "резервни части" на корупционната машина никога не намалява

Е това ми харесА Като цяло за статията
02 Февруари 2015 10:18
България - под пълна европейска юристдикция!

- Още "по-хубаво" - даже се случи, нали напълно под властта на Метрополията е не само България, а и целият ЕС. Най-малкото на всички ключови места в управлението на държавите, политика и в самото ЕС, в Брюксел, има представители, адепти и послушници на Паразитите.

Тоталната политическа зависимост от тях да е донесла нещо хубаво?

Обратното.

Бе сринато, ограбено и подчинено тотално всичко което би могло да въведе ред и държавност! А цветущият "запад" от преди няколко десетилетия на социалният капитализъм, бе превърнат в наподобяващо копие на сащисаният хаос, с пълно доминиране из зад голямата локва.
02 Февруари 2015 11:57
Бе сринато, ограбено и подчинено тотално всичко което би могло да въведе ред и държавност!


Eisblock, защо пишеш неща, които просто не са верни? Европа ли е унищожила реда и държавността? Или бившите партийни кадри, които от 25 години алчно, ненаситно и некадърно конвертират политическо влияние в икономичиска собственост?

02 Февруари 2015 12:14
Европа ли е унищожила реда и държавността?


Европа, Европа. Тя и САЩ. Продажници има във всяка държава, но точно Европа и САЩ ги търсят, намират и подкрепят.

Народа ни си има и поговорка за това - за зелника и кой е лудия
02 Февруари 2015 13:52
Башибозушка мечта + болшевишка дисциплина = тиймуърк на световно ниво.
02 Февруари 2015 15:38
Ах, колко точно, ясно и правдиво описано ...

- Тука е така - казала системата, като даже не си го преместила в другия

(за целите на метафората , да приемем че системата има какво да премести, ако реши че е важно)
02 Февруари 2015 15:53
Великоленпа статия - диагноза на рака, който разяжда България до мозъка на костите на оглозгания й организъм ! За автора -

НО: и какво от това, че "кучетата си лаят" - корупционният керван си върви ли, върви ! ... вече над 25 години. Боже, пази България !!!

Само един български майдан е спасението - за нацията и за страната. Всичко останало е от Лука(вого)...новия !
02 Февруари 2015 17:20
Eisblock, защо пишеш неща, които просто не са верни? Европа ли е унищожила реда и държавността? Или бившите партийни кадри, които от 25 години алчно, ненаситно и некадърно конвертират политическо влияние в икономичиска собственост?

Нито едното, нито другото.
И авторката не е права да използва понятието "мафия". Властта е в ръцете на компрадорския икономически елит, който в никакъв случай не е съставен само от партийни кадри.
02 Февруари 2015 18:59
06 Февруари 2015 16:11
Жалко! Такава хубава статия, толкова истини - а под нея, само 22 мнения? Половината са 'палчета', другата половина неубедителни коментарии (не мога да повярвам че това е писал Eisblock)...
Убеждавам се, че болшинството българи всъщност нямат нищо против корупцията стига те да са част от нея - съдбата на бедните народи!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД