:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 390,676,691
Активни 186
Страници 28,471
За един ден 1,302,066

Калфин притиска бизнеса за увеличението на осигуровките

При подкрепа на плавния ръст министърът предлага вноската за втора пенсия да не се вдига с 2% през 2017 г.
Социалният вицепремиер Ивайло Калфин се опитва да наложи идеята си за плавен ръст на осигуровките, като предлага спорна сделка на работодателите. Ако бизнесът подкрепи искането на министъра за плавен 4.5% ръст на вноските за пенсия и безработица за период от 12 години, той предлага вноската за втора пенсия да остане 5%. Това е единственото предложение на социалното ведомство, което вчера бе обсъждано на поредната регулярна дискусия за пенсионната реформа. По него, както и по всички идеи на работодатели, синдикати и НОИ, вчера не бе постигнато никакво съгласие. Миналия вторник социалните партньори не се разбраха и за пенсионните фондове.

Според Кодекса за социално осигуряване от началото на 2017 г. вноската за универсален пенсионен фонд за родените след 1959 г. българи трябва да стане 7%, тоест да се увеличи с 2 на сто. В закона обаче не е записано изрично, че увеличението трябва да дойде от увеличаване на общата осигурителна тежест, която в момента е 17.8%. Досега това винаги е ставало за сметка на вноската към НОИ, без да расте общата тежест. От екипа на Калфин твърдят обаче, че според споразумение между социалните партньори от 2010 г. вноската трябва да се увеличи с 2% над общата тежест.

От БСК обясниха, че не подкрепят вдигането на осигуровките, както предлага Калфин. "За нас този въпрос изобщо не стои, докато не се реформира системата, не се изчистят въпросите с ранното пенсиониране на военни и полицаи, с ТЕЛК и т.н.", коментира зам.-председателят на стопанската камара Димитър Бранков. Той обясни, че много от договорките от 2010 г. не се спазват. "Освен това и синдикатите се отказаха от много от нещата в него и то не е актуално", заяви Бранков.

Според справка на НОИ увеличаването на социалните вноски по схемата на Калфин ще е по-изгодно за бизнеса и хората, отколкото ръста от 2%. В края на 2027 г. НОИ ще е "спечелил" близо 1.8 млрд. лв. при плавното увеличение. Калфин иска вноската за пенсия да стигне 21.3% от 17.8% сега, а за безработица - да се увеличи двойно - до 2%. Стъпката е следната: догодина осигуровката за пенсии се увеличава с 0.5 процентни пункта, а през 2017 г. - осигуровката за безработица - с 0.2 п.п. И така през година да се вдига едната от двете вноски. Според изчисленията на НОИ, ако се увеличи общата ни вноска от 17.8 на 19.8% от 2017 г., това ще струва на гражданите и бизнеса над 6.4 млрд. лв. с натрупване до 2027 г. Вчера обаче не е имало реакция от работодателите на тези данни.

Допълнително обсъждане ще има и по идеята на Асоциацията на индустриалния капитал за облагане с 10% плосък данък на пенсиите на работещите възрастни, за която "Сега" писа. МТСП се въздържа от позиция по този въпрос, докато не бъдат внесени законови промени в Министерския съвет. Синдикатите обаче са контрирали, че у нас няма необлагаем минимум на заплатата, за да има смисъл от идеята. Според справка на НОИ само в три страни от ЕС пенсиите "безусловно не се облагат с данък" - Литва, Словения и Унгария. От 1997 г. има решение на Конституционния съд, че облагането на пенсиите с данък противоречи на основния закон. Дотогава на всеки лев от пенсията са се удържали по 35 ст., но е имало необлагаем минимум за доходите.

От НОИ са предложили да се завишат условията за пенсия на хората, които нямат достатъчно стаж. Сега за тях условието е да имат 15 изработени години и възраст от 65 г. и 8 месеца. От НОИ искат минималният стаж да стане поне 20 г. Възрастта е предвидено и сега да расте - до 67 г.

ПОЛУСЪГЛАСИЕ

Почти е постигнато съгласие да се даде право на хората да изберат дали да включат трите си най-добри години преди 1997 г. за пенсия. В момента всички пенсии се изчисляват на базата на трите най-добри години преди 1997 г. и всяка година стаж след това. От КНСБ искат това да е по избор, защото хората изпитват трудности да докажат стажа си и доходите преди 1997 г., тъй като някои фирми са фалирали. От НОИ бяха предложили тези три години да отпаднат императивно за всички нови пенсии, което за част от новите пенсионери ще е по-неблагоприятно.
9
2805
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
17 Февруари 2015 20:29
Все трета категория ви е в устата, а проблемите са в първа и втора категория. Там плащат недостатъчно осигуровки а се пенсионират рано рано, че и с максимални пенсии.
18 Февруари 2015 06:10
" От БСК обясниха, че не подкрепят вдигането на осигуровките, както предлага Калфин. "За нас този въпрос изобщо не стои, докато не се реформира системата, не се изчистят въпросите с ранното пенсиониране на военни и полицаи, с ТЕЛК и т.н.", коментира зам.-председателят на стопанската камара Димитър Бранков."
18 Февруари 2015 07:13

От НОИ са предложили да се завишат условията за пенсия на хората, които нямат достатъчно стаж. Сега за тях условието е да имат 15 изработени години и възраст от 65 г. и 8 месеца. От НОИ искат минималният стаж да стане поне 20 г. Възрастта е предвидено и сега да расте - до 67 г.

А от НОИ ли ще намерят работа на хората над 50 години, които бизнеса не иска да назначава?!
И докога в държавната и общинската администрация ще се назначават пенсионери????????
18 Февруари 2015 08:08
Калфин натискал... Хайде да не казвам какво натиска...
Но някак си се подминава ПОРЕДНИЯ мерак на "бизнеса" за данък върху пенсиите... Няма да е пряко при тях, ама що някой да е с привилегия. Ако осъждането на смърт чрез пенсиониране е привилегия...
--------------------
Сайтът на Генек
18 Февруари 2015 09:03
Всеки натиск върху бизнеса да увеличи осигуровки и данъци е ОСНОВАТЕЛЕН !
Десетилетия вече българските работещи получават 8 -10 пъти по-ниски заплати от западните си колеги.
Основания за такава дискриминация НЯМА. Има само заплахи, че щели да си изтеглят "инвестициите" , ако им вдигнат данъците и осигуровките и им накърнят тлъстите печалби. Ами да си ходят, прав им път !
Аз мога да си купя всичко и от кварталната бакалия , ако ги няма безбройните им хипермаркети нацвъкани в центровете на градовете !
За други инвестиции ... не се сещам нещо.
18 Февруари 2015 09:25
Пикачу
18 Февруари 2015 09:03

Ставаш предприемач и доброволно внасяш на всеки от работниците си допълнително колкото си искаш вноски за пенсии и им даваш големи заплати.

Стига с това - нека другите да дават. Дай ти, дай пример Давай четири и петцифрени заплати на работниците си. Осигурявай ги за 10 хил лева пенсия.
18 Февруари 2015 09:58
Мики, не съм предприемач, но чувам петела от финанси и счетоводство.
Вярвай ми, има компании където разходите за заплати и осигуровки на персонала не надхвърля 15 % ?!
За сведение в ЕС и САЩ делът на разходите за персонал надхвърля 50 -55 %.
По тия причини лакомите свини изнасят цели отрасли в Китай. Ние не сме интересни защото обезлюдяхме по-бързо , отколкото те бяха планирали. И не сме вече никакъв пазар. Но и китайците взеха да схващат , че досега са се хранили само с гарнитурата, а не с пържолата.
Но, тя е дълга тема и форумът не е място за препирни по нея !
Бъди здрав !
18 Февруари 2015 10:04
1 Да махнат социалните и инвалидните пенсии на хората които никога не са работили от НОИ и да ги прехвърлят към социално осигуряване.
2. За 1 категория вноската трябва да е поне 100%, а за 2 категория вноската трябва да е поне 70%. Който работодател не ще- да подобри условията на труд до по- горна категория. А сега- най- богатите хора в добивната промишленост, пък професионалния фонд можел да осигури пенсии 20 лв. Стига са товарили 3 категория!
3. Все казват колко били намалели вноските, ама никой не казва че при социализма когато вноската беше 35%, нямаше здравна осигуровка, а ДОД, макар и пропорционален, беше с 2 необлагаеми минимума- 1 за трудов договор и 1 за граждански
18 Февруари 2015 10:12
3. Все казват колко били намалели вноските, ама никой не казва че при социализма когато вноската беше 35%, нямаше здравна осигуровка,


Татянче , то нали затова след преврата през 1989 г. нямаше кьорав лев заделен в пенсионен фонд.
И до днес не можем да изплуваме от това блато.
А през 1945 г. ония с кастеките присвоиха пенсионни фондове на учители и държавни служители съизмерими с днешните фондове в Бенелюкс !
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД