:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 397,152,243
Активни 138
Страници 33,837
За един ден 1,302,066

Престъпленията по "Червей" не предвиждат прилагане на СРС

 
Вламира Янева

Исканията и разрешенията за използване на специални разузнавателни средства по т.нар. разработка "Червей" са били за леки престъпления по служба. Те не влизат в обхвата на деянията, за чието разкриване законът разрешава прилагането на СРС. Това става ясно от разсекретения доклад на Националното бюро за контрол на СРС, с който "Сега" разполага. Документът е предоставен на депутатите, както и във Висшия съдебен съвет.

Четирите искания са подписани от Тодор Костадинов - по онова време директор на дирекция "Сигурност" в МВР. Разрешенията са дадени от Владимира Янева - председател на Софийския градски съд. В четвъртък Янева беше временно отстранена от длъжност и като шеф и като съдия. Срещу нея и Костадинов се води разследване, но все още нямат повдигнати обвинения.

От доклада на Бюрото става ясно също, че прилагането на СРС е продължило 300 дни, макар че максималният позволен по закон срок, е 120 дни. Не е осъществен и контрол от председателя на ДАНС, който има такова законово задължение.

"Ръководните позиции на участващите в процедурата длъжностни лица - директор на дирекция в МВР, пряко подчинена на министъра, председател на СГС, председател на ДАНС, са основание да се призюмира, че те притежават необходимата степен на правна грамотност, за да упражнят правомощия, свързани с ограничаване на конституционни права със СРС", пише в доклада.

Ето какво още става ясно от него:
Първоначалното искане и разрешение са от септември 2013 г. Това Янева разрешава прилагане на СРС за срок от 60 дни. През ноември има искане за продължаване с 60 дни на срока на СРС. В него не е посочено дали са постигнати резултати от първото прилагане, въпреки че това е задължително по закон. Разрешение все пак е дадено. Мотивите в искането са напълно идентични с тези от първото.

По закон до месец след прекратяване на използването на СРС до съдията, който ги е разрешил, трябва да се подготви доклад. В случая с "Червей" това е направено с повече от месец закъснение. В доклада е отразено, че СРС е прилагано за 120 дни - от 12 септември 2013 г. до 15 януари 2014 г. Нищо от СРС-тата обаче не се е превърнало във веществени доказателствени средства.

На 28 януари 2014 г. в градския съд е внесено ново искане по същия случай за 60 дни. В него не са посочени вече постигнатите резултати от първото подслушване и се твърди, че СРС е използвано само 60 дни. Но с новото разрешение от 60 дни е достигнат времевия лимит от 180 дни по закон.

На 25 мат 2014 г. е поискано продължаване на срока със 120 дни, което също не съдържа информация какво е постигнато. Въпреки че вече е изчерпан максималният срок от 180 дни, на 25 март 2014 г. е дадено новото разрешение за 120 дни. В последващия доклад до съдията отново е отразено невярно, че СРС е прилагано в продължение на 180 дни.
8
2789
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
20 Февруари 2015 15:34
СРС-тата по "Червей" са за престъпления, за които законът не позволява
Кои престъпления са позволени от закона?
20 Февруари 2015 15:39
Тези, за които не е хванат извършителя
20 Февруари 2015 15:56
са основание да се призюмира

20 Февруари 2015 16:07
Какви са тези леки престъпления и в коя служба ?
20 Февруари 2015 17:37
Не е осъществен и контрол от председателя на ДАНС, който има такова законово задължение.

Той е бил много зает с дисертацията.
20 Февруари 2015 17:59
Не е осъществен и контрол от председателя на ДАНС, който има такова законово задължение.
Защо тогава е още на този пост и не в затвора?
20 Февруари 2015 18:27
Аз пък си оставам силно озадачен ... Откога контролът на достъпа в информационните масиви на МВР е ... СРС. Вътрешна сигурност това им е работата, прочее. И което са правили е не повече от рутинното на един системен администратор. Основен принцип при работа с класифицирана информация е "необходимост да се знае". Ако някой е решил да "знае", без да е в състояние да обоснове необходимост, това си е "червен флаг" пар екселанс. И този риск следва да се управлява. "Документите и данните в държавната администрация могат да се използват от служителя само за изпълнение на служебните му задължения при спазване на правилата за защита на информацията", според Кодекса за поведение ... Интересен е въпросът кога техническите средства и технологията за защита на информацията е ... СРС. СРС, например проследяващ трансферите на данни софтуер. Безумно ми звучи тезата, че събирайки информация за това как служител ползва специализирана информационна система и структуриран масив данни на МВР, колегите му ... нарушават гражданските права. Да, верно е, че нарушаването на тези процедури и правила изисква да се понесе дисциплинарна или административна отговорност, не и наказателна. Но как да управляваш риск, игнорирайки "червен флаг". Всяка една контраразузнавателна агенция преминава в "бойна готовност", коато засече необоснован "интерес" към класифицирана информация. Да чакаме "любопиткото" да продаде или "сподели" данните с ъндърграунда или някоя не тоно "партньорска" служба? И накрая ... "Червеи". На някой не му дойде наум, че разработката е назована така, защото разработваните действат с информацията като ... computer worms"
20 Февруари 2015 19:30
Firmin

Гениален си, Firmin, за „computer worms”, но няма как да не останеш „силно озадачен”, тъй като от горния текст не се разбира почти нищо. А ако докладът на Бюрото за контрол на СРС е написан по този неграмотен начин и по него ще се работи, ела да видиш к’во шъ става оттук нататък
Исканията и разрешенията за използване на специални разузнавателни средства по т.нар. разработка "Червей" са били за леки престъпления по служба. Те не влизат в обхвата на деянията, за чието разкриване законът разрешава прилагането на СРС.

Ще се опитам да разшифровам – ако мога естествено:

Разрешенията, които са били искани за използването на СРС в рамките на т.нар. разработка "Червей", са били за леки престъпления по служба. Тези престъпления обаче не влизат в обхвата на деянията, за които законът разрешава прилагането на СРС. Т.е. не е имало изобщо нужда да се искат и използват СРС.

Четирите искания са направени от Тодор Костадинов – директор на дирекция "Сигурност" в МВР по онова време, а разрешенията са били дадени от Владимира Янева – председател на Софийски градски съд.

В рамките на 300 дни не е осъществен контрол от председателя на ДАНС, който има такова задължение по закон.

Ега ти неграмотната държава, ега ти чудото
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД