:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 408,908,346
Активни 64
Страници 7,735
За един ден 1,302,066
Нахалство

Адвокатите решиха да се спасят от кризата за сметка на фирмите

Лобистките поправки, внесени в парламента, взривиха няколко гилдии и тотално изместиха фокуса от потърпевшия бизнес
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
***
През последните седмици адвокатурата даде показен урок как се прокарва лобистки законопроект в парламента, а след това се нападат остро недоволните от него. А те, както се оказа, са много.

Против абсурдното предложение за всяка своя комуникация с държавните органи бизнесът да си наема адвокат се обявиха професионалните организации на счетоводителите, юрисконсултите, брокерите на недвижими имоти, Стопанската камара, нотариусите, КНСБ и Българският хелзинкски комитет. Те обявиха аргументи, които са съвсем логични. Въпреки това спорът се измести към борбата между гилдиите кой да вземе пари от клиентите, а интересът на потърпевшия бизнес, който трябва да плаща двойно, ако промените бъдат приети, се оказа "маловажен" по думите на адвокатите. Те дори призоваха да се закриват сайтове, а след като осъзнаха големия си гаф, се коригираха, че "само" трябва да се трият критичните и неудобни за тях дописки.

Очевидно е, че замиращата икономика в България стеснява все повече пазара на юридически услуги, но решението не е в това да се товарят фирмите с двойни разходи, понеже даден бранш се задъхвал от конкуренция. В демократичните държави свободата на стопанската инициатива е повсеместна и тя се регулира от "невидимата ръка" на пазара. В България обаче нещата са изкривени, а борбата за всеки лев се води с всякакви средства, дори с непозволени.

Ето какви скандални поправки се опитват да прокарат адвокатите:

- Адвокатът изземва правото на всички останали юристи, счетоводители, куриери и т.н., когато става дума за всякакви отношения и размяна на документи с НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Търговския и имотен регистър и др.

- Който си позволи да върши това без адвокат, подлежи на глоба от 1000 до 5 хил. лв. За повторно нарушение - двойно.

- Глобите ще се налагат от адвокатските колегии и ще остават в техния бюджет, вместо да се внасят в държавния.

- Всички граждани и органи ще бъдат задължение да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат.

- Адвокатите ще имат право да удостоверят договори, които не подлежат на вписване. В това число и да заверяват всякакви пълномощни без апостил и за тях няма да има регистър, както при нотариусите. Няма яснота как ще се следи за злоупотреби.

- Адвокатите ще имат достъп до Националната база данни "Население" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и до Националния автоматизиран фонд на българските лични документи. Тоест пълен достъп до личните данни на всички граждани.

- Неправителствени организации, работещи в обществена полза, няма да могат да оказват безплатна правна помощ, нито да консултират хора, които нямат достъп до платени адвокатски услуги.

- Без изпит в адвокатските колегии няма да могат да се вписват дори опитни юристи от апелативните и върховните съдилища, които нямат 10 години адвокатски стаж.

Обнадеждаващата новина е, че внеслите тези абсурди депутати очевидно са разколебани от всеобщия отпор и са склонни да задраскат най-скандалните предложения. Предстои да видим.

И вносителите имат "резерви" към проекта

Осемте депутати, вносители на скандалния законопроект, нито са го чели, нито са убедени, че инициативата им ще мине, показа проверка на "Сега". Под него стоят подписите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и на съпартийците му Ралица Тодорова, Анна Александрова и Свилен Иванов. От Патриотичния фронт са подписали Христиан Митев и Емил Димитров, който във визитната си картичка е посочил, че е икономист, а вече е и юрист. Под проекта стои и подписът на Петър Славов от Реформаторския блок. От управляващото мнозинство няма представител само от АБВ. Единственият, който е пък извън управляващите, е Четин Казак от ДПС. Повечето от вносителите са адвокати.

Внасянето на закона от представители на управляващата четворка, от една страна, засилва възможността да бъде приет. В същото време обаче стана ясно, че те не са запознати с проекта в подробности и просто са внесли предложенията, писани от адвокатите, защото те нямали законодателна инициатива. Нещо повече. Част от депутатите обясняват, че не са се ангажирали да подкрепят промените в Закона за адвокатурата в зала.

Подписалите се под законопроекта са декларирали, че имат частен интерес от законопроекта, обясни пред "Сега" председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Законопроектът е готвен през последните две години, но никой не го е внесъл за разглеждане. В него са включени предложенията на адвокатските колегии. По думите на Кириловвсеки от вносителите е изразил резервикъм определени параграфи от законопроекта. Така например самият той е обявил, че не е съгласен с параграф 15, който предвижда да се даде право на адвокатите да удостоверяват подписи на частни документи и договори. Това правомощие в момента е на нотариусите и Кирилов смята, че трябва да остане така.

Шефът на правната комисия категорично отказа да влиза в детайли. На въпроса дали има смисъл от законопроект, който да разпалва такива скандали и дебати и е толкова зле приет от бизнеса, Кирилов обясни, че тепърва предстоят разисквания по него и няма нищо предрешено. Той обясни, че първо с проекта ще се занимава Националният съвет за тристранно сътрудничество, а после ще бъде организирана широка дискусия по него с участието на нотариуси, счетоводители, представители на бизнеса и на Висшия адвокатски съвет и на всички, които искат да изразят мнение. Чак накрая законопроектът ще бъде разгледан по същество от правната комисия. Кирилов призна, че има няколко проблемни зони в законопроекта, но призова да не се палят предварително скандали и да се настройват отделни гилдии една срещу друга. Той обеща, че "лошите текстове няма да минат". В същото време призова заради 5 основни проблема в проекта "да не се гори чергата" и да не се изхвърлят добри решения.

Петър Славов (Реформаторски блок) обясни пред "Сега", че също е подписал с особено мнение разпоредбата за заверките на пълномощните - един от най-оспорваните моменти в проекта. Според Славовразглеждането на проекта умишлено се бавело,за да се съберат становища от всички заинтересовани страни. Депутатът твърди, че в него тепърва ще се правят "много сериозни промени, ако въобще бъде приет на първо четене".

Славов отхвърли твърдението, че новите текстове водят до положение, при което бизнесът за всичко ще трябва да ангажира адвокат. "На практика всяко дружество, всеки човек може да извършва по отношение на собственото си представителство действията, които счита за необходими и правилни. Доколкото всеки сам за себе си върши дадена работа, подава заявления и молби, никой не слага ограничения. Тук става въпрос за хората, които по занятие искат да предоставят такава правна помощ, да продават такава услуга. Те трябва да имат квалификация - юридическо образование, да са положили изпити, да са вписани като адвокати", посочи той. Славов обясни, че при лошо изготвен от адвокат договор например може да му се потърси отговорност посредством съответната колегия, както и обезщетение за претърпени вреди от застраховката "Гражданска отговорност", която всеки вписан адвокат притежава. "Има законов механизъм за защита на самите субекти, когато такъв тип услуга е получен от квалифицирано лице. Ако е просто така, на общо основание, от хора, които твърдят, че разбират от тази работа, съществува рискът човек да си изпати", обобщи Славов. Той уточни, че е вписан като адвокат и е подал съответната декларация за частен интерес. Депутатът от РФ смята, че трябва да има санкции спрямо лицата, които извършват адвокатска дейност, без да са вписани като такива. Той обаче се оказанезапознат с предвиденото право на адвокатските колегии да глобяватза изключително широк кръг нарушения и да не внасят парите в държавния бюджет.

Христиан Митев (Патриотичен фронт) също твърди, че е подписал законопроекта със "сериозни резерви". И той смята за основен недостатък на новите текстове прехвърлянето на правомощия от нотариусите към адвокатите, както и оставянето на адвокатската дейност единствено в ръцете на лица, вписани в регистрите на колегиите. "Това само ще доведе до вълна от желаещи за вписване", беше категоричен националистът. Самият Митев не е вписан като адвокат.

Натоварването на бизнеса било маловажно

Адвокатите, автори на законопроекта, се засегнаха силно от критиките срещу проекта им, който беше оценен от всички като лобистки и несправедлив. Две седмици обаче те избягваха да коментират най-скандалните предложения. Тактиката им бе да насочват спора към противоречията с нотариусите, а не към предложенията, които ще засегнат бизнеса.

Председателят на Софийския адвокатски съвет (САС) Петър Китанов отказа да отговори на въпросите на в. "Сега" с думите: "Защото чета какво пишете". Понеже и ние четем какво той пише, се оказа, че 15-членният съвет е изпратил декларация още на 6 февруари до Негенцова с искане "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, които критикуват промените в проектозакона. След като по случая се разшумя, а софийски адвокати публично обявиха възмущението си от посегателството на свободата на словото, на 19 февруари САС поправи декларацията, като "смекчи" искането си до триене на дописки, които уронват престижа на адвокатурата.

В интервю за TV7 Китанов защити необходимостта адвокатите да бъдат посредници в отношенията на бизнеса с държавните органи. "Съвсем естествено е физически и юридически лица да бъдат представлявани от адвокати. Така е в демократичните държави. Това, което прочетох в пресата, че видите ли, при една ревизия колко много ще натоварим фирмата или физическото лице, което ще трябва да си наеме и счетоводител, и адвокат, заявявам, че това е една нормална практика в цивилизования свят. Дори ползват външни счетоводители и външни юристи заедно със собствените, които имат във фирмата. Какво има да се чудим - това са едни необходими неща", каза той.

Владислав Янев от САС допълни: "Отново се акцентира върху маловажното. Тук говорим за една изключително принципна дейност на адвокатите по защита на законните права на българските граждани. Дали сте всичките си пари, за да регистрирате фирма. Това е целият бизнес на семейството ви, а се вършат изключително важни и опасни правни действия без участието на адвокат. Пререгистрации на фирми, смени на съдружници, промени в капитала ... Никой не вижда важното и същественото, а се хващат за разни детайли, които се наливат с по-голямо значение, отколкото в действителност притежават".

Янев посочи, че адвокатът е държал изпит за правоспособност и за адвокат, носи гражданска и дисциплинарна отговорност и има задължителна застраховка - нито един от тези елементи ги нямало при тези хора, които изземват тази дейност и поставяли в риск българския бизнес или тези, които прехвърлят имоти. Той обърна внимание, че ставали много имотни измами, защото в тези сделки не участват адвокати.

"Промените целят да изчистят бранша", заяви пред БНТ председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Тя също се фокусира върху спора с нотариусите и увери, че няма опасност адвокати да злоупотребят със заверяването на пълномощни. Адвокатите са 12 629 души. Целта на промените е да бъдат наказани тези, които нямат право да работят като адвокати, но го правят. Тези хора са заплаха за хората, защото ги лъжат, дават консултации и пишат договори, заяви Негенцова.

Катя Крънчева, управляващ собственик на K&K Accounting и член на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия

Има нужда от нашите услуги, щом се търсят

- Защо една фирма трябва да наеме адвокат, когато иска да си комуникира с държавните органи, а не може собственият му счетоводител, юрисконсулт, "Личен състав" или обикновен куриер да свърши това?

- В законопроекта редица дейности, които по своята същност са чисто административни, счетоводни, ТРЗ, консултантски и дори куриерски, са окачествени като "адвокатски" и по тази причина са забранени за извършване от други. Очевидно е, че става дума само адвокати да имат право да ги извършват. Важно е да се направи разликата, че става въпрос за дейности, възложени от клиенти, а не за работа на назначени по трудов договор при работодател.

Освен представителство пред всякакви административните органи и служби има и предвидени забрани за извършване на справки и за получаване на документи. Това се отнася за органи като НАП, НОИ, Търговския регистър, Булстат и други административни органи и служби, където бизнесът има нужда и желае да се представлява от наетия външен счетоводител или счетоводно предприятие.

Най-емблематичният пример е, че при всяка данъчна проверка или ревизия фирмата клиент ще трябва да плаща и на адвокат, и на счетоводител поради посочените по-горе забрани. Още по-фрапиращ пример за неприложимостта на предложените текстовете е забраната за консултиране. По възлагане от клиенти ние пишем становища по данъчноправни, финансовоправни и трудовоправни въпроси. Това са области, в които ние сме специализирани и те са част от нашата дейност. Те обаче също са сред забранените. Абсурдно е да ни се забранява при извършване на счетоводно обслужване да консултираме устно и писмено клиентите си и да бъдем заплашени от големи глоби.

Очевидно е, че бизнесът има нужда от нашите услуги, щом ги търси. Бизнесът търси нас, счетоводните предприятия, например за дейността по регистрации на фирми, защото ние най-добре можем да посъветваме клиента относно формата на предприятието, което желае да регистрира, предвид различните данъчни облагания, размера на капитала, както и начина на назначаването на управляващия предвид бъдещото му осигуряване и облагане с данъци.

С така предложената промяна търговецът няма да може да възложи на външен сътрудник или куриер да подаде документите му, ако куриерът не е адвокат. Ето с това се ограничава правото на свободната инициатива и предприемчивостта.

- Колко би струвал на бизнеса този експеримент?

- Нецелесъобразно е, при положение че клиентът има нает външен счетоводител, на когото желае да възложи определени дейности с институциите, да бъде задължен да ползва адвокат. Малкият бизнес не може да си позволи наемането на адвокат за изготвянето на всеки трудов договор или например граждански договор или дори пълномощно, каквито са част от предложените промени.

Авторите на законопроекта трябва да се замислят за качеството на нормативите текстовете, които са предложили на вниманието на Народното събрание и на обществото. Защото с предлагането на необмислени текстове, без да са предвидили последиците от тях, те пилеят ценна обществена енергия. Очакваме качествени законодателни актове, като същевременно административната тежест е пропорционална на ползите от тях.
18
5510
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
22 Февруари 2015 19:24
Юристконсултите не са ли юристи?
А, ако гражданин с диплома за юрист, но не практикуващ адвокат, реши сам да натисне бутончетата на компютъра - какво ще е наказанието?
-------------------------
Сайтът на Генек
22 Февруари 2015 19:32
А интересно става ли въпрос за отговорността на адвоката при представителството? Той би трябвало да носи или солидарно или приоритетно отговорност, защото се предполага, че клиентът не разбира материята, а адвокатът я разбира. Същата боза е при нотариусите - те не носят никаква отговорност при сделките за измами с имоти. Даже при сделка с имот въпросът за извъшеното плащане се приема на доверие.
22 Февруари 2015 20:46
Адвокат съм и не знам с точност какво са предложили. Така, както е написано тук, е нелогично и неприемливо и без никаква полза! Не е грях на цялата гилдия и не трябва да се обвиняват всички! Но агенциите за недвижими имоти и сега адвокатстват и нарушават действащия закон. Юрисконсултите представляват по пълномощие фирмата и няма смисъл да се игнорират. Но фирмите предпочитат услугите на адвокат на парче, отколкото да плащат месечна заплата! Който е фирма, ще потвърди! А разните данъчни декларации - и на мен ги подготвя и пуска счетоводител...
22 Февруари 2015 21:05
А, ако гражданин с диплома за юрист, но не практикуващ адвокат, реши сам да натисне бутончетата на компютъра - какво ще е наказанието?

Генек, този път няма да прочета статията, но и в нея ли пише, че гражданите и юридическите лица няма да могат лично да извършват правни действия?
Ако да, не се сърдете на адвокатите, респ. вносителите на законопроекта, тъй като в него такава забрана няма - виж, питайте журналистите.
Законопроектът е на страницата на НС и всеки може да го види и се увери сам, достатъчно го и коментирахме в другите теми.
Становището ми по двата спорни текста е отрицателно, както вече писах, но това не означава, че трябва да се пишат абсурди и откровени глупости.
Освен елементарно насъскване, за друга причина не се сещам, тъй като, дори и да допуснем, че в началото някой (включително журналистите) не е разбрал, то сега вече е невъзможно.
Същото беше и с коментираните преди текстове от законопроекта за нов НК (т.нар.шпионски текстове).
22 Февруари 2015 21:33
deneb, става въпрос за следното:

В чл. 24, ал. 1 се изменя така:
„(1) Упражняването на адвокатска професия е дейност по възлагане
от клиент, която включва:
1. представителство и защита на правата и законните интереси на
лица пред органите на съдебната власт, разследващите органи, административните органи и служби, физически и юридически лица и др.;
2. изготвяне на заявления, искови молби, тъжби, жалби, отговори,
молби, спогодби и др.;

3. устни и писмени консултации, устни и писмени становища по правни въпроси;
4. справки в съдилища, прокуратури, полиция, арбитражи, съдебни изпълнители, нотариуси, административни органи и получаване на документи от тях;
5. изготвяне на договори, проекти за нотариални актове и завещания, нотариални покани, заявления за приемане и за отказ от наследство, пълномощни;
6. изпълнение на завещания;
7. управление на имущество, пазене на описано или дадено в обезпечение имущество;
8. изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри;
9. извършване на всякакви други действия, свързани с правно съдействие и защита на свободите, правата и законните интереси на
физически и юридически лица.“Чл. 150. (1) Лице, което извършва или предлага извършването на
адвокатска дейност по чл. 24, без да е вписано в регистъра на адвокатска
колегия, се наказва с глоба от 1 000 до 2 000 лева или имуществена
санкция от 2 000 до 5 000 лева, ако не подлежи на по-тежко наказание.
(2) При повторно нарушение наказанието е глоба от 2 000 до 5 000
лева или имуществена санкция от 5 000 до 10 000 лева.
...
(2) Сумите, събрани от наложени глоби и имуществени санкции по
тази глава се внасят по сметката на съответния адвокатския съвет.

22 Февруари 2015 22:57
Weed361
22 Фев 2015 21:33
Мнения: 3,099
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Знам за кой текст става дума, но ако някой е провидял в него такова тълкуване (очевидно е, че става дума за трети лица, извън самите физически и юридически лица като клиенти/ползватели на услугите), значи наистина голяма част от населението, включително журналисти, няма и елементарна правна грамотност.

П.П. За улеснение - правилата за тълкуване на нормативните актове са описани в ЗНА (Закон за нормативните актове). Никоя норма не се тълкува изолирано и вън от останалите норми и целта на закона (включително норми в други актове от същия или по-висок ранг).

Относно лобизма - аз вече заявих, че не желая да се ползвам от такава норма, за да изкарвам почтено и с работа хляба си (затова и не одобрявам текста) - влагам целия си ресурс (колкото Господ дал, не претендирам да е много), работя по повече от 10 часа на ден, включително и почивни дни (това не е хвалба, професията неизбежно го изисква и аз съм се съгласила с това, когато съм започнала да я работя, макар и понякога да си мисля, че ще ме изнесат от къщи на палатка със все книжата ми ) и не смятам, че ме застрашават "креватни брокери" и неграмотници.
Наистина, когато ми дойде такъв клиент (обслужен любезно и срещу значителна според него сума от посочените консултанти), ме хваща бяс, ако щеш и чисто човешки - грозно, отвратително и непочтено е.
Сетих се покрай тези баталии със законопроекта и за един случай от първата ми година като адвокат - моя близка се нуждаеше от заверен препис от съдебни книжа по дело, в което тя не е страна. Често такива преписи не се издаваха, изискваха да се докаже правен интерес и общо взето можеше да получи отказ, а бързаше много.
Заех се да я снабдя с тези документи, като ѝ обясних какво точно ще направя. Вече бях подала молбата, когато след ден-два се видяхме и тя ми каза следното: "Един човек ми предлага срещу 500 лв да ме снабди с книжата, иначе нямало да стане, какво мислиш? А колко ще ми струва, ако вървим по "твоя" ред?"
Аз се изумих, че се почудих какво да ѝ обяснявам - казвам ѝ, че молбата е мотивирана, приложила съм и доказателства за правния интерес (такъв наистина имаше), таксата на съда е 15 лв. Толкоз. Хонорар не съм ѝ определяла, първо - че е близка и второ - работата наистина не е нито сложна, нито обемна, нито изисква много време. Посъветвах я да изчака съда, пък ако толкова има излишни 500 лв, да ги даде - все пак не съм ѝ господар на кесията, но така или иначе и в двата случая резултатът ще е същия.
След 2 дни извадих книжата, дадох ѝ ги и тя пак пита - Това наистина ли не струва 500 лв и ти нищо ли не даде, освен таксата? - Ами, нищо, какво да дам?
Ей за тези иде реч, мащабите (сегашните) очевидно са неизвестни за обществото. Когато станат известни, поразиите ще са много повече. Това се случва и по дела, и по досъдебни производства, и в ТР, навсякъде.
22 Февруари 2015 23:47
С промените се цели осигуряване и гарантиране на хонорари за адвокатската гилдия, всичко друго е шменти-капели. Откъде накъде всички обществено-административни взаимоотношения ще бъдат набеждавани за адвокатска дейност. Що за наглост е това? Дейността на адвокатите трябва да е само и единствено в сферата на съда и прокуратурата и ако лицето изрично пожелае (а не да бъде задължавано) да бъде представлявано пред останалите държавни и общински институции и органи на управление. Всеки гражданин с навършване на пълнолетие е отговорен за действията и бездействията си, решенията си и последствията от тях. Как априори със закон ще се определя, че адвоката е най-компетентен във всяко едно отношение. Глупости на търкалета!!! Как може да се допусне, че един адвокат с обща представа по цялото законодателство, ще е по-компетентен от един счетоводител, тясно-специализиран само в данъчното законодателство? УжасТТТ! Кой ще даде по-компетентен отговор на един управител на БГ-дружество, ако една стока е закупена от Дубай, държи се на склад в Испания и се продава в Англия без въобще да влиза в България, какъв вид сделка е по отношение на ЗДДС, на какво облагане подлежи и в коя клетка на Справка-декларацията, която неистово адвокатите искат да подават, следва да се отрази? Кой ще даде правилен отговор? Адвоката с вменена по закон компетентност върху всичките 3000 закона от нормативната уредба или счетоводител компетентен само и единствено в областта на 15 данъчни закона? Къде е нормалната логика и как е допустимо гражданин, ако пожелае да се защитава сам в съдебна зала, а справката за задълженията му да бъде получавана само от адвокат? Брей???? То голяма компетентност се изисква да застанеш на гише № n да си кажеш ЕГН / ЕИК и да ти дадат справката... Всичко се върти около едни 10 лв. хонорар да бъдат гарантирани на адвокат, защото упълномощеното лице прави това без пари. Хубава работа! Като искат да подават декларации в НАП, знаят ли въобще какво се декларира с тях, поемат ли някаква отговорност за верността на декларираните обстоятелства или просто всичко се върти около това да вземат едни 10 лв. за куриерски услуги.
23 Февруари 2015 09:53
"Без изпит в адвокатските колегии няма да могат да се вписват дори опитни юристи от апелативните и върховните съдилища, които нямат 10 години адвокатски стаж."
Ей това много кефи. След всички свинщини, които направиха въпросните кадии на адвокатите с редица тълкувателни решения, според мен трябваше да им се забрани изобщо дори да кандидатстват за адвокати, след като се пенсионират, както им е обичайната практика на тия гадове. Друг е въпросът, като се явят на изпит, кой ще ги пусне....
23 Февруари 2015 10:03
BG_prehod, чини ми се че няма да са 10 лева - повечко ще са. И идеята е, че адвокатите ще си наемат счетоводни и други услуги и ше ти ги заложат в цената, но просто ще си слагат едни пари отгоре за посредничество.
23 Февруари 2015 10:36
Друг е въпросът, като се явят на изпит, кой ще ги пусне....


Как кой , Красьо Черничкия !
За прокурор - 60 000 €, за нотариус - 600 000 €. Сега, за адвокат не знам колко ще му е тарифата ?
Зависи дали ще приемат поправките и за колко време адвокатинът ще може да си избие мизата.
23 Февруари 2015 11:03
Няма да е черния, защото приемът не става от ВСС, а от самата адвокатура. Не че и там не са същите мизерници, но тук въпросът е око за око. Те нас преди, ние сега тях, нихната.....
Всъщност като се замисля, по-тежкото наказание за простотията им, ще бъде наистина да стават адвокати по право, без изпит, и върху тях да се стоварва цялата "строгост" на сътворените от самите тях решения и съдебна практика, да ги цакат с парите, да им "обрязват" хонорарите, да ги правят на маймуни доскорошните колеги, какво по-страшно наказание от това?
23 Февруари 2015 12:41
Бах мааму!
И аз искам поправчица на некой закон - да се задължат всички медии да плащат богато на научен консултант, че големи глупости пишат, излезли изпод google translate. Вредят на нацията.
Май моето желание е по-смислено от туй на адвокатите, ма де да знам, нали са адвокати и прочие...
23 Февруари 2015 12:51
В една смачкана държава всичко е възможно.
23 Февруари 2015 15:21
Иван Петров е изсипал един куп ЛЪЖИ. Единственото вярно е, че глобите ще остават за адвокатските колегии. Счетитата като тарикати са прехвърлили контрола и събирането на глобите на НАП. Справка - Закона за счетоводството. Пак там (чл. 35) изрично е казано че изготвянето и заверяването на счетоводни документи е дейност разрешена само на счетоводител. Всякакви тъпи интерпретации "адвокатите ни изземват дейността" са кофа с л..... Интерпретации "без адвокат не мога да си направя справка" също. Впрочем, заверка на документи ще става по ред определен от Министъра на правосъдието, но да не продължавам с лъжите на г-н Петров.

Дейността на адвокатите трябва да е само и единствено в сферата на съда и прокуратурата и ако лицето изрично пожелае (а не да бъде задължавано) да бъде представлявано пред останалите държавни и общински институции и органи на управление.
Това просто кърти миФФки. Работата на адвоката е така да направи договора че да не се стига до съд.

на какво облагане подлежи и в коя клетка на Справка-декларацията, която неистово адвокатите искат да подават, следва да се отрази?

Справка-декларация е наименованието на вид данъчна декларация и съгласно чл. 35 от ЗСч. се изготвя от счетоводител, както посочих по-горе. А да и законите не са 3000, още по малко данъчните закони са 15

пп не съм адвокат, но мразя да ме лъжат и да слушам хленч на гладни счетоводители и нотариуси.
23 Февруари 2015 18:25
Изключително ми е трудно да разбера, как може за вписан адвокат, на който длъжностните лица по регистрация му правят по три отказа за най-елементарна регистрация на ООД/ЕООД, Закона за адвокатурата да иска да вменява, че същият щял да даде най-компетентна консултация за дейността на тази фирма, която едвам е регистрирал?
23 Февруари 2015 19:00
***
24 Февруари 2015 12:06
"Пак там (чл. 35) изрично е казано че изготвянето и заверяването на счетоводни документи е дейност разрешена само на счетоводител".

Това абсолютно не е вярно.
Текстът на чл. 34, ал. 1 от ЗСч определя, че финансовите отчети (не всички счетоводни документи) на предприятието се изготвят от съставители.
Текстът на посочения чл. 35 от ЗСч се отнася до изискванията към съставителя на финансови отчети - образование и професионален стаж. За да не съм голословен, ето текста на чл. 35, ал. 1, т. 1 от ЗСч:

Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.)[i]Съставител на финансов отчет може да бъде лице, което отговаря на посочените изисквания за задължителна минимална степен на завършено образование и съответстващ към него професионален стаж, както следва:
1. (изм. - ДВ, бр. 33 от 2006 г.) с висше счетоводно-икономическо образование и стаж в областта на счетоводството, външния, вътрешния одит и финансовата инспекция, данъчните ревизии или като преподавател по счетоводство и контрол, съответно:
а) при магистърска степен - 2 г.;
б) при бакалавърска степен - 3 г.;
в) при степен "специалист" - 4 г.;[/i]
Текстът на ал. 2 се отнася до изискването за чисто съдебно минало на съставителя, ал. 3 допуска минфинът да може да определя допълнителни изисквания към съставителите на ФО за бюджетните предприятия.
24 Февруари 2015 12:15
"Справка-декларация е наименованието на вид данъчна декларация и съгласно чл. 35 от ЗСч. се изготвя от счетоводител, както посочих по-горе."

Чрез справката - декларация се декларира данъка върху добавената стойност по реда на Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) и се попълва от регистрираното лице (което може и да не е счетоводител), съгласно текста на чл. 125, ал. 1 от ЗДДС. Чл. 35 от ЗСч няма отношение към попълването на справка- декларация по реда на ЗДДС.
Между другото,освен НАП и АДФИ събира глобите по ЗСч (чл. 48 от ЗСЧ)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД